• No results found

GENOMFÖRANDE

In document Mörby del 5.pdf Pdf, 8.9 MB. (Page 42-45)

Organisatoriska frågor Tidplan och etappindelning

Utbyggnad av området styrs av efterfrågan på industritomtmark och kommer att ske etappvis.

Omedelbart efter det att planen vunnit laga kraft påbörjas projektering av allmänna anläggningar och utbyggnad av dessa beräknas kunna påbörjas under 2019. Då planområdet är stort kommer området sannolikt inte att vara fullt utbyggt förrän om 10 - 15 år.

Tidplanen är beroende av genomförandet av åtgärder för att trygga den ekologiska kontinuiteten för större vattensalamander inom området. För att kunna lägga igen de befintliga dammarna måste först nya dammar ha iordningställts samt salamandrarna börjat etablera sig i dessa. Även åtgärder för grön sköldmossa kommer att behöva genomföras innan marken ianspråktas. Detta innebär att kvarters-marken inte kommer att kunna iordningsställas innan dess att dessa åtgärder är genomförda. Med tillfälliga skyddsåtgärder för vattensalamander kan anläggandet av exempelvis infrastruktur så som vägar påbörjas tidigare. En separat genomförandeplan för åtgärder kopplade till större

vattensalamander och grön sköldmossa tas fram i kommande skede.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 10 år på grund av områdets storlek och den långa utbyggnadstiden för området.

Ansvarsfördelning

Kommunen ansvarar för utbyggnad och skötsel och förvaltande av gator och VA och annan allmän platsmark.

De kommande fastighetsägarna/entreprenörerna ansvarar för byggande och iordningställande av anläggningar och/eller byggnader inom kvartersmark.

Kommunen ansvarar även för utbyggnad och skötsel av dagvattenanläggningar på allmän platsmark och fastighetsägarna/exploatörerna för dagvattenanläggningar på kvartersmark.

Bygg- och marklov samt eventuella tillstånd och anmälningsplikt beträffande miljöfarlig verksamhet ska sökas respektive anmälas hos bygg- och miljönämnden av kommande fastighetsägare/ entreprenörer.

Anläggande av dagvattenanläggningarna är vattenverksamhet med anmälnings- eller tillståndsplikt enligt miljöbalkens 11 kap.

Kommunen ansvarar för drift och skötsel av anläggningar för större vattensalamander. En skötselplan för dessa områden tas fram separat. Dispens från Artskyddsförordningen gällande grön sköldmossa ska sökas hos Länsstyrelsen av kommande fastighetsägare/entreprenörer. Kompensationsåtgärder i form av flytt av grön sköldmossa till annan lämplig lokal inom området kommer att genomföras. Detta utreds närmare i genomförandeplan för åtgärder kopplade till större vattensalamander och grön sköldmossa.

Huvudmannaskap

Kommunen är huvudman för allmän platsmark vilket bland annat innebär ansvar för utbyggnad och drift och underhåll av gator och naturmark inom området.

Avtal

I ett avtal mellan kommunen och Kilenkrysset regleras fördelningen av kostnader för planarbete och utredningar. Kostnaderna fördelas efter andelen kvartersmark i planen.

Ett exploateringsavtal mellan kommunen och Kilenkrysset kommer att tas fram och beslutas av kommunfullmäktige samtidigt som detaljplanen antas. Innehåll i exploateringsavtalet är bl a:

- Fördelning av kostnader för byggande av allmänna anläggningar såsom gator, gång- och cykelvägar, dagvattenanläggningar etc.

- Kostnadsfördelning av anläggningar utanför planområdet såsom huvudgatan till Almnäsvägen - Utbyggnad och kostnadsfördelning avseende det kommunala va-nätet

- Fastighetsreglering avseende allmänplatsmark och kvartersmark

För att säkerställa ekologisk kontinuitet för större vattensalamander och grön sköldmossa kommer naturvårdsavtal att upprättas för områden där åtgärder kommer att genomföras. Dessa områden ligger inom planlagd naturmark. Syftet med avtalet och åtgärderna är att speciellt gynna och förbättra levnadsbetingelserna för större vattensalamander. Till naturvårdsavtalet kommer en skötselplan att tas fram som definierar hur marken kommer att skötas under avtalsperioden.

