• No results found

5 Hur svenska företags miljöarbete kan förväntas påverkas av coronakrisen utifrån vår teoretiska modell

5.3 Huruvida coronakrisen inte kan förväntas ha någon påverkan

Utifrån vår teoretiska modell kommer företags implementerade och planerade miljöarbeten inte påverkas av coronakrisen om miljöfrågor är en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet eller om de undersökta företagen har ett väl integrerat miljöarbete. Likt ovan kommer vi diskutera och analysera hur företagsledare upplever de två orsakssambanden länkade till huvudkategorin “Ingen påverkan” för att sedan beskriva huruvida coronakrisen kan förväntas ha någon påverkan på företags implementerade och planerade miljöarbete eller inte. Först analyserar vi underkategorin “Central och djupt inrotad” och därefter underkategorin “Väl integrerat”.

5.3.1 Miljöfrågor som en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet För att fastställa huruvida miljöfrågor är en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet ställde vi dels frågor om bakgrunden till implementerandet av företagens miljöarbete och dels frågor om respondenterna upplever att miljöarbete är något svenska företag förväntas ägna sig åt. Genom våra frågor ville vi finna likheter i respondenternas svar som kunde ge ett entydigt svar på om miljöfrågor är en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet. På frågan om bakgrunden till företagens miljöarbete är det främst en faktor som är återkommande i majoriteten av respondenternas svar: Bakgrunden till företagens implementering av miljöarbetet är oftast krav eller förväntningar från bland annat samhället, branschen, kunder och ägare. Faktorn som nämns näst flest gånger som bakgrunden till företagens implementerade miljöarbete är att företagen vill vara en god aktör i samhället och att implementeringen av miljöarbetet således är självvald, att “det känns bra i hjärtat” som Nicklas Lång, hållbarhetsansvarig för Höganäs uttrycker sig.

Övriga faktorer som flera respondenter nämner är att bakgrunden till implementeringen av miljöarbetet är en del i en strävan efter att vinna konkurrenskraft och ekonomisk hållbarhet eller att stärka och profilera företagets varumärke som ett grönt varumärke. Flera respondenter menar att en grönare profil hjälper företagen att attrahera duktiga medarbetare eller att behålla duktiga medarbetare.

Ännu en faktor som flertalet respondenter menar är bakgrunden till implementerandet av miljöarbetet är önskan om att vara en del av kretsloppen och att “bruka jorden och

inte förbruka den” som Christina Strozyk, kvalitets-och miljöansvarig för Granngården uttrycker. Gemensamt för de företag vars bakgrund till det implementerade miljöarbetet är den nämna kretslopps-idén är att företagen har ett förflutet inom eller aktivt nyttjar miljön genom odling, djurhållning eller allemansrätten vilket vi anar kan ge miljöarbetet en annan innebörd än för övriga företag som inte nyttjar eller är beroende av miljön på samma vis. Lennart Eberleh, VD för Rottneros som bland annat tillverkar pappersmassa förklarar att miljöarbetet är “en självklarhet, en del av vårt DNA.”

Ett enhälligt svar som kan implicera om miljöfrågor är en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet är svårt att säga att vi fått genom beskrivningar av företagens bakgrund till implementeringen av miljöarbetet. Däremot upplever samtliga undersökta företag att miljöarbete är något svenska företag inte bara förväntas ägna sig åt utan faktiskt arbetar aktivt med idag.

När vi jämför svaren på frågan om bakgrunden till företagens implementering av miljöarbete och svaren på frågan om respondenterna upplever att miljöarbete är något svenska företag förväntas ägna sig åt idag kan vi trots olika svar skildra en samstämmig syn på att miljöarbetet är en central och ofta djupt inrotad del i svensk företags- verksamhet. Anledningen tolkar vi främst vara ett externt tryck som blivit tydligare på senare år där både kunder, medarbetare, ägare och olika lagkrav pressar svenska företag till att ta hänsyn till miljön i alla delar av verksamheten. Vi kan även se att det finns svenska företag som på ett än tydligare sätt har miljöarbetet som en central och djupt inrotad del i verksamheten vad gäller företag som har nyttjandet av miljön som en del av sin affärsidé. Tolkningen av helhetsbilden utifrån de undersökta företagen mynnar ut i att miljöfrågan är en central och i många fall djupt inrotad del i svensk företags- verksamhet vilket utifrån vår teoretiskt grundade modell tyder på att coronakrisen inte kommer att påverka företags implementerade och planerade miljöarbete.

