• No results found

Högtidsboken och Upptäck religion (Liber)

Steg 5: Här kombineras resultaten från både steg 3 och 4 och det slutgiltiga resultatet sammanfattas.

4.4 Högtidsboken och Upptäck religion (Liber)

Livsfrågor och livstolkning:

Varje människa har en mer eller mindre uttalad strävan att finna sammanhang i, tolka och tyda tillvaron. Detta kommer till uttryck i traditioner, riter, berättelser och myter. (Kursplaner och betygskriterier 2000 s.82)

Högtidsboken berättar med ett enkelt och tydligt språk som är passande för den yngre grundskolan. Boken fokuserar främst på de högtider vi har i Sverige men nämner även vissa högtider som firas i de andra världsreligionerna. Boken visar att det kan finnas ett samband mellan traditioner och människans sökande i att finna sammanhang i sin tillvaro. Detta dels, genom att förklara Julens ursprung i Sverige. Att den förr firades för att den mörkaste perioden inföll och att solen nu var på väg tillbaka. Andra högtider där boken beskriver människans sökande i förhållande till traditionen, är Ramadan där den troende vill leva sig in i de fattigas situation. Påsken bearbetas på olika sätt i texten och låter här läsaren ta del av att den kristna fastan tidigare var en mental förberedelse för påsken. Vidare förklaras hur högtiden senare fick ett kristet förhållningssätt till att senare bli en högtid för att fira vårens ankomst, då främst bland de icke troende.

I läroboken Upptäck religion presenteras de fem världsreligionerna på ett både tydligt och strukturerat sätt. Det är lätt som läsare att hitta bland de olika världsreligionerna då de delar samma rubriker och upplägg. De traditioner som är centrala för respektive religion beskrivs alltid med frågorna vad, hur och varför traditionen finns? På detta sätt framgår det också vilka riter som är kopplade till de olika traditionerna samt vad de har för innebörd och mening för den som brukar den. Boken presenterar flera riter som på ett tydligt och lättförståeligt sätt beskriver att de framkommit ur individens behov av att tolka och tyda tillvaron. Exempel på detta är den kristna långvandringen som ibland kan ske på långfredagen, för att representera Jesus lidande och hur denne fick gå runt med korset. Vi kan se hur boken beskriver riter som praktiseras under den hinduiska ljushögtiden Diwali, som firas genom att de tänder mängder med ljus för att representera det godas seger över det onda.

Samma bok förklarar även på ett enkelt och inlevelsefullt sätt vilka övergångsriter som är viktiga i de olika världsreligionerna. Man förklarar det kristna dopet, den judiska ceremonin Mitzva som infinner sig när barnen blir vuxna, samt hur det buddistiska barnet får sitt namn. Boken går igenom det hela stegvis, där texten förklarar innebörden i riten och vilken betydelse den har för respektive religion.

Både den judiska och den muslimska skapelseberättelsen presenteras och läsaren uppmuntras att se vad som skiljer dem åt. Det framkommer här att Gud inom islam inte har glömt bort människan om denne fortsätter att be till honom, och Upptäck religion är faktiskt den enda av läroböckerna som uppmärksammar detta. Boken återberättar även samma hinduistiska skapelseberättelse som Tro möter tro(Se, 4.1 Livsfrågor och livstolkning)men tillägger att det inom religionen finns ytterliggare flera myter kring hur allt skapades.

Andra hinduistiska frågor som är kopplat till myten är de godas seger över de onda. Detta förtydligas i berättelsen om den starke Rama som räddar sin älskade Sita från den ondskefulle demonen Ravana. Vi får även ta del av myter från den buddistiska traditionen när det beskrivs hur Siddharta, som från början var en bortskämd prins blev den upplyste Buddha genom meditation.

Etik:

Vardagens etiska frågor är en utgångspunkt för reflektioner och diskussioner i ämnet religionskunskap. (Kursplaner och betygskriterier 2000 s.82)

När Högtidsboken beskriver lidande uppmuntrar de läsaren genom att säga att lidandet känns mindre tungt om man bryr sig om och hjälper varandra. Den tillägger också att ingen person kan rädda världen ensam men att alla kan göra någonting. I Upptäck religion finns det flera inslag där boken tar upp etiska frågor som eleven kan möta i sin vardag. På flera ställen finns det även små textrutor med rubriken, ”Vad tror du?” Här ställer boken frågor som har anknytning till berättelsen, och meningen är att dessa ska motivera eleven till ytterligare diskussion och reflektion. Efter att läsaren har fått ta del av Jesus budskap när han sa att man även skulle be för sina fiender, får eleven tänka sig in i att de själva blir mobbade och hur de skulle bemöta mobbaren nästa gång om de bestämt sig för att följa Jesus exempel. Efter

hjälpa någon som du visste behövde hjälp?” ”Varför hjälper vi människor inte alltid varandra?”

