• No results found

en god hushållning med energi i bebyggelsen och särskilt minskad användning av el och olja för uppvärmning av bostäder och lokaler ska främjas Även användningen a

In document Årsredovisning 2009 (Page 64-66)

solvärmeteknik för uppvärmning av bostäder och lokaler samt utvecklingen av mer

kostnadseffektiv solvärmeteknik ska främjas.”

m Å l e n l i g T r e g l e r i n g s b r e v

5.1 Energi

Ackumulerat Månad 2007-10 2007-12 2008-02 2008-04 2008-06 2008-08 2008-10 2008-12 2009-02 2009-04 2009-06 2009-08 2009-10 2009-12 0 50 000 100 000 150 000 200 000 250 000 0 20 000 40 000 60 000 80 000 100 000 120 000

Småhus, egna hem Småhus, uthyrda Flerbostadshus Lokalbyggnader Specialbyggnader

Figur 8. Antal registrerade energideklarationer fram till

den 31 december 2009.

deklarationer är att deklarationen kan vara beställd men ännu inte utförd, att fastighetsägare fortfarande inte känner till lagen eller att fastighetsägare inte agerar för- rän de blivit övertygade om fördelen med energideklara- tionen eller då de får en påtryckning från myndigheter. Det är viktigt att kommunerna bedriver en aktiv tillsyn. RegistRet utvecklas

Energideklarationsregistret har under året utvecklats för att kunna ta emot allt större volymer. 372 kontrollor- gan med 1 644 energiexperter har fått behörighet. Nya funktioner har tillkommit utifrån kommuners önske- mål, så att de kan använda registret för en effektiv till- syn. 274 av 290 kommuner har anmält ansvariga perso- ner som getts behörighet till registret.

Samarbetet med Energimyndigheten angående e-nyckel, en databas för energistatistik, har lett till att en exportfunktion av uppgifter från energideklarations- registret har kommit till stånd. Boverket har också sam- rått med Energimyndigheten angående regeringsupp- draget om uppföljning av energideklarationssystemet, och samarbetat med Det energismarta huset där Boverket deltagit på åtta mässor runt om i landet.

Den fortsatta myndighetssamverkan med Lantmäte- riverket har resulterat i att Boverket snabbare kan göra kontroller på de energideklarerade byggnadernas iden- titet. Lantmäteriverket får också uppgifter från energi- deklarationsregistret om brister i byggnadsregistret som då kan rättas upp. Boverket använder klimatdata framtagna av SMHI så att omräkning till normalår kan göras i energideklarationen. Boverket har i samarbete med SWEDAC utrett hur besiktningsfrågan kan bli tyd- ligare i vår lagstiftning och. resultat väntas under 2010. Boverket förser också SWEDAC med uppgifter ur energi- deklarationsregistret inför deras årliga revisioner av de ackrediterade kontrollorganen.

iNFoRmatioN på BRed FRoNt

Boverket har haft ett aktivt informationsutbyte med branschens olika intressenter, bl.a. i form av deltagande i SWEDAC:s tekniska kommitté, där också SWETIC (de ackrediterade kontrollorganens branschorgan), Villaä- garnas Riksförbund, Fastighetsägarna Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting och Riksbyggen är represen- terade. Boverket har också ett kontinuerligt informa- tionsutbyte med kommunernas kontaktpersoner i en- ergideklarationsfrågor. Informationsinsatserna har

utförts enligt den kommunikationsplan som tidigare tagits fram. Under 2009 har informationsinsatserna va- rit mer specifika direkt mot målgrupperna men inga bredare annonskampanjer har genomförts. Nytt infor- mationsmaterial på engelska har tagits fram. Befintligt och nytt informationsmaterial finns för kommunerna att använda i samband med tillsynsarbetet.

En mätning genomfördes bland byggnadsägare 2006 för att få svar på om hur väl de kände till den nya lagen samt när de enligt lag skulle ha genomfört en energide- klaration. Andra frågor i undersökningen var fördelar eller nackdelar med deklarationssystemet samt varifrån man som ägare inhämtade information. 2007 följde en ny mätning med likvärdiga frågor och i oktober 2009 genomfördes en tredje och sista uppföljning.

