• No results found

Ikano fastighets AB

In document Planeringen av Högsätra (Page 41-105)

Som fastighetsägare i närområdet ser vi positivt på en utveckling av Högsätra. Att skapa en större tyngdpunkt med boende, handel och service blir en viktigt för att kunna länka

samman de mer nordliga delarna av Lidingö, Hersby och mot centrum, och Högsätra/Larsberg/Dalénum.

Vi ser med fördel att man utvecklar området både med hög exploateringsgrad och med blandade funktioner/upplåtelseformer. Att skapa en destination av Högsätra med hjälp av en temalekpark/restaurang eller annat skulle hjälpa att stärka områdets identitet och kan bidra till att minska socioekonomiska barriärer.

Vi ser fram emot en kommande utveckling.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Synpunkterna noteras. Bebyggelsen i Högsätra är tänkt att vara varierad i en mänsklig skala.

Politiska partier 25. Liberalerna

Vi liberaler anser att planprogrammet för Högsätra är föredömligt och en användbar utgångspunkt för Lidingös planering av bebyggelse och upprustning i övriga områden.

Självklart har vi ändå synpunkter, som vi vill se genomförda.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Synpunkten noteras.

Liberalerna delar visionen om en ”innehållsrik” och ”attraktiv” stadsdel. Det fortsatta planeringsarbetet bör inriktas på att ge konkreta förutsättningar för en utveckling mot en attraktiv, socialt blandad och trygg stadsdel för boende och besökare.

Ökad trygghet uppstår om människor dagligen ser varandra och möts i utemiljöerna. För att uppfylla visionen behövs därför flera funktioner/målpunkter i stadsdelen, som kan locka alla Lidingöbor i olika åldrar att besöka stadsdelen. Hälsans hus är en sådan målpunkt, så även samlingslokaler för kyrkan men främst ett nytt badhus.

För en blandad befolkning behövs också en väl genomtänkt avvägning av relationen

hyresrätter och bostadsrätter samt olika stora lägenheter i olika prisklasser. En sådan relation bör preciseras i markanvisningarna. Även kategoriboenden bör finnas med, t ex äldreboenden och studentbostäder.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Utgångspunkten i Högsätra har varit att framförallt planera för bostadsrätter med en mindre del hyresrätter. Exakt relation mellan dessa bestäms inte i detta skede utan blir en politisk fråga inför kommande markanvisningar. Se även generellt svar nr. 5.

Dimensioneringen av förskolor blir av betydelse för barnfamiljers etablering här. Reservera tydligare än i planprogrammet plats för en förskola med rymliga ytor utomhus och reservera tydligare ytor för en framtida utbyggnad av skolan. För bl a äldreboende och sociala och medicinska förturer bör kommunen använda en del av byggrätterna till att utveckla bostäder som bör ägas av Lidingöhem.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Staden uppskattar behovet av förskoleplatser till cirka 100-150. I första hand utreds

möjligheten att utöka Treklöverns förskola. Här finns gott om plats och god tillgång till natur och rekreation. I andra hand utreds möjligheten att använda bottenvåningar och innergårdar i ny bebyggelse på lämpliga platser. Ambitionen bör vara att klara Boverkets

rekommendationer för förskolegårdar. Staden bedömer att det ökade behovet av utbildningsplatser kan tillgodoses inom befintliga skolor.

Vem som ska äga eventuella hyresrätter är en politisk fråga.

Det är vilseledande att se ”entrétorget” som något annat än en trafikplats. Satsa i stället allt på ett attraktivt innehåll på ett ställe, dvs till torget mitt i staden. Hälsans hus, apotek, offentliga och kommersiella mötesplatser bör förstås lokaliseras till torget. Det är också bäst att bygga inifrån och ut, dvs etablera Högsätratorget tidigt, så att torget från början fungerar som ett socialt centrum (inte 2025!).

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Entrétorget är en viktig del av Högsätras nya entré med Hälsans hus och lokaler i

bottenvåningen vid Entrétorget. Miljö- och stadsbyggnadskontoret delar synpunkten och därför har iordningställandet av det så kallade ”Entrétorget” och ”Högsätra torg” tidigarelagts till 2019 i utbyggnadsordningen. Se ny utbyggnadsordning på sida 45 i planprogrammet.

