• No results found

Hälsofrämjande arbete idag - Att vara rektor

5. Resultat och Analys

5.1 Chefernas yrkeslivsberättelser

5.1.6 Hälsofrämjande arbete idag - Att vara rektor

Aktuella arbetsmiljöfrågor inom verksamheten idag berör den psykiska arbetsmiljön. Sara beskriver att hon har arbetat med att få en samsyn i organisationen genom samarbete med HR. Hon har bland annat haft utbildningar för att personalen ska få en förståelse för regler och lagar.

Arbetsmiljöfrågor som är aktuella nu är frågor gällande personal emellan, jag har kopplat in HR vilket har skett under en kontinuerlig tid. HR har informerat om lagar och regler, vad som förväntas av arbetsgivare och arbetstagare. Frågor gällande hur man ska förhålla sig till varandra på en arbetsplats är aktuella, vi har diskuterat vad vi har för olika människosyner i organisationen. Frågorna handlar mer om det psykiska välbefinnandet på arbetsplatsen. En utmaning har varit att hitta en samsyn på enheten, därför arbetar vi idag med värden så att man förstår varandra.

Utmaningar som Sara ställs inför i arbetsmiljöarbetet idag beskriver hon innefattar det psykiska arbetsmiljöarbetet. Hon nämner bland annat att att det finns personliga utmaningar med en nära kollega som behöver handledning. Hon beskriver vidare att hon hanterar

utmaningarna genom att ta hjälp till exempel HR, men även genom att se över medarbetarens behov. Vidare nämner hon att det fungerande samarbetet mellan lärarna har varit en utmaning att få till.

I mitt nuvarande arbete är det psykiska arbetsmiljöfrågor som står i fokus. Det är bland annat personliga utmaningar med en nära kollega. HR och jag måste utbilda och handleda personen som man ser inte klarar av sina arbetsuppgifter. Jag hanterar utmaningarna genom att ta hjälp av till exempel HR, men även genom att se över medarbetarens behov och hur man kan möta

utmaningarna tillsammans med personen. Jag arbetar också med att få ett fungerande samarbete mellan olika arbetsgrupper. Detta genom att organisera om skolan, nu sitter arbetsgrupperna i ett gemensamt arbetsrum tillsammans för att förstå varandra och samverka över gränser.

I organisationen där Sara arbetar idag samarbetar hon med HR, facket, skyddsombud, hennes närmsta chef, andra skolchefer i frågor gällande arbetsmiljöarbetet. Vid sjukskrivningar har

hon även ett samarbete med försäkringskassan för att rehabilitera personalen tillbaks till arbetet. Det är alltså likvärdiga aktörer som hon samarbetar med idag, som när hon började arbeta som chef.

Organisationskulturen genomsyras i organisationen genom ledorden ​ambition​, ​kraft ​och ​glöd​.

Hon beskriver vidare att personalen och rektor tillsammans regelbundet arbetar med en bok.

Den berör frågor angående skolans vision och vad som förväntas av en lärare, en elev och rektor. Dessa diskuteras även under medarbetarsamtalen för att lyfta personalens styrkor och utmaningar.

Vi arbetar löpande med organisationskulturen. “Såhär jobbar vi med vår kultur” är en bok om våran vision och våra ledord i organisationen. Värdegrundsorden är ambition, kraft och glöd.

Dessa ord genomsyrar organisationskulturen eftersom det är dessa vi jobbar med och försöker att uppnå. Det syns i verksamheten också genom att vi på våra kaffekoppar har dessa ord på

muggarna så att man blir påmind. I boken som jag använder mig av är det tydligt nedbrutet hur en elev, en lärare och en rektor förväntas vara utifrån ledorden. Att återkomma till dessa ord under medarbetarsamtalen bidrar till att man kan diskutera styrkor och utmaningar hos den enskilda individen, där individen får reflektera över detta först. Under samtalen diskuterar vi även hur man trivs på arbetsplatsen.

Hon beskriver vidare att hon upplever att det är positivt att använda sig av ledord för att synliggöra organisationskulturen, eftersom det bidrar till att man har en gemensam

utgångspunkt. Sara upplever dock att det är lättare när man har en organisation över sig som har bestämda ledord än att man som rektor besultar de själv.

