• No results found

2.1 Ekonomi

2.1.1 God ekonomisk hushållning

Fullmäktige beslutar om riktlinjer för god ekonomisk hushållning för kommunen eller regionen. För verksamheten ska anges mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning och för ekonomin ska anges finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning.

God ekonomisk hushållning för Nykvarns kommun innebär att kommunen når både sina finansiella och verksamhetsmässiga mål.

Delårsrapporten per 31 mars har enbart ett finansiellt perspektiv.

I Nykvarns kommun finns följande strategiska finansiella mål enligt fullmäktige:

 Årets resultat ska uppgå till minst 2 % av skatter och statsbidrag

 Skattefinansieringsgraden av investeringar ska vara minst 80 % sett över en femårsperiod.

 Samtliga nämnder ska klara sin ekonomi inom av kommunfullmäktige beslutad nettokostnadsram.

Årsprognosen visar en mindre avvikelse (1,5 %) från budget vilket innebär att målet om 2 % inte nås.

Tre av nämnderna aviserar negativa avvikelser från tilldelad ram men det självklara fokusområdet är att få en ekonomi i balans. Indikationer finns att både verksamheternas avvikelser och nivån på skatteintäkterna kan förbättras.

Investeringsprognosen har en nivå om ca 220 Mkr och en självfinansiering om ca 70 Mkr vilket gör att målet om

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 13(24)

Delå rsrapport per den

skattefinansieringsgrad inte nås.

Finans

Skatteintäkterna bedöms bli ca 16,5 Mkr högre, samtidigt finns negativa avvikelser för ränteintäkter och avskrivningar. Netto förbättras

finansposter med ca 8 Mkr.

Kommunfullmäktige

Verksamheten bedrivs inom ram.

Revision

Verksamheten bedrivs inom ram.

Valnämnd

Verksamheten bedrivs inom ram.

Kommunstyrelsen

Inom Kommunstyrelsen är det främst fastighetsavdelningen som har ett större underskott i prognos. Avvikelsen härleds till kapitaltjänstkostnader för de tidigare kommunhus- och förskolemodulerna och investeringar i Lugnet. I övrigt finns negativa avvikelser inom gata/trafik, plan och samhällsbyggnadskontorets budget.

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret prognosticerar ett utfall i linje med budget med undantag av underfinansiering av överförmyndarverksamhetens flytt till Södertälje om 600 tkr. Summan ligger på egen rad i

sammanställningen på sid 14.

Ekonomikontoret

Ekonomikontoret prognosticerar ett utfall i linje med budget. Dock finns

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 14(24)

Delå rsrapport per den

viss risk för avvikelse då kostnad för uppgradering av ekonomisystemet kan fördelas både mellan 2021 och 2022. En vakant tjänst ersätts initialt med konsult vilket påverkar kostnadsbilden för verksamheten.

Personalkontoret

Personalkontoret prognosticerar ett utfall i linje med budget.

KS Samhällsbyggnadskontor

Prognosen för helår är ett minus om 300 tkr. Anledningen till det

negativa resultatet är att kontorsövergripande kostnader för geografiska informationssystem (GIS) och geodata. Konsulter samt kostnad för brandförsvar väntas bli större än budgeterat.

Åtgärd: Kostnadsfördelning för kontorsgemensamma system kommer att ses över, liksom behovet av konsultstöd.

Fastighet

Prognosen visar på ett underskott om 6 Mkr. Kapitaltjänstkostnader för tidigare kommunhus- och förskolemoduler samt investeringar i Lugnet innebär ca 3 Mkr i ofinansierade kostnader för resultatenheten vars intäkter består av internhyror. I övrigt är det försäkringspremier och kostnader för det nya kommunhuset som bidrar till avvikelsen.

Plan

Prognosen för helår är ett minus om 600 tkr. Anledningen till det negativa resultatet är att en stor antal detaljplaner ligger vilande eller pauserade. Planavdelningen finansieras till ca 75-80% av intäkter som kommer bara från detaljplanearbetet kopplat till plankostnadsavtal enligt plantaxan.

