• No results found

Hälso- och sjukvård Vård- och Omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende resultat och analys

Hälso- och sjukvård Vård- och Omsorgsboende

Vård- och omsorgsboende för äldre

I avtalen med entreprenörerna ingår att verksamheterna ska ha en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) som ansvarar enligt hälso- och sjukvårdslagens 11 kap. samt hälso- och sjukvårdsförordningen 4 kap. 6 §.

Entreprenörens MAS ska informera Solna stads MAS om allvarliga avvikelser, förändringar i organisationen samt händelser och riskanalyser. Solna stads MAS beslutar om vad som ska följas upp och inom vilka områden uppföljning ska ske

Vård- och omsorgsboende Antal boende Drivs av företag

Ametisten 80 Vardaga

Berga 96 Ansvar och omsorg

Björkgården 51 Förenade Care

Frösunda 44 Attendo Care

Hallen 69 Förenade Care

Oskarsro 34 Vardaga

Polhemsgården 80 Vardaga

Skoga 100 Humaniora vård och omsorg

Tryggheten 31 Ansvar och omsorg

Avvikelser HSL

Syftet med avvikelserapportering är att undvika att händelser upprepas och att rutiner förbättras för att höja kvaliteten inom hälso- och sjukvården. Med en avvikelse menas en icke förväntad händelse som medfört eller skulle kunna medföra risk eller skada.

Avvikelserapport ska skrivas på alla händelser som inneburit vårdskada eller risk för vårdskada.

Internutredning

Internutredning genomförs:

 Efter kontakt med anhörig/närstående som inkommit med klagomål

 Vid vårdskada och vid risk för vårdskada Lex Maria anmälan

Vid allvarliga avvikelser ska en risk- och händelseanalys göras. MAS anmäler allvarliga avvikelser/vårdskada, lex Maria, till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Entreprenörens MAS ska alltid skicka kopia av anmälan till Solna stads MAS.

Vid anmälan om allvarlig vårdskada sker följande:

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019

 Rapport och utredning skickas till IVO

 Omvårdnadsnämndens ordförande och förvaltningschef informeras om anmälan

 Patient och närstående informeras om händelsen

 Anmälan diarieförs

 Svar från IVO återkopplas till verksamhetschef som informerar berörd personal, patient och närstående

Rapporteringsskyldighet (lex Maria)

Genom att utreda avvikelser arbetar verksamheten för att öka kvaliteten och förbättra patientsäkerheten för att försöka förhindra att avvikelsen upprepas i verksamheten.

2019 har två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO om allvarlig vårdskada skett. Båda anmälningarna berör Hallen.

Mått Utfall

Antal anmälningar om vårdskada till IVO 2

Läkemedel

Läkemedelshantering

Alla vård- och omsorgsboenden har aktuella rutiner för läkemedelshantering.

Uppföljningen visar att sex av nio verksamheter haft kvalitetsgranskning gällande läkemedelshanteringen under 2019. De tre verksamheter som inte haft granskning under 2019 har planerade granskningar i början av 2020.

Rutiner gällande hantering av läkemedel i det kommunala akutläkemedelsförrådet finns i varje verksamhet.

Rutiner för kontroll av narkotiska preparat finns i alla verksamheter. Svinn har förekommit i olika grad i fem verksamheter under 2019. Fyra verksamheter har polisanmält händelser under 2019 och vidtagit åtgärder för att minska risken för stöld. I en verksamhet berodde svinn på missade signeringar av läkemedelsuttag.

Staden har under 2019 påbörjat arbetet med att byta ut läkemedelskåp inne i lägenheter samt byta till annat låssystem i läkemedelsskåp för att säkra läkemedelshanteringen och minska risk för stöld. Detta arbete kommer fortskrida i de verksamheter som har behov under 2020.

I början av 2019 övertog Svensk Dos ansvaret för produktion och leveranser av APO-doser. Detta som följd av nytt avtal med Regionen. Flertalet verksamheter upplevde störningar främst gällande leveranser vilket i vissa verksamheter medförde ökad arbetsbelatning i samband med läkemedelshantering främst under våren 2019.