För GC-bron över Södra Kungsvägen bör planeringen ta med i utredningsområdet kullen väster om Läroverksvägen och tydligt identifiera viktiga målpunkter såsom Lidingöbanans

hållplats och Larsbergs huvudstråk. Då blir det självklart att landa GC-bron närmare ICA´s entrésida

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Efter samråd har planprogrammet omarbetats så att förbindelse mellan Högsätra och Larsberg kommer att utredas vidare i kommande detaljplaneskede. Miljö- och stadsbyggnadskontoret delar synpunkten om att Lidingöbanan och handeln i Larsberg är viktiga målpunkter.

Dalénum och båtbryggan är också en viktig målpunkt.

De boende har sagt att de önskar mer liv och rörelse i området, inte minst dagtid. Det har tidigare varit svårt att få bärkraft för handel och kommersiella verksamheter i området. Det är därför angeläget att koncentrera framtida och tillkommande verksamheter till en central plats, att värna redan etablerade verksamheter i området samt att fördjupa analysen av innehållet i Hälsans hus och studera om det finns förutsättningar för något mer än att bara flytta över befintlig verksamhet. Utmaningarna för etableringen av nya och nygamla verksamheter kommer sannolikt att bestå, trots programmets beskrivna tillskott av bostäder, vilket äventyrar möjligheterna att nå den beskrivna visionen om en attraktiv och trygg stadsdel. Såväl den redovisade typologin (byggnadssättet), som antalet bostäder skulle därför behöva utvecklas.

Kommande utredningsarbete borde därför undersöka förutsättningarna för ett sammanlagt tillskott om ca 1000 lägenheter. Ett sådant utbyggnadsalternativ skulle dels bättre ansluta till områdets etablerade byggnadsskala, istället för den redovisade "småstadsskalan" som har lite att göra med platsens förutsättningar, och ge förutsättningar för att tillskapa attraktiva

offentliga miljöer, dels skapa bättre underlag för service och handel.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Efter samrådet har antalet bostäder minskat till ca 450-550 st. i två delområden. Det finns inga planer på att bygga 1000 bostäder i det här området för tillfället. Möjligt antal bostäder

bestäms dock först i detaljplaneskedet. Planprogrammet bryter medvetet mot hur befintlig bebyggelse från 1970-talet har utformats och skapar en ny årsring. Det är dock viktigt att övergången mellan befintlig och ny bebyggelse hanteras respektfullt. Ambitionen är att den nya bebyggelsen ska präglas av en mänsklig skala och variation.

26. Socialdemokraterna

Socialdemokraterna i Lidingö har tagit del av förslag till planprogram för Högsätra. Vi vill gärna ta del av Lidingöbornas synpunkter som framkommer i samrådet innan vi binder oss för ett definitivt ställningstagande för planen som helhet.

Men vi vill ändå redan på det här stadiet framföra några synpunkter:

När Högsätraområdet byggdes var det föregångsområde både när det gäller demokrati och när det gäller integration av bostäder för olika grupper av boende med olika behov. Det fanns en speciell Högsätrastyrelse som skulle tillvarata de boendes intressen. Det fanns bostäder med olika grad av tillgänglighet och service för att såväl funktionshindrade som äldre skulle kunna bo i ett vanligt bostadsområdet tillsammans med ungdomar, barnfamiljer och medelålders ensamboende eller par. Synen på vård vid olika skeden i livet har förändrats med åren. Men kvar står att människor har olika behov och olika önskemål om boende som bör kunna tillgodoses i samma bostadsområde i stället för att skapa kategoriboenden. Därtill har vi fått nya grupper som behöver integreras i befintliga områden i form av flyktingar och

ensamkommande barn som bott i HVB-hem och fyller 18 år.

Då samtliga de ursprungliga bostäderna sålts ut till bostadsrätter behöver en majoritet av de nya bostäderna upplåtas med hyresrätt i varierande storlek och standard, dock med en stor

andel små lägenheter. Staden bör också behålla rådigheten över dessa lägenheter, så att en lämplig andel kan anvisas de olika grupper som behöver ett extra stöd för att komma in på bostadsmarknaden.

Vi anser att hela “Kärnan” bör planeras som hyresrätter och merparten utgöras av små lägenheter bl a för att kunna integrera nyanlända och ensamkommande från våra HVB-hem som fyller 18 år och erbjuda Lidingöungdomar en möjlighet att flytta hemifrån.

