• No results found

Huvuddragen i utvecklingen under 2006

Europaskolorna fortsätter att stå högt i kurs bland föräldrar och elever, och det sammanlagda elevantalet vid de tretton skolorna uppgick år 2006 till 20 582.

Skolorna är särskilt viktiga för tillfälligt anställda, eftersom deras barn behöver få fortsätta sin skolgång på modersmålet tills de återvänder till hemlandet. Med Bulgariens och Rumäniens anslutning i januari 2007 följde ytterligare en ökning av både mångfalden i Europaskolorna och kraven på skolsystemet. Detaljerad statistik återfinns i generalsekreterarens årsrapport1.

2.1.1. Fortsatt överbeläggning i Bryssel

Den restriktiva policyn för inskrivningar under läsåret 2006/2007 innebar att nyinskrivna elever styrdes över till skolan i Uccle, den enda skola som i någon mån

1 Ref.: 2912-D-2006-en-1. Se http://www.eursc.eu/index.php?id=134.

haft plats för nya elever. Detta ledde till att många familjer avstod från att skriva in sina barn i Uccle, eftersom det skulle ha lett till orimligt långa restider för barnen. Nu är samtliga tre skolor i Bryssel fyllda till bristningsgränsen. De har vida överskridit sin nominella kapacitet, vilket inverkar negativt på elevernas skolmiljö. I april 2006 beslutade Europaskolornas styrelse vilka språkavdelningar som ska finnas vid Laeken-skolan när den öppnas 20092. Kommissionen begärde vid flera tillfällen att de belgiska myndigheterna skulle tillhandahålla tillfälliga lokaler i närheten av Laeken som borde kunna tas i bruk i början av läsåret 2007/2008. I juli lämnade belgiska staten ett enda förslag, nämligen Berkendael som ligger på andra sidan av Bryssel, i södra delen av staden. Som övergångslösning i väntan på Laeken-skolan, som ligger i norra Bryssel, var detta förslag enligt både kommissionen och föräldrarepresentanterna högst otillfredsställande och inkonsekvent. Man ansåg också att det mycket väl kunde få samma följder som inskrivningspolicyn för läsåret 2006/2007, som fick många familjer att söka sig bort från Europaskolorna.

Europaskolornas styrelse anslöt sig till kommissionens uppfattning och begärde vid tre tillfällen under hösten att de belgiska myndigheterna skulle lämna fler förslag på tillfälliga lokaler. Dessvärre inkom inga sådana förslag, och i november 2006 tvingades styrelsen därför fatta ett beslut mot bakgrund av det trängande behovet av plats åt nya elever i september 2007. Kommissionen fastställde sin ståndpunkt i ett uttalande3.

2.1.2. Ytterligare förseningar i Luxemburg

Luxemburg I-skolan är fortfarande överbelagd, särskilt sekundärskolan som har 2 134 elever i elva språkavdelningar, och detta trots att åtta avdelningars primärstadieklasser stegvis överförts till den andra skolan. Det brådskande behovet av en permanent byggnad för Luxemburg II-skolan kvarstår. De luxemburgska myndigheterna meddelade under 2006 att den nya byggnaden kommer att bli tillgänglig först 2011. Kommissionen är mycket oroad över förseningarna och har tagit upp frågan med premiärministern och därvid framhållit att det nu inte får uppstå något ytterligare dröjsmål.

Det beslut om fördelningen av elever mellan Luxemburg I och II som fattades 2003 av Europaskolornas styrelse var fortsatt föremål för diskussioner under 2006. I januari hölls ett rundabordsmöte med alla berörda parter på initiativ av föräldraföreningen och den lokala personalkommittén. Vid mötet diskuterades placeringen av den andra skolan (Bertrange-Mamer) och uppdelningen mellan de två skolorna.

En anbudsinfordran utlystes för att lägga ut driften av skolmatsalen och kafeterian på entreprenad, och dessa är nu åter i funktion.

2.1.3. Övriga skolor – många är överbelagda Varese

2 Skolan i Laeken kommer att ha följande sammansättning: FR, EN, DE, IT, NL samt RO och BG (de två sistnämnda tills vidare utan egen språksektion).

3 Uttalandet återfinns i sin helhet i bilaga 1.

I Varese-skolan fortsatte problemet med överbeläggning och skolans faktiska behov av ytterligare infrastruktur uppfylldes inte, vilket är en stor besvikelse.