Under hösten 2019 har leveranserna fungerat utan större störningar.

Läkemedelsgenomgångar

Läkemedelsgenomgång genomförs i samband med inflyttning till vård- och omsorgsboende. Därefter genomförs läkemedelsgenomgång en gång per år samt vid behov till exempel efter sjukhusvistelse. Läkaren ansvarar för genomgången men planeringen och förberedelser sker tillsammans med ansvarig sjuksköterska.

I läkarorganisationernas avtal med Regionen ingår att utföra läkemedelsgenomgångar. I överenskommelsen mellan läkarorganisationerna och vård- och omsorgsboenden finns gemensamma rutiner för detta.

Läkemedelsgenomgångar genomförs i hög grad på vård- och omsorgsboende i Solna.

Nedan statistik från BPSD registret:

94 % har genomförd läkemedelsgenomgång vid BPSD registrering vilket är en något sämre siffra än under 2018.

Läkemedelsgenomgångar planeras i samverkan mellan ansvarig läkare och sjuksköterska. I vissa verksamheter har samverkansformerna för läkemedelsgenomgång inte varit helt tydlig vilket kan ha påverkat resultatet.

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019

I enlighet med Socialstyrelsens indikationer bör en minskning ske av följande:

 Olämpliga läkemedel

 Olämpliga läkemedelskombinationer

 Läkemedel mot psykos

Enligt statistik från BPSD registret är andelen personer som har olämpliga läkemedel lägre i Solna i jämförelse med Stockholm och riket.

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019

Vaccination mot influensa

Varje år erbjuds alla som bor på vård- och omsorgsboende gratis vaccination mot influensa vilket också skett under 2019. Vaccination sker när ansvarig läkare är på plats på boendet. Registrering sker i Regionens program Vaccinera.

Läkemedelsavvikelser

Alla vård- och omsorgsboenden har aktuella rutiner för läkemedelshantering och läkemedelsavvikelser.

Resultat för 2019 visar att antalet registrerade läkemedelsavvikelser på vård- och omsorgsboenden i Solna 2019 var 1443 avvikelser vilket kan jämföras 1236 avvikelser år 2018 och 1634 avvikelser 2017. Missade signeringar står som tidigare år för den stora delen av avvikelser gällande läkemedelshantering.

Ametisten, Oskarsro samt Polhemsgården ska under 2020 införa digitalsignering. Detta innebär att sjuksköterska inom en bestämd tidsram får signal om ett läkemedel inte signerats av delegerad personal. Digitalsignering har i studier visat leda till minskade läkemedelsavvikelser.

Under 2019 har verksamheterna fortsatt att använda webbutbildningen "Jobba säkert med läkemedel " som en del av delegeringsförfarandet där även ett kunskapstest inkluderas. Att kunskapstest ingår i delegering går i linje med föreskriften gällande läkemedelshantering som trädde i kraft 2018 och där det framgår att dokumentation av kunskap ska finnas. Uppföljningen 2018 visade att personal på Oskarsro inte genomfört webbutbildning i samband med delegering vilket verksamheten kommit igång att arbeta med under 2019. Oskarsro har i sin

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 patientsäkerhetsplan för 2020 även med som mål att fortsätta standardisera delegeringsförfarandet.

Delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter

Alla vård- och omsorgsboenden har rutiner för delegering av enklare hälso- och sjukvårdsuppgifter.

Med delegering avses att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonal och som är formellt och reellt

kompetent för en medicinsk arbetsuppgift, genom beslut kan överlåta en enklare hälso- och sjukvårdsuppgift till en annan personal som har reell kompetens för uppgiften. Delegering ska dras in om arbetsuppgiften inte utförs enligt rutin och om den inte utförs på ett patientsäkert sätt. Delegering kan åter bli aktuellt efter utbildning och kontroll av att uppgiften kan utföras enligt rutin och på ett patientsäkert sätt.

Behov och lämplighet att delegera i det enskilda fallet kräver alltid en professionell bedömning. För detta svarar sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut. Det är verksamhetschefens ansvar att det finns en lokal rutin som är känd av personalen och att delegeringar är aktuella.