Åtgärd: För att minimera det negativa resultat har tjänsten som avdelningens seniora planarkitekt inte återbesatts efter att personen avslutat sin anställning i Nykvarn. Prognosen är avhängig beslut om att

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 15(24)

Delå rsrapport per den

återuppta planarbetet i de planer som är vilande eller pausade.

Vatten och avlopp

Prognosen för helår är ett nollresultat. Påverkansfaktorer för utfallet är bl. a graden av nya anslutningar som historiskt utgör ca 15 % av budget samt möjligheten att använda fonden för vattentornet för att finansiera årets kapitalkostnader. Kapitalkostnaderna överskrider redan budget och kommer att öka under året i takt med att investeringar aktiveras.

Kapitalkostnaderna är därför just nu den största avvikelsen som kan påverka helårsresultatet negativt.

Åtgärd: På grund av ökade kapitalkostnader 2022 kommer VA-taxan att ses över under hösten 2021. En revidering är nödvändig för att täcka upp för verksamhetens ökande kostnader och arbetet med detta är påbörjat.

Då vattentornet aktiveras under året kommer fondering ej längre ske.

Avfall och återvinning

Analys: Resultatet per den 31/3 visar ett minus om ca 100 tkr.

Prognosen för 2021 är ett nollresultat.

Åtgärd: Ombyggnationen av Ånsta pumpstation ger ett planerat underskott om ca 1,5 mkr vilket belastar det positiva balanskontot.

Gata, park och trafik

Analys: Resultatet per den 31/3 visar ett minus om ca 1,7 mkr.

Prognosen för helår visar ett underskott om ca 800 tkr. Detta till följd av bl. a ökade kostnader för snöröjning och halkbekämpning under den stränga vintern delår 1. Även vårens sandupptagning har varit

kostnadsdrivande, bl. a till följd av de stora mängderna sand samt att Nybo varit tvungna att köpa tjänsten pga. personalbrist. Fler insatser än budgeterat har även behövts göras för hantering av riskträd inom

stadsnära skogar kopplat till angrepp av granbarkborre.

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 16(24)

Delå rsrapport per den

Avvikelsen på -800 tkr i prognosen är helt avhängig av hur

väderförhållandena blir avseende barmarkssäsongen och vinter del 2, 2021.

Åtgärd: Skötselnivåer för barmarksunderhåll under 2021 anpassas i möjligaste mån för att kunna uppnå en budget i balans. Utfallet är även avhängigt vintersäsongen delår 2.

Kultur och fritidskontor

Prognos för helåret är svår att beräkna då verkningar av pandemin påverkar utfallet bland annat genom uteblivna intäkter för uthyrning av lokaler, svårare att rekrytera nya elever till kulturskolan men också uteblivna kostnader för planerade aktiviteter som inte kan genomföra på grund av restriktioner på grund av pandemin. Kostnaden för

badplatserna beräknas bli högre än budgeterat.

Utbildningsnämnden

Utbildningskontoret har sedan 2019 arbetat med att effektivisera

verksamheten för att få en budget i balans. Nämnden gick 2019 med ett betydande underskott. Arbetet med att minska kostnaderna har gett resultat och har fortsatt med hög intensitet även under 2020. De åtgärder som gjordes under hösten 2020 får helårseffekt 2021. Då nämndens resultat för 2020 blev mer negativt än vad som först

förväntades krävs ytterligare åtgärder i de egna verksamheterna för att nå budget i balans 2021. Det finns oklarheter hur snabbt åtgärderna ger effekt och det finns vissa möjligheter att underskottet kan bli mindre.

Underskottet i prognosen härleds i sin helhet till grundskoleverksamheten.

Vård- och omsorgsnämnden

Socialkontorets prognos per helår är ett överskott om 2 900 tkr. Dock

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 17(24)

Delå rsrapport per den

finns underskott i andra verksamheter vilket ger en nettoprognos om 1 800 tkr för nämnden.

