• No results found

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att bedriva hälso- och sjukvård dygnet runt.

Uppdraget omfattar den hälso- och sjukvård som avser omvårdnad, rehabilitering och habilitering och som utförs av legitimerad sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut. I ansvaret ingår att tillhandahålla hjälpmedel inklusive

förbrukningshjälpmedel. Landstinget tillhandahåller och bekostar läkarinsatser och specialistvård.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten följer all aktuell

lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd som reglerar hälso- och sjukvård t.ex.

Hälso- och sjukvårdslagen Patientsäkerhetslagen och Patientdatalagen. Dessutom ska utföraren följa alla samverkansdokument som Upplands Väsby kommun har undertecknat tillsammans med KSL eller andra intressenter.

Patientsäkerhetsarbete

Väsby stöd och omsorg ska i sin egenskap av vårdgivare arbeta förebyggande i enlighet med patientsäkerhetslagen (2010:659). I uppdraget ingår att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Arbetet ska redovisas i en

patientsäkerhetsberättelse som ska vara upprättad senast 1 mars varje år.

Patientsäkerhetsberättelsen ska skickas till MAS.

Läkarinsatser

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten följer den lokala överenskommelsen som finns mellan aktuell Vårdcentral och boendet.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att säkerställa att det finns en lokal rutin för hur man kontaktar läkare och att de är väl kända.

Tillgänglighet

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det alltid finns tillgång till sjuksköterska dygnet runt. Väljer utföraren att tillgodose behovet av sjuksköterska på kväll, natt och helg genom ett mobilt team är utföraren ansvarig för att säkerställa att detta val inte på något sätt minskar hälso- och sjukvårdslagens krav på en god och säker vård. I dessa fall ska sjuksköterskans inställelsetid inte överstiga 30 minuter.

Varje boende ska ha omvårdnadsansvarig sjuksköterska.

Läkemedel

Den boende är själv ansvarig för sina läkemedel och sin läkemedelsbehandling. I de fall förskrivaren bedömt att den boende inte själv kan ta detta ansvar övergår ansvaret till sjuksköterska på boendet enligt Socialstyrelsen föreskrifter (SOSFS 2000:1). Beslutet ska dokumenteras i journalen.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att läkemedelshanteringen sker enligt gällande lagar, föreskrifter och MAS riktlinjer. Väsby stöd och omsorg ska medverka vid läkemedelsgenomgångar.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att läkemedelshanteringen årligen granskas av en extern granskare. Läkemedlen ska förvaras i ett medicinskåp i den boendes lägenhet. Används läkemedelsskåp med nyckellås ska nyckeln förvaras inlåst i ett nyckelskåp.

Kostnaderna för läkemedel som är individuellt förskrivna på recept eller för dosexpedition betalas av den boende och omfattas av högkostnadsskyddet.

Dokumentation

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att den legitimerad hälso- och

sjukvårdspersonalen har tillräcklig kunskap för att kunna dokumentera enligt gällande lagar och riktlinjer, har tillgång till datorbaserat dokumentationsprogram och att personalen har tillräckligt med tid avsatts för dokumentation.

Skyldigheten att dokumentera gäller vid alla individuellt inriktade åtgärder rörande undersökning, vård och behandling och vid dödsfall. En åtgärd är inte slutförd förrän de även är dokumenterade och signerade. Dokumentationen ska ske i anslutning till genomförd åtgärd eller senast innan arbetspassets slut.

Utföraren ansvarar för att sjuksköterskan samma dag som den enskilde flyttar in på boendet bedömer och dokumenterar väsentliga uppgifter för att säkra den boendes hälsa. Senast inom 14 dagar ska patientjournalen/omvårdnadsjournalen vara fullständigt upprättad.

All dokumentation som rör den boende ska förvaras på ett säkert sätt så att obehöriga inte får tillgång till den eller att dokumentationen riskerar att förstöras eller skadas.

Delegering

Delegeringar av hälso- och sjukvårdsuppgifter ska tillämpas restriktivt och vara skriftliga. Delegering av en hälso- och sjukvårdsuppgift får endast ske när det är förenligt med god och säker hälso-och sjukvård enligt Socialstyrelsen föreskrift (SOSFS 1997:14).

Delegeringen ska ske i samråd med boendets chef. Chefen ansvarar för att medarbetaren fått introduktion och har god kännedom om de boende. Hälso- och sjukvårdspersonalen avgör om uppgiften kan delegeras och att delegeringen är

förenligt med en god och säker vård.

Vårdskador

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten följer medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer avseende avvikelser/vårdskador. Väsby stöd och omsorg ska ha lokala rutiner för hur avvikelserna rapporteras, utreds och åtgärdas och att den är väl känd av medarbetarna. I de fall en vårdskada har inträffat är Väsby stöd och omsorg skyldig att informera den boende om händelsen och vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen.

Vårdskador av allvarlig karaktär ska alltid omedelbart rapporteras muntligt till MAS och sedan ska chefen skyndsamt skicka avvikelsen och den skriftliga internutredningen.

