• No results found

Lärare 5 Feed Up Feed Back Feed

8.2. Genomförande och omständigheter

Det praktiska genomförandet var noggrant planerat före starten av insamlingen av empiriskt material. Ändå uppstod omständigheter på vägen som först efteråt kunde konstateras haft en eventuell inverkan på slutligt resultat. För det första blev själva urvalet påverkat av lärarnas

möjligheter och villighet att ställa upp i undersökningen. Faktumet att undersökningen lades på is över sommaren och drog ut på tiden kan haft en eventuell, men knappast någon större påverkan på insamlingen av materialet. Intentionen har varit att hålla insamlingen och intervjuerna så lika som möjligt och metoden har varit samma för alla.

Lärare 2 och 5 arbetade på samma skola, vilket kan ha haft en inverkan på resultatet, exempelvis genom att lärarna på skolan möjligtvis använder ett liknande sätt att arbeta med läxor. I detta fall kommer likheterna dock inte fram så tydligt i resultatet, men i själva läxans utformning och den skriftliga återkopplingen finns tydliga likheter mellan lärare 2 och 5. Under själva genomförandet uppstod två aspekter som vid närmare eftertanke kunnat bearbetas för att ge en större säkerhet i resultatet. Den ena är att informationen om muntlig återkoppling endast baserats på lärarnas sammanfattande berättelse i intervjun där läraren beskrivit de samtal som hållits med eleverna enskilt eller i helklass. Denna information skulle blivit mer precis om det varit möjligt att istället spela in lärarnas samtal med eleverna vid de tillfällen då de gett den muntliga återkopplingen. Andra aspekten som redan belysts i resultatet är dilemmat med lärarens, respektive elevens uppfattning om läxans syfte. Det hade krävts en mer omfattande insamling där även eleverna intervjuats för att få fullständig insikt i elevernas syn på läxans syfte. Båda dessa aspekter är centrala att ha i beaktning vid tolkningen av studiens resultat. Slutligen kan konstateras att en större grupp informanter i undersökningen hade gett ett resultat med större möjlighet att generaliseras, vilket inte är fallet med resultatet från denna studie.

9. Slutsats/implikationer

Syftet för denna studie var att har undersöka på vilket sätt kvalitativ återkoppling ges på arbete med matematikläxor. Återkoppling på läxor har undersökts i ett sammanhang där läxans syfte också utgjort en relevant del av undersökningen. Många elevsvar blir granskade och kommenterade på något sätt av lärarna men återkopplingen lyckas inte nå alla aspekter av kvalitativ återkoppling. Särskilt feed back och feed forward lyser med sin frånvaro i större delen av återkopplingen på läxorna, som tillsammans med feed up utgör de viktigaste utgångspunkterna för en kvalitativ återkoppling. Även återkoppling på processnivå, men särskilt metakognitiv nivå saknas i återkopplingen som getts på många av elevernas arbete. Resultatet ger alltså indikationer på att det skulle vara lönsamt att se över utformningen av återkoppling när man använder sig av läxor i matematikundervisningen. Läroplanen ger anvisningar om att allt skolarbete skall sträva efter att ge eleverna möjligheter till kunskapsutveckling (Skolverket, 2011). En kvalitetsgranskning av utformningen av syfte och återkoppling vid arbete med matematikläxor skulle kunna innebära att eleverna, i jämnbredd med läroplanens anvisningar, får bättre möjligheter till kunskapsutveckling genom läxarbetet. Ett arbete med matematikläxor som inkluderar utformning av kvalitativ återkoppling har stora möjligheter att bidra till elevers kunskapsutveckling i matematik.

Referenser

Back, C., & Berterö, C., (2016). Interpretativ fenomenologisk analys. I: Fejes, A., Thornberg, R. (red): Handbok i kvalitativ analys. 2 uppl. Stockholm: Liber.

Brookhart, S. M., (2001). Effects of the classroom assessment environment on mathematics and science achievement.” Journal of Educational Research 90 (6): 323–30.


Cooper, H. M., (2015). The Battle Over Homework : Common Ground for Administrators, Teachers, and Parents. 3 ed. New York: Carrel Books, Skyhorse Publishing.