Äldreomsorgen prognostiserar ett underskott för året om -2 300 tkr. Det beror främst på ett stort antal tomma lägenheter på Lugnet. Enheten har även haft hög sjukfrånvaro och två utbrott av Covid har krävt kohortvård, vilket frestade på enheten. Insatser IFO/SoL har per första kvartalet ett 328 tkr, men prognostiserar ett underskott -1 000 tkr.

Myndighetsavdelningen prognostiserar per helår om -1 800 tkr. Hela avvikelsen kan härledas till köp av externa placeringar.

I beräkning är merkostnader av Covid -19, i from av kohortvård och

skyddsmaterial för hela året inräknat. I prognos är också stimulansmedel och statsbidrag inräknat med 75 % av värdet. Skulle vi få 100 % så skulle resultatet bli 900 tkr bättre.

Vård- och omsorg lagerhåller skyddsmaterial, för att minimera risken att stå utan och kommer att behöva skyddsmaterial året ut. Mängden

skyddsmaterial räcker över tid och en periodisering av beställningen och betalningen sker också över tid.

Bygg- och miljönämnd Bygglov

Prognosen för helår är ett nollresultat. Intäkterna kan komma att öka under året till följd av ett ökat ärendeflöde. Det råder dock brist på handläggare för att hantera ett ökat flöde. Detsamma gäller för

hanteringen av tillsynsärenden varför konsulter kan behövas kallas in för att möta lagkraven. Ett sannolikt överskott på intäktssidan i form av bygglovsavgifter kommer att behöva läggas på tillsyn och digitalisering av arkiven.

Trafik

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 18(24)

Delå rsrapport per den

Analys: Resultatet per den 31/3 visar ett minus om 215 tkr. Avvikelsen bedöms vägas upp av förväntade intäkter från handläggningsärenden.

Prognosen för helår är ett nollresultat.

2.1.1.1 Samtliga ansvar ska klara sin ekonomi inom tilldelad ram eller ersättning

Ej acceptabel

Kommunstyrelsen, Vård- och omsorgsnämnden samt

Utbildningsnämnden prognosticerar med en negativ avvikelse från budget. Målet uppnås ej.

2.1.1.2 Egenfinansieringsgraden av investeringar ska de senaste fem åren vara minst 80 %

Ej acceptabel

Investeringsprognosen har en nivå om ca 220 Mkr och en skattefinansiering om ca 70 Mkr vilket gör att målet inte nås.

2.1.1.3 Årets resultat ska uppgå till minst 2 % av skatter och statsbidrag

Ej acceptabel

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 19(24)

Delå rsrapport per den

Årsprognosen visar en mindre avvikelse från budget (1,5 %) vilket innebär att målet om 2 % inte nås.

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 20(24)

Delå rsrapport per den

3 Driftredovisning

D R IF T R ED OVISN IN G A k t uell budget 2021 P ro gno s 2021-12-31

Ut bildnings näm nd -233 999 556 781 322 782 -234 882 562 778 327 897 -5 114 Vård o c h o m s o rgs näm nd -107 590 291 867 184 277 -116 418 302 502 186 084 -1 806 SUM M A VER KSA M H ET EN-494 034 1 141 777 647 742 -500 371 1 159 126 658 755 -11 012

R eav ins t er 0 0

Sum m a ink lus iv e reav ins t -11 012

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 21(24)

Delå rsrapport per den

4 Resultat

Belopp i tkr Utfall mars 2021 Budget 2021 Prognos 2021 Avvikelse Resultaträkning

Verksamhetens intäkter -30 535 -128 354 -129 000 646

Verksamhetens kostnader 189 175 725 953 738 000 -12 047

Avskrivningar 12 602 52 621 55 000 -2 379

Verksamhetens nettokostnad 171 241 650 220 664 000 -13 780

0

Skatteintäkter -144 615 -574 144 -590 694 16 550

Generella statsbidrag och utjämning -22 983 -87 305 -87 306 1

Finansiella intäkter -2 000 -13 287 -6 500 -6 787

Finansiella kostnader 2 500 11 287 10 500 787

Resultat före extraordinära poster 4 143 -13 229 -10 000 -3 229 Extraordinära intäkter

