• No results found

Halmstad Kallbad

är aktuella.

Bifogat finner ni dokumentet Destination Grötvik där ovanstående kan utläsas.

-- Med Vänliga Hälsningar

Halmstad Kallbad

Förslag på åtgärder för att nå visionen kopplat till ÖP 2050

I samordningsgruppens nulägesanalys har vi kommit fram till fyra stora delar i ÖP2050 som bör åtgärdas.

Dessa är trafiksituationen, infrastrukturen, permanenta bygglov för respektive verksamhet, samt byggandet av en pir/kallbadhus. Dessutom behövs tillfällig övernattning i området (Glamping) möjliggöras innan en ny detaljplan kan vara färdigställd. För att möjliggöra fortsättning för befintliga verksamheter, samt etablering av nya, bör ny detaljplan göras samt områdets tekniska infrastruktur utredas. Idag är El, fiber eller VA ej fullt utbyggt till alla verksamheter samt att renhållningen behöver få en tydligare ansvarsfördelning.

För att möjliggöra detta och nå vår gemensamma vision så har samordningsgruppen gemensamt kommit fram till följande prioriterade åtgärdsplan för en hållbar utveckling av Grötvik.

Kort sikt, inom ett år: Trafiksituationen.

• Helhetsgrepp på trafiksituationen med sänkt hastighet till gångfartsområde vid skylten Välkommen till Grötvik. Gångfartsområde med trafikplanering liknande Kiviks hamn som uppmuntrar till låg hastighet för de som måste köra genom området. Parkeringar placeras före Grötvik för att uppmuntra till gång/cykeltrafik. Parkeringar inne vid verksamheter som reserverats för verksamheten och

besökare med funktionsnedsättning. Lägsta nivå på åtgärder är fartbegränsande åtgärd före, och inom, Grötviksområdet.

• Belysnings längs prins Bertils stig enligt teknik och fritids förslag.

• Cykel och gångtrafikstråk över bron, bygg så man lätt kommer från gång/cykelbana över och kan nyttja den avskilda cykeldelen när man kommer utmed vägen.

• Camping förbjuden/tillåten skylt är otydlig och behöver göras om.

• Prins Bertils stig skyltas tydligare att den går ovanför stugområdet. Bör vara förbud för cykeltrafik nere mellan hamn och stugområdet.

Ett till fem år: Planarbete och Infrastruktur. Vatten, avlopp el, fiber och renhållning.

• Renhållning nere i hela området känns oerhört prioriterat. Vi vill se konkreta förslag över ett miljötänk där vi tar tillvara på naturen och havet som är vår största tillgång i området. Möjlighet att lämna avfall med regelbunden tömning, gärna täta intervall med tunnor som i innerstan. Hundavfall och tunnor för detta?

• Vatten/Avlopp. Atelje Bastaskär, Wakeboardparken och SSRS önskar anslutas till VA nätet. För Bastaskär rör det sig om avlopp medan de två andra gäller både avlopp och vatten. Bastaskär och Wakeboardparken ser en alternativ lösning för dem med kvävefälla och annan avloppslösning som kanske är mer kostnadseffektiv än att pumpa upp avlopp. SSRS har nära till bef. VA och kräver mycket mindre åtgärd för anslutning.

• Planarbete som möjliggör en utveckling för SSRS verksamhet med möjlighet för nytt modernt och verksamhetsanpassat stationshus med dusch, toalett, ombyte och lokal för utbildning. Tryggad tillgång till byggnader, båtplatser och närmiljö där även reserverad parkering för verksamheten möjliggörs i trafikföreskrifterna.

• Planarbete som möjliggör en utveckling för Halmstad wakepark verksamhet och nyttjande för byggnader och närmiljö där även reserverad parkering för verksamheten möjliggörs i

trafikföreskrifterna.

• Reparation av skador på ytterpirens konstruktion.

• Permanent nätanslutning (Både fiber och El) till de som behöver det.

Presentation av intressenternas egna kommentarer till den gemensamma utvecklingen av Grötvik.

Grötviks båt- och fiskestugförening:

Mer folk, belastning för GSS, Stugförening och SSRS. Förslag att styra trafikenmot rekreationen ut över bron. Finns en väg ner, hårt belastad och troligen ännu mer belastad med "Eketångaskogens" område. Oroad över konsekvenser av rondellen uppe på tylösandsvägen. Viktigt att det inte blir genomfartstrafik mellan Grötvik och Sandhamn.

Sjöräddningssällskapet RS Grötvik (SSRS):

Nödvändigt med vatten och avlopp. Moderniserat arrende som tryggar verksamheten och ger möjligheter för utveckling/ombyggnad av båthuset. Vision om att bygga om båthus och samla verksamheten där med

omklädningsrum, toaletter, utbildningslokal samt gemensamhetsytor som kan lånas ut till andra verksamheter.

Mer tillgängliga ytor runt verksamheten som bidrar till en gemytligare och mer funktionell hamn.

