• No results found

Hälsofrämjande verksamhet och hälsoövervakning

F ö r k l a r i n g : Kapitlets rubrik har ändrats. Anslaget under moment 23 används för skötseln av uppgifter som för-utsätts i hälsoskyddslagen, livsmedelslagen, gentekniklagen, kemikalielagen och strålskyddslagen. Hälsoövervakningen syftar till att förebygga och avhjälpa de olägenheter för hälsan som människans livsmiljö orsakar. År 2002 förbättras i synnerhet den kommunala hälsoövervakningens verksamhetsbetingelser i fråga om övervakningen av bostäder,

arran-geras ett riksomfattande inomhusluftsår och utökas anvisningarna om förebyggande av matförgiftningar. Övervakning-en av gÖvervakning-enteknik utökas så som EU förutsätter och biociddirektivet börjar gÖvervakning-enomföras.

Anslaget under moment 24 används för övervakning och information enligt lagen om smittsamma sjukdomar. Målet är att förebygga spridning av smittsamma sjukdomar och utreda epidemier. Prioriteringarna 2002 består i att förebygga spridningen av infektioner i anslutning till narkotikabruk och att stärka det förebyggande arbete som utförs som inter-nationellt samarbete.

Anslaget under moment 50 används för minskning av tobaksrökning och hälsofostran enligt lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning samt för förebyggande av olägenheter av förorsakade av rusmedelsbruk enligt lagen om nykterhetsarbete. Anslaget används dessutom för information och upplysning om alkoholfrågor samt för förebyggande av narkotikabruk och av de olägenheter som narkotika förorsakar. År 2002 prioriteras genomförandet av EU:s tobaks-direktiv och verkställigheten av den reviderade tobakslagen, stoppandet av den ökade användningen av alkohol och stärkandet av arbetet för bekämpning av narkotika.

23. Hälsoövervakning (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas 1 100 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för den hälsoövervakning som förutsätts i hälsoskyddslagen (763/1994), livsmedelslagen (361/1995), gentekniklagen (377/1995), kemikalielagen (744/1989) och strålskydds-lagen (592/1991), för forskningen kring hälsoövervak-ningen och för vidareutbildning och fortbildning av personalen samt för övervakningen av icke-joniserande strålning. Anslaget får också användas till betalning av statsunderstöd enligt prövning som beviljas för ovan nämnda ändamål. Anslaget får också användas för bered-ningen av lokala miljöprogram.

F ö r k l a r i n g : Vid dimensioneringen av anslaget har såsom tillägg beaktats de kostnader som föranleds av den hälsoövervakning av bostäder som förutsätts i hälso-skyddslagen, av arrangemangen för det riksomfattande inomhusluftsåret 2002 och av förebyggande av matför-giftningar, de extra kostnader som föranleds av genomfö-randet av biociddirektivet, som omfattas av kemikalieö-vervakningen, samt de kostnader som föranleds av den aktiverade övervakningen av genteknik inom EU. En del av utgifterna kan täckas med de inkomster som har beak-tats under moment 12.33.99.

2002 budget 1 100 000

2001 budget 925 034

2000 bokslut 840 940

24. Övervakning av smittsamma sjukdomar (förslags-anslag)

Under momentet beviljas 1 100 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för fö-rebyggande av och information om smittsamma sjukdo-mar enligt lagen om smittsamma sjukdosjukdo-mar (583/1986), för utredning och uppföljning av oväntade epidemier samt för internationellt samarbete som dessa förutsätter.

Ansla-get får också användas till betalning av statsunderstöd enligt prövning som beviljas för ovan nämnda ändamål.

