• No results found

Respondent 6 - Senior revisor

5. Analys

5.2. Hur kommer revisionsbolagens legitimitet påverkas av artificiell intelligens? . 40

5.2.1.Legitimitet

När respondenterna pratar om legitimitet ligger den personliga relationen i fokus. De menar att det är det viktigaste när det kommer till legitimitet. De säger att det är viktigt att de finns där för kunderna, visar intresse för deras verksamhet samt har ett professionellt bemötande, och de menar att det inte är något som AI kommer kunna åstadkomma.

’’Jag tror inte att vi kommer bli bortkopplade helt, utan vi kommer ändå få sätta... och det är ju

liksom lite med legitimitet, våra kunder kommer nog inte lita exakt på vad datorn säger utan den vill ändå att vi som medarbetare tittar på det” (R2).

Respondent 2 tror inte att AI kommer kunna skapa samma trygghet som en människa och tror därför inte att revisorerna kommer att bli helt bortkopplade. Respondent 7 tror att det beror på att kunden rent känslomässigt hellre pratar med en människa, även om det människan säger kanske är mer fel än det en dator får fram. Respondenterna är övertygade om att legitimitet handlar om att ha en bra relation med deras kunder och det får de inte på samma sätt om den byts ut mot AI. Dowling och Pfeffer (1975) menar att kommunikation med kunden är en avgörande del när det kommer till legitimitet

’’En robot kan i framtiden ersätta mycket och utföra mycket arbete som en människa gör idag,

men det är långt kvar tills det att man kan komma undan det med kundkontakten” (R1).

Respondent 1 förklarar att det kommer ta lång tid innan kundkontakten byts ut mot AI. Vidare menar respondenterna att legitimitet handlar om relationen som byggs upp och att de gör det lilla extra för kunden. Värdefulla handlingar är något som Suchman (1995) menar stärker legitimiteten. Han menar att det krävs en mängd sådana och inte bara klassisk kommunikation. Respondenterna i studien är överens om att kundkontakten fortfarande kommer att spela en viktig roll i värdeskapandet då kunderna tycker om samt värdesätter den mänskliga kontakten. De menar därför att AI inte kommer kunna byta ut den mänskliga kontakten åtminstone inte inom den närmsta framtiden. Därför tror de inte heller att kundkontakten kommer minska, utan snarare tvärtom, att den kommer bli bättre och kanske till och med öka. Respondent 2 argumenterar för

kommer bli bättre. Även respondent 6 menar att AI kommer leda till mer kundkontakt då de måste sitta ner tillsammans och gå igenom det AI tar fram.

’’Vissa av våra kunder har kommit mycket längre än vad vi har gjort och då tror jag inte det har någon påverkan på hur de ser vår legitimitet överhuvudtaget, utan snarare att de kanske hade tappat förtroende om vi inte hade hängt med. Medan om det liksom är väldigt konservativa bolag som inte jobbar med digitalisering på det sättet så tror jag absolut att de kanske kan ifrågasätta vår legitimitet för att vi kommer med nya konstiga verktyg som de inte känner igen eller tror på, så där tror jag snarare att det beror på kunden än oss” (R6).

Respondent 6 menar att ur ett legitimitetsperspektiv beror val av verktyg på hur långt kunden själv har kommit i den tekniska utvecklingen. Detta är något som alla respondenter är överens om och de betonar vikten i att anpassa sig från kund till kund för att skapa så mycket värde för respektive kund som möjligt. Även Bierstaker et al. (2001) värdesätter detta och menar att revisorerna bör tillämpa olika digitala verktyg anpassat till kundens verksamhet.

5.2.2.Skapa legitimitet

’’Många kommer tycka att det är intressant, och första byrån som implementerar någon form av AI, det är klart att den kommer dra åt sig väldigt mycket uppmärksamhet” (R1).

Respondent 1 hävdar att de kommer kunna profilera sig med den nya tekniken i början, och på det sättet skapa legitimitet, eftersom att kunderna kommer tycka att det är intressant och spännande. Respondent 3 förklarar att det även ser bra ut om de ligger i framkant med tekniken, men alla respondenter är överens om att det är av stor vikt att tekniken är rätt och gör rätt. Suchman (1995) menar att ett företag kan gå emot sociala normer och värderingar och skapa legitimitet genom att deras handlingar anses unika. Vilket innebär att om samhället anser att AI är unikt, men går emot normer och värderingar, kan revisionsbolagen skapa legitimitet ändå.