Liksom i första etappen av Högsätra vill vi också integrera lägenheter för funktionshindrade och för äldre med varierande grad av service.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Varken planprogram eller detaljplaner kan styra upplåtelseform. Upplåtelseform kan däremot bestämmas vid markanvisning. Planprogrammet planerar främst för bostadsrätter men en mindre del hyresrätter finns med i beräkningarna. Se även generellt svar nr. 5.

Innan Högsätrahuset rivs blir det tillfälligt boende för nyanlända i 5 år.

All byggnation bör ske med miljövänliga metoder, gärna trähus, och med solceller på taken.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Miljö- och stadsbyggnadskontoret ser positivt på detta och dessa gröna aspekter kan bli bedömningsgrundande i kommande markanvisningstävlingar.

Fler odlingslotter, gymlokaler för pensionärer, samlingslokaler typ Café O´Leo i Skärsätra, filialbibliotek, andra kulturlokaler som t ex ateljé för amatörkonstnärer och låsbara

cykelgarage är önskemål som framkommit i våra medlemsdiskussioner, och som bör

möjliggöras i anslutning till området eller i bottenplanet i byggnaderna längs "Hälsans stråk".

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Ambitionen är att boende och intresserade ska få vara med och påverka utformningen av Hälsostråket. För cykelgarage hänvisar miljö- och stadsbyggnadskontoret till Lidingö stads parkeringsnorm.

Privatpersoner 27. Privatperson

Synpunkter ifrån boende i angränsande område (Mosstorp) på planprogrammet för Högsätra.

Jag går ofta och handlar på Willys samt promenerar /joggar förbi

koloniträdgårdarna på väg mot Stockby motionscentrum. Ängen, kolonilotterna och de öppna ytorna behövs!

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

En av ledstjärnorna i planprogrammet är att värna natur- och rekreationsytor. Därför planeras ny bebyggelse främst på parkeringsytor som redan är hårdgjorda. På så vis sparas

koloniträdgårdarna, ängen och de öppna ytorna.

Ytterligare bebyggelse innebär att de luftiga ytorna minskar, mer människor, fler bilar etc. på ett redan väldigt exploaterad del av Lidingö. Dalenum är snart färdigställt och nyligen har

Larsberg område utökats med nya lägenheter och stor ICA kvantum. Trafiken i när‐området, samt södra kungsvägen är redan omfattande. Har svårt att förstå varför det ska byggas så mycket just här. Känns som att samma planer som fanns för Lidingö C och Torsvik nu har flyttat ett par km.

Jag ser inget positivt att man bygger så tätt på denna begränsade yta. Var det inte ett väldigt klart besked ifrån invånarna för ett par år sedan att småskalig tillväxt, inte stora flerbostadshus, är önskvärt?

Det borde istället byggas villor, parhus och radhus med tillhörande trädgård för att bevara Lidingös karaktär. Områdena Högsätra, Larsberg, Dalenum saknar redan blandad bebyggelse och består enbart av flerbostadshus.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

En av ledstjärnorna i planprogrammet är att skapa småskalighet och variation med ny bebyggelse. Lidingös bostadsutbud är i dagsläget väldigt varierat. Mellan Gula och gröna husen blir det möjligt till radhus i 2 våningar. Några villor är inte planerade i Högsätra. Efter samrådet har kvarteren bearbetats och kvarteren 8 och 9 har öppnats upp något mot naturen.

Antalet lägenheter har minskat till cirka 450-550. Möjlig utformning bestäms i detaljplaneskedet. Se även generellt svar nr. 4.

Om ni tar bort parkeringsplatser och bygger hus på dessa utan att motsvarande garageplatser byggs så kommer parkeringsproblemet att bli ännu värre. Redan idag är alla p‐platser samt angränsande gatuparkeringar fulla. Jag ser inget resonemang i förslaget om hur p‐platser, cykelstråk, och transporter till/från området ska ordnas för att ta hand om den ökade trafik som denna omfattande bebyggelse kommer att ge upphov till. De bilar, lastbilar, hantverksbilar mm som idag står parkerade i Högsätra och angränsande gator kommer väl inte försvinna när p‐ platser bebyggs, så var ska dessa fordon parkeras? Vidare kräver befintlig sporthall, ishallar och fotbollsplan att det finns parkeringsplatser för besökare både för öns besökare och för besökare till turneringar och evenemang från andra delar av Stockholm. Så betydligt högre parkeringstal än enbart för i området boende behöver användas för att göra en realistisk beräkning av behovet. I det bör även ingå möjlighet för infartsparkering och omstigning till spårväg/pendelbåt från andra delar av Lidingö.