Grötviks Segelsällskap (GSS):

Arbetar mycket med muddringsfrågan som återkommer varje år och det är oerhört

betungande. Att gräva bort sand varje år bär med sig oerhörda kostnader och påverkar naturen

men är en förutsättning för att både SSRS och GSS ska komma in och ur hamnen. Inga långsiktiga planer på byggnader mer än underhåll. Ser utmaningar i trafiksituationen.

Halmstad wakepark:

Vision om att vara aktivitetsnoden i Grötvik och en mötesplats med service för besökare året runt.

För att kunna satsa och nå denna vision behövs permanent bygglov för få utöka kiosken samt ett permanent bygglov för wakeboardbanorna och för klubbstugan. Förbättringar av infrastrukturen är nödvändiga i form av permanent el/fiber samt vatten och avlopp till parken.

Ateljé Bastaskär:

Vi vill erbjuda kulturupplevelser året runt och bidra till ett aktivt konstliv i Grötvik med museum, galleri och konstkurser.

41

Skiss på samordningsgruppens vision Destination Grötvik kopplad till ÖP 2050

VATTEN

43

Laholmsbukten utgör en fantastisk naturresurs för Halmstads, Laholms och Båstads kommuner. I takt med att antalet invånare och besökare ökar får Laholmsbukten ett allt större värde för det rörliga friluftslivet och sportfisket.

Laholmsbukten behöver skyddas för att räcka till som resurs för regionens växande

befolkning. Att skydda Laholmsbukten är grundläggande för att kunna fortsätta utveckla det sportfiske som idag bedrivs i Laholmsbukten, utmed kusten och i de åar som mynnar i bukten. Det lokala sportfisket har stor betydelse för många kommuninvånare men drar också hit besökare och har potential att skapa lokala arbetstillfällen.

Det är inte bara människor som fiskar i bukten. Vi har utter vid åmynningar samt säl och tumlare. Det är en vanlig upplevelse att möta familjeflockar av tumlare ute på bukten. Man behöver inte resa till Narvik, Vancouver eller Azorerna för att åka på valsafari, det räcker med att åka någon kilometer från Grötvik för att uppleva dessa fascinerande djur.

Jag yrkar att Halmstads kommun i förslaget till översiktsplan:

 poängterar Laholmsbukten som en viktig och gemensam resurs för alla kommuner runt bukten,

 lyfter fram Laholmsbuktens betydelse för det rörliga friluftslivet, turismen och sportfisket,

 framhäver Laholmsbuktens betydelse för olika fiskarter och marina däggdjur, det vill säga att kommunen ska värna den biologiska mångfalden,

 arbetar för att värna Laholmsbukten genom att inrätta ett marint reservat.

Syftet med det marina reservatet ska vara att stärka biologisk mångfald samt att utveckla Laholmsbuktens värde för rörligt friluftsliv och sportfiske. Att skydda Laholmsbukten är dessutom ett värdefullt projekt för att stärka samverkan mellan berörda primärkommuner, regioner och Länsstyrelser.

Fiskeförvaltningen i Laholmsbuktens ska inriktas mot biologisk mångfald, ett sunt sportfiske och en god förvaltning av vår gemensamma resurs.

Söndrum 2021-12-05

Hälftenägare av och boende på fastigheten Eketånga 5:229

VINDKRAFT

45

Vasa Vinds synpunkter på Halmstad kommuns förslag till ny översiktsplan - Framtidsplan 2050, granskningshandling

Vasa Vind yttrade sig under samrådsfasen gällande de utredningsområden för vindkraft som finns med i nuvarande översiktsplan Framtidsplan 2030, s.171, men som tagits bort i samrådshandlingen för Framtidsplan 2050. Vasa Vind ser även i granskningshandlingen att Framtidsplan 2050 inte är tillräckligt vägledande vad gäller produktion av vindenergi. I översiktsplanens kapitel 8.8 Hållbar energi såsom vindkraft och solenergi, framgår att Hållbar energi ska främjas och att etablering av vindkraft sker inom prioriterade områden. I och med att dessa områden per idag till stor del har uppförda vindkraftparker och vindkraftparker under handläggning medges endast komplettering med tillkommande verk i anslutning till etablerad vindkraft, vilket kan prövas i varje enskilt fall via tillståndsprövning.

Idag finns nyare modeller för att identifiera bra vindförhållanden, vilket innebär bättre möjligheter att planera för vindkraft i andra områden än tidigare. Framtidsplan 2050 saknar en möjlighet att pröva vindkraft på andra platser än inom dessa prioriterade områden.

En nyckel för att lösa klimatutmaningen är att på kort tid öka tillgången på förnybar energi där vindkraften kan bidra genom möjligheterna att bygga ut den snabbt. Vårt förslag är att lägga till att andra platser kan prövas i varje enskilt fall via tillståndsprövning liksom att en vindbruksplan tas fram för att inte förhindra utvecklingen av vindkraft under de kommande kritiska åren.

Enligt uppdrag

Projektledare Vasa Vind AB 2021-12-03

47

53

Related documents