• No results found

4 Beskrivningsdimensioner och analysmodell för regional samverkan och logistikcentra

5.1 Helsingborg – CELIT och HTC

Helsingborg, Sveriges nionde stad till antal invånare, utgör en betydande del av den expansiva Öresundsregionen. Helsingborg har ett brett näringsliv med tyngdpunkt på mat, life science, logistik/it och turism/handel. IKEA är en av investeringsförebilderna som har etablerat sig i Helsingborg genom att köpa stadens gamla sockerbruk nära Campus Helsingborg. Exempel på fler etablerade företag är: Nestlé, Ramlösa, Unilever, Best Foods, Heinz, Pharmacia Corporation, Hilding Anders, Jomed, Danzas samt IKEA med sina olika aktiebolag som t.ex. IKEA Rail/Solectron Stream International Nordic.69

Med mer är 3 miljoner invånare inom en timmes bilresa utgör Helsingborg en plattform för affärer i Skandinavien och norra Europa. Här möts E4 och E6. Helsingborgs hamn har stor import/export-verksamhet främst inom livsmedel och det finns dagliga färjeförbindelser med Danmark och Norge (Oslo) och Ängelholm/Helsingborg flygplats har dagliga förbindelser med Stockholm.

I centrum ligger också Campus Helsingborg, en del av Lunds Universitet. Detta ger staden möjlighet till universitetsutbildningar i samband med näringslivet. Här byggs nu även en Science Park vid namn Hermes.

5.1.1 CELIT

I Helsingborg har kommun, högskola och näringsliv startat ett projekt vid namn CELIT som står för centrum av logistik och IT. Processen från idé till nuläge har försiggått under ca fyra år. Deras mål är kompetensinriktade där syftet är att skapa ett forum för nätverk mellan näringsliv och högskola, i fokus står forskning och utbildning. CELIT samlar diverse personer inom näringsliv, kommun och universitet, där bl.a. utbildningsutbud och innehåll diskuteras. Senaste diskussionen berör ett nytt magisterprogram på Lunds tekniska högskola i Helsingborg inom logistik och IT. Även uppdragsutbildning kommer vara en viktig del av projektet. (Hans Taranger, Helsingborgs Näringslivsbolag)

Konsultföretaget Establish har varit en av initiativtagarna och är kontinuerligt verksam i projektet. Enligt Jan Sjöstrand som är den mest drivande personen från Establish och initiativtagare uppkom idén hos honom vid ett idéforum för snart 3 år sedan. Projektet startades med bakgrund av den bristande kommunikation och samarbete mellan Näringsliv, Kommun och Högskola i Helsingborg. Andra inblandade är Lunds universitet, Helsingborgs

Hamn och Helsingborgs Näringslivsbolag70. Verksamheten utvecklas för nuvarande till

operativ verksamhet där en av hörnstenarna i projektet kommer vara uppdragssimulering, både av stråk/godsflöden men även företagsbaserade flöden. (Jan Sjöstrand, Establish)

Fram till i dags läge har strukturen varit av mötesfrom och en affärsplan nyligen färdigställts. Rekrytering av en drivsledare äger rum och säkerställning finansiering där Helsingborg stad är största finansiären för tillfället men ansökan till Vinnova finns även inlämnad. Jan Sjöstrand beskriver verksamhetsinriktningen liknande den som CEL i Örebro har. Jan Sjöstrand har uppfattningen att projektet kommer ta en bolagsform när finansiering är klar. CELIT kommer vara vinstdrivande till den nivå som behövs för att vidareutveckla CELIT som projekt men någon avkastning på kapital kommer inte att existera. Jan Sjöstrand förklarade uppkomsten av denna typ av verksamhet starkt relaterad till den hotbild som finns i regionen. Det var denna hotbild/behov som utgjorde anledningen till att Establish tog initiativet till CELIT i Helsingborg och inte i t.ex. Stockholm. Jan Sjöstrand påpekade gång på gång avsaknaden av samarbete mellan Näringsliv, Högskola och Samhälle i Helsingborg.

70

5.1.2 HTC

I regionen finns även ett projekt vid namn HTC (Helsingborg Trade Center) med en struktur

och affärsidé som tangerar företagsparker som vanligtvis syns i kontinentala Europa.71

Projektet är i planeringsfasen och beroende av när finansiering blir klar kommer projektet att vara klart inom ca 2-3 år enligt uppskattningar gjorda av arkitekter till projektet.

Figur 5.1, Skiss över Helsingborg Trade Center, Källa: Arkitektillustration av Carlsson & Svensson Arkitekter AB, [http://www.helsingborgtc.com]

Företagsparken har en sammanlagd yta under tak på 19.500 kvadratmeter för både kontor- och tillverkningsverksamhet. Deltagandet i parken sker genom ett medlemskap där man för även får tillgång till ett nätverk på Campus Helsingborg och andra aktörer i regionen (Ragnar Bjerger, Arkitekt, Helsingborg Trade Center). Detta nätverk är för nuvarande i inledningsfasen och skall särskiljas från CELIT-projektet som beskrivits tidigare, dock kan ett samarbete etableras i framtiden

5.1.3 Aktiviteter

Möjliga aktiviteter nämnda av Ragnar Bjerger för HTC är IT, patentagenter, riskkapital, marknadsföring, media och reklam. En tredjeparts logistiker kommer anlitas och vara ansvarig för de huvudsakliga logistikfunktionerna för företagsparken. Företagen i parken

föredras att använda sig av denna aktör i så stor utsträckning som möjligt. Denna aktör skall erbjuda tjänster som: utbildning, orderhantering, fakturering, lagring, distribution och reservdelshantering. Parken skall för övrigt innehålla restaurang/café och fitness/hälsovård.

5.1.4 Transport och logistikaktiviteter i HTC

Helsingborg Trade Center kommer att erbjuda plats och yta för lagring av produkter, anpassade för syftet att uppfylla följande aktiviteter:72

• Traditionell lagring och terminal – distribution av reservdelar med fokus på den Skandinaviska marknaden

• Lagerhantering - sammanställa produkter utifrån komponenter motsvarande kunders önskemål och behov

• Marknadsföring och utveckling av tredjepartslogistiska lösningar för internationella och europeiska företag som fokuserar på den Skandinaviska marknaden

• Exklusiva visningslokaler för t.ex. kläder och sport artiklar.

Dessa idéer är inte på något sätt prövade eller beslutade att ingå i centrat utan är uppslag som projekteraren uttryckt. Det slutgiltiga utbudet fastställs av den operatör som kommer att hantera de logistiska funktionerna i centrat.

Lokalisering är vald till Helsingborgs södra infart vid Ättekulla industriområde med utsikt över Öresund. Lokaliseringen är tillgänglig för väg, sjö, flyg och järnväg.

5.1.5 Finansiering

Finansieringen för projektet enligt Ragnar Bjerger är inte färdigställd utan förhandlingar hos diverse institutioner pågår för tillfället. Projektet beräknas kosta 450 miljoner SEK.

Projektet positionerar sig främst gentemot bioteknik och medicinföretag i Öresundsregionen. Köpenhamn, östra Själland och södra Sverige brukar refereras till som Medicon Valley och är en av de mest expansiva och tillväxtstarka regionerna i Europa som har en stark koncentration av farmaceutisk industri och medicinsk forskning.

72