• No results found

GR-kommunernas mottagande av ensamkommande, asylsökande barn

Till Förbundsstyrelsen

GR-kommunernas mottagande av

ensamkommande, asylsökande barn

Förbundsstyrelsen beslutade 2007-09-14 att skicka ut förslaget om GR-kommunernas mottagande av ensamkommande, asylsökande barn på remiss till kommunstyrelserna i samtliga medlemskommuner.

Förslaget skickades ut med tillägget att det ska vara möjligt att teckna avtal med Migrationsverket om antingen ett visst antal platser eller ett visst antal barn. Avsikten är att kommunerna var och en för sig ska teckna ettåriga avtal med Migrationsverket för 2008. Avtalen med Migrationsverket ska också innehålla som villkor att GR-kommunerna i första hand ska ta emot barn och ungdomar från Mölndal.

Göteborg och Mölndal föreslås bli undantagna från förslaget om mottagande eftersom de redan har ett stort åtagande när det gäller ensamkommande, asylsökande barn.

I bifogade tjänsteutlåtande, daterat 2007-10-22, redovisas en

sammanställning av de inkomna remissvaren. Sammanfattningsvis har 10 av de 11 tillfrågade kommunerna – Göteborg och Mölndal undantagna – svarat att de kommer att ta emot ensamkommande, asylsökande barn under 2008. Kungsbacka svarar att kommunen kommer att hantera frågan inom ramen för Hallandssamarbetet (bilaga 1).

Sociala styrgruppen beslutade den 16 oktober att överlämna de

sammanställda remissvaren till förbundsstyrelsen. Sociala styrgruppen beslutade vidare – under förutsättning att de medlemskommuner som ännu inte inkommit med remissvar också ställer sig positiva till ett solidariskt mottagande – att föreslå förbundsstyrelsen ge förbundsdirektören i uppdrag att omgående kontakta medlemskommunerna kring behovet av fortsatt samarbete kring det praktiska mottagandet

Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att ge förbundsdirektören i uppdrag att omgående kontakta

medlemskommunerna kring behovet av fortsatt samarbete kring det praktiska mottagandet.

Göteborg 2007-10-22 Nils-Gunnar Ernstson

Tjänsteutlåtande 2007-10-22 Elvy Persson Till Förbundsstyrelsen

GR-kommunernas mottagande av

ensamkommande, asylsökande barn

Saken

Förbundsstyrelsen beslutade 2007-09-14 att skicka ut förslaget om GR-kommunernas mottagande av ensamkommande, asylsökande barn på remiss till kommunstyrelserna i samtliga medlemskommuner.

Förslaget skickades ut med tillägget att det ska vara möjligt att teckna avtal med Migrationsverket om antingen ett visst antal platser eller ett visst antal barn. Avsikten är att kommunerna var och en för sig ska teckna ettåriga avtal med Migrationsverket för 2008. Avtalen med Migrationsverket ska också innehålla som villkor att GR-kommunerna i första hand ska ta emot barn och ungdomar från Mölndal.

Göteborg och Mölndal föreslås bli undantagna från förslaget om mottagande eftersom de redan har ett stort åtagande när det gäller ensamkommande, asylsökande barn.

I detta tjänsteutlåtande redovisas en sammanställning av de inkomna remissvaren.

Här redovisas också förslag till beslut. Remissvaren

Här redovisas de inkomna skriftliga svar som t o m den 22 oktober har kommit till GR från kommunstyrelser.

Ale – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-16, ”att ställa sig positiv till GR-kommunernas gemensamma åtagande att ta emot ensamkommande

samråd med Vård- och omsorgsförvaltningen ta fram förslag till avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande asylsökande barn.” Alingsås – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-15, ”att anta

kommunledningskontorets yttrande som sitt yttrande till GR. Kommunstyrelsens förslag för beslut i kommunfullmäktige:

Kommunstyrelsen får i uppdrag att teckna avtal med Migrationsverket på ett år om mottagande av 5 ensamkommande, asylsökande barn och ungdomar.” Göteborg – Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträde 2007-10-17 ”att bifalla stadskansliets förslag att godkänna GR kommunernas förslag om mottagande av ensamkommande asylsökande barn.”

Härryda – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-10, ”Härryda kommun ställer sig positiv till att teckna avtal med Migrationsverket om mottagande av minst 5 ensamkommande, asylsökande barn. Antalet platser förutsätts kunna justeras utifrån hur flyktingströmmen utvecklas och avtalet med Migrationsverket bör därför avse ett år i taget”.