Delegering av enklare hälso-och sjukvårdsuppgifter

Mått Utfall

Antal indragna delegeringar 3

Kommentar

Omvårdnadsnämnden

Anledning till indragna delegeringar 2019 har varit bristande kunskaper vid läkemedelshantering. Indragna delegeringar har varit aktuellt på Hallen och Bjökgården.

Dokumentation Journalgranskning

Granskning av dokumentationen 2019 inriktade sig på nyinflyttade boende precis som förregående år.

Resultatet visar att i 80 % av de granskade journaler fanns ID-kontrollerat. Under 2018 saknades ID kontroll helt vid journalgranskningen i tre verksamheter. Granskningen 2019 visade att i de journaler som granskades på Hallen saknas ID- kontroller helt. Ett av Hallens mål och strategi för 2020 är att förbättra dokumentationen.

Vidare visar granskningen att få verksamheter når upp till kravet att dokumentera riskbedömningar gällande undernäring, fall, trycksår och munhälsa inom sju dygn från inflytt. I det granskade journalerna finns riskbedöming för:

 trycksår dokumenterat i 63 % av journalerna

 fall dokumenterat i 49 % av journalerna

 undernäring i 35 % av journalerna

 munhälsa i 33 % av journalerna

Tryggheten är den verksamhet som vid journalgranskning uppfyller kravet på dokumenterad riskbedömning i samband med inflytt.

Vidare visar granskningen att i 55 % av journalerna finns det dokumenterat åtgärdplan kopplad till en riskbedömning.

Journalgranskningen 2018 visade brister gällande screening för resistenta bakterier i samband med inflytt.

Screening i form av provtagning sker för patienter som flyttar in eller kommer åter från sjukhus och som har riskfakotorer såsom exempelvis urinkateter, stomi eller andra infarter. I och med brister som framkom 2018

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 genomfördes en extra uppföjning gällande screening vecka 42. Resultatet visade fortsatta brister vilket bekräftas i

journalgranskningen i samband med uppföljning 2019. Således är screening ett fortsatt förbättringsområde och kommer läggas till som en fråga i avvikelseenkäten som verksamheterna besvarar varje månad.

Samtycke till informationsöverföring till andra vårdgivare finns dokumenterat i högre grad än tidigare vilket är positivt.

NPÖ och Take Care- sammanhållen journalföring

Nationell patientöversikt, NPÖ, gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av utvald journalinformation som registrerats hos andra vårdgivare. Take Care är journalsystemet som används i de flesta av de regionfinansierade verksamheter i Stockholm. Majoriteten av verksamheter har haft problem med att finna tekniska lösningar för att nå NPÖ och under 2019 har endast Skoga haft tillgång. Arbetet med att lösa detta pågår både inom Ansvar och omsorg samt Vardagas verksamheter. Två verksamheter, Skoga samt Ametisten, har läsbehörighet till Take Care.

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet inom vård och omsorg innefattar att tillgodose patientens säkerhet och integritet och att åtgärder finns för att uppnå detta i verksamheten.

Årlig rapportering av informationssäkerhetsinsatser ska ske enligt Socialstyrelsens föreskrift om informationshantering (2008:12). Verksamheterna ska under punkt Informationssäkerhet i

patientsäkerhetsberättelsen beskriva hur säkerhetsarbetet bedrivits. Skriftligt informationsdokument för personal finns framtaget för att förtydliga informationen kring loggkontroller.

Loggkontroll av dokumentationen

Enligt MAS riktlinjer ska systematisk stickprovskontroll genomföras i verksamheterna. Lokala rutiner för loggkontroller finns i alla verksamheter.Alla verksamheter har genomfört loggkontroller under 2019 och i en verksamhet har obehörig åtkomst rapporterats vid ett tillfälle. Denna obehöriga tillkomst skedde av misstag i samband med test av systemet och rapporterades direkt till verksamhetschef.

