• No results found

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete Huvudmannen ska arbeta kontinuerligt och långsiktigt för att utveckla och

In document Barn- och utbildningsnämnden Tid: (Page 48-54)

Normer, värden och inflytande

Bilaga 1. Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete Huvudmannen ska arbeta kontinuerligt och långsiktigt för att utveckla och

förbättra utbildningen, i syfte att främja och säkerställa likvärdighet och kvalitet.

I detta arbete ingår att huvudmannen skaffar sig kunskap om nuläget vid enheterna i förhållande till de nationella mål och riktlinjer som formulerats i läroplanerna.

Skollagen (kap. 4) ålägger varje huvudman inom skolväsendet att på

huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen så att den blir likvärdig och håller en hög kvalitet. På samma sätt ska förskolor och skolor bedriva ett kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet på

enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet.

Huvudmannen ska se till att det finns förutsättningar för ett kvalitetsarbete som garanterar verksamhetens kvalitet och likvärdighet. I arbetet med det

systematiska kvalitetsarbetet ingår även att vidta åtgärder. Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas.

Det systematiska kvalitetsarbetet ska dokumenteras. Dokumentationen ska vara ändamålsenlig vilket betyder att den ska ge underlag för att kunna följa upp verksamheten. Förskolechef och rektor bör därför skapa arbetssätt och rutiner som är effektiva när det gäller att dokumentera verksamheten. Förskolechef och rektor ansvarar också för att det finns rutiner för att redovisa konstaterade utvecklingsbehov till huvudmannen.

Dokumentationen kan visa på variationer mellan enheter, grupper eller ämnen.

För att få sådan jämförande bild av kvaliteten och likvärdigheten behöver huvudmannen arbeta fram rutiner