5.3.2 Ett integrerat miljöarbete i svenska företag

Flera av respondenterna vi varit i kontakt med påstår självsäkert att företagens miljöarbete är helt integrerat i företagens verksamhet. Andra respondenter ställer sig lite mer tveksamma till om företagets miljöarbete verkligen är fullt integrerat. Alexander Storckenfeldt, VD för Anticimex säger: “Jag anser att det är väldigt väl integrerat, men

Bland annat säger VD för Svenska Köttföretagen och kvalitets- och miljöchef för Mekka Traffic att miljöarbetet är integrerat i företaget men inte fullt så integrerat som respondenterna önskar.

Det är alltså ingen av de undersökta företagen som svarar att de inte anser att miljöarbetet är integrerat även om svaren skiljer sig, utan spridningen i svaren handlar istället om uppfattningen gällande om miljöarbetet är väl integrerat eller fullständigt integrerat i företaget. Spridningen i svaren går kanske att förklara genom att alla respondenter inte är lika ärliga eller att vissa respondenter kanske snarare är mer realistiska. Samtidigt kan det vara så enkelt att vissa företag har ett helt integrerat miljöarbete och att andra företag har ett något mindre integrerat miljöarbete och att spridningen därmed går att förklara så simpelt som att det skiljer sig hur väl integrerat miljöarbetet är inom olika svenska företag. Det är dock något som Nicklas Lång, hållbarhetsansvarig för Höganäs ställer sig kritisk till:

Det är väldigt lätt att säga att ’jo men allt miljöarbete är helt integrerat’, men med integrerat menar jag att man verkligen har full förståelse för det långsiktiga snarare än det kortsiktiga och även full förståelse för betydelsen av hållbarhet! Och det är inte lika enkelt att påstå att man har som företag.

(Nicklas Lång, hållbarhetsansvarig för Höganäs)

Det verkar som att Nicklas menar att svaren kan variera beroende på hur respondenten definierar integrerat och vi är fullt villiga att hålla med Nicklas i det resonemanget.

Det må vara möjligt att vi hade fått andra resultat om vi som intervjuare hade definierat vad ett integrerat miljöarbete innebär för respondenten då det inte är säkert att alla respondenter delar samma uppfattning om när ett miljöarbete är integrerat. Vi tror dock inte att svaren hade skilt sig till den grad att det hade påverkat utfallet för den aktuella underkategorin eftersom samtliga företag varit överens om att miljöarbetet är integrerat och skillnader i svaren har handlat om ifall miljöarbetet är väl integrerat eller fullständigt integrerat. Eftersom alla företag har ett väl integrerat miljöarbete och majoriteten till och med har ett helt integrerat miljöarbete menar vi att det med större säkerhet går att säga att svenska företags miljöarbete generellt är väl integrerat. Utifrån

vår teoretiska modell innebär ett väl integrerat miljöarbete att företags implementerade och planerade miljöarbete inte kommer påverkas av coronakrisen.

5.3.3 Coronakrisen kommer sannolikt inte påverka företags miljöarbete

Efter analys av vår empiriska insamling i förhållande till vår teoretiska modells huvudkategori “Ingen påverkan” kan vi konkludera att båda underkategorier förenliga med att coronakrisen sannolikt inte kommer påverka företags implementerade och planerade miljöarbete har kunnat bekräftas. Till följd av att miljöarbetet tycks vara väl integrerad i svenska företag och att miljöfrågor förefaller vara en central och djupt inrotad del i svensk företagsverksamhet kommer coronakrisen sannolikt inte påverka företags implementerade och planerade miljöarbete

Related documents