Hygien och smittskydd

Alla vård- och omsorgsboenden har avtal med Vårdhygien Stockholms län. Personalen ska fortlöpande få hygienutbildning och arbeta efter basala hygien- och klädrutiner. Vårdhygien erbjuder även en webbutbildning i basala hygienrutiner.

Egenkontroll av hygien ska utföras minst två gånger per år i verksamheten.

Alla vård- och omsorgsboenden har genomfört egenkontroll av hygien under 2019. Flera verksamheter har genomfört hygienronder fler än två gånger per år vilket är föredömligt.

Flera verksamheter behöver ny hygienrond med hygiensjuksköterska från Vårdhygien under 2020. Detta bör ske med viss regelbundenhet vilket MAS kommer följa upp.

Spoldesinfektor samt diskdesinfektor rengör material som används i vården och omsorgen såsom urinflaskor, spannar och instrument. Att maskinerna används och att detta sker på rätt sätt är viktigt för att godset ska bli tillräckligt rent vilket minskar risken för smittspridning.

Diskdesinfektor saknas på Björkgården, Oskarsro och Polhemsgården vilket behöver ses över. Spoldesinfektorer finns i alla verksamheter men antalet behöver öka och bytas ut i vissa verksamheter. Vid tidigare hygienronder med Vårdhygien och efterföljande protokoll har detta tagits upp som ett förbättringsområde.

Egenkontroll gällande följsamhet till rutin för daglig rengöring och förebyggande åtgärder Legionella var ett förbättringsområde 2018. Uppföljning 2018 visade att Skoga och Björkgården behöver se över detta vilket skett under 2019 och rutiner finns nu i verksamheten. Polhemsgården och Tryggheten ska under 2020 ska se över följsamhet till rutinen på nytt.

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 Nationell punktprevalensstudie (PPM) av basala hygienrutiner och klädregler

Solna medverkar årligen i en nationell mätning via Sveriges kommuner och Regioner, SKR gällande personalens följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler vid patientnära arbete. Mätningen baseras på ”Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien inom hälso- och sjukvård m.m.” (SOSFS 2015:10).

Moment 2016 2017 2018 2019

Desinfektion före patientnära arbete

67 % 74 % 90 % 75 %

Desinfektion efter patientnära arbete

91 % 94 % 95 % 87 %

Korrekt arbetsdräkt 99 % 98 % 98 % 95 %

Andel fria från ringar 97 % 97 % 97 % 97 %

PPM resultatet från våren 2019 visade på försämrat resultat främst gällande handdesinfektion före patientnära arbete. Med anledning av det förämrade resultatet initierade MAS en ny kontroll av följsamhet till basala hygienrutiner vecka 42. Denna mätning visade på förbättrade resultat gällande desinfektion efter patientnära arbete men fortsatt för låga resultat gällande desinfektion före patientnära arbete. Resultaten har delgivits verksamhetscheferna och utbildning via Vårdhygien kommer genomföras på nytt våren 2020. Ny mätning kommer också genomföras via SKR vecka 11 och 12 2020.

Antibiotikabehandling och resistenta bakterier

En genomgång på vård- och omsorgsboende i Solna visar att vid tid för uppföljning 2019 hade 13 patienter pågående antibiotikabehandling, motsvarande siffran för 2018 var 17 patienter.

Resistenta bakterier fortsätter att öka både nationellt och internationellt. Sambandet mellan antibiotikabehandling och resistensutveckling är väl belagt. Antibiotikabehandling sker restriktivt men för sköra äldre kan

antibiotikabehandling behöva ordineras något mer frikostigt än för övriga populationen.

MRSA: Stafylokocker som är motståndskraftiga mot flera olika sorters antibiotika.

ESBL: Ett enzym som tarmbakterier kan bilda och som kan bryta ner flera olika antibiotika.

VRE: Tarmbakterie som är motståndskraftig mot flera antibiotikasorter.

För att undvika smittspridning i verksamheterna behöver personal kontinuerlig utbildning i basala hygienrutiner vilket genomförts regelbundet i Solna. Vårdhygien konsulteras vid smitta.

.