F ö r k l a r i n g : Vid dimensioneringen av anslaget har såsom tillägg beaktats att förebyggandet av smittsamma sjukdomar effektiveras, i synnerhet att det internationella samarbetet utökas. EU:s ökade satsningar på förebyggan-de och uppföljning av smittsamma sjukdomar förutsätter också att det nationella uppföljningssystemet utvärderas och vidareutvecklas i synnerhet när nya sjukdomar blir aktuella. Brytandet av HIV-epidemin som sprider sig bland sprutnarkomaner kräver ytterligare resurser för att de åtgärder som redan vidtagits skall kunna fortgå och ut-vidgas.

2002 budget 1 100 000

2001 budget 1 009 128

2000 bokslut 1 396 236

50. Hälsofrämjande verksamhet (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 7 145 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för häl-sofostran och åtgärder i anslutning till verksamhet som avses i 27 § lagen om inskränkande av tobaksrökning (693/1976) samt med stöd av 10 § 1 punkten lagen om nykterhetsarbete (828/1982) till betalning av utgifter för förebyggande av olägenheter som förorsakas av rusme-delsbruk. Anslaget får dessutom användas till utgifter för information och upplysning om alkoholfrågor samt till ut-gifter för åtgärder som effektiverar narkotikapolitiken.

Anslaget får användas till avlönande av personal motsva-rande högst fem årsverken samt till betalning av övriga konsumtionsutgifter för social- och hälsovårdsministeriet.

F ö r k l a r i n g : Momentets rubrik har ändrats. Social-och hälsovårdsministeriet har preliminärt uppställt

följan-de resultatmål för följan-den hälsofrämjanföljan-de verksamheten år 2002:

Stärkande av den hälsofrämjande verksamhetens struk-tur

Målet är att effektivera resursanvändningen och att ut-veckla funktionerna. Detta eftersträvas genom att funktio-ner inom statsförvaltningen, kommufunktio-nerna och olika organisationer sammanförs, uppkomsten av olika aktörers gemensamma projekt stöds, informations- och kvalitets-system utvecklas, uppkomsten av kunskapscenter för häl-sofrämjande verksamhet främjas och den externa bedöm-ning av den hälsofrämjande verksamheten som inleddes 2002 slutförs.

Rökfri miljö

Målet är att främja rökfria miljöer, att som en del av en sund uppväxt och utveckling förebygga att i synnerhet barn och ungdomar börjar röka, att förebygga passiv rök-ning, att stöda dem som vill sluta röka i allmänt rökande befolkningsgrupper och att stöda verkställigheten av änd-ringarna i tobakslagen.

Minskande av skador till följd av rusmedelsbruk Målet är att förebygga att ungdomar experimenterar med narkotika, att minska ungdomars användning av al-kohol i berusningssyfte och att hejda ökningen av den totala konsumtionen av alkohol. Särskilt utvecklas yrkes-skickligheten hos dem som deltar i narkotikaarbetet och stärks verksamhet som minskar olägenheterna.

Främjande av hälsosam kost

Målet är att förbättra befolkningens kosthållning så att ökningen av andelen överviktiga stannar av, användningen av salt minskar ytterligare, användningen av kostfiber ökar och kvaliteten på matfett utvecklas i en hälsofrämjande riktning. Ett viktigt utvecklingsområde är att förbättra kva-liteten på bespisningen och att utveckla uppföljningen och utvärderingen av bespisningen.

Främjande av stöd- och rörelseorganens hälsa och funktionsduglighet

Målet är att utveckla metoder för främjande av stöd- och rörelseorganens hälsa och funktionsduglighet. Ett mål är också att öka den hälsofrämjande motionen, i synnerhet vardagsmotionen i olika befolknings- och åldersgrupper.

Förebyggande av olycksfall

Målet är att utveckla datasystem som stöder förebyg-gandet av olycksfall och som också har gjorts kompatibla

med EU:s system samt fungerande organisatoriska struk-turer och modellprogram för förebyggande av olycksfall i hemmen och under fritiden. Avsikten är att aktivera nya aktörer för förebyggandet av olycksfall.