Kommissionen skrev under året till italienska regeringen och begärde omedelbar finansiering, och frågan togs nyligen upp på nytt med den ansvariga ministern. Något svar har ännu inte inkommit.

För läsåret 2007/2008 planeras ett förfarande för att föra över förvaltningen av skolans matsal till ett föräldrakooperativ, som skapats på initiativ av den lokala personalkommittén vid Gemensamma forskningscentret i Ispra. Överföringen måste godkännas av skolans styrelse under första hälften av 2007.

Frankfurt

Elevantalet ökar konstant (2006 var ökningen 7 %) på grund av att Europeiska centralbankens närvaro skapar ett tillflöde av nya elever. Vissa förbättringar av de nuvarande lokalerna har gjorts för att tillgodose behovet av nya förskoleklasser.

Skolans maximala kapacitet är nu i det närmaste nådd. Europeiska centralbanken har planer på att flytta till nya lokaler vid Grossmarkthalle i Frankfurt och detta kommer att inverka på framtida beslut som rör skolan.

Alicante

I Alicante tog den först avgångsklassen studenten 2006, med ett framgångstal på 97,7

%. De spanska myndigheterna antog en ny lag (ännu ej i bindande), genom vilken man avskaffar kravet på att elever som studerat inom utländska utbildningssystem måste göra ett urvalsprov (selectividad) för att få tillträde till högre utbildning i Spanien.

Andelen barn till EU-anställda i Europaskolan i Alicante ökade något under 2006 (till 36,8 %) men ligger fortfarande långt under de 50 % som krävs4.

München

Under året har åtgärder vidtagits för att lindra problemet med överbeläggning i förskolebyggnaderna, men det råder fortfarande utrymmesbrist. De tyska myndigheterna planerar att utföra även andra byggnadsarbeten som skolan begärt i de nuvarande lokalerna, men nya lokaler kommer att behövas i framtiden för att Europaskolans behov ska kunna tillgodoses.

Bergen, Culham, Mol och Karlsruhe

Dessa fyra skolor blev föremål för en extern undersökning, den s.k. Van Dijk-rapporten, som gjordes på kommissionens begäran under 2005–2006 för att granska framtiden för dessa skolor på lång sikt. I rapporten rekommenderades att skolan i Culham gradvis stängs eftersom den förlorar sitt existensberättigande i och med att EG:s fusionsforskningsanläggnings planerade flytt till Cadarache i Frankrike 2016.

Skolorna i Bergen, Mol och Karlsruhe ger, i likhet med skolan i Varese, utbildning till barn vars föräldrar är anställda vid gemensamma forskningscenter. Rapporten

4 Se hänvisning i fjolårets rapport, KOM(2006) 451 slutlig.

innehåller förslag om hur dessa skolor kan förvaltas på ett effektivt och kostnadsbesparande sätt. Kommissionen ställer sig bakom dessa rekommendationer, men stöder inte rekommendationen att avskaffa värdlandets språkavdelning.

2.2. Problemområden

Kommissionen är i högsta grad oroad över att vissa medlemsstater inte lever upp till sina skyldigheter som värdländer till institutionerna när det gäller att tillhandahålla den infrastruktur som behövs för att Europaskolorna ska kunna fungera väl. Det handlar om flera olika problem, varav det allvarligaste är oförmågan att tillhandahålla lämplig infrastruktur i tid – ett särskilt stort problem i Belgien men också i Luxemburg och Italien.

Det finns också andra problemområden. Europeiska kommissionen har inlett en formell begäran om att de belgiska myndigheterna ska betala sina utestående skulder till skolsystemet, varav en del går så långt tillbaka som 1995.

Kommissionen är också mycket bekymrad över att vissa medlemsstater underlåtit att besätta ett antal tjänster för utsända lärare. Detta leder till att de obesatta tjänsterna måste fyllas med lokalt rekryterade lärare, vars tjänster finansieras av EU:s andel av budgeten och alltså inte, såsom avsett, omfattas av medlemsstaternas bidrag till budgeten. Kommissionen är också missnöjd med att medlemsstater ibland sänder ut lärare utan att beakta när läsåret officiellt börjar, vilket gör det svårare att integrera lärarna samtidigt som det skapar problem för de elever som tvingas börja terminen utan att lärartjänsterna är tillsatta. Kommissionen har tagit upp problemet med Europaskolornas generalsekreterare och översänt formella skrivelser till berörda medlemsstaters nationella myndigheter.

Related documents