• No results found

Lgr-62 Eleven som en passiv mottagare av kunskap

När jag läser texten tolkar jag att undervisningen alltid skall rikta sin uppmärksamhet på att möta alla elever, det beskrivs tydligt att det finns en mångfald att ta hänsyn till i olika elevgrupper.

Eleven framskrivs i texten som ”en individuell art som alla har sin egen utvecklingstakt och i sin tur sin personliga utveckling.”(Lgr-62 s.125)

Eleven ges i texten en roll som individen i centrum, jag ser det som att eleven står starkt i fokus genom kursplanens text, läraren skall anpassa sin undervisning efter elevens förmågor. Jag läser ordet individualisering flertalet gånger i texten och då framskrivs det som en möjlighet för läraren att ge elever mera ingående handledning vid svårigheter med inlärningen, men också som individuell handledning i så kallade överkurser för de elever som kräver ökad svårighetsgrad. Men oftast nämns den form av individualisering som bygger på ändrad gruppstorlek, så kallade grupptimmar nämns som en god möjlighet för läraren att nå bättre resultat.

Elevens intresse för ämnet svenska påvisas i texten och läraren bör ta den i beaktning och undervisningen skall utgå från den, men vidare i texten står att läsa:

”Målet är dock ändå att eleven tillämpar goda kunskaper i svenska så att han förstår och kan ta ställning i frågor, samt att han kan uttrycka sig klart och korrekt i tal och skrift.” (Lgr-62 s.125) Jag kan även se att det finns en tydlighet i texten att individen ska ses som en samhällsmedlem och skolan roll är att orientera eleven mot en självständig och positiv del utav arbets- och samhällslivet. Eleven ses här som en samarbetspartner och skall övas till att kunna samarbeta friktionsfritt med kamrater i grupp för att vidare klara samhällskraven.

Det står att vidare att läsa att eleven enligt min tolkning har ett visst ansvar för sina studier, ”Eleven skall vänjas vid att själv söka efter ex. ett ökat ordförråd och på så vis bidra till sin egen utveckling.” (Lgr-62 s.139) Eleven ses både som en aktiv individ i texten som själv skall söka sin kunskap och som en passiv mottagare av kunskap som undervisningen skall fylla eleven med. Jag tolkar det dock som att det finns en tyngdpunkt på att eleven blir passiv då skolan har som uppgift att orientera, utveckla, och se till att eleven ”fylls” på med kunskap för att klara vuxenlivet i samhället. Men det är av vikt i texten att skolan alltid skall bygga sin undervisning utifrån elevens intresse och på så sätt förväntas undervisningen och lärandet som meningsfullt för eleven.

Lgr-69 Eleven som en passiv mottagare av kunskap

Jag läser och tolkar texten så som att eleven som individ framskrivs som den som ska stå i centrum för skolans verksamhet.

”De som verkar inom skolan skall visa aktning för elevens människovärde och skaffa sig kännedom om hans individuella egenart och förutsättningar.” (Lgr-69 s.10)

Skolan och den undervisande läraren tolkas i texten av mig som den ansvarar för att elevens intresse för ämnet väcks och kvarstår genom utbildningen. Där av blir det viktigt att läraren tar tillvara elevens egna intresse och bygger sin undervisning utifrån det. Eleven skall utveckla ett eget intresse för sitt eget språk. Jag ser det som att undervisningen i svenska skall skapa en process som uppmuntrar till en aktiv elev som skapar ökade förutsättningar för en personlig utveckling. Arbetet i skolan skall alltså väcka elevens intresse till meningsfull verksamhet för eleven.

Undervisningen nämn i texten så att den alltid skall svara upp mot elevens individuella utvecklingsnivå samt att en sammanhängande bild av eleven skall finnas. Man kan tolka detta till att individen skall orienteras av skolan så att individen utvecklar goda kunskaper och färdigheter som berikar honom personligen, att elevens förutsättningar och behov sätts i centrum

vid undervisning. För att få en helhets bild av eleven tolkar jag texten så som att skolan skall se till eleven som helhet, alltså måste skolan ta in information som rör eleven från både skola och fritid. Eleven ses som den som har störts inflytande på undervisningens innehåll, jag menar här att undervisningen skall byggas utifrån elevens intresse och individuella förmåga. Men naturligtvis följer den de huvudmoment som ingår i svenskämnets plan. Jag tolkar eleven som en passiv elev som inte tillskrivs något större eget ansvar för sin utveckling, skolan skall utveckla elever som är aktiva och intresserade av ämnet och i sin tur den egna språk utveckling. En ökad tydlighet går att urskilja nu då individen ses som en viktig del utav samhället och skall utvecklas aktivt till att passa i det moderna samhället och dess krav på individen, än mera tydlig nu än i Lgr-62.