Främjande av den mentala hälsan

Målet är att utveckla mentalvårdspolitiken som en del av det övergripande hälsofrämjande arbetet samt att söka, utveckla och undersöka verksamhetsmodeller för den praktiska förebyggande psykiska hälsovården och främ-jandet av den mentala hälsan. Målet för denna verksamhet är att stöda den psykosociala utvecklingen i synnerhet bland barn och unga och deras mentala hälsa. Åtgärderna syftar till att förebygga social utslagning som baserar sig på psykiska problem.

Främjande av den sexuella hälsan

Målet är att effektivera sex- och samlevnadsundervis-ningen för unga samt att utveckla sexualupplyssamlevnadsundervis-ningen och preventivmedels- och familjeplaneringstjänsterna inom social- och hälsovården bl.a. så att ökningen i antalet ab-orter avstannar.

Den hälsofrämjande verksamheten bedrivs med omfat-tande åtgärder som kan påverka flera resultatmål samti-digt. Inom samtliga målområden fästs särskild uppmärk-samhet vid de befolkningsgrupper som löper de största riskerna.

Enligt 27 § 1 mom. lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning skall i statsbudgeten upptas ett anslag som motsvarar minst 0,45 % av tobaksaccisens beräknade årliga avkastning. Anslaget enligt lagen om nykterhetsar-bete är minst 0,07 euro per invånare.

Anslaget i budgeten för år 2002 motsvarar 0,75 % av tobaksaccisens beräknade avkastning. Anslaget enligt la-gen om nykterhetsarbete motsvarar uträknat per invånare 0,10 euro/invånare. Anslaget för information om alkohol-frågor är 1 510 000 euro och anslaget för förebyggande narkotikabruk och effektivering av narkomanvården är 1 010 000 euro.

2002 budget 7 145 000

2001 budget 7 349 812

2000 bokslut 6 214 544

57. Semesterverksamhet

F ö r k l a r i n g : Semesterverksamheten omfattar avbytarservice för lantbruksföretagare.

Lantbruksföretagarna har rätt till semester och vikariehjälp. Rätt till semester har endast personer som idkar kreatur-shushållning. Vikariehjälp kan även personer som idkar växtodling få. En lantbruksföretagare som på grund av sjukdom eller annan tillfällig orsak är förhindrad att sköta de nödvändiga uppgifter som hör till skötseln av ett lantbruksföretag kan få vikariehjälp. Semestern är avgiftsfri men för vikariehjälp uppbärs en avgift. Lantbruksföretagaren kan dessutom under vissa förutsättningar köpa avbytarhjälp till subventionerat pris för högst 100 timmar per år.

Den allmänna ledningen, styrningen och övervakningen när det gäller avbytarservice för lantbruksföretagare ankommer på social- och hälsovårdsministeriet. Vid ingången av 2000 överfördes ansvaret för verkställandet av avbytarservicen på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt. Såsom lokala enheter med ansvar för lokalförvaltningen av servicen fungerar kommunerna med stöd av de uppdragsavtal som de har ingått med pensionsanstalten. Dessa sköter lokalförvaltningen och ordnar avbytarservice. Till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt och de lokala enheterna betalas av statens medel en kalkylerad ersättning för förvaltningskostnaderna för avbytarservicen.

Lantbruksföretagarna har rätt att välja om de utnyttjar den service som kommunen ordnar eller om de själva ordnar avbytare, varvid de får ersättning för de kostnader som uppkommer för detta. De kostnader som uppkommer för kom-munerna på grund av ordnandet av avbytarservice ersätts helt med statliga medel.

År 2002 utvecklas semesterverksamheten genom att läroavtalsutbildningen effektiveras och lagen om avbytarservice ändras.