Extraordinära kostnader

Årets resultat 13 299 10 000 -3 229

1,5%

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 22(24)

Delå rsrapport per den

5 Investeringsredovisning med prognos

Investeringsprojekt

Tilläggsinvesteringar nytt kommunhus 2021 2021 22 000 22 000

Redundant IT-miljö 2017 2021 3 500 2 000

Nytt konstgräs till bef.plan 2018 2021 1 300 1 300

Multihall Furuborghallen 2017 2021 118 500 30 000

Utrustning till Furuborghallen 2021 2021 5 000 5 000

Nya Lillhaga fsk 2017 2021 58 500 15 000

Förskola Bergtorp, inkl.tomt-inköp 2020 2023 0 25 000

GC-väg regionalt cykelstråk VAG-Wasa inkl.bidrag 2015 2021 6 000 4 000

Centrum allmän platsmark 2013 2022 2 000 2 000

Fiberutbyggnad i stråk 2020-målet 2017 2021 10 000 1 000

Åtgärder Taxinge slottspark, murar m.m 2020 2021 2 250 2 250

Gammeltorpsv (Centrumvägen tom Fp) 2021 2021 3 000 3 000

Låsbart cykelgarage Nykvarns station 2021 2021 3 000 0

Övriga underhållsåtgärder:

Moderniserad IT-miljö löpande 7 000 7 000

Fastighet, underhåll löpande 10 000 10 000

Reinvesteringar gata, park inkl.trafikmyndighet löpande 9 632 9 632

VoN löpande 500 400

UN löpande 3 057 2 700

Kultur o Fritid löpande 650 650

Kommunledning löpande 3 000 3 000

Summa skattekollektivet: 268 889 145 932

VA-kollektivet:

VA Berga Ö 2018 2021 0 11 200

VA Mörby 5, syd 2019 2022 45 000 10 000

VA Bergtorp 2020 2021 7 000 11 000

Ny överföringsledning Ånsta-Kämsta 2021 2021 10 000 10 000

VA Sundsvik/Sundsör mfl etapp 1 2021 2021 7 000 4 000

Byte pumpstation Vidbynäs 2021 2021 1 500 1 500

Mätarbyten löpande 6 000 6 000

Förnyelse befintliga VA-ledningar och pumpar löpande 3 400 3 400

Summa VA-kollektivet: 81 223 57 100

RH-kollektivet:

Renhållning-återvinningscentral 2017 - 18 000 0

Summa RH-kollektivet: 18 000

Totalsumma 368 112 203 032

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 23(24)

Delå rsrapport per den

6 Exploateringsredovisning med prognos

Exploatering Inkomster Utgifter

Strängbetong 0 2134 0 45 -45 0 10 000

Hökmossen 1a 7 865 16 063 0 0 0 11 000 500

Hökmossen 1b 52 635 0 0 0 0 0

Gamla Idrottsplatsen 0 744 0 57 -57 25 500 7 000

Holländaren 29 0 3 563 0 22 -22 0 0

Del av Sandtorp 3:5 0 3 967 0 49 -49 0 0

Åsvägen 0 439 0 0 0 0 200

Del av Ströpsta 3:312 0 74 0 0 0 0 100

Nykvarn 12:1 (Kaffebrygg) 6000 521 0 0 0 0 1000

Del av Nykvarn 11:1 0 10 0 0 0 0 200

Mörby etapp 6 0 2 083 0 108 -108 0 200

Blandaren 2 0 0 0 0 0 0 200

Summa 246 479 202 495 807 2 002 -1 196 37 307 41 600

Nykvarns kommun, Delårsrapport per den 31 mars 24(24)

Delå rsrapport per den

7 Bilaga: Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021

Se separat dokument

Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021

Nykvarns kommun

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 2(10) 1.1.1 Uppföljning av kommunfullmäktiges beslut ... 3 1.1.2 Uppföljning av kommunstyrelsens beslut ... 4 1.2Bygg- och miljönämndens beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 ...9 1.2.1 Uppföljning av bygg- och miljönämndens beslut ... 9 1.3Utbildningsnämndens beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 ... 10 1.3.1 Uppföljning av utbildningsnämndens beslut ... 10

Kommunstyrelsen har upprättat nedanstående förteckning över uppdragens status per den 31 mars2021.