Läsaren får även ta del av Jesus budskap som till stor del handlade om förlåtelse. I ”Vad tror du”, rutan så uppmuntras läsaren att tänka efter varför det ofta kännas så skönt när man säger förlåt till den som man gjort illa. Samma tema genomsyrar den judiska berättelsen om Josef som förlät sina bröder efter att de slängt ner honom i brunnen. Men här vidgas begreppet en aning med frågan. ”Kan man förlåta allt eller finns det saker som är oförlåtliga?”

I övrigt är boken också väldigt tydlig med att förklara olika etiska begrepp. Exempel på detta ser vi när boken förtydligar de tio budorden som Gud enligt legenden gav Moses. De förklarar härmed vad som menas med äktenskapsbrott, ”och innebörden i att man inte ska missbruka sin herres namn?”

I kapitlet som fokuserar kring den hinduiska religionen beskrivs även vad kaster är och vilka konsekvenser detta kan innebära för den lägsta kasten. I, ”Vad tycker du”, avsnittet som följer får eleven jämföra med hur det ser ut i deras klass och frågan som ställs är att. ”Vissa i klassen är kanske mer populära än andra. Varför tror du att det blir så?”

Tro och tradition:

I olika religioner är begreppet tro centralt. Det kommer till uttryck i texter, kult, symboler, konst och etiska ställningstaganden. (Kursplaner och betygskriterier 2000 s. 83)

Som ett resultat av att världsreligionerna presenteras på ett både enkelt och strukturerat sätt i Upptäck religion, blir det även lätt för eleverna att se hur tron lyfts fram i texter, kult, symboler och olika etiska ställningstaganden. Men hur går boken tillväga för att visa att detta utgör en central del i tron?

Varje kapitel börjar alltid med att läsaren inbjuds till ett hem där respektive religion utgör en central del i tillvaron. I den kristna familjen ber familjen en bordsbön för att tacka Gud för maten. Det framgår att bönen är ett viktigt inslag i kristendomen och man kan be både för sig själv eller i grupp. Bönen är ett sätt att prata till Gud och boken berättar att det ibland är ett sätt att be om hjälp, eller ett sätt att säga tack till någonting bra som har hänt. Här blir det

också tydligt att författarna inte förutsätter att eleverna förstår religion. Genom att dra paralleller till individens behov av att visa tacksamhet eller be om hjälp visar de också att religion ofta handlar om samma sak

I nästa avsnitt framkommer vad Jesus sade i bibeln och vilka etiska ställningstaganden som han förespråkade att vi skulle följa. De ord som uppmärksammas är att om man blir slagen ska man vända andra sidan till. Symboler uppmärksammas både i relation till den kristna

kulten men även i förhållande till individen. För kulten så beskrivs flera symboler i den

kristna kyrkan som tex, Altaret och dess betydelse som är att det ska gestalta Jesus sista måltid. Läsaren får också ta del av den ortodoxa kyrkans ikoner och berättar att den öppnar porten för himmelriket för den troende.

På samma sätt integreras symboler som innefattar kulten och individen i även de andra världsreligionerna. För de tre syskonreligionerna presenteras både utsidan och insidan av de heliga byggnaderna. Beträffande buddismen och hinduismen är det främst de symboler och

konstverk som märks på utsidan som presenteras. Detta i form av väldiga statyer som ger

läsaren en inblick i vilken betydelse de har för den troende.

Boken visar också konstens betydelse för kulten som i det hinduiska hemmet gestaltas genom att visa ett tempel med tavlor som tyder på att de ber till flera gudar. Eleverna får på detta sätt insikten i att hinduerna tror på flera gudar men texten nämner att de oftast har en gud som betyder allra mest för dem. På en bild ser vi en hinduisk man med en sin guds symbol i pannan som tydliggör hur betydelsefull symboliken kan vara för individen.

Boken visar även att religioner påverkar den troende i olika etiska ställningstaganden. Inom Buddismen beskrivs detta genom karma och det framgår att detta är summan av livets goda och dåliga handlingar. För hinduismen framgår det också att man ska undvika att äta kött för alla har en själv som återföds i en annan. Detta uppmärksammas också inom buddismen, men inte lika tydligt.

I slutet av boken finns det även ett avsnitt som berör viktiga symboler för individens tro. Det förklaras också att dessa för den troende kan skänka lycka, kraft eller ge skydd mot onda saker. En av symbolerna som presenteras är en svastika och här informerar boken att det från

Related documents