Lgr-80 Eleven som aktiv i sitt eget lärande

Samarbete blir nu en viktig del utav utbildningen, jag tolkar texten till att eleven och dess lärande bygger på att det finns ett samarbete med andra för att eleven skall utveckla sitt språk.

”Varje elev måste bli medveten om att språket är vårt viktigaste medel för att få kontakt med andra individer, i vår närhet eller långt borta , i vår egen tid eller i gångna tider.” (Lgr-80 s.133)

Eleven skall utveckla sitt lärande så att hon uppfattar vad andra menar, skriver och säger men också ta ansvar för att utveckla sig så att andra människor förstår vad eleven själv vill uttrycka.

Jag tolkar texten så att det nu finns utrymme för andra uttrycksmedel för eleven. Läraren skall uppmuntra eleven att nyttja flera skapande möjligheter för att uttrycka sig, detta kan vara ord, bild, rörelse eller musik. Jag tänker att detta öppnar upp för eleven så att andra egenskaper kan komma till sin rätt och utvecklas vidare till ett gott lärande. Jag tror att eleven kan vara hjälpt av att använda andra mera praktiska uttrycks medel än att alltid arbeta med de teoretiska. Ett viktigt inslag i måltexten är skolan ansvar att utveckla och stärka elevens självkänsla. Detta för att de skall våga yttra sig och stå för åsikter i grupp. Här ser vi igen fokus på samarbete och gruppkänsla, individen skall ges möjlighet att utveckla en god självkänsla och vara trygg i sin språkanvändning vid möte med andra människor. Jag tolkar det så att språket och individens personliga utveckling hänger ihop och det finns ett samarbete där emellan, om det bryts och inte utvecklas vidare hämmar det utvecklingen av individens både språk och personlighet. För att skapa en trygghet hos eleven skall skolan i Lgr-80 ha elevernas språk och erfarenheter som grund i sin undervisning.

” Alla barn måste få känna att deras språk duger och att de kan använda sina erfarenheter och sina ord i läs- och skrivinlärningen. Därför måste man anknyta den gemensamma undervisningen till händelser i klassen och till de gemensamma intressen som barnen utvecklar.” (Lgr-80 s.134)

Vid sidan om denna anpassning tolkar jag texten så att läraren måste ge individuellt stöd i form av tid, stöd till de elever som är i behov. Läraren skall också vara uppmuntrande till individuellt arbete, vad som menas med individuellt arbete går inte att tolka här då det inte är preciserat. Det kan röra sig om att arbetet är anpassat efter elevens förmåga men också att eleven arbetar aktivt självt och driver sin undervisning med uppsatta mål för vad som skall uppnås.

Min syn på hur eleven som individ framträder i Lgr-80 är att eleven framskrivs som ganska aktiv i sitt eget lärande, det förväntas att eleven är med och bidrar i undervisningen. Framför allt framhävs nu vikten utav samarbete som en viktig del utav individens lärande precis som i tidigare kursplaner. Att eleven vågar uttrycka sig, att utveckla förmåga att kunna lyssna och förstå andra. I Lgr-80 nämns också att undervisningen skall utgå från demokratiska principer och att skolan skall fostra eleven till en demokratisk medborgare. Eleven skall nu lära sig att deras eget språk och med dess användande kan påverka sin egen situation och i sin tur samhällets utveckling. Läraren skall som i tidigare nämnda kursplaner bygga sin undervisning utifrån elevens intresse och erfarenheter.

Lpo-94 Eleven som aktiv i sitt eget lärande

Lpo-94 handlar om mycket om elevens egen förmåga och att eleven skall utveckla sina förmågor i ämnet. Begreppet individualisering nämns inte någon gång i texten men skrivningar som att undervisningen skall ha sin utgångspunkt i den enskilda eleven finns. Läraren ska utgå från varje elevs enskilda behov och förutsättningar. Jag inser att ordet lärande är frekvent återkommande och starkt kopplat till eleven i denna kursplan och eleven har ett stort eget ansvar för att de lär sig, vad de lär sig och hur de lär sig. Individen framskrivs som en enskild elev men samtidigt som en individ som medverkar aktivt i grupp och det finns fokus på lärande i samspel med andra. Eleven framskrivs som en aktiv individ, ”som på egen hand och tillsammans med andra kan använda erfarenheter, tänkande och språkliga färdigheter för att bilda och befästa nya kunskaper.” (Lpo-94 s.97) Min tolkning är att Lpo-94 framhäver individens inflytande på undervisningen, där nyfikenhet och lust att lära ger aktiva elever vid undervisningssituationen.