Efter tre år finns större kunskap om både lagens inne- håll och vad som förväntas av ägare som gjort energide- klarationen. Många byggnadsägare har hämtat infor- mation från media. Andra källor var Boverkets konfe- renser men även information via Boverkets webbplats. På frågan om byggnadsägaren ser några fördelar med att genomföra en energideklaration har svaren ändrats något under åren, från att se det som ett sätt att främja effektiv energianvändning till ett sätt att få en enkel ge- nomgång av fastighetens energistatus.

För småhusägare har lagen gällt sedan 1 januari 2009 och här visar undersökningen att det fortfarande finns behov av information om lagen, att ge svar på nyttan med energideklarationen samt att Boverket är huvudak- tör i frågan.

I EU-arbetet har Boverket bistått regeringen under hösten, då Sverige har varit ordförandeland, för att nå en överenskommelse om revidering av Direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD, vilket också lycka- des. Boverket följer också hur direktivet tillämpas i an- dra länder och informerar hur vi gör i Sverige.

seRvice FöR medBoRgaRe

En stor del av Boverkets dagliga verksamhet när det gäl- ler energideklarationer består i att ge allmänheten en fullgod service. Under våren installerades en ny telefon- funktion som innebär att personer som ringer in till Bo- verket genom knappval kan nå personal som direkt kan svara på energideklarationsfrågor. Boverket har också arbetat med att kontinuerligt utveckla och uppdatera Boverkets webbplats i syfte att effektivt sprida informa- tion om energideklaration.

samoRdNiNg FöR eN eNhetlig Bild

Ett omfattande arbete som Boverket bedrivit under 2009 är framtagandet av en regelsamling om energideklara- tion för byggnader. I den samlas Boverkets erfarenheter från diskussioner med olika aktörer och förtydliganden görs av de delar av regelverket som upplevts som otyd- liga eller svåra att tillämpa. Den är inte en handbok i hur man upprättar energideklarationer utan ett verktyg som ska underlätta förståelsen för hur reglerna fungerar.

Regelsamlingen vänder sig till energiexperter, bygg- nadsägare, kommunala tjänstemän och andra berörda. Den ger svar på de vanligaste frågorna om energidekla- rationen och syftar också till att skapa en enhetlig bild av hur arbetet med energideklarationer ska gå till. Re- gelsamlingen publiceras i början av 2010.

RegeRiNgsuppdRag BetRäFFaNde eNeRgikRav i Nya ByggNadeR

Boverket redovisar i rapporten Uppföljning av nya bygg- naders specifika energianvändning, dnr 1271-2498/2009, i vilken utsträckning nya byggnader uppfyller Boverkets föreskrifter när det gäller byggnaders specifika energi-

användning. Vidare redovisas förutsättningarna för ar- betet med att se över gällande energikrav för nya bygg- nader i Boverkets föreskrifter och senast 2011 skärpa energikraven med utgångspunkt i de krav som ställs i EG-direktivet om byggnaders energiprestanda. RegeRiNgsuppdRag om uppFöljNiNg av eNeRgideklaRatioNeR

Boverket fick ett särskilt regeringsuppdrag att göra en uppföljning av energideklarationer, främst sett ur ett fastighetsägarperspektiv. Utvärdering av systemet med energideklarationer, dnr 1271-2003/2009. Rapporten överlämnades 15 december. Då det ännu är för tidigt att utvärdera systemets effekter har denna utvärdering in- riktats på systemet och på de aktörer som styrmedlet förväntas påverka, så som ägare och brukare av byggna- der. I rapporten lämnas en rad förslag till mindre änd- ringar och justeringar som Boverket anser nödvändiga. Rapporten innehåller också förslag till vidare utred- ningar på områden där det krävs djupare analyser och noggranna konsekvensutredningar före eventuella ändringar.

”boverket ska ha ett system för samordning och uppföljning av sitt miljömålsarbete som

In document Årsredovisning 2009 (Page 64-66)