Ni skriver 700 lgh /1500 personer extra som ska ta sig till/från området varje dag. Hur påverkar det utnyttjande av befintliga rekreationsområden (fotbollsplaner, lekplatser, ..., hundrastgård, skateboardpark mm)? Är det inte stor risk att även dessa blir överbelagda?

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Området planeras för att klara ökningen av antalet boende och parkering löses med garage. Efter samrådet har antalet lägenheter minskat till cirka 450-550. Förutom den tänkta

bostadsbebyggelsen ses hela idrottsområdet över och även här kommer ske en utveckling med fler hallar och idrottsmöjligheter.

Och hur ser behovet av skolor, daghem och annan service ut? Det är ju inte direkt tomt på Willys eller ICA kvantum idag. Kommer inte trafiken i rondellen till Läroverksvägen /Willys att bli överlastad? Med köer även på s:a Kungsvägen ?

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Staden uppskattar behovet av förskoleplatser till cirka 100-150. I första hand utreds

möjligheten att utöka Treklöverns förskola. Här finns gott om plats och god tillgång till natur

och rekreation. I andra hand utreds möjligheten att använda bottenvåningar och innergårdar i ny bebyggelse på lämpliga platser. Ambitionen bör vara att klara boverkets

rekommendationer för förskolegårdar.

Staden bedömer att det ökade behovet av utbildningsplatser kan tillgodoses inom befintliga skolor.

Planerad infrastruktur är dimensionerad för den befolkningsökning som planprogrammet förespråkar.

Att bygga en rad 5‐våningshus utmed Läroverksvägen skulle göra att hela området blir en tät stenstad. Det ser ut att bli minimalt med plats mellan husen och den "luft" som idag finns invid höghusen i Högsätra försvinner. Det går säkert att klämma in några hus bredvid befintlig bebyggelse men eftersom även Läroverksvägen är tämligen trafikerad redan idag så lär väl inte trafiken där bli mindre om det ska bo 1500 människor till i Högsätra?

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Den framtida utvecklingsmöjligheten öster om Läroverksvägen har utgått ur planprogrammet.

Alltså ‐ bygg inte ut enligt planförslaget utan satsa på radhus, parhus, villor och bygg inte bort de få öppna/gröna plättar som finns på denna del av ön.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Se kommentarer ovan.

Det blev väldigt negativt ‐ den politiker som stoppar eller kraftigt minskar denna utbyggnad får min röst nästa gång.

28. Privatperson

Det är okay att ni bygger på eran egen mark. Den kan bara ni bestämma om. men att redan från början rita in byggnader på marken som tillhör Kantarellen 11 är fel.

Det har INTE tagits något beslut av föreningen att marken ska säljas. Hörde att styrelsen tydligen är positiv till det och sagt det till er. Men vi boende har inte blivit tillfrågade på rätt sätt ang. det än.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Se generellt svar nr. 3.

När jag var på första samrådet ni hade i stora salen var det kulturchefen som berättade om just miljonprogram- byggena och att en av sakerna som utmärkte dom var att det skulle vara öppet runtomkring. Om ni skulle bygga som ni gjort på ritningarna så förstörs det helt.

Jag bor i huset Högsätravägen 26-32 och kommer enligt era ritningar att få ett hus 17 meter från mig och uppepå det en väg och trottoar som ska få plats innan gångvägen utanför huset.

Det känns absolut inte okay.

Området har alltid varit bra för barn då det inte har varit vägar i närheten när dom ska gå till skolan. Det blir förstört om ni bygger det huset.

Plus att självklart försvinner utsikten. Vilket är det som gör att jag bor kvar. Jag vill ha det öppet framför mig. Tack för mig

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Det bostadshus som refereras till är hus nr. 6 (nu 5) enligt planskissen på sida 45 i

planprogrammet. Huset placeras på platsen för att möta upp och rama in torget på ett bra sätt.

Att rama in torget med bebyggelse med möjlighet till handel i bottenvåningen bidrar till att skapa ett tryggt torg med aktiva fasader utan baksidor. I och med ny bebyggelse i Högsätra kommer utsikten att förändras för vissa. I detaljplaneskedet kommer hushöjder gestaltning att detaljstuderas för att på bästa sätt anpassas till befintlig bebyggelse.