Preventivt arbete - Nationella kvalitetsregister

Väsby stöd och omsorg ska bedriva preventivt arbete med syfte att stärka den enskildes hälsa, bevara förmågor och därigenom öka den enskildes livskvalitet.

Munhälsa

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att alla boende informeras om rättigheten att årligen få en munhälsobedömning och att all personal har kunskap om tand- och munhygien.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att personalen är närvarande vid munhälsobedömningen, följer de instruktioner som dokumenteras på

tandvårdskortet vid undersökningstillfället samt bistår med den hjälp som den boende behöver vid den dagliga munvården.

Sjuksköterskan ansvarar för att utföra riskbedömning av munhälsa (ROAG).

Dessutom ansvarar sjuksköterskan för att dokumentera i journalen att de boende erbjudits munhälsobedömning

Omvårdnad vid demenssjukdom

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att boende som drabbats av en

demenssjukdom erbjuds en personcentrerad omvårdnad. Väsby stöd och omsorg ska följa Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid

demenssjukdom.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att all hälso- och sjukvårdspersonal har en grundläggande kunskap i omvårdnad av personer med demenssjukdom. . Palliativ vård i livets slutskede

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att boende som befinner sig i livets slutskede ska erbjudas palliativ vård. Målet är att stödja den döende så att han/hon kan leva ett värdigt liv med största möjliga välbefinnande till livets slut.

Vården ska så långt som möjligt genomföras efter den enskildes önskemål. I de fall den enskilde inte själv kan uttrycka sina önskemål kan information inhämtas från god man eller någon närstående.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det vid vård i livet slutskede upprättas en individuell skriftlig vårdplan som omfattar såväl omvårdnad, omsorg som

medicinska insatser som t.ex. aktiv smärtbehandling för såväl fysisk som psykisk smärta. Vården ska alltid planeras så att den döende inte lämnas utan någon i sin

närhet.

Utföraren ska följa det nationella vårdprogrammet för vård i livets slutskede samt övriga riktlinjer och kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede.

Transport och förvaring av avlidna

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att den avlidne omhändertas med respekt och värdighet och att dennes kultur, religion eller andra önskningar ska beaktas. De efterlevande ska visas hänsyn och omtanke. Ansvaret för den avlidne upphör när kroppen lämnats ut för kistläggning eller motsvarande.

Rehabilitering och habilitering

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det finns arbetsterapeut och

fysioterapeut/sjukgymnast på plats i en sådan utsträckning att de boendes behov av rehabilitering, habilitering och hjälpmedel kan tillgodoses. Syftet med insatserna är att de boende ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt utifrån var och ens förmåga.

I arbetsterapeutens och fysioterapeut/sjukgymnastens uppdrag ingår att handleda personalen i individuell förflyttning och att arbeta utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att det finns den utrustning som krävs för att arbetsterapeut och sjukgymnast ska kunna utföra sina insatser.

Medicintekniska produkter

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att verksamheten har tillgång till

medicintekniska produkter (MTP) dvs. medicinteknisk utrustning, hjälpmedel, individuellt utprovade hjälpmedel och förbrukningsartiklar.

Väsby stöd och omsorg tillhandahåller och bekostar medicinteknisk utrustning, hjälpmedel samt förbrukningsartiklar som t.ex. inkontinenshjälpmedel.

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att all personal har kunskaper i hur MTP ska användas samt att instruktioner och nödvändiga tekniska data finns lätt

tillgängliga enligt gällande föreskrifter (Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:1).

Förebyggande underhåll, service och reparationer ska utföras av leverantörens tekniker eller personer med dokumenterad utbildning för avsedd produkt.

Väsby stöd och omsorg ska ha lokala rutiner för hanterandet av medicinteknisk utrustning/ produkter

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att all personal har en aktuell grundläggande utbildning i förflyttningsteknik

Medicinsk fotsjukvård

Väsby stöd och omsorg ansvarar för att efter läkarbedömning/remiss erbjuda boende medicinsk fotsjukvård. Fotsjukvården ska utföras av fotvårdsspecialist godkänd av Upplands Väsby kommun.

Kostnaden för fotsjukvården ingår i vård- och omsorgsavgiften för den enskilde och ska faktureras Väsby stöd och omsorg.

Vårdhygien

Väsby stöd och omsorg ska hålla en god vårdhygienisk standard enligt hälso- och sjukvårdslagen samt arbeta aktivt för att förhindra smittspridning.

Väsby stöd och omsorg ska följa Vårdhygien i Stockholms läns framtagna hygienrutiner, socialstyrelsens föreskrift om basal hygien inom hälso- och sjukvård m.m.(SOSFS 2007:19) samt Smittskydd Stockholms läns landstings handlingsprogram för olika smittor.

Verksamheten ska använda arbetskläder i samband med omsorgsuppgifter som till exempel toalettbesök eller annan form av personlig hygien. Arbetskläderna ska uppfylla kraven i SOSFS 2015:10.

4 Hantering vid förändrade förutsättningar

Related documents