1.1.1 Uppföljning av kommunfullmäktiges beslut

Uppdragsgivare Beslutsuppföljning Startdatum Slutdatum Status Analys

KF KF UPPDRAG: KF/2019-10-03, §

68 (KS/2019:310)

Kommunfullmäktige beslutade 2019-10-03, § 68 att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en ny kommuntäckande översiktsplan

2020-05-11 2020-12-31 Vänteläge Samhällsbyggnadskontorets tidplan för den nya översiktsplanen var att beslut om samråd kan tas vid årsskiftet 2020/2021. Hantering av samrådssynpunkter under våren 2021. Därefter beslut om granskning under hösten 2021. Beslut om antagande vid årsskiftet 2021/2022. Arbetet är för närvarande vilande i väntan på nytt principbeslut om hur processen kring

översiktsplanen ska fortgå.

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 4(10) förvaltningen att ta fram en gemensam policy för hantering av bidragsansökningar från föreningar.

slutföras under 2021.

KS/2016:117 Byggnationen av en återvinningscentral i Nykvarn Kommunstyrelsen beslutade 2016-04-12, § 58 att uppdrag att utreda förutsättningar för ÅVC […].

Kommunfullmäktige beslutade 2018-11-15, § 106 att återremitterad ärendet för att ge förvaltningen i uppdrag att göra en fördjupad ekonomisk beräkning och väga den mot andra investeringsbehov och utreda säkerhetsfrågan samt miljökonsekvenser.

2020-05-11 2020-12-31 Vänteläge Nykvarns kommun saknar en egen återvinningscentral (ÅVC). Istället har ett avtal tecknats med Telge

Återvinning om att Nykvarnsborna kan nyttja dels Tveta ÅVC och dels Moraberg ÅVC. Nykvarnsborna har tillträde till dessa genom ett besökskort maximerat till 22 besök per år.

En egen ÅVC skulle finansieras genom avfall- och återvinningskollektivet. Ärendet är återremitterat av kommunfullmäktige. Det finns för närvarande ingen plan på att initiera frågan politiskt.

KS/2017:176 Nybyggnation av Lillhaga förskola

Kommunstyrelsen beslutade 2019-02-19, § 39 att tillstyrka investering av en ny Lillhaga förskola.

2020-05-11 2020-12-31 Pågående Arbetet löper enligt plan och håller tidplanen.

Slutbesiktning beräknas genomföras i slutet av april 2021.

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 5(10) Kommunstyrelsen ordförande gav

2017-04-08 kommundirektören i uppdrag att starta ett program till detaljplan, vilken anger mål och utgångspunkter för planarbetet, med inriktning på gestaltning, kultur och arkitektur - att geografiskt omfatta Bruksgatan, från stängslet mot industriområdet till Norra Stationsgatan, Bruksporten och Bruksparken. Ärendet ska sedvanligt beredas och hanteras i enlighet med krav i PBL (2010:900) och förvaltningen ska därefter komma med förslag till beslut, så snart det är möjligt, och senast vid utgången av december månad 2017

Kulturmiljöprogrammet har återremitterats av kommunfullmäktige i december 2020 för att höja ambitionsnivån, justera felaktigheter och söka stöd av antikvarisk kompetens.

Nykvarns kommun har inte haft något arkitekturprogram. I översiktsplan finns dock vissa skrivningar om

arkitektur/gestaltning liksom i det politiskt antagna skriften Bygga nytt på landet.

