• No results found

Hastighetsdämpning

In document Bygg om eller bygg nytt (Page 110-113)

7 Miljö

7.8 Förbättringsåtgärder

7.8.8 Hastighetsdämpning

Sidoområdeseffekter bedöms ge mycket små hastighetseffekter, se kapitel 4, och därmed mycket små utsläppseffekter.

Buller och vibrationer

Sidoanläggningar som t.ex. rastfickor, informationsplatser etc. innebär knappast någon påverkan på buller- eller vibrationsnivåerna om det inte innebär att skärmande vallar tas bort. Åtgärden kan dock ge viss effekt på buller och vibrationer för befintlig bebyggelse som ligger mycket nära vägen genom att trafiken kommer närmare mottagaren och att accelerationer förekommer mer frekvent.

Natur/kultur/friluftsliv

Rastplatser och rastfickor kan vara positiva för friluftslivet. Information om natur- och kulturmiljön i anslutning kan öka kunskapen om

området/landskapet och även intresset att besöka området. Möjligheten att stanna till och njuta av landskapet är positivt för olika trafikantgrupper och bl.a.

turister.

Rastplatser kan också innebära ett intrång och negativ påverkan i känsliga natur- och kulturmiljöer eftersom de ofta placeras i attraktiva områden. Det kan framför allt vara negativt för områden med orörd karaktär. Det är därför viktigt att hitta en bra placering. Se vidare under Vägens närmiljö 7.8.6

Vatten och naturresurser

Sidoanläggningar innebär fysiskt ingrepp och därmed effekter förknippade med byggskede såsom dämning, dränering, grumling m.m. Det finns risk för ökade dagvattenmängder, eventuellt med behov av rening, utjämning och/eller bortledning. Uppställning av fordon – läckagerisk - kan bidra till förorening av dagvatten.

Vägarkitektur

Rastplatser och rastfickor får effekt på upplevelsen av vägen. Vägens funktion ändras och upplevelsen av sidoanläggningen är beroende av dess utformning och placering i landskapet. Alla effekter och konsekvenser av siodanläggningar är beroende av platsen och hur väl åtgärden anpassas/utformas till specifika förutsättningar.

7.8.8 Hastighetsdämpning Luft

Har positiv effekt för CO2 och SO2 och slitagepartiklar. För övriga endast om det påverkar val av trafiksituation. Kan ha positiva effekter på minskad bilanvändning vilket leder till mindre utsläpp.

Buller

Hastighetsdämpande åtgärder i form av bulor, plåtgupp, sidoförskjutning och/eller avsmalning samt förhöjda korsningar ger minskat buller genom den sänkta hastigheten men kan samtidigt öka bullret genom bl.a.

accelerationer/retardationer eller ökat buller då man passerar annan beläggning än asfalt. Gatsten ger t ex 2-4 dBA högre ljudnivåer än ”normal” vägbeläggning.

Undersökningar har visat att även om hastighetsdämpande åtgärderna i form av t.ex. vägbulor ger mätbara sänkningar av ljudnivån kan de boende ändå uppfatta att ljudnivån ökat eftersom buller uppfattas som mer störande om det varierar med inbromsningar och accelerationer jämfört med en jämn bullernivå som kan

vara högre men uppfattas som mindre störande.48 Detta gäller speciellt vid anläggande av enstaka hastighetssänkande åtgärder. Med en rad vägbulor med kort avstånd mellan sänks hastigheten på längre sträckor och jämnare kör-mönster uppstår jämfört med enstaka vägbulor.

Effekten av en sänkning av tillåten hastighet kan beräknas enligt den Nordiska beräkningsmodellen49. Svårigheten är att bedöma vilken verklig

hastighetssänkning en förändring av tillåten hastighet ger. En verklig sänkning av hastigheten med 10 km/h ger en bullerreduktion på utomhusnivån på cirka 1-2.5 dBA. En sänkning av hastigheten ger högst effekt vid utgångshastighet på 70 km/h, något sämre effekt vid 90 km/h och lägst effekt vid 50 km/h. Effekten på ljudnivån inomhus blir dock inte lika stor eftersom fasader dämpar ljud från högre hastigheter bättre än från lägre hastigheter (beroende på olika frekvenser på ljudet vid olika hastigheter).