Eriksson Barajas, K., Forsberg, C., & Wengström, Y. (2013). Systematiska litteraturstudier i utbildningsvetenskap: Vägledning vid examensarbeten och vetenskapliga artiklar. Stockholm: Natur & Kultur.

Fejes, A., Thornberg, R., Ahn, S., Back, C. & Berterö, C. (2014) Handbok i kvalitativ analys. Stockholm: Liber.

Grønmo, L. S. (2013). Lekser i matematik og naturfag. I L. S. Grønmo & T. Onstad (Red.),

Opptur og nedtur. Analyser av TIMSS-data for Norge og Sverige. Oslo: Akademika forlag.

Hattie, J., Timperley, H., (2007) The Power of Feedback. Review of Educational research. 77(1), 81-112.

Hellsten, J. O. (1997) Läxor är inget att orda om - Läxan som fenomen i aktuell pedagogisk litteratur. Pedagogisk Forskning i Sverige 1997 2(3): 205–220

Kristofferson, M., Limin, G. (2015) Swedish Lower Secondary School Teachers’ Perceptions and Experiences Regarding Homework. Universal Journal of Educational Research 2015

3(4): 296-305

Mendicino, M, Razzaq, L., Heffernan T. Neil, (2009). A comparison of traditional homework to Computer-Supported Homework. Journal of Research on Technology in Education, (2009)

41(3), 331- 359

Nationalencyklopedin, läxa. http://www-ne-se.www.bibproxy.du.se/uppslagsverk/ordbok

/svensk/läxa (hämtad: 2018-02-02)

Rønning, M. (2010) Who benefits from homework assignments? Economics of Education

Review 30(1): 55-64

Skolverket. (1962). Läroplan för grundskolan 1962. Allmän del. Skolöverstyrelsens skriftserie 60. Stockholm: SÖ-förlaget.

Skolverket. (1969). Läroplan för grundskolan 1969. Allmän del. Stockholm: Skolöverstyrelsen och Liber Utbildningsförlaget.

Skolverket (1980). Läroplan för grundskolan 1980. Allmän del. Stockholm: Skolöverstyrelsen och Utbildningsförlaget.

Skolverket. (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Stockholm: Skolverket

Skolverket (2014). Läxor i praktiken – ett stödmaterial om läxor i skolan. Stockholm: AB Typoform.

Westlund, I. (2004) Läxberättelser- läxor som tid och uppgift, Institutionen för beteendevetenskap, Linköpings universitet: UniTryck 2004

Widén, P., (2016). Kvalitativ textanalys. I: Fejes, A., Thornberg, R. (red): Handbok i kvalitativ

analys. 2 uppl. Stockholm: Liber.

Zeynep, C., Ö., Erktin, E., (2015) Enhancing Mathematics Achievement of Elementary School

Students through Homework Assignments Enriched with Metacognitive Questions. Eurasia

Bilaga 1

Information till matematiklärare i åk 4-6 om en studie gällande matematikläxor i matematikundervisningen

Hej! Jag heter Hanna Gustafsson och studerar vid Högskolan Dalarna till grundskollärare med inriktning åk 4-6. Jag läser min sista termin vid programmet och skriver nu examensarbete del två inom området matematikdidaktik. Detta examensarbete innehåller en empirisk undersökning med syftet att få kunskap om hur lärare i matematik för åk 4-6 använder sig av matematikläxor i undervisningen.

Min förhoppning är att få fram intressant information kring detta ämne, där ditt deltagande utgör en värdefull del i denna studie. Om du är villig att delta ser din insats ut på följande sätt:

1. Scanna in tre elevers matematikläxor, de senaste läxorna som du använt i din undervisning (oavsett om det är en separat läxuppgift eller uppgifter från matematikboken som eleven exempelvis fått i uppgift att slutföra hemma). Eleverna som gjort läxorna får gärna vara på olika nivå kunskapsmässigt och läxorna skall ha utdelats vid samma tillfälle. Scanna in läxorna utan namn så att eleverna förblir anonyma, maila sedan läxorna till mig. De elever som är villiga att delge sina läxor behöver

tillsammans med vårdnadshavare läsa igenom det informationsbrev som är riktat till dem och lämna in till dig med underskrift.

