• No results found

GT Vikingarna

In document Planeringen av Högsätra (Page 31-34)

Programmet för Högsätra har avgörande betydelse för hur gymnastikverksamheten ska kunna utvecklas på Lidingö. Från kommunens sida framhålls att Lidingö är ”Hälsans ö” och för barn och ungdomar så är den ideella idrottsrörelsen en betydande aktör för att förverkliga detta.

Gymnastiktruppen Vikingarna tillhör en av de största föreningarna i kommunen, och är den största föreningen när det gäller flickor.

GT Vikingarna har under mer än10 år uppvaktat kommunen med anledning av

underdimensionerade träningsmöjligheter. Inom Lidingö Stad finns ett mycket stort intresse till att få delta i GT Vikingarnas gymnastikverksamhet. Vi har idag ca 200 barn i kö som är 7 år eller äldre som vi inte kan erbjuda plats. Den begränsade tillgången till en egen gymnastik med fasta redskap, som ger att vi kan träna istället för att bära redskap, gör att inte fler barn kan släppas in. Därtill konkurrerar GT Vikingarna med övriga idrottsverksamheter inom kommunen om de hallar som finns, vilket ytterligare begränsar föreningens möjligheter till att ta in fler. Därför behövs en ny hall inom Lidingö Stad som är anpassad efter de önskemål och krav som en gymnastikverksamhet har.

Ett faktum är att fler idrottar i allmänhet längre upp i åldrarna, vilket även gäller gymnastiken och GT Vikingarna. Detta ställer ännu högre krav på tillgänglighet av hallar. Därtill kan en anpassad gymnastikhall användas betydligt mer effektivt, istället för att det läggs tid på att ställa fram och återställa utrustningen vid varje träningstillfälle (ca 1-1,5h/kväll), vilket skapar mycket onödig frustration hos både barn och tränare. Dessutom kan då

utrustningen/redskapen användas även under dagtid vilket kommer kunna göra gymnastiken tillgänglig för fler tjejer, killar och inte minst funktionshindrade. Vi skulle även kunna initiera verksamhet för ensamkommande barn och andra som skulle kunna vara nyfikna på

spontanidrott, rörelseträning, dedikerad tjejträning (som är tydligt efterfrågat), parkour, etc.

Detta har vi inga förutsättningar för att göra idag.

Redskapen, som är tunga, slits också hårt då de ska bäras av barn och ledare varje dag. Den daglig fram och bortplockning av redskapen är förenat med hög olycksrisk för barn och ledare. Vi har redan haft ett antal tillbud, mindre olyckor samt en allvarlig olycka.

GT Vikingarna ser mycket positivt på att kommunen tar tag i utvecklingen kring Högsätra, både när det gäller träningsmöjligheter men också när det gäller den idag undermåliga utomhusmiljön kring träningsanläggningarna så att det kan bli tryggare och bli förknippade med en positiv upplevelse. Detta bör också omfatta gång- och cykelstråk samt stråk som kopplar till kollektivtrafiken då ungdomarna behöver ta sig till och från träningen på ett säkert sätt. Många gymnaster och ledare tillbringar många av veckans vardagkvällar i detta område och det finns all anledning att området ska präglas av god arkitektur och en attraktiv utemiljö.

I programmet tycker vi att många av områdets delar hanteras utförligt i programmet medan idrottsområdet hanteras relativt visionslöst. Vi har haft möten med kultur- och

fritidsförvaltningen och där andra föreningar varit inbjudna och föreningarna ser en oerhörd potential i att utveckla detta område till ett mycket attraktivt idrotts- och aktivitetsområde och eventuellt inslag av kulturaktiviteter som skulle kunna utvecklas till en av de viktigaste mötesplatserna för unga. Det kan också bli en målpunkt och magnet för Stockholmsregionen som helhet och bli en plats för olika turneringar, arrangemang och sportevent. Dessa

synpunkter som vi lämnat tidigare i processen hade vi gärna sett i programmet. Vi hoppas att vi med dessa synpunkter kan få komma att påverka processen framöver.

Följande synpunkter vill vi framföra:

- Vi ser gärna en tydligare framtidsvision för idrottsområdet som tar högre höjd, att utveckla detta till ett unikt och attraktivt sport- och rekreationsområde. Programmet är som det är formulerat nu mycket defensivt med formuleringar om att ytan som byggnaderna upptar på marken ska minimeras. Det avspeglar inte de diskussioner vi haft hittills med kommun och andra föreningar. Att exempelvis bygga på höjden ser vi i och för sig inget problem med. Men det framstår som motsägelsefullt att å ena sidan ha ’småskaligt’ som ledstjärna samtidigt som byggytan på marken inte ska öka trots ett identifierat behov av 18 500 kvm bruttoarea. Här behöver riktlinjer och vision bli mer tydlig och framför allt mer entydig. Att bygga på höjden innebär också dyrare byggkostnader och hoppas då att kommunen i så fall är beredda att ta en sådan kostnad i genomförandeskedet så det inte faller längre fram i processen.

- Samlokalisering går säkert att lösa men man får inte glömma att vitsen med utbyggnaden är ju att tillskapa högre kapacitet än i dagens läge. Detta bör tydligt framgå.

- Vi ser det som mycket positivt att det blir fler faciliteter för andra föreningar och ny aktivitetshall eftersom det stärker området som helhet. Här finns en möjlighet att skapa ett rekreationskluster som skulle kunna bli en regional målpunkt och stå värd för många typer av arrangemang.