Vidare tolkar jag att denna kursplan har ett starkt sociokulturellt perspektiv som grund. Då

individens lärande sker i ett sammanhang och ses som en gemensam kunskapsprocess där flera är aktiva. Kommunikation, samspel och delaktighet är väsentliga delar för individen för att lärandet skall utvecklas på bästa sätt. I Lgr-80 nämns demokrati som en viktig del av skolans uppdrag så också här i Lpo-94. I och med Lpo-94 så kommer också den ”nya” informations och kommunikationstekniken in i undervisningen och den ställer högre krav och förväntningar på individen att utveckla en språklig förmåga som passar in i det samhälle som nu skapas. ”Läraren skall nu aktivt arbeta för att individen utvecklar förmåga att hantera, tillgodogöra sig och värdera texter.” (Lpo-94 s. 97)

Vid vidare analys av texten framgår det att eleven skall utveckla sin fantasi och lusten att lära skall styra undervisningen och i sin tur lärandet. Eleven skall stimuleras till eget skapande och till eget sökande efter meningsfull läsning och skrivning. Eleven skall också aktivt reflektera över sitt individuella lärande och kunna utvärdera och dra slutsatser utifrån dessa. Det ger individen en aktiv roll och ett stort ansvar för sitt eget lärande.

Lgr-11 Eleven som en passiv mottagare av kunskap

Inledande i texten framhävs att eleven ”skall genom språket och sin språkutveckling utveckla sin personliga identitet, sättet att uttrycka känslor och tankar samt utveckla en förståelse för hur andra känner och tänker”. (Lgr-11 s. 89)

Vidare framhävs att en individ som har ett rikt och välutvecklat språk fungerar och kan verka till det bästa i samhället. Jag tolkar texten så som att skolan skall undervisa och ge eleverna möjlighet till att utveckla ett språk som i sin tur ger en stark tilltro till individens egen förmåga att kunna och framför allt våga uttrycka sig i olika sammanhang och för olika syften. Jag kan se samma aspekt när det gäller att skolan skall utgå från elevens intresse i undervisningen som i de tidigare kursplanerna. I Lgr-11 förväntas det enligt min tolkning att eleven skall utveckla sina förmågor i ämnet både enskilt och tillsammans med andra. Det finns en tydlig koppling i texten till att eleven skall utveckla sin färdighet i att kritiskt kunna värdera olika informationer och källor, olika media. Detta ser jag som en förlängning utifrån den då nya information och kommunikations tekniken i Lpo-94. Mycket i texten handlar om vad eleven skall ges tillfälle att utveckla, vad skolan skall göra, vilka möjligheter skolan skall ge eleven. Eleven framstår enligt mig som en ganska passiv elev i den inledande och övergripande texten för ämnet svenska då det är skolan som skall ”se” till att eleven tillgodogör sig kunskap i ämnet. Min tolkning är att eleven skall ta till sig kunskapen som undervisningen ger kanske inte erövra den själv i så hög

utsträckning. Dock krävs det att eleven agerar mer aktivt i det centrala innehållet som presenteras Lgr-11, här finns en motstridighet i kursplanen då det förväntas att eleven bidrar på ett aktivt sätt i viss undervisning, då exempel målet Tala, lyssna och samtala innebär att eleven är en av den aktiva parten. Jag går inte vidare in på det centrala innehållet då det inte är min avsikt med denna studie.

5.5.1 Sammanfattning

I de olika kursplanerna framträder eleven på olika sätt. Jag har valt dels valt att titta på om eleven framställs som en mera aktiv individ som då är delaktig i sitt eget lärande, eller om eleven framträder som passiv och skolan och dess undervisning fyller eleven med kunskap. Den mera passiva eleven agerar mottagare av kunskap som läraren ger och eleven förväntas fyllas av.

Jag har funnit efter min analys och min tolkning att eleven framställs som en ganska passiv elev i de två första (Lgr-62, Lgr-69) samt i vår kommande kursplan (Lgr-11), eleven förväntas utvecklas i sitt lärande men det är skolan som fyller eleven. Eleven har en tratt och i den häller skolan i sitt stoff. I Lgr-80 samt Lpo-94 skrivs eleven fram som en mera aktiv elev som förväntas ta ansvar för sitt eget lärande.

Related documents