• No results found

Denna del av rapporten redovisar en sammanställning av de enkätsvar som lämnats av det äldsta hemmavarande barnet i de hushåll som erhållit enkäter. Enkäten är inte lika omfattande som den de vuxna tagit del av och svaren kommer därmed inte att redovisas i samma typ av avsnittsindelning. På grund av den låga svarsfrekvensen, med exempelvis bara 16 svarande i Umeå, går det inte att uttala sig om generella mönster vid kommunvis indelning varpå de resultat som redovisas enbart kommer att illustrera skillnaden mellan könen.

Av de barn/ungdomar som svarat på enkäten är 51 % killar och 49 % tjejer.

Medelåldern för de svarande är 17 år och majoriteten, 87 % tjejer och 88 % killar, uppger att deras huvudsakliga sysselsättning är att gå i skolan. Dock skiljer det en aning vad gäller andelen som arbetar då 9 % av tjejerna och 6 % av killarna uppger det som huvudsaklig sysselsättning.

Platsen där man bor och dess tillgänglighet

Killar och tjejer har lika långt till olika fritidsaktiviteter, utom när det gäller avståndet till den bästa kompisen (Figur 43). Längst avstånd har både killar och tjejer till en bio och ett badhus. Aningen anmärkningsvärt är att både killar och tjejer anser sig ha relativt långt till sin skola/sitt arbete, i princip lika långt som till närmaste fik/konditori. Av de efterfrågade platserna anser sig tjejer ha närmast till närmaste fotbollsplan/hockeyplan och killar till den kompis som bor närmast. Av de som inte har sina föräldrar sammanboende anses avståndet dra mer åt att vara långt än kort, något som eventuellt kan sättas i relation till att negativa emotionella upplevelser kan göra att distansen uppfattas som längre.

Figur 43: Avstånd till platser i eller runt orten där man bor, genomsnittlig bedömning där 4 motsvarar mycket långt och 1 mycket nära.

*p<0,05 **p<0,01 ***p<0,001

39 Stad kontra landsbygd

De unga har fått tagit ställning till samma typ av påståenden som de vuxna angående vad de förknippar landsbygden respektive staden med. De signifikanta skillnader som finns mellan könens uppfattning om landsbygden är att tjejerna i större utsträckning än killarna anser den vara kvinnlig, dock tycker även killarna att landsbygden är mer kvinnlig än manlig (Figur 44). Även ställningstagandet om landsbygden förknippas med hemma eller borta skiljer könen signifikant åt, då med tjejer som förknippar den mer med hemma och killar med borta. Det starkaste ställningstagandet för både tjejer och killar är att landsbygden associeras med trygghet snarare än otrygghet samt hälsosamt snarare än ohälsosamt.

Figur 44: Vad unga förknippar landsbygden med, genomsnittlig bedömning uppdelat på kön.

*p<0,05 **p<0,01 ***p<0,001

Killars och tjejers uppfattning om städer skiljer sig signifikant vid fem egenskaper (Figur 45). Mest markant skillnad ses vid uppfattningen om städer som förknippad med allvar eller glädje, där tjejer i högre utsträckning associerar dem med glädje.

Generellt går att säga att tjejer har en mer distinkt uppfattning om det ena eller andra alternativet medan killar tenderar att ha en mer ”mittemellanuppfattning”. Den starkaste uppfattningen, gemensamt för båda könen, är att staden är något som förknippas med det

40

moderna och det svagaste ställningstagandet är att staden är ren snarare än smutsig. Vad som ytterligare kan tilläggas är att det mönster som var relativt tydligt bland de vuxnas uppfattning om samma påståenden, med ett motsatt förhållande mellan städer och landsbygd, inte förekommer bland de unga. Istället associeras både landsbygd och städer med i stort sett samma saker, företrädelsevis de ytterligheter som kan anses som ”positiva”.

Figur 45: Vad unga förknippar staden med, genomsnittlig bedömning uppdelat på kön.

*p<0,05 **p<0,01 ***p<0,001

41 Fritidsaktiviteter

Det genomsnittliga antalet tillfällen som ”vanliga” fritidsaktiviteter utförts under de senaste sju dagarna redovisas i figur 46. Vanligast förekommande hos båda könen är ha varit ute på ”stan” eller ”byn” följt av hälsat på hemma hos en kompis för killar och annat för tjejer. Killarna har gjort fler fritidsaktiviteter än vad tjejer har gjort; de har hälsat på kompisar oftare än tjejerna – i genomsnitt ett besök mer än tjejerna -, varit på ”stan” eller

”byn” oftare, och ätit ute oftare. och har ett större antal utföranden av alla aktiviteter utom handlat eller tittat i klädaffär och varit på kafé.. Vidare har tjejer, så gott som, aldrig under de senaste sju dagarna besökt en spelbutik, något som inte heller är särskilt vanligt förekommande bland killarna. Bland de svar som angetts för alternativet annat är majoriteten idrottsrelaterat såsom, exempelvis fotbollsträning.

Figur 46: Utförande av fritidsaktiviteter, genomsnittligt antal under de senaste sju dagarna uppdelat på kön.

*p<0,05 **p<0,01 ***p<0,001

42 Internetanvändning

Skillnaden mellan killar och tjejers Internetanvändande skiljer sig signifikant när det gäller att se på eller ladda ner film/musik samt spela spel on-line (Figur 47). Killarna spelar mer spel online och ser på samt laddar ner film mer ofta än vad tjejerna gör. Vanligast hos båda könen är att använda Internet till att skicka/läsa e-post samt att använda de sociala mediefunktionerna. Den tydligaste skillnaden är att killar i klart större utsträckning använder datorn för att spela on-linespel.

Figur 47: Ungas Internetanvändande, genomsnittlig bedömning per kön där 5 motsvarar alltid och 1 aldrig.

*p<0,05 **p<0,01 ***p<0,001

43 Framtida boende

De unga har fått ta ställning till var de vill bo, var de tror att de kommer att bo samt var de vill bo om eller när de skaffar familj. Resultatet visar på vissa skillnader mellan killar och tjejer (Figur 48 och 49), framförallt vad gäller var man vill bo. Av tjejerna är det

”bara” 18 % som anger att de vill bo kvar på samma plats när de flyttar hemifrån medan 27

% av killarna, vilket är det mest frekventa svaret bland dem, anger detsamma. Den största andelen av tjejerna anger istället att de hellre skulle bo i en mellanstor stad i Sverige, vilket också är var de i störst utsträckning tror att de kommer att bo. Bland tjejerna visar det sig också vara betydligt mer önskvärt än bland killarna att flytta till Stockholm, Göteborg och Malmö, liksom att flytta utomlands. Vidare går ett generellt mönster att ana då killar tycks mer övertygade än tjejer om att de kommer att bo på samma plats som de önskar. Vad gäller önskemål om plats att bo på när eller om man bildar familj vill större delen, framförallt av killarna, bo på samma plats som nu, vilket visar på en stark platsbundenhet och troligtvis en övertygelse om att den egna uppväxten ägt rum i bästa tänkbara miljö.

Figur 48: Ungas framtida boende, tjejer

44 Figur 49: Ungas framtida boende, killar

45

46

Bilaga 1

Avstånd till arbete, service och närmaste granne

Arbete/studieort Närmaste livsmedelsaffär

47

Bilaga 2

48

Bilaga 3

49

Bilaga 4

50

Bilaga 5

51

Bilaga 6

52

Bilaga 7

Related documents