• No results found

6. Resultat och analys av intervjuerna 21

6.3 Utomhusmatematikens möjligheter och hinder 27

6.3.2 Hinder 30

Mia: ”…jag tror att det kan vara en orsak till att utomhuspedagogik och sånna saker försvinner. Därför att läraren har inte helhetsgreppet och sen kan man på gott och ont säga att det kanske är jättebra som det är idag med lärare som har mer djup i sina ämnen än vi som hade allt. Men det fanns ju möjlighet… att integrera ämnena i de estetiska ämnena som bild och musik, dans och idrott och rörelse och lek eftersom man hade eleverna alltid, det var lättare att lägga teman lättare att köra ihop ämnen också och vi hade en läroplan som inte va 40 min så utan man hade en öppen läroplan som va lite mer, man hade ett friare sätt att tänka kring utbildning under de åren som jag var lärare.”

I ovanstående citat menar Mia att det under de åren som hon varit lärare har varit lättare att införa utomhuspedagogik i undervisningen. Detta säger hon kan bero på att utbildningen såg annorlunda ut. Hon anser att det fanns en större möjlighet att integrera huvudämnena med estetiska ämnen eftersom man ansvarade för all elevers undervisning. Hon beskriver att det underlättade att lägga teman och den gamla läroplanen bidrog till friare sätt att tänka kring utbildning.

Mia: ”Varför försvinner saker och ting?! Och ofta är det inte för att innehållet är dåligt utan formerna som det presenteras kring är för jobbigt. Till exempel om en skola inte är rustad för att använda det som en lärmiljö, ja då är det ganska tungt för en lärare att gå ut och jobba med matematik. Om inte där finns ett helt förråd fullt med material uppbyggda, inplastade övningar.”

Mia påpekar i citatet ovan att orsaken till varför pedagoger inte använder sig av

utomhuspedagogik på samma sätt som förr inte nödvändigtvis beror på att innehållet är dåligt. Mia beskriver att om en skola inte är rustad för att användas som lärandemiljö kan det vara ganska tungt och tidskrävande för en lärare att gå ut och jobba med matematik.

Lina säger att hon endast ser fördelar med utomhusundervisning, men att det också finns hinder som kan framkomma. Hon beskriver att vissa lärare kan vara skeptiska mot utomhuspedagogiken.

Lina:”… inte från elever, men däremot mina kollegor, ”Ska ni bara vara ute och leka?” kunde man ibland få höra och också föräldrar till viss del ifrågasättas, men jag var väldig tydligt när jag skulle ta emot ny klass. När vi hade första föräldramöte jag

beskrev mitt arbetssätt och varför jag jobbade som jag gjorde och visade på

läroplansmålen. Och ofta hade jag en aktivitet som de fick prova på kring matematik och de tyckte också att det var kul… för att känna på vad deras barn kommer att få vara med om så småningom då, och det är ett väldigt bra sätt att övertyga föräldrar, att matte är roligt… det är många föräldrar rädda för matematiken…”

I citatet ovan förklarar Lina att det är viktigt att vara tydligt och förklara varför man väljer att arbeta genom denna form av undervisningsmetod. Speciellt när man exempelvis tar emot en ny klass kan det vara bra att under det första föräldramöte beskriva arbetssättet och förklara varför man tycker att utomhuspedagogik är gynnande. För att tydliggöra arbetssättet kan man enlig Lina laborera tillsammans med föräldrar. Föräldrarna får då en möjlighet att känna på vad deras barn så småningom kommer att göra. Enligt Lina är detta ett väldigt bra sätt att övertyga föräldrar om att matematik är roligt och användbart.

Lina nämner även en annan orsak till varför man som pedagog undviker att bege sig utomhus, kan bero på rädsla över det okända.

Lina:”…det ju mycket rädsla bland pedagoger och föräldrar, är man inomhus då vet man att var är ungarna och så inom de där fyra vägarna, går man ut, oj det jättehemskt där är de främlingar hoppar på barnen…och det är ju en obefogad rädsla, tycker jag, men det handlar ju om att faktiskt prata med sina barn och elever också. Nu ska vi vara ute och det är lektion och vad det betyder. Att flesta ungar tycker om att vara ute och de vill att vi ska kunna gå ut igen och igen och igen, men det får man ju ställa krav som pedagog… för att vi ska kunna vara ute då gäller det att ni också förstår reglerna…

I ovanstående citat tydliggör Lina att när man är inomhus då vet man att eleverna befinner sig men går man ut då har man eleverna utom kontroll, tänker oftast pedagoger och föräldrar. Det är en obefogad rädsla menar hon, som pedagog måste man bemöta det på ett professionellt sätt och prata med sina elever och ge tydliga instruktioner innan man beger sig ut. Diskutera regler som kommer att gälla under lektionen och även ställa krav på eleverna.

Som pedagog handlar det om att vara tydligt och bestämd för att eleverna ska känna sig trygga och intresserade av utomhusundervisning.

I citatet ovan påpekar Lina att man som pedagog måste våga prova igen och inte säger “nej” när det inte gick första gången, för att sedan det kan bli mycket roligare att undervisa utomhus och kunna göra saker på riktigt i verkligheten.

För att en lyckad utomhusundervisning ska ske är det viktigt tycker Lina att pedagoger tänker på att elever har anpassade kläder efter vädret. Annars kan exempelvis kylan och eller regnet upplevas som ett hinder.

Lina:”…nackdelar… att barnen inte har tillräcklig med bra kläder eller en annan nackdel kan vara hur utomhusmiljön ser ut…en gård som inte pedagogiskt där det inte finns nåt löst material utan där det bara finns gummimattor och färdiga lekredskap. Det finns ingenting att plocka och samla och sortera upp och så… gäller det också att man jobbar med sin gård närmaste miljö…”

I ovanstående citat berättar Lina att ett annat hinder kan handla om hur utomhusmiljön ser ut. Detta kan orsaka svårigheter för utförandet av utomhusmatematiken på skolgården. Med detta menar Lina att det alltid finns andra valmöjligheter av platser för utomhuspedagogik.

Related documents