40. Statlig ersättning för kostnaderna för semesterav-bytare för lantbruksföretagare (förslagsanslag)

Under momentet beviljas 171 600 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av den statliga er-sättning som med stöd av 37 § lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare (1231/1996) betalas till kommunerna för driftskostnaderna för de avbytartjänster som avses i la-gens 35 §. Av anslaget får högst 168 000 euro användas till ersättning för de nettokostnader som läroavtalsutbild-ningen för lantbruksavbytare medfört för de lokala enhe-terna.

F ö r k l a r i n g : Lantbruksföretagarens semester är 23 dagar om året.

I samband med budgetpropositionen avlåter regeringen till riksdagen en proposition med förslag till lag om änd-ring av lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare så att grunderna för vikariehjälp utvidgas och lantbruksföre-tagarnas möjligheter att anlita avgiftsbelagd avbytarhjälp och själva ordna avbytare förbättras. De merkostnader som föranleds av ändringarna kompenseras så att i lagen om

avbytarservice för lantbruksföretagare föreslås bestäm-melser genom vilka begränsningen av utdragen vikarie-hjälp effektiveras. Under momentet föreslås inte något tillägg på grund av lagändringen.

Vid dimensioneringen av anslaget har såsom tillägg be-aktats 2 400 000 euro på grund av att omfattningen av en avbytardag har förlängts samt 5 800 000 euro med anled-ning av att lantbruksavbytarnas löner har justerats. Vid dimensioneringen av anslaget har såsom avdrag beaktats 4 300 000 euro som den kostnadsinbesparing som föran-leds av att antalet lantbruksföretagare har minskat.

Det beräknas att 111 500 000 euro av anslaget används för semesterverksamhet, 55 200 000 euro för vikarie-hjälpsverksamhet och 4 900 000 euro för avgiftsbelagd avbytarhjälp.

Det beräknas att 165 900 000 euro av anslaget behövs till betalning av förskott på statliga ersättningar och 5 700 000 euro till betalning av slutrater av statliga ersätt-ningar.

Uppgifter om omfattningen av avbytarservicen för lantbruksföretagare

2001 2002

uppskatt-ning

uppskatt-ning Lantbruksföretagare som har

rätt till semester 46 000 44 200

Antal semesterdagar 1 035 500 994 500 Mottagare av vikariehjälp 15 280 16 190

Antal vikariehjälpsdagar 570 800 573 300 Lantbruksföretagare som

an-vänder sig av avgiftsbelagd

av-bytarhjälp 11 160 12 420

Avgiftsbelagd avbytarhjälp,

antal timmar 418 600 516 900

2002 budget 171 600 000

2001 budget 148 341 751

2001 tilläggsb. 20 182 551

2000 bokslut 149 014 503

50. Statlig ersättning till Lantbruksföretagarnas pen-sionsanstalt och kommunerna för förvaltningsutgifterna för avbytarservicen för lantbruksföretagare (förslagsan-slag)

Under momentet beviljas 14 400 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av den statliga er-sättning som med stöd av 31 och 32 § lagen om

avbytar-service för lantbruksföretagare (1231/1996) betalas till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt och kommunerna för förvaltningskostnaderna för avbytarservicen.

F ö r k l a r i n g : Vid dimensioneringen av anslaget har såsom tillägg beaktats 538 000 euro på grund av att drifts-kostnaderna har stigit.

Det beräknas att 1 060 000 euro av anslaget används för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalts förvaltningskost-nader för avbytarservicen och 13 340 000 euro för kom-munernas förvaltningskostnader för avbytarservicen.

Avbytarservicen för lantbruksföretagare, uppgifter om omfattningen av förvaltningen och personalen

2001 2002

uppskattning uppskattning Hel- och deltidsanställda vid Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt 7 7

Lokala enheter för avbytarservicen 239 236

Heltidstjänster i kommunerna 122 117

Deltidstjänster i kommunerna 117 113

Ledande avbytare 219 222

Ordinarie avbytare i kommunerna 5 200 5 250

2002 budget 14 400 000

2001 budget 14 127 786

2000 bokslut 13 958 928

Related documents