Kungsbacka – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-09, att sända över förvaltningens yttrande som svar på remissen. I yttrandet nämns bl.a. ”Eftersom flyktingmottagandet nu ska hanteras länsvis när det gäller överenskommelsen med staten kan Kungsbacka inte längre träffa

överenskommelse om själva mottagandet eller om kvoten flyktingar med GR utan detta kommer att ske inom ramen för Hallandssamarbetet. Därmed kommer huvuddelen av den eventuella samordning som sker i planering och genomförande troligtvis att ske inom ramen för Hallandssamarbetet också. Inom denna planering kommer även mottagandet av Kungsbackas del av ensamkommande asylsökande barn att hanteras”. I övrigt se förvaltningens yttrande (bilaga 1).

Kungälv – Kommunstyrelsen beslutade 2007-09-26 ” att Kungälvs

kommun tar emot fembarn/tre platser för 2008, förvaltningen får i uppdrag att forma ett samarbete med Ale och Stenungsunds kommun, förvaltningen får i uppdrag att genomföra en utredning som belyser möjligheter och förutsättningar att ta emot ensamkommande flyktingbarn 2009.

Kommunstyrelsen ser positivt på att GR får medlemskommunernas uppdrag att samordna aktiviteter som behövs för att vi tillsammans ska erbjuda en god och kostnadseffektiv kvalitet på vår verksamhet.”

motta ensamkommande flyktingbarn. Efter detta beslut har ett ettårigt avtal slutits med Migrationsverket om mottagande av fem barn.”

Lilla Edet – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-10 ”ställa sig positiv till ett solidariskt åtagande inom GR i enlighet med sociala styrgruppens förslag gällande ensamkommande, asylsökande barn.”

Mölndal – Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut 2007-10-10 – ”meddela GR att Mölndal ser positivt på initiativet att mer solidariskt dela på ansvaret kring arbetet med ensamkommande barn. Mölndal bedömer att förslaget är väl genomtänkt utifrån de faktiska omständigheterna kring mottagande, regelverk och ersättningsvillkor.”

Partille – Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-02 föreslå fullmäktige att ge social- och arbetsnämnden i uppdrag att teckna avtal med Migrationsverket om mottagande av 5 ensamkommande, asylsökande barn och att avtalet avser ett år i taget.”

Stenungsund – ”Stenungsunds kommun har beslutat att ställa sig bakom Förbundsstyrelsens förslag om att ta emot ensamkommande, asylsökande barn. Vi avser därför att snarast sluta avtal med Migrationsverket om att ta emot 5 barn/år. Vidare anser vi att ett gemensamt samordnat/finansierat boende i grupp (HVB) i någon av våra medlemskommuner, är en nödvändighet.”

Tjörn – Kommunstyrelsen beslutade 2007-09-27 ”att inleda diskussioner med Migrationsverket om en överenskommelse, att ta emot 3 – 5

ensamkommande, asylsökande barn.”

Öckerö – Kommunfullmäktige beslutade 2007-06-14 att ingå överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av 5

ensamkommande, asylsökande barn för perioden 2007-08-01 – 2008-07-31.” Kommunstyrelsens ordförande har i kompletterande yttrande den 16 oktober meddelat att Öckerö kommun tillstyrker förslaget, men önskar när det gäller antal platser att dessa skall anges till minst 30 eller motsvarande antal barn.”

Sammanfattning

Sammanfattningsvis innebär detta att 10 av de 11 tillfrågade kommunerna – Göteborg och Mölndal undantagna – har svarat att de kommer att ta emot ensamkommande, asylsökande barn under 2008. Med utgångspunkt i de

ta emot sammantaget 45 barn under 2008.

Migrationsverket har i kontakter med GR ställt sig positiva till att

Göteborgsregionens medlemskommuner i första hand ska ta emot barn från Mölndal.

Sociala styrgruppens beslut den 16 oktober 2007

Sociala styrgruppen beslutade den 16 oktober att överlämna de sammanställda remissvaren till förbundsstyrelsen. De då inkomna remissvaren var sex till antalet.

Sociala styrgruppen beslutade vidare – under förutsättning att de

medlemskommuner som ännu inte inkommit med remissvar också ställer sig positiva till ett solidariskt mottagande – att föreslå förbundsstyrelsen ge förbundsdirektören i uppdrag att omgående kontakta medlemskommunerna kring behovet av fortsatt samarbete kring det praktiska mottagandet.

Dnr: 07-83.021 Styrelseärende 7 26 oktober 2007

Till Förbundsstyrelsen

Ekonomisk rapport för GR kvartal 3 (jan-aug år

Related documents