Arbetet med gestaltning, kultur och arkitektur kan inkorporeras i arbetet med översiktsplanen.

KS/2017:192 Uppdrag, Fördjupad förstudie gällande

"Taxingestråket" (2017-04-13) Kommunstyrelsens ordförande gav 2017-04-12 uppdrag till

förvaltningen att i en fördjupad förstudie utreda juridiska, funktionella och ekonomiska konsekvenserna kring en ny byggnation av VA, fiber och GC-väg utefter gamla banvallen o det vi kallar ”Taxingestråket” och därefter komma med förslag till beslut, så snart det är möjligt, senast vid utgång av december månad 2017.

2020-05-11 2020-12-31 Risk för avvikelse

Den efterfrågade studien kommer att redovisas i samband med VA-planen under våren 2021.

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 6(10) Kommunstyrelsen beslutade

2019-03-26, § 71 att under förutsättningar att KF medger finansiering, ge kommundirektören i uppdrag att utreda möjligheterna till uthyrning av hallen kommersiella arrangemang, föreslå taxa och återkomma senast i oktober 2019. Kommunstyrelsens Kultur- och fritidsutskotts

sammanträde 20190521 § 17 Information Furuborghallen.

KS/2018:494 Kostpolicy

Kommunstyrelsen beslutade 2019-02-19, § 31 att revidera kostpolicy inom ett år från antagande i kommunfullmäktige.

Utbildningsnämnden beslutade 2019-12-10, § 134 att skicka förslag till kostpolicy och riktlinje för kostenheten på remiss till vård- och omsorgsnämnden.

2020-05-11 2020-12-31 Pågående Kostpolicyn är hanterad av utbildningsnämnden och klar för beslut i KF.

KS/2020:321 Samutnyttjande av lokaler - utredning

Kommundirektören får i uppdrag att till december 2020 utreda

möjligheterna att samutnyttja befintliga och tillkommande lokaler.

2020-05-14 2020-12-31 Pågående Arbetet är påbörjat med extern konsult. Utkast klart i mitten av augusti 2020. Utredningen är klar och ska efter beredning beslutas av Kommunstyrelsen under 2021.

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 7(10) möjligheten att bli en del av

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

hälsoskyddsområdet är en verksamhet som växer i Nykvarn. Nya krav ställs och nya områden tillkommer.

Mot bakgrund av att samhällsbyggnadskontoret omorganiserades under året och en interimschef leder kontoret tillfälligt under perioden en ny chef för bygg- och miljö rekryteras har förvaltningen beslutat att den mest adekvata lösningen för verksamheten, medarbetarna och kommunen är att invänta att ny chef tillträder under 2021.

Därmed kommer utredningen att genomföras.

Förvaltningen har beslutat att upphandla extern konsult att utreda; förvaltningen har under 2020 arbetat fram underlag som beskrivning av uppdrag, utkast till

utredningsinnehåll, upphandlingsunderlag samt inhämtat liknande utredningar från andra kommuner. Uppdraget för genomförande kommer att kontorschefen för bygg- och miljö att ansvara för,

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 8(10) styrdokument som är beslutade

innan den 1 januari 2015, ge förvaltningen i uppdrag att lämna förslag på reviderade styrdokument som är beslutade innan den 1 januari 2015, uppdraget ska vara genomfört och återredovisat till KS innan utgången av år 2020

Reviderade styrdokument:

Reglemente för krisledningsnämnden, Kommunens taxor, Riktlinjer för svar på medborgarförslag och motioner, Kommunstyrelsens delegationsordning, Nykvarns styrmodell, Policy för arbetet med barns rättigheter i Nykvarns kommun, Finanspolicy, Kommunstyrelsens finansiella riktlinjer, Personalpolicy, Riktlinjer för kurser, konferenser och tjänsteresor, Krisledningsplan vid extraordinära händelser, Revidering av arbetsordning för kommunfullmäktige och fullmäktigeberedningar,

Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder del B, Lokalplan för kommunstyrelsen, Riktlinjer för

investeringsredovisning, Reglemente för skolskjuts, Upphävande av krisledningsplan, Policy och mål för krisberedskap, Revidering av kommunstyrelsens reglemente, Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap, Policy för informationssäkerhet, Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare, Reglemente för arvoden och ersättningar, Strategisk lokalplan för Nykvarns kommun, Klassificeringsstruktur och informationshanteringsplan för kommungemensamma ledningsprocesser, Riktlinjer för genomförande och uppföljning av ansvar inom finskt förvaltningsområde, Kommunikationspolicy,

Kommunikationsstrategi och riktlinje för service och bemötande.

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 9(10) 1.2.1 Uppföljning av bygg- och miljönämndens beslut

Uppdragsgivare Beslutsuppföljning Startdatum Slutdatum Status Analys

Bygg- och miljönämnd

BMN/2020:32 § 47 Förenkla internkontrollplan så att den blir lättare att läsa och förstå

Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att göra internkontrollplan

(och därmed internkontrollrapporten) enklare att läsa och förstå

2020-05-28 2021-02-28 Klart Arbetet med förenkling av internkontrolplanen har slutförts bl.a. har layouten ändrats så att den blir mer användarvänlig.

Dessutom har internkontrollarbete med kommungemensamma risker, som leds av

kommunstyrelsen, separerats från nämndens arbete med egna verksamhetsrisker och biläggs nämndens

internkontrollplan 2021 (Bilaga-Kommungemensamma risker 2021 Nykvarns kommun).

Nykvarns kommun, Beslutsuppföljning per den 31 mars 2021 10(10) 1.3.1 Uppföljning av utbildningsnämndens beslut

Uppdragsgivare Beslutsuppföljning Startdatum Slutdatum Status Analys

Utbildningsnä mnden

UN/2019-12-10 § 110 Upprustning av skolgårdar

Bevaka intresse gällande skolgårdar i samarbete mellan NYBO och kommunen.

Vad ingår i hyran? Vad ingår i investeringskostnad/driftskostnad?"

2020-11-23 2021-03-31 Klart Ärendet är återrapporterat till

utbildningsnämnden den 16 mars 2021

Kommunstyrelsen, Delårsrapport per den 31 mars 2(11)

Delå rsrapport per den

Innehållsförteckning

1 Verksamhetsberättelse ...3

1.1 Organisation ...3

2 Målavstämning ...4

2.1 Sammanställning av ekonomisk måluppfyllelse per den 31 mars ...4 2.2 Ekonomi ...4 2.2.1 God ekonomisk hushållning ...4

3 Driftredovisning ...8 4 Investeringsredovisning med prognos ...10

Kommunstyrelsen, Delårsrapport per den 31 mars 3(11)

Delå rsrapport per den

1 Verksamhetsberättelse

Till kommunstyrelsens uppgifter hör bland annat att bereda och föreslå beslut till kommunfullmäktige, att planera, följa upp och ansvara för förvaltningens ekonomi och verksamhet samt företräda kommunen som arbetsgivare.

Kommunstyrelsen är också verksamhetsnämnd för bland annat kultur- och fritidsfrågor och samhällsbyggnadsfrågor.

Kommunstyrelsens kontor har ett utvecklingsuppdrag och driver utveckling som påverkar hela organisationen. Kommunstyrelsen är en ledningsfunktion som ansvarar för helheten och skapar förutsättningar för både helhet och delar att uppnå kommunens mål och vision.

Kommunstyrelsen och dess kontor leder och utvecklar kommunens avdelningar för digitalisering/ IT, kommunikation, kansli och säkerhet.

Kontoren ansvarar även för ekonomi, personal, strategisk planering och målstyrning samt attraktivitet som arbetsgivare.

Vidare bygger uppdraget på kommunfullmäktiges strategiska mål med de fyra målperspektiven och på Vision 2035 med de fem fokusområdena.

Related documents