Beslutstöd-Visam

Beslutstödet Visam ska användas av sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg i Solna vid bedömning av

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 försämrat allmäntillstånd. Beslutsstödet ska användas som ett underlag inför bedömning av behov av

akutsjukvård och inför kontakt med läkare.Beslutstödet ger ett strukturerat stöd vid bedömning samt stöd i att säkra informationsöverföringen. Om beslutstödet används i verksamheterna följs upp av MAS varje månad via månadsenkäten.

Alla verksamheter har använd stödet under 2019 och Berga är en verksamhet som har använt beslutstödet i stor utsträckning under 2019 och beskriver arbetet med Beslutstödet som en del av samverkan för att förbygga vårdskador.

Då flera sjuksköterskor bytts ut i verksamheterna kommer en ny utbildning i hur beslutstödet ska användas och kliniskbedömning för sjuksköterskor genomföras 2020.

Vårdprevention Fall

Fallolyckorna bland äldre kan bland annat relateras till nedsatt muskelstyrka, balans, syn- och reaktionsförmåga samt gångsvårigheter och läkemedelsbehandling. Det förebyggande arbetet med träning, säkerhet i miljön, översyn av läkemedel och hjälpmedel kan förhindra fallskador.

Registrering av fallolyckor sker varje månad då MAS skickar en enkät där varje fallolycka rapporteras.

Alla vård- och omsorgsboenden har rutiner för att förebygga fall och fallskador. Sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och omvårdnadspersonal är alla involverade i arbetet att förebygga och förhindra fallolyckor.

68 % av fallen på vård- och omsorgsboenden sker mellan kl 7-21 och 70 % sker i sovrummet.

Antalet fall de senaste åren:

 2014 1206 fall

 2015 1140 fall

 2016 1322 fall

 2017 1032 fall

 2018 1218 fall

 2019 1253 fall

Antalet rapporterade frakturer:

 2012 55 st

 2013 48 st

 2014 44 st

 2015 38 st

 2016 48 st

 2017 36 st

 2018 36 st

 2019 33 st

Teamen ute i verksamheterna fortsätter sitt förebyggande arbete tillsammans med ansvariga läkare men brister i detta arbete har funnits under 2019. Genomgång av fall ska ske vid regelbunda fallmöten där läkare medverkar.

Under 2018 hade alla verksamheter förutom Oskarsro regelbunda fallmöten med ansvarig läkare. Oskarsro har under 2019 skapat former för detta. I samband med byte av utförare och vissa fall läkare har samverkan kring fall

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 brustit i några verksamheter. MAS kommer tillsammans med ansvariga läkarorganisationer följa upp hur arbetet

fortskrider under 2020. Uppföljning sker i samband med samverksanmöten med verksamheterna och läkarorgansiationerna som MAS regelbundet kallar till.

Nutrition

Sjuksköterskan ska göra en riskbedömning enligt MNA (Mini Nutritional Assessment) vid inflyttning, var 6:e månad samt vid behov. Åtgärder skall sättas in vid eventuella nutritionsproblem på grund av sjukdom, ät- och sväljsvårigheter, problem med munhälsa mm. Problem med nutritionen ska dokumenteras i en vårdplan. Alla verksamheter har tillgång till dietist.

Vid tid för uppföljning fick nio patienter på vård- och omsorgsboenden i Solna sin näring via sondmat samma antal som 2018 . 85 patienter var i behov av stöd vid matintag vilket kan jämföras med föregående år då siffran var 94.

Nattfasta

Tiden från dagens sista måltid till nästkommande dags första måltid kallas nattfasta. Nattfastan bör inte överstiga 11 timmar. Sju av nio verksamheter har genomfört nattfastemätning vid tid för uppföljning 2019. Hallen och Polhemsgården hade inte genomfört mätningar men var medveten om denna brist och hade plan för

genomförande av mätning. Mätningarna visar att av de 421 patienter som ingått hade ca 9,5 % procent ofrivillig nattfasta vilket är en försämring från 2018 då den ofrivilliga nattfastan uppmättes till 8 %.

