• No results found

4. Tid och Kostnad

4.5 Flygets fördelar

6.1.7 Genomsnittlig jämförelse av tåg och flyg

Undersökningen av flyg och tåg på sträckan Göteborg C – Stockholm C visar stora skillnader i pris, kostnad och utsläpp. Enligt tabell 5 och 6 skiljer sig inte bara flyg med tågtransporter. Stora skillnader inom flygsektorn blir på samma sätt uppenbarad. Dessa skillnader är främst kostnad, men även tidsmässigt. Eftersom affärsresenärers och fritidsresenärers resmönster skiljer sig, delas analysen upp i två tidsintervaller; vardagar (måndag morgon – fredag morgon) och helger (fredag eftermiddag – söndag). Samtliga beräkningar är snittider och snittkostnader.

Tabell 5. Genomsnittlig restid och kostnad för vardagsresenärer

Genomsnittlig restid och kostnad för resor under vardagar, uppdelat på bolag, restid och kostnad

Tabell 6. Genomsnittlig restid och kostnad för vardagsresenärer

Genomsnittlig restid och kostnad för resor under vardagar, uppdelat på bolag, restid och kostnad

SAS snabbaste flygningar under vardagar kostar 2 271 kronor och tar 155 minuter. Det är det dyraste alternativet oavsett transportalternativ, och har en tidsvinst på 19 minuter jämfört med tåg. Den billigaste resan kostar 1 880 kronor och tar 185 minuter. Det betyder att SAS billigaste alternativ kostar 1 264 kronor mer än SJ, trots en restid som är 11 minuter längre än tåget.

Under helgen är SAS flygningar billigare, vilket stödjer tesen om olika typer av resenärer, på olika flygtider. SAS snabbaste alternativ kostar 2 025 kronor och tar 149 minuter. Det är 246 kronor billigare och har en kortare restid på 6 minuter. Det billigaste alternativet kostar 1 634 kronor och tar 181 minuter. Det innebär att helgflygningarna är 246 kronor billigare, och ger

en kortare restid på fyra minuter. Anledningen till att flyget är snabbare under helgen, beror på att sekundärtransporter passar in bättre för en optimal restid. Jämfört med tåget är SAS snabbaste helgflyg 1 159 kronor dyrare, men 35 minuter snabbare. Det billigaste alternativet med SAS är 768 kronor dyrare än SJ, och har tre minuter kortare restid.

Sterlings snabbaste alternativ under vardagar kostar 1 148 kronor och tar 150 minuter. Det betyder att flygresan kostar omkring halva priset jämfört med SAS, samt att restiden är fem minuter kortare. Jämfört med tåget är Sterling 531 kronor dyrare, men flyget har en 24 minuter kortare restid. Den billigaste resan kostar 757 kronor och tar 177 minuter. Här är Sterling konkurrenskraftiga med SJ på både pris och tid, men Sterling kostar fortfarande mer (111 kronor) och har en längre restid (tre minuter). En stor nackdel med Sterling är att antalet avgångar är begränsade, och därför kan inte resorna med Sterling jämföras fullt ut med övriga aktörer.

Under helgen är Sterlings flygningar billigare, men inte i samma utsträckning som SAS. Det kan dels bero på att priserna redan är pressade samt att Sterling har ett annat kundsegment än övriga bolag. Jämfört med tåget är Sterlings snabbaste helgflyg 205 kronor dyrare men 31 minuter snabbare. Det billigaste helgflyget kostar 681 kronor, och är 185 kronor billigare och åtta minuter snabbare än tåget. Däremot har Sterling få avgångar under helgen, viket ger samma problem som med vardagsflyget.

Malmö Aviation är det klart tidseffektivaste transportalternativet. Den snabbaste resan under vardagar kostar 2 167 kronor och tar 123 minuter, vilket är 51 minuter snabbare än tåget och 27 minuter snabbare än närmast konkurrerande flygbolag (Sterling). Jämfört med SAS är Malmö Aviation något billigare (104 kronor), men hela 32 minuter snabbare. Det beror till stor del på valet av Bromma flygplats som ligger centralt, samt en kortare incheckningstid innan avresa.

Helgen är som hos övriga flygbolag billigare med Malmö Aviation. Skillnad i pris jämfört med vardagar är 410 kronor för det snabbast alternativet, och 420 kronor med det billigaste. Den stora skillnaden kan bero på att Malmö Aviation till större del är beroende av affärsresenärer och har därför större skillnader i pris under helger. Det snabbaste alternativet kostar 1 757 kronor vilket är 268 kronor billigare än SAS, men 891 kronor dyrare än tåget.

Däremot är Malmö Aviation hela 61 minuter snabbare än SJ. Det billigaste alternativet med flygbolaget kostar 1 316 kronor under helgen, och är 451 kronor dyrare än tåget. Tidsvinsten för flyget är på 41 minuter.

SJ är överlag det billigaste alternativet. Det enda flygbolag som är billigare på vissa avgångar är Sterling. Tidsmässigt ligger SJ något efter flyget, men på vissa avgångar kommer tåget fram snabbare. Helgtrafiken är dock dyrare hos SJ än vardagstransporterna. Skillnaden är 249 kronor vilket betyder en ökning på hela 40 procent jämfört med vardagar. Det kan bero på att SJ till större delen är beroende av fritidsresenärer, och därför har möjlighet att höja priset under helger då antalet resenärer ökar.

För affärsresenären ger tåget större möjligheter till effektivt arbete, vilket innebär att den verkliga kostnaden för affärsresenären blir lägre. SJ är dessutom den enda av de undersökta bolagen som har låga mängder skadliga utsläpp. Därför bör självklart SJ premieras om avgångarna mellan flyg och tåg är likvärda. Dessutom är arbetseffektivitetens pålägg ej inräknad i den verkliga kostnaden i tabellerna, vilket annars ytterligare är en fördel för tåget.

Totalt sett är flyg snabbare än tåg, med en skillnad på 32 minuter för de snabbaste alternativen, och fem minuter för de billigaste (veckodagar). Anledningen till den kortare restiden hos flyget, beror till stor del på att Malmö Aviation drar ner snittet. Däremot är SJ 1 246 kronor billigare jämfört med flygets snabbaste alternativ, och 841 kronor lägre än det billigaste flygalternativet.

Under helgen ökar flyget tidsvinsten till 43 minuter för de snabbaste alternativen, och 17 minuter för de billigaste alternativen. Det beror på att SJ har längre restid medan flygbolagen pressar ner transporttiden. Prismässigt blir skillnaden mellan flyg och tåg mindre av samma anledning, SJ höjer priserna (40 procent) medan flygbolagen sänker priserna. Däremot är SJ fortfarande det billigaste transportalternativet under helgen. De snabbaste flygresorna är 752 kronor dyrare än tåget, och de billigaste flygresorna är 172 kronor dyrare. SJ har även ett billigare alternativ, SJ Intercity (bilaga 1, 2). Dessa tåg har däremot en avsevärt längre restid (+ 107 minuter jämfört med X2000). Däremot sparar resenären omkring 378 kronor minus eventuellt tillägg för sittplats (78 kronor) eftersom den inte ingår på Intercity tågen.

Related documents