Vägen upp i området är till för de boende och ingen genomfartstrafik är tänkt här.

29. Privatperson

Läste om planerna för Högsätravägen. Husen nära garaget har inte diskuterats med de boende alls. Alla vi nämnt det till är naturligtvis emot då de sänker värdet då vi förlorar utsikt helt.

Marken är inte såld till kommunen framför garaget och kommer troligen inte säljas om vi boende på Högsätra får information direkt i brevlådan. Ingen sådan information har skett.

Riv gärna sjukhuset men resten av planerna ser malplacerade ut.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Marken närmast muren tillhör Brf. Kantarellen 11. I skisserna syns hur byggnaderna är tänkta att förhålla sig till befintlig bebyggelse med släpp mellan byggnaderna och med ca 2 våningar som sticker upp över muren.

Brf. Kantarellen har tidigare diskuterat platser för bebyggelse i området. Förslaget som presenteras i planprogrammet är stadens förslag till utveckling och det är nu staden samråder om förslaget.

En orsak till att staden tagit fram ett planprogram för området är att kunna ta ett helhetsgrepp för området och här är sjukhuset är en viktig pusselbit på vägen dit. Se även generellt svar nr.

3 och 4.

30. Privatperson

Har sett över modellen för Högsätra och skulle vilja lägga ett önskemål om en mer detaljerad solstudie. Jag bor i ett av de främre husen som kommer att beröras av de nya husen som planeras att byggas framför, och vill därför veta hur solljuset kommer att påverka mig. Idag har jag ju den obehindrat från tidig eftermiddag fram till solnedgång. Ett större önskemål är att husen framför mig (Högsätravägen 26) inte heller blir över 3 våningar höga.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

En solstudie i det här skedet skulle kunna bli missvisande då hushöjder, placering och utformning bestäms först i detaljplaneskedet. Se även generellt svar nr. 4. Miljö- och stadsbyggnadskontoret tror på en tät dialog med boende även fortsättningsvis i nästa skede som är detaljplaneskedet.

31. Privatperson

Om Högsätra hade haft det planprogram år 1974 som nu föreslås skulle jag hejat på det.

MEN nu finns det redan ett Högsätra som egentligen heter Gångsätra sedan 1974. En del av oss som bor här har bott här sedan 1974 och många av oss har köpt våra bostadsrätter för att vi trivs här och åtminstone jag har tänkt bo här tills jag dör. Jag är nu 83 år och är trygg här.

Det sista jag vill är att spendera återstoden av mitt liv på en byggarbetsplats. Min granne söker redan efter nytt boende men det varken orkar eller vill jag behöva göra.

Jag bor på Lillåkersvägen 18 och när jag flyttade hit låg lekparken utanför området. Jag kunde då njuta av min balkong. Så flyttades den in och lugnet försvann. Barnskrik och annat oljud

gjorde det omöjligt att sitta där utan hörselskydd.

Min plats blev i köket där jag njöt av utsikten, de vackra kastanjerna och suset i trädkronorna.

Detta ska nu också tas ifrån mig. DET ÄR INTE RÄTT!!!!!

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentar:

Synpunkterna noteras. Lekparken på innergården hos Brf. Kantarellen har staden ingen rådighet över. Klagomål bör riktas till fastighetsägaren. Bebyggelsen som staden föreslår i

planprogrammet ligger till stora delar på Brf. Kantarellen 11:s fastighet och byggnationer där kommer ske i dialog med boende. Utsikten över de vackra kastanjerna som refereras till kommer troligtvis att behöva flyttas eller ersättas till den nya dragningen av Lillåkersvägen.

Allt fagert snack om bristande trygghet påminner om Donalds Trumps försök att slå blå dunster i medborgarnas ögon för att vinna gehör för sitt program. Vem vinner på all tillbyggnad och förtätning? Ja inte gör vi som bor här något annat än damm, oljud och bristande framkomlighet under åratal.

2030 ska det vara klart. Då är jag 97 år.

Om nya bostäder behövs vore det medmänskligt att bygga ett helt nytt område där de som

Om nya bostäder behövs vore det medmänskligt att bygga ett helt nytt område där de som

In document Planeringen av Högsätra (Page 41-105)

Related documents