Verksamheterna har lyft behov av nutritionsutbildning för sjuksköterskor vilket kommer erbjudas under 2020.

Kompetens krävs för att se behov, sätta in rätt åtgärd, följa upp samt konsultera andra kompetenser så som dietist när insatta åtgärder inte ger effekt.

Trycksår

Trycksår är tyvärr en vanlig vårdskada både på sjukhus och inom äldreomsorgen. Äldre personer med försämrad cirkulation och minskad rörlighet löper stor risk att utveckla trycksår. Förebyggande insatser är därför av största vikt för att undvika de besvär som ett trycksår för med sig för den boende.

I Solna riskbedöms de boende regelbundet via kvalitetsregistret Senior Alert för att upptäcka individer som löper risk för att drabbas. Därefter sätts förebyggande åtgärder in, såsom tryckavlastande madrass, tillgodose

näringsbehov, inspektion av hud regelbundet m.m. Teamets samlade kunskaper är viktigt för att lyckas förebygga uppkomsten av trycksår.

Statistiken som skickas månadsvis till Solna stads MAS visar att 30 % av såren 2019 uppkom på annan plats såsom sjukhus eller hemma, samma siffra som för 2018 var 26 %.

Trycksår delas in i fyra olika kategorier:

Kategori 1: Rodnad hud som inte bleknar vid tryck Kategori 2: Delhudsskada, ytligt sår

Kategori 3: Fullhudsskada Kategori 4: Djup fullhudsskada

Resultat från punktprevalensmätning gällande trycksår visar att andel med trycksår på vård- och

omsorgsboenden i Solna var 5,2 % vilket kan jämföras med riksgenomsnittet för kommunerna som var 6,7 %.

Både resultat från månadsenkät och resultat från PPM mätningar visar att majoriteten av trycksåren är kategori ett eller två.

Statistik från Svenska palliativregistret visar att av de patienter som registrerades så avled 83 % utan trycksår.

Socialstyrelsens mål är 90%. Berga, Björkgården, Hallen och Tryggheten når Socialstyrelsens uppsatta mål 2019 gällande andel trycksår. Statisk från Svenska palliativ registret kommer följas upp av MAS under 2020.

Munhälsa

Riskbedömning av munhälsa ska ske vid inflytt samt var 6:e månad. Riskbedömningar visar att ca 40 % har eller har risk för ohälsa i munnen. De flesta patienter tackar ja till årlig bedömning av munhälsa. Under 2019 bytte

Omvårdnadsnämnden - Patientsäkerhetsberättelse 2019 Regionen leverantör och Distrikstandvården AB är det företag som har avtal med Regionen gällande

munhälsobedömning. Via tandhygienist som besöker patienter på vård- och omsorgsboenden får personalen instruktioner hur den individuella munhälsan ska skötas. Möjlighet för verksamheterna att boka utbildning via Distriktstandvården finns i avtalet med Regionen.

I dödsfallsenkäten som fylls i efter dödsfall för att kvalitetsgranska vården den allra sista tiden finns frågan gällande om en bedömning av personens munhälsa finns dokumenterad sista levnadsveckan. Statistiken visar att bedömning av munhälsa finns dokumenterat i 79 % av fallen vilket kan jämföras med 81 % 2018.

Socialstyrelsens mål är 90 %. Riksgenomsnittet för kommuner gällande dokumenterad bedömning av munhälsan sista levnadsveckan är 62 %.

Senior alert

Senior Alert är ett nationellt kvalitetsregister för förebyggande vård och omsorg. Under 2019 har

riskbedömningar, åtgärdsplaner och uppföljningar genomförts för undernäring, trycksår, fall och munhälsa.

2019 riskbedömdes och registrerades 530 patienter och 833 riskbedömningar genomfördes vilket är i stort sätt samma siffror som under 2018. Andel registreringar skiljer sig dock mellan verksamheterna och Hallen,

Polhemsgården samt Björkgården är de verksamheter som registrerar lägst andel av patienterna. Polhemsgården

Polhemsgården samt Björkgården är de verksamheter som registrerar lägst andel av patienterna. Polhemsgården