Fastighetsfrågor Fastighetsbildning

Fastighetsreglering ska ske avseende kommunens fastighet Mörby 5:1 och Kilenkryssets fastighet Krummeltorp1:1. All allmän platsmark ska föras till kommunens fastighet och en överenskommelse om fastighetsreglering av kvartersmark kommer att upprättas mellan parterna – detta för att uppnå en ändamålsenlig fastighetsindelning.

Avstyckning av nya fastigheter på kvartersmark sker efter ansökan av respektive fastighetsägare vilka även bekostar fastighetsbildningsåtgärderna.

Gemensamhetsanläggning

Inom de större sammanhängande områden för kvartersmark i planen kan gator komma att behöva inrättas som gemensamhetsanläggning för att möjliggöra avstyckning i lämpliga tomter för olika verksamheter. Det är i dagsläget inte utrett om gemensamhetsanläggningar behöver inrättas, men ansvar att ansöka om dessa och stå för kostnaderna åvilar respektive exploatör, dvs. Nykvarns kommun eller Kilenkrysset.

Dagvattendamm samt tillhörande diken ligger på naturmark vilket säkerställer att kommunen ansvarar för dessa genom kommunalt huvudmannaskap.

Servitut och ledningsrätt

Ledningsrätt for allmänna underjordiska ledningar på kvartersmark (fjärrvarme, VA, starkström) kan bildas efter ansökan av ledningshavaren som även bekostar dessa åtgärder.

Fastighetskonsekvenser

Fastigheterna Krummeltorp 1:1 och Mörby 5:1 kommer att delas upp i mindre fastigheter för olika verksamheter enligt detaljplanen. Delar av båda fastigheterna kommer också att överföras till allmän platsmark. Mark för tekniska anläggningar kan överföras till Mörby 5:1 eller avstyckas till nya fastigheter.

Fastighet Konsekvenser Lantmäteriförrättning Berörd yta i kvm (ca) Krummeltorp

1:1 Planläggs för kvartersmark för handel- kontors- och industriändamål HKZ, Z, samt för allmän plats, NATUR, FORN,

LOKALGATA, HUVUDGATA och tekniska

Mörby 5:1 Planläggs för kvartersmark, för handel- kontors- och industriändamål HKZ, Zsamt för allmän plats, NATUR, FORN,

LOKALGATA, HUVUDGATA och tekniska

Kostnader för framtagande av detaljplan inklusive alla utredningar och undersökningar fördelas mellan kommunen och Kilenkrysset i enlighet med avtal.

Ansvaret för att bygga ut de allmänna anläggningarna inom planområdet är kommunens. Kostnaderna för dessa anläggningar fördelas sedan mellan de två markägarna, kommunen och Kilenkrysset,

beroende på markinnehavet inom området. Exempel på kostnader är:

- Projektering av allmänna anläggningar inklusive utredningar och undersökningar - Iordningställande av naturmark, dammar,

- Utbyggnad av gator, gång- och cykelvägar, dagvattenanläggningar mm - Lantmäteriförrättningar

Ovanstående anläggningar och arbeten finansieras genom markförsäljning. Framtagna kalkyler visar på kostnader mellan 100 och 150 mkr och intäkter på 250 och 300 mkr. Ytterligare kalkyler kommer att tas fram i anslutning till detaljprojektering av området.

Kostnader för anläggningar inom kvartersmark såsom vägar, dagvattenanläggningar svarar respektive fastighetsägare/entreprenör för liksom för eventuella kompletterande geotekniska eller andra

erforderliga utredningar.

Inlösen, ersättning

Kommunen har rätt att lösa in allmän plats. Rätten till inlösen är villkorslös och gäller såväl under som efter genomförandetiden. Fastighetsägarens har rätt att kräva inlösen av allmän plats under

genomförandetiden. Dessa frågor regleras i exploateringsavtalet mellan kommunen och Kilenkrysset.

Avgifter

Området ska anslutas till det kommunala VA-nätet. VA-avgift ska erläggas enligt kommunens taxa.

Avgift för bygg- och marklov ska erläggas vid lovansökan. Avgift till kommunen ska också erläggas för eventuella miljötillstånd och tillsyn.

Tekniska frågor Tekniska utredningar

Alla utredningar som behövs ska bekostas av exploatörerna.

Utbyggnad av gator och va

Gator, VA, fiber och eventuell fjärrvärme avses byggas ut efterhand som etablering sker i området

In document Mörby del 5.pdf Pdf, 8.9 MB. (Page 42-45)

Related documents