2. Eftersom jag behöver mer information om de aktuella läxorna och dess undervisningskontext önskar jag även att hålla en intervju med dig via videosamtal som beräknas ta cirka 30 minuter. Om du är villig att delta kommer närmare instruktioner om hur intervjun går till när tid för intervju bestämts. Materialet från undersökningen kommer endast ses av mig, min handledare och examinatorn för examensarbetet. Allt digitalt material kommer att raderas och eventuella papper makuleras efter arbetets avslutande. För att bevara din och dina elevers anonymitet, kommer inga namn på personer, skola eller kommun delges i arbetet. Då jag bor i Finland kommer undersökningen ske via mail och videosamtal. Det är viktigt att inga elevers namn framgår i bifogade dokument eller i text.

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning. Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering, vilket betyder att ditt bidrag inte kommer med i arbetet.

Du får ta del av resultatet då arbetet är avslutat om så önskas. Om du funderar över något, kontakta mig

gärna! Telefon: xxx

Mailadress: h13hakar@du.se

Handledare Jonas Jäder Mailadress: jjd@du.se. Tack på förhand!

Information till föräldrar och elev i åk 4-6 om en studie gällande matematikläxor i matematikundervisningen

Hej! Jag heter Hanna Gustafsson och studerar vid Högskolan Dalarna till grundskollärare med inriktning åk 4-6. Jag läser min sista termin vid programmet och skriver nu examensarbete del två inom området matematikdidaktik. Detta examensarbete innehåller en studie som undersöker användandet av matematikläxor i undervisningen.

Min förhoppning är att få fram intressant information kring detta ämne, där ditt

deltagande/ditt barns deltagande är värdefullt. Jag skulle be dig om att få ta del av din/ditt barns senaste läxa i matematik samt lärarens bedömning av den. Jag kommer inte att få reda på ditt/ditt barns namn då läraren vidarebefordrar läxan till mig men utan namnet på den elev som utfört arbetet.

Materialet från undersökningen kommer endast ses av mig, min handledare och examinatorn för examensarbetet. Allt digitalt material raderas och eventuella papper makuleras efter arbetets avslutande. För att säkerställa ditt/ditt barns anonymitet syns inga namn på kommun, skola eller personer i det färdiga arbetet.

Du/ditt barn tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning. Deltagandet i undersökningen är helt frivilligt. Du/ditt barn kan när som helst avbryta deltagandet utan närmare motivering, vilket betyder att bidraget inte kommer med i arbetet.

Om du funderar över något, kontakta mig gärna! Telefon: xxx

Mailadress: h13hakar@du.se Handledare Jonas Jäder Mailadress: jjd@du.se. Tack på förhand!

Tillstånd av vårdnadshavare för elevs deltagande i undersökningen: ____________________________________________________ Underskrift

Intervjuformulär

Denna bilaga redogör för de intervjufrågor som förekommit i alla intervjuer med ungefärlig formulering.

Intervjufrågor:

1. Hur länge har du arbetat som lärare, behörig i matematik? 2. I vilket sammanhang har läxan getts till eleverna?

3. Vilket syfte har läxan i detta sammanhang? 4. Vet eleven vad syftet/målet med läxan är?

5. Avser läxan att utveckla någon särskild förmåga i matematik?

6. Hade ni någon form av genomgång för själva läxan innan dess utförande?

7. Läxorna ser ut att vara likadana/ eller inte likadana, vad innebär det angående läxans syfte och dess riktning mot individ eller klassen som helhet?

8. Vad kan du berätta om den introducerande genomgången för läxan, innan dess utförande?

9. Vad kan du berätta om eventuell genomgång efter läxans utförande?

10. Vad kan du berätta om förekomsten av muntlig återkoppling från dig som lärare? a. Vad är syftet med återkopplingen?

b. Om muntlig återkoppling, hur ser den ut? c. Arbetar ni vidare med läxan på något sätt?

Related documents