• No results found

Grundvatten av god kvalitet

In document Miljömål för Västmanlands län (Page 59-63)

Miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet bör i ett generationsperspektiv enligt regeringens bedömning (Prop. 2000/01:130) innebära bl.a. följande:

• Grundvattnets kvalitet påverkas inte negativt av mänskliga aktiviteter som markanvändning, uttag av naturgrus, tillförsel av föroreningar m.m.

• Det utläckande grundvattnets kvalitet är sådant att det bidrar till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

• Förbrukning eller annan mänsklig påverkan sänker inte grundvattennivån så att tillgång och kvalitet äventyras.

• Grundvattnet har så låga halter av föroreningar orsakade av mänsklig verksamhet att dess kvalitet uppfyller kraven för god dricksvattenkvalitet enligt gällande svenska normer för dricksvatten och kraven på God grundvattenstatus enligt EG:s ramdirektiv för vatten (2000/60/EG).

Nationella delmål Delmål för Västmanlands län

1. Grundvattenförande geologiska

forma-tioner av vikt för nuvarande och framtida vattenförsörjning skall senast år 2010 ha ett långsiktigt skydd mot exploatering som begränsar användningen av vattnet.

Delmålet har samma lydelse som det nationella.

2. Senast år 2010 skall användningen av mark och vatten inte medföra sådana ändringar av grundvattennivåer som ger negativa konsekvenser för vatten-försörjningen, markstabiliteten eller djur- och växtliv i angränsande ekosystem.

2. Användningen av mark och vatten skall inte medföra sådana ändringar av grund-vattennivåer som ger negativa konsekvenser för vattenförsörjningen, markstabiliteten eller djur- och växtliv i angränsande ekosystem.

3. Senast år 2010 skall alla vatten-förekomster som används för uttag av vatten som är avsett att användas som dricksvatten och som ger mer än 10 m3 per

Delmålet har samma lydelse som det nationella.

Grundvattnet skall ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Nationellt miljökvalitetsmål beslutat av riksdagen (Prop. 1997/98:145, bet. 1998/99MJU:6, rskr. 1998/99:183)

9 G RUNDVATTEN AV GOD KVALITET

LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN 9. Grundvatten av god kvalitet MILJÖMÅL FÖR VÄSTMANLANDS LÄN

dygn i genomsnitt eller betjänar mer än 50 personer per år uppfylla gällande svenska normer för dricksvatten av god kvalitet med avseende på föroreningar orsakade av mänsklig verksamhet.

4. Senast år 2009 skall det finnas åtgärdsprogram enligt EG:s ramdirektiv för vatten som anger hur God grundvatten-status skall uppnås.

Delmålet behandlas inte på regional nivå då det i dagsläget är svårt att överblicka omfattningen och inriktningen på det arbete som krävs för att uppfylla kraven i ramdirektivet.

Mer om de regionala delmålen

1. Grundvattenförande geologiska formationer av vikt för nuvarande och framtida vattenförsörjning skall senast år 2010 ha ett långsiktigt skydd mot exploatering som begränsar användningen av vattnet.

Bakgrund

De stora grundvattenförekomsterna i länet är främst lokaliserade till rullstensåsarna.

Grundvattenbildningen är speciellt stor i sand- och grusavlagringarna på grund av stor infiltrationskapacitet och god vattenförande förmåga. Här finns också de flesta större grundvattentäkter för den kommunala vattenförsörjningen. I flera större anläggningar förstärks grundvattnet genom infiltration av ytvatten.

Länsstyrelserna i Västmanlands län och i Dalarnas län samt åtta kommuner (Sala, Västerås, Avesta, Borlänge, Gagnef, Hedemora, Leksand och Säter) genomför f.n. ett pilotprojekt som rör Badelundaåsen, som sträcker sig från Södermanland till Dalarna och är en av landets längsta isälvsavlagringar. Projektet ska resultera i ett skydd för grundvattnet enligt detta delmål. För att nå dit bedrivs både tillståndsbeskrivande och säkerställande arbete.

Exempel på åtgärdsbehov

• Viktiga grundvattenförande geologiska formationer identifieras och analyseras enligt den modell som Badelundaåsprojektet leder fram till. Länsstyrelsen och kommunerna.

• Befintliga vattenskyddsområden ses över och revideras vid behov. Länsstyrelsen och kommunerna.

• Vattenskyddsområden fastställs av länsstyrelsen eller kommunen och redovisas i kommunernas översiktsplaner.

Uppföljning

• Fastställda skyddsplaner för grundvattenförande geologiska formationer.

• Reviderade vattenskyddsområden.

LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN 9. Grundvatten av god kvalitet MILJÖMÅL FÖR VÄSTMANLANDS LÄN

2. Användningen av mark och vatten skall inte medföra sådana ändringar av grundvattennivåer som ger negativa konsekvenser för vattenförsörjningen, markstabiliteten eller djur- och växtliv i angränsande ekosystem.

Bakgrund

Detta delmål avser främst grundvattnets kvantitativa aspekter. I dagsläget orsakar grundvattenuttag och –sänkningar inte några problem i länet annat än vid enstaka lokala ingrepp där grundvattennivån behöver sänkas, t.ex. vid vissa vägbyggen. Dessa kräver miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), varigenom goda kontrollmöjligheter finns.

Exempel på åtgärdsbehov

• Fortsatta tillsynsinsatser vid rapportering av ändrade grundvattennivåer och grundvattentillgång. Länsstyrelsen.

• Analyser (i MKB) av negativa konsekvenser för vattenförsörjningen, markstabiliteten eller djur- och växtliv i angränsande ekosystem vid planering för nya vägar, viadukter m.m.

Vägverket, kommunerna, Länsstyrelsen.

Uppföljning Uppföljningsmått:

• Total vattenanvändning.

• Antal vägbyggen m.m. som påverkar grundvattennivån.

3. Senast år 2010 skall alla vattenförekomster som används för uttag av vatten som är avsett att användas som dricksvatten och som ger mer än 10 m3 per dygn i genomsnitt eller betjänar mer än 50 personer per år uppfylla gällande svenska normer för dricksvatten av god kvalitet med avseende på föroreningar orsakade av mänsklig verksamhet.

Bakgrund

Detta delmål gäller främst grundvattnets kvalitativa aspekter. Syftet med målet är att säkerställa skyddet av vatten som utnyttjas som dricksvatten och garantera långsiktighet i vattenförsörjningen. Enligt regeringens proposition 2000/01:130 förväntas kommunerna upprätta kommunala vattenförsörjningsplaner som ska utgöra underlag för regionala vattenförsörj-ningsplaner. Dessa kan i sin tur användas i arbetet med att upprätta åtgärdsprogram för vattenområden, vilket kommer att krävas enligt EG:s ramdirektiv för vatten. Se även delmål 3 under Levande sjöar och vattendrag.

Målet avser grundvattentäkter som nyttjas för vattenförsörjning till fler än 50 personer eller distribuerar mer än 10 m3 per dygn i genomsnitt.

Majoriteten av länets kommuner nyttjar i huvudsak grundvatten för sin vattenförsörjning, bara Arboga är nästan helt beroende av ytvatten. Norbergs, Sala och Heby kommuner använder sig av naturligt grundvatten. Övriga kommuner använder främst grundvatten som förstärkts genom ytvatteninfiltratrion.

Exempel på åtgärdsbehov

• Inventering av tätorternas och glesbygdens vattenbehov, tillgång på vatten och brister i vattenförsörjningen (kommuner). Därefter upprättas kommunala vattenförsörjningsplaner och vattenskyddsområden med föreskrifter föreslås i samråd med länsstyrelsen.

LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN 9. Grundvatten av god kvalitet MILJÖMÅL FÖR VÄSTMANLANDS LÄN

• Befintliga vattenskyddsområden ses över och revideras vid behov. Länsstyrelsen och kommunerna.

• Vattenskyddsområden fastställs av länsstyrelsen eller kommunen och redovisas i kommunernas översiktsplaner.

• Grundvattentäkterna ska prioriteras högt när det gäller att vidta åtgärder som förbättrar grundvattenkvaliteten, t.ex. skyddszoner och sanering av förorenade områden.

• Alternativ till vägsaltning undersöks. Vägverket, kommunerna

• Ökad tillsyn över transport av farligt gods och kemikaliehantering. Länsstyrelsen, kommunerna, polisen

• Översyn över rekommenderade transportvägar för farligt gods. Länsstyrelsen i samarbete med kommunerna.

Uppföljning

Antal grundvattentäkter med reviderade vattenskyddsområden och skyddsbestämmelser.

Samband med andra miljömål

Grundvatten av god kvalitet påverkas direkt av många åtgärder som vidtas för att nå andra miljömål, främst Bara naturlig försurning och Giftfri miljö.

Delmål 4 under God bebyggd miljö, minskningen av naturgrusanvändningen, kan leda till ett bättre skydd för länets rullstensåsar som är viktiga för grundvattenkvaliteten.

Åtgärder som vidtas för att nå Grundvatten av god kvalitet bidrar även till Levande sjöar och vattendrag samt Myllrande våtmarker.

LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN 11. Myllrande våtmarker

In document Miljömål för Västmanlands län (Page 59-63)

Related documents