’’Säg att det är ett revisionsbolag som är först ut på banan med det här och kör det fullt ut och

det visar sig vara en sjuhelvetes massa fel, det är klart att det skapar en oro och det är förtroenderubbande och hela den biten, det är klart att det inte är bra” (R1).

Respondent 1 menar att om något blir fel kommer det förstöra AI förtroende inom revision, men även minska bolagets legitimitet. Det är därför väldigt viktigt att inte göra några misstag med tekniken. Minskad legitimitet är inte bra för företag då legitimitet har ungefär samma funktion som pengar, företaget behöver det för att fungera (Tilling 2004).

’’Det kommer bli mer kvalificerad rådgivning och diskussion. Istället för att sitta o kolla att en

faktura autentiserats så kan vi ta större diskussioner och diskutera flöden, processer, risker… och fokusera ännu mer på de delarna och stärka kvaliteten i det dagliga arbetet istället för att se så att transaktionerna går som de skall. Där kan då systemet säga till oss” (R5).

Med detta citat förklarar respondent 5 att revisorerna kommer att få mer tid över till sådant som stärker kvaliteten för kunden. Samtliga respondenter menar att AI kommer leda till att allt kommer gå snabbare och att revisorerna istället kommer kunna lägga mer fokus på kundrelationer och rådgivning, vilket betyder att kunderna kommer att få mer för pengarna. Respondent 2 menar att många kunder är nöjda om de får en så kostnadseffektiv revision som möjligt, vilket de kommer kunna få om allt går fortare.

’’Sen har du ju dom som verkligen värdesätter det man gör och som inte gör det bara för att sova gott liksom. Så kallat proaktiva, att du springer på grejer och ser förbättrings grejer och saker och ting som gör att kunden kan tjäna mer pengar och betala mindre skatt” (R1).

Samtidigt menar respondent 1 att vissa vill ha mer än bara revision, vilket de kommer kunna få när arbetet effektiviseras. Detta är något som Raphael (2017) redogör för, att digitaliseringen frigör tid för revisorerna och menar att de kan lägga mer tid på rådgivning.

5.2.3.Revisionsbolag och legitimitet

’’Vi svarar när de ringer och om de ställer frågor, även om man inte kan svara att vi kollar upp

det, att vi är trevliga, beter oss bra liksom, att vi är oberoende. En blandning mellan att man är professionell, oberoende och faktiskt gör ett bra jobb och att man är en skön medmänniska och är lätt att göra med” (R3).

Respondent 3 förklarar att det är viktigt att en revisor är professionell och alltid ställer upp för kunden. Ett återkommande tema hos samtliga respondenter när dem pratar om legitimitet är orden

förtroende och förväntningar. Respondent 1, 4 och 6 trycker på att det är viktigt att revisorer förstår och känner kundens verksamhet, visar intresse och att de har den kunskap som krävs. Respondent 6 menar även att det är viktigt att finnas där för kunden oavsett vad det gäller och respondent 2 och 3 lyfter fram vikten av snabba leveranser och bra kommunikation. Detta stämmer överens med Magri och Baldacchinos (2004) antagande om att den viktigaste delen för revisionsbolag när det kommer till legitimitet är kvalitet.

’’Den kan ju rimligtvis lära sig så sjukt mycket mer av företagens beteende eller risker än vad man själv skulle kunna göra så att.… att få den inputen också bara egentligen kommer att bidra till ett starkt förtroende för att man helt enkelt kommer att kunna identifiera och sålla bort som

man aldrig kunnat göra tidigare” (R6).

Respondent 6 tror att de med hjälp av AI kommer kunna ta bättre beslut samt bli mer specifika i deras analyser vilket kommer leda till ett starkt förtroende. Respondenterna är överens om att AI kommer att leda till mer träffsäkerhet samt att den mänskliga faktorn kommer utebli. Detta är något som DeAngelo (1981) redogör för, att revisorns förmåga att upptäcka och rapportera fel påverkar kvaliteten på revisionen. Bättre kvalitet innebär ökad legitimitet.

