• No results found

Vardagslivet pågår inte enbart i det egna hemmet utan är placerat i ett större rumsligt sammanhang. En stor del av vardagslivet utspelar sig utanför hemmet och man gör olika saker på olika platser (Åquist, 2001). Det finns flera skäl för människor att röra sig i det lokala offentliga rummet (Gehl 1987, refererad av Persson, 2001). Det första motivet är nödvändiga aktiviteter som att ta sig till arbetet, att handla eller uträtta andra ärenden. Det andra är valfria aktiviteter. Ett exempel på denna typ av aktiviteter är att röra sig skog och mark eller på byvägen. Det sista och tredje motivet är sociala aktiviteter. Dessa aktiviteter förutsätter att det finns offentliga rum utanför den privata bostaden där de boende kan mötas i olika frivilliga sociala sammanhang.

En av de nödvändiga aktiviteterna är att handla. Var de intervjuade handlar visar upp deras rörelsemönster både i och utanför Ydre.

Ofta har de intervjuade flera ärenden att uträtta när de är i centralorten Österbymo. Man besöker till exempel banken, järnhandeln, biblioteket eller soptippen, och man passar på att handla matvaror också. Bland de intervjuade finns ett missnöje med hur tätortens utbud numera ser ut. Åtskilliga intervjuade tar upp att det blir allt färre affärer kvar i Österbymo. Tidigare fanns det en blomsteraffär i Österbymo. Flera intervjuade saknar den. Det har också funnits en klädaffär i Österbymo, men den är nedlagd sedan en tid tillbaka. Också den är saknad av flera intervjuade. Kläder och skor köper de numera oftast i Eksjö eller Tranås, Jönköping eller Linköping. De tycker inte heller om att det finns endast en matvaruaffär i centralorten. Och så saknar de Ydre hantverk där man kunde köpa bl. a. presentartiklar. ”Det finns de som menar att man måste gynna den lokala handeln”, säger en kvinnlig intervjuad. Men vad skall man göra när det inte finns kläd-, sko- eller blomsteraffär i Österbymo?, frågar hon. Det är med andra ord omöjligt att som konsument agera på ett annat sätt än att handla i till

exempel Tranås. Hon lägger till att ”det är så på landsbygden”. Det finns dock en hel del positivt att säga om Österbymo. När det gäller Systembolaget är det inga köer och personalen är vänlig, säger en intervjuad. Personalen har tid att prata med kunderna och ge råd, vilket han uppskattar. Flera intervjuade uppskattar också att det i Österbymo finns apotek och vårdcentral. En man säger så här:

Man har ju vant sig i att, ska man köpa sig ett par skor så blir det i Tranås men först vill man ju köpa det här. Man kunde köpa blommor, nu får man köpa varuhusblommor/på Konsum/. Apoteket är kvar tack och lov! I alla fall, och det är vårdcentral och tandläkare och sådana saker det är bra.

Några är emellertid missnöjda med att vårdcentralen inte har någon ordinarie läkare. En kvinna säger att det inte blir någon kontinuitet i vården då man som patient träffar en ny läkare vid varje besök. En intervjuad med erfarenhet från vårdcentralen talar om sina erfarenheter:

Man får ju berätta allting när man kommer. De kan ju se det på datorn men oftast så vill de att man… Och så en del, en del de bryr sig inte så mycket heller, då måste man säga ifrån. Men sen har nog många varit bra som har kommit.

I Ydre finns också ett par landhandelsbutiker. Flera av de intervjuade som har nära till Asby lanthandel talar entusiastiskt om den. De vill gynna närbutiker och handlar gärna där. Att varorna, som till exempel kött, ägg och potatis, är närproducerade nämns av dem i uppskattande ordalag. En man uppskattar landhandeln därför att han som konsument vet varifrån varorna kommer. Också en annan är förtjust i lanthandeln i Asby. Han och hans hustru brukar handla där regelbundet. Enligt honom är inte sortimentet så stort, men ändå tillräckligt beträffande basvaror. I likhet med andra intervjuade har han ibland ärenden till Tranås och då passar han på att storhandla på de större matvaruhusen där.

Det finns också lanthandel i en annan tätort i Ydre. Den var nedläggningshotad men räddades kvar av bybornas engagemang. I den tätorten bor en kvinnlig intervjuad som anser att man inte kan begära så mycket när man bor i ett litet samhälle. Hon säger: ”Bor man ute på landet så här så är man van att åka.” Hon skulle dock önska att det fanns uttagsautomat också där hon bor.

Många åker till de närbelägna städerna, Tranås och Eksjö, för att handla. Det är vanligt förekommande att om man har ärende till dessa städer brukar man också passa på att handla på den resan. Det är framför allt Tranås som är populär bland de intervjuade. En av dem som gärna handlar i Tranås säger att han besöker Österbymo endast då han skall till vårdcentralen. Han handlar allt som oftast i Tranås eftersom utbudet är större. Någon enstaka gång åker till Linköping för att handla sådant som man inte får tag på i Tranås. Linköping är ”hans storstad”, delvis på grund av att hans föräldrar är begravda där. När han är i staden brukar han besöka föräldrarnas grav, han brukar ”komma med en blomma och tända ett ljus”.

Att åka iväg till exempelvis Tranås och handla kan vara roligt och avkopplande. Så är det för en kvinnlig intervjuad:

Intervjuad: Ja, och sedan, det… Sedan tycker man ju då när man kommer till stan, det är roligt att komma ut och se lite, och man ser lite folk och kanske går och fikar och sådär, och… Du vet när man går… Jag går ju inte och fikar här nere fast det finns ett café./–- /Men, det tycker jag är roligt då när man kommer ut och går och fikar och… Och ser lite folk, och det finns ju olika affärer att gå till och sådär, och... Och det tror jag man är i behov av när man bor så här!

Intervjuad: Ja. Ja, det tror jag.

Intervjuaren: Och då räcker inte det med Österbymo, utan…

Intervjuad: Ja, det gör… Kan man inte åka så är det klart att det, det gör det, men… Det som är ett litet lyft tycker jag när man vart ute lite…

En vanlig uppfattning bland de intervjuade är att varuutbudet är mycket större och prisnivån lägre i Tranås än i Österbymo. Flera intervjuade säger att man måste noga räkna var det lönar sig att handla. För många blir resan till Tranås också en liten trevlig utflykt. Resan kan också kombineras med släktbesök. En kvinna berättar hur hon hon och hennes make passar på att hälsa på hos hennes släktingar som bor i staden. Ungefär varannan vecka gör de en utflykt och släktbesök till Tranås.