I tabellen nedan visas exempel på vilken reduktion av ljudnivån utomhus som kan uppnås med sänkning av hastigheten i olika intervall vid olika andel tung trafik. Redovisade värden bygger på att den tunga trafiken håller en

medelhastighet på högst 80 km/h. Värden inom parentes visar vilka reduktioner som uppnås om den hösta medelhastigheten för de tunga fordonen överskrider den tillåtna och istället är 90 km/h.

Hastighets-sänkning

(km/h)

Korrektion för ekvivalent ljudnivå (dBA) Korrektion för maximal ljudnivå (dBA)

Från Till

Tabell 7-21 Inverkan av hastighetssänkning på ljudnivån utomhus. Värden inom parentes visar effekt om den verkliga medelhastigheten för de tunga fordonen överskrider den lagliga på 80 km/h och istället är 90 km/h.

Som framgår av tabellen får hastighetssänkning högst effekt på den ekvivalenta ljudnivån om utgångshastigheten är 70 km/h. De maximala ljudnivåerna påverkas betydligt mindre av sänkningar av hastigheten såvida inte tunga fordon helt saknas.

Att utnyttja speciella beläggningsmaterial såsom gatsten leder ofta till lägre hastigheter men orsakar i sig högre buller. Beläggning med gatsten används dessutom oftast i stadsmiljöer där hastigheten redan är relativt låg, och då blir effekten av en hastighetssänkning dessutom relativt liten.

Vibrationer

Hastighetsdämpande åtgärder i form av bulor kan ge extremt hög transient färdvibration (mekanisk stöt) i fordon. Om stötarna är för kraftiga, kan de medföra hälsopåverkan i form av exempelvis kotkompressionsfraktur.

Utvärdering av kotkompressionstryck kan ske enligt standard SS-ISO 2631-5

48 VTI meddelande 946-2003, Hastighetsdämpande åtgärder och integrerad stadsplanering, En litteraturstudie, 2003

49 Naturvårdsverkets rapport 4653, Vägtrafikbuller – nordisk beräkningsmodell, rev 1996

(2004). Vägbulor kan ge kraftigt förhöjda vibrationsnivåer i närliggande

bebyggelse. Förändrad hastighet påverkar markvibrationer i stor utsträckning.

Natur/kultur/friluftsliv

Kan vara positiv för friluftslivet om hastigheterna dämpas på vägar som går igenom friluftsområden och kulturmiljöer. Generellt positivt för natur och kulturmiljövärden. Minskar risken för viltolyckor förutom för mycket långsamma djur som grodor och kräldjur m fl.

Vatten och naturresurser

Hasighetsdämpning innebär minskad risk för utsläpp av skadliga ämnen i samband med olyckor. Det innebär även minskade utsläpp från fordon via avgaser och slitagepartiklar. Vidare stänker vägdagvatten och ingående föroreningskomponenter inte lika långt ut i sidoområdet/omgivningen.

Vägarkitektur

Alla effekter och konsekvenser av hastighetsdämpning är beroende av platsen och hur väl åtgärden anpassas/utformas till specifika förutsättningar.

7.8.9 (automatisk trafiksäkerhetskontroll) Luft

Miljöeffekten är i princip proportionell mot den minskade

drivmedelsförbrukningen som hastighetsminskningen för trafikarbetet innebär.

Buller och vibrationer

Automatisk hastighetsövervakning påverkar ljud- och vibrationsnivåerna genom att hastigheterna sänks. Effekterna av hastighetssänkning beskrivs i föregående avsnitt 7.8.8, Hastighetsdämpning.

Natur/kultur/friluftsliv

Kan vara positiv för friluftslivet om hastigheterna dämpas på vägar som går igenom friluftsområden. Generellt positivt för natur och kulturmiljövärden.

Minskar risken för viltolyckor förutom för mycket långsamma djur som grodor och kräldjur m fl.

Vatten och naturresurser

Se ovan under rubriken ”hastighetsdämpning”.

Vägarkitektur

En möjlig effekt av ATK är placering av anläggningen vilket kan medföra konsekvenser för trafikanter och boende. ATK kan störa den visuella

upplevelsen av landskapet och placeringen bör noggrant tänkas igenom där man så har möjlighet att göra.

7.8.10 Beläggningsåtgärder

In document Bygg om eller bygg nytt (Page 110-113)