Genom till exempel dessa ledord har man en plattform att stå på, det är tydligt vad som förväntas av de olika yrkesgrupperna för att främja hälsan på arbetsplatsen. Jag upplever att det är lättare att leda när man har en organisation över sig som beslutat om ledorden som gäller i

verksamheten. Det var svårare i mitt första chefsarbete när det var jag som kom fram till ledorden.

Sara beskriver att det svåraste med arbetsmiljöarbetet är när det berör personalfrågor, till exempel när något måste förändras. Vidare menar hon att fysiska arbetsmiljöfrågor som till exempel att byta fönster är lättare att åtgärda. Hon beskriver vidare att det som är mest givande i arbetsmiljöarbetet är att man kan se en god effekt bara man förändrar lite. Hon beskriver att samarbetet tidigare inte fungerat mellan ämneslärarna, gymnasiegemensamma

lärarna och karaktärslärarna, men genom att de i dagsläget sitter i arbetslag kan hon se en förbättring av samarbetet över gränserna.

Sara beskriver att arbetet med hälsa har förändrats över tid, men att en viss mognad i hennes ledarskap också har styrt hur hon arbetar med hälsa på arbetsplatsen. Hon arbetar idag mer förebyggande innan ohälsa uppstår.

Arbetet med hälsa kan jag se har förändrats över tid, men framförallt när det gäller mitt ledarskap. Idag arbetar jag i större utsträckning med hälsofrämjande åtgärder innan saker faktiskt är ett faktum, jag behöver göra saker innan det händer. Det är mer tidskrävande att göra saker när det redan är en intrig mellan två medarbetare som inte förstår varandra och inte vill samspela. Då är det bättre att man har något utanför arbetet, genom att man till exempel styr olika team aktiviteter eller fysiska aktiviteter för att få ihop gruppen.

Hon beskriver vidare att hälsan på arbetsplatsen har förbättrats genom att man fokuserar på att personalen tillsammans ska ha en hälsotid, där man rör på sig tillsammans. Hon menar dock att det är organisationen som sätter ramarna för vad som får göras. Man kan se en skillnad mot när Sara började arbeta som chef, eftersom det då inte var aktuellt att personalen tillsammans skulle utföra en fysisk aktivitet.

Jag har alltid tyckt att det är viktigt att arbeta och fundera över hälsan, men organisationen styr över vad jag får göra i mitt arbete. Nu driver jag ett arbete som innebär att personalen varannan vecka ska ha en hälsotid, eftersom organisationen inte har friskvårdstimme. Där man till exempel kan gå ut och gå tillsammans eller göra någon annan fysisk aktivitet, det ska inte vara enskilt utan i grupp. Det har varit svårt eftersom vi är fysiskt olika på arbetet här, vissa känner att de kanske vill yoga och andra att de vill ta en promenad. Men bara av att man går ut och går så tror jag att hälsan förbättras radikalt. Det bidrar i sin tur till att samarbetet sinsemellan kollegorna

förbättras.

Utmaningar att arbeta med i framtiden tror Sara kommer vara stressrelaterade. Hon beskriver att hennes ledarskap och hur hon leder organisationen, har stor påverkan för att förebygga stress på arbetsplatsen. Sara menar vidare att det är extra viktigt att hon har en tydlig plan för hur organisationen ska ledas, för att förebygga att ohälsa.

5.1.7 ​Monika - chef inom vård och omsorg

Vår tredje informant arbetar som chef inom vård och omsorg. Hon har varit chef i cirka 15 år inom olika verksamheter, exempelvis hemtjänsten och vård i livets slut. Idag är Monika enhetschef på en hälsofrämjande enhet. Hon har i dagsläget nio medarbetare men har tidigare varit chef över cirka 100 personer. Monika har både extern och intern utbildning inom

ledarskap. Hon har läst en master i ledarskap och har även genomfört tre kortare interna utbildningar, för varje kommun hon har jobbat i. Hennes huvudsakliga arbetsuppgifter är att utveckla enheten och främja hälsan för de seniora i kommunen. Därmed är målet att förhindra inträdet i hemvården.

Related documents