• No results found

GENOMGRIPANDE DESIGN OCH FUNKTION Eftersom klimatet idag bäddar för förändring är det med rimliga

In document Tärnstigen (Page 42-45)

GESTALTNINGSPROCESS ANALYS

7.1 GENOMGRIPANDE DESIGN OCH FUNKTION Eftersom klimatet idag bäddar för förändring är det med rimliga

skäl som vi valt att Tärnstigen bör ligga en meter extra över vallens, idag, beräknade och rekommenderade höjd på +3 meter (RH2000). Banvallen som finns på platsen där Tärnstigen kommer utformas är redan idag ca +2 meter hög. Gestaltningen kommer då på platsen vara ca 2 meter högre än dagens befintliga banvall men endast 1 meter högre än vad Swecos utformning hade varit (se figur. 24). Swecos utformning av vallen med en höjd på 3 meter är beräknad att stå stadig fram till år 2065. Vid en investering och gestaltning av vårt förslag finner vi det rimligt att höja vallen den extra metern för att säkra Tärnstigen ytterligare några år in i framtiden. Vallen kommer då stå ca 3 meter hög från marken med en bas på ca 10 meter, vilket då logiskt sett erbjuder oss 10 meter i bredd till Tärnstigens nya ut- formning, konstruktionsmässigt.

Tärnstigens början och slut kommer kännas bekant och naturlig för både de som tidigare brukat platsen, men även för nya besökare, då den startar och slutar vid samma punkter som den gör idag. Precis som innan, möjliggör Tärnstigen tillträde för flera målgrupper fast nu med utökat utrymme tack vare det nya förslagets bredd på 10 meter, vilket kan öppna upp och rymma ännu fler besökare. Tärnsti- gen kommer både i början och slutet respektfullt möta användarna genom att erbjuda en bredare målgrupp att beträda Tärnstigen, antingen via en ramp eller en trapp som står till förfogande vid båda ändar.

Tärnstigen har i designprocessen varit uppdelad i 4 delar där var- je del på 100 meter har blivit tilldelad olika designelement. Detta tillämpat enligt Jan Gehls teori om The social field of vision där de sociala trösklarna kring gestaltning för människan ligger mellan 100 - 25 meter.

Tärnstigen kommer till en stor del ge intrycket av en brygga utifrån dess utformning och material men även ge intrycket av något extra. Gestaltningen kommer bestå till större delen av brädor i trä, i vanligt profilmått 200 x 34 mm, som går vertikalt längs med den delen på stråket som är avsett för gångtrafik och horisontellt längs med den delen av stråket som är avsedd för cyklister. Brädorna är placerade med 5 mm mellanrum för vattenavrinning samt för att skapa en så bekväm känsla som möjligt med inspiration av ett mer torgliknan- de stråk där marken är enhetlig och fast. Ett litet mellanrum mellan brädorna gynnar också fler av Tärnstigens funktionella delar då chans för att fastna med hjul till barnvagn eller liknande är näst intill obe- fintlig. Längs med cykelleden är brädorna placerade horisontellt vilket eliminerar risken för cyklister, med aningen smalare däck, att fastna i brädornas mellanrum eller bli styrda. Vi lekte med vertikala och horisontella designuttryck även för att tydligt visa att Tärnstigen är uppdelat i olika användningsområden. Att använda trä som mate- rial i så stor utsträckning som möjligt har varit fokus. Mycket för att ha ett tydligt och enhetligt uttryck längs med hela stråket, samtidigt som trä är ett naturligt, lätthanterligt och ett miljövänligt material som även binder koldioxid.

Vid olika delar av Tärnstigen kommer gestaltningen erbjuda diver- se möjligheter men i sin helhet utgår stråket från att vara 10 meter i bredd, där cykelleden tar upp 3 meter i bredd, vilket är tillräckligt med utrymme för möte, och lämnar resterande 7 meter till gångstrå- ket. Med 7 meters spelrum finns det goda förutsättningar för att pla- cera ut sittplatser, växtlådor, soptunnor, vattenstationer eller tillfälliga moduler.

Längs med hela Tärnstigens början till slut, följer ett staket på båda sidorna. Tack vare en ett fotstöd som är monterat på staketets nedre del, längs med cykelstråkets sida, finns möjligheten till att stanna och vila på cykeln oavsett vart på stråket du befinner dig. Längs med gångstråkets sida går staketet i samma formspråk bortsett från fotstödet men även också med en 30 graders lutning ut mot naturre- servatet. Vi har valt att ge staketet en lutning för att öppna upp Tärn- stigen mot naturen samtidigt som det bidrar till ett mindre instängt och statiskt stråk. Staketen är designade med brädor i tre olika mått, med vanligt förekommande profiler. Brädorna går i ett irreguljärt mönster för att få ett mer naturligt och lekfullt uttryck. Med 20 mm mellan varje bräda ger staketet ett relativt tätt vindskydd för blåsiga dagar men erbjuder samtidigt ljus och luft att strömma igenom för att staketet inte ska tolkas som något murliknande.

För att en bred målgrupp med enkelhet ska kunna använda Tärnsti- gen krävs det tydliga riktlinjer för personer med nedsatta sinnen eller fysiska svårigheter. I designprocessen har även människans

orientering varit en viktig aspekt. Genom belysning, höjdskillnader och former kommer besökarna vägledas längs med stråket.

Figur 26. Sektion i perspektiv med staketutformningar

Precis som cykelleden gestaltats med horisontella brädor har Tärn- stigen även markerat ett tydligt mönster i brädorna längs med pro- menadstråket för personer med nedsatt syn. Att kunna orientera sig längs med Tärnstigen via känsel är möjligt tack vare två vågformade brädor, med en gemensam bredd på 400 mm, som går längs med hela stråket, början till slut. Även för cyklisten finns det indikationer i marken som tyder på vart du bör hålla dig och inte. Varannan hori- sontell bräda har en liten konvex träknopp i slutet av brädan där den gränsar till gångstråket. Skulle blicken slita sig från cykelleden och fastna på den vackra utsikten kommer träknopparna att tillrättavisa cyklisten genom att cykeln börjar vibrera och studsa på knopparna. Träknopparna har en ytterligare funktion då en LED-lampa även är monterad i var tionde träknopp och lyser upp en tydlig utformning kring stråkets cykelled under dygnets mörkare timmar. Belysning längs med stråket hittar vi även under handräcket på båda sidor av Tärnstigens räcken som också, tidigare nämnt, rör sig från stråkets början till slut. Ett behagligt ljus kommer lysa ner mot träplankorna för att tydligt visa stråkets kanter. Ljusinstallationer kommer även finnas designade i modulerna längs med Tärnstigen (Se figur. 27).

8. GESTALTNINGENS DELAR

In document Tärnstigen (Page 42-45)

Related documents