- Det anges i programmet att nyligen gjorda investeringar i Danica Sporthall bör vara

utgångspunkt för en ”eventuell utökning”. Vi har uppfattat det som att en utökning är aktuell och ord som ”eventuell” kan gärna få tas bort. Investeringen som avses är måhända Danicas grop. Vi vill framhålla att denna investering gjordes redan för februari 2007 och har betalas av den ideella föreningen GT Vikingarna genom höjd hyra under en 10-årsperiod.

- I programmet anges att ishallar ska samlokaliseras, att gymnastiken behöver bygga ut samt att det anges att fotbollen inte kan flyttas. Aktivitetshallen är en anläggning som uppges ska rymma två fullmåttshallar plus läktare samt ytor för kampsport och dans. Samtidigt anges två områden för exploatering; 1 och 2 och där antingen endast område 1 används eller att både område 1 och 2 används. I område 1 (som uppgår till ca 14 000 kvm) finns redan en ishall och Danica Sporthall och att här få in den yta som identifierats att det finns behov av (18 500 kvm enligt programmet) framstår som orealistiskt. I synnerhet om det ska utformas med en

småskalig karaktär. Att bygga på höjden innebär också väsentligt dyrare byggkostnader. Här behöver underlaget bli mycket tydligare. Att ställa frågan i programmet om det ska vara samlat eller delat kräver någon sorts skiss på hur det skulle kunna lösas i de båda fallen och

ett klargörande ifall Lidingö stad har resurser att bygga i flera våningar, gräva ner delar av hallar etc. eller om sådana ökade kostnader drabbar ideella föreningar i slutändan genom exempelvis höga hyror etc.

- Vi ser att ytan intill nuvarande Danica Sporthall är snålt tilltagen och att det är tveksamt om detta är tillräckligt för att rymma en ny träningshall intill den befintliga. Vi har vid flertal tillfällen lämnat underlag för vad en träningshall för gymnastik kräver för mått och ytor, trots detta har detta inte beaktats eller tagits hänsyn till i de utredningar som hittills tagits fram. Där har konsekvent en för liten yta angetts. Vi ser nu även i detta planprogram att ytan intill Danica svårligen kan rymma en ny träningshall för gymnastik, även om delar av ytan byggs på höjden (exempelvis hall för fristående). Vi vill att kommunen framöver gör utrymme för de mått som en träningshall kräver och tillämpar korrekta mått i den fortsatta

planeringsprocessen. I annat fall behöver vi titta efter andra lägen på ön som möjliggör en ny träningshall för GT Vikingarna. Vi tycker dock att Högsätra är det bästa läget och vårt önskemål är att ny hall lokaliseras hit.

- En annan viktig förutsättning för idrotterna är att kollektivtrafiken med buss förbättras.

Senaste tidens försämringar och neddragningar av turtätheten och att busslinjer som trafikerar tvärs ön slutar gå allt för tidigt på eftermiddagen för stora konsekvenser för utövare och ledare. Många av GT Vikingarnas ledare är unga och hänvisade till kollektivtrafiken för att komma till och från hallarna. Om barn och ungdomar ska kunna ta sig till träningarna på egen hand är det inte bara bra gång- och cykelvägar som behövs utan också busstrafik med

tillräcklig turtäthet och där man slipper åka och byta i centrum för att ta sig mellan olika delar av ön. Kollektivtrafiken behöver också trafikera på ett bra sätt på lördagar och söndagar då det är särskilt intensivt med sport och rekreationsaktiviteter.

- Utöver detta ser vi en stor potential i att hela utemiljön utformas för att främja lek och aktivitet och idrottande. Vi ser gärna utegym, löparbanor, elljusslinga, parkourvänlig design, klättervägg, lekplats, street basket, mindre utescen och gärna enklare läktarlösningar (eller åtminstone sittmöjligheter) vid sportfaciliteterna (både inne och ute) för att inbjuda till ’häng’

i området av både aktiva och boende med flera när aktiviteter pågår.

- Vi ser gärna också kompletterande verksamheter såsom gym och café i någon av byggnaderna. På mötet med övriga föreningar diskuterades även möjligheterna att

föreningarna tillsammans skulle kunna sköta driften av ett sådant gym och eventuellt även café. Det är också fullt tänkbart att i en visionär bild av området att de inom Högsätra området i stort kan finnas idrottsmedicin/sjukgymnastik och annan verksamhet som knyter an till sport- och rekreationsområdet.

- En fungerande parkering är också viktig för verksamheterna, särskilt när det är matcher, tävlingar, läger och när alla föreningar är igång samtidigt. Här vill vi framhålla behovet av säkra och trygga lösningar för avlämnings- och upphämtning med bil, ordentligt upplyst i direkt anslutning till aktivitetsområdet.

- Vi ser gärna att belysningen runt parkeringsplatsen och gångvägarna i området förbättras, då det inte känns tryggt att gå där sent på kvällen efter träningarna.

- Slutligen saknar vi uppgifter om utbyggnadstider för sport- och rekreationsområdet. Vi önskar att detta påskyndas och vi har tidigare ställt frågan om ny gymnastikhall inte kan planeras och genomföras baserat på gällande detaljplan. Vi har inte fått svar på detta. Gällande detaljplan och planprogrammet har samma intention vad vi ser vilket borde vara en tillräcklig signal för att kunna hantera bygglovansökan på gymnastikhall redan innan ny detaljplan är antagen.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Miljö- och stadsbyggnadskontoret ser positivt på att GT Vikingarna vill finnas med i planerna för idrottsområdet i Högsätra. Synpunkterna noteras och tas med i fortsatt arbete med

idrottsområdet. För övrigt hänvisas till generellt svar nr.1 och till planprogrammet sida 27-30.

In document Planeringen av Högsätra (Page 31-34)

Related documents