’’Man pratar ganska mycket om att vi tidigare tagit betalt för de timmar vi lägger ner i revisionen, men att vi nu kommer ta betalt för det värde vi skapar. Kan vi då skapa värde med mer precisa analyser så tror jag också att kunderna kommer bli nöjdare” (R2).

Respondent 2 menar att det kommer vara värdet de tar betalt för i framtiden. Respondenterna menar att AI kommer kunna titta på betydligt mer än vad revisorerna kan idag och på det sättet hitta saker de själva aldrig skulle sett. Detta leder till att kunderna kommer få mer hjälp och kunna förbättra sina resultat. Detta går i linje med Janvrin et al. (2008) som redogör för att ny teknik kommer att hjälpa revisorernas kunder att öka sin prestation och förbättra resultaten. Respondent 7 menar att AI kommer bidra till att deras arbete som revisor blir mer exakt och att de istället kommer kunna fokusera ännu mer på att skapa värde för kunden. Detta betyder att revisorerna i framtiden kommer kunna skapa mer värde på kortare tid, vilket innebär att det blir mer rimligt att ta betalt för värdet de skapar och inte för timmarna de lägger ner.

Respondent 2 förklarar att vissa av deras kunder kräver att de hänger med i utvecklingen och erbjuder samma tjänster som andra byråer. Respondent 3 pratade om samma sak och menar att kunderna bland annat kräver att de skall vara tekniska, vara på tårna och ständigt utveckla. Detta innebär att revisorerna måste hänga med i utvecklingen för att behålla sin legitimitet. Respondent 1 förklarar även att det är viktigt för att i framtiden kommer kunderna att efterfråga andra saker, och då är det ogynnsamt att ligga alldeles för många steg efter i utvecklingen. Respondenterna är överens om att det ur ett legitimitetsperspektiv är viktigt att hänga med i den tekniska utvecklingen och samtidigt menar de att det är roligt och öppnar upp för möjligheter som inte fanns innan. Vidare menar respondenterna att de mindre kunderna i dagsläget inte bryr sig om revisorerna har den senaste tekniken, men att alla kunder i framtiden kommer förvänta sig att alla byråer kan leverera samma sak. Detta går i linje med både den institutionella teorin som förklarar varför institutioner tenderar att likna varandra (Zetterquist-Eriksson 2009) och Carringtons (2014) sista steg i hur företag skapar legitimitet.

’’Det är inte bara att du kommer in och lämnar in ditt material utan det är väldigt mycket löpande kontakt och rådgivning, så det är massa komplexa moms- och skattefrågor osv då kanske du inte kan gå till den där enmanskonsulten för han besitter inte den kunskapen. Så då kanske du får gå till en lite större byrå där det finns mer kunskap inom sådana områden” (R1).

Respondent 1 diskuterade att de större revisionsbolagen besitter mer kunskap än de små. Vidare menar respondent 2 att de större bolagen kommer ha en fördel i början av denna utveckling då de har större resurser inom IT och kan satsa mer på det än de små bolagen. Detta är något som även Lennox (1999) antyder, att de större bolagen bidrar med högre kvalitet i och med att de besitter mer resurser än ett litet bolag.

5.2.4.Sammanfattning av:

5.2 Hur kommer revisionsbolagens legitimitet påverkas av artificiell

intelligens?

Analysen visar att respondenterna ser positivt på AI när det gäller legitimitet. De värdesätter kontakten med deras kunder och tror inte att de kommer bli bortkopplade helt. Vidare framkommer det från analysen att respondenterna tror att legitimiteten kommer förbättras i och med att den mänskliga faktorn kommer utebli och därmed kommer de kunna leverera mer träffsäkra och effektiva analyser. Detta innebär att de kommer bidra med mer kvalitet, och därmed

kommer de kunna skapa ett högre värde för kunden på kortare tid. Analysen visar även att ur ett legitimitetsperspektiv är det viktigt att hänga med i den tekniska utvecklingen samtidigt som revisorerna måste anpassa sitt arbetssätt från kund till kund för att behålla legitimiteten. Dessutom är det viktigt att tekniken gör rätt, blir något fel kommer det förstöra legitimiteten. Vidare visar analysen att större bolag har en fördel när det kommer till den tekniska utvecklingen då de har mer resurser än de mindre bolagen. Vidare framkommer det från analysen att i framtiden kommer alla revisionsbolag erbjuda samma tjänster då kunder och andra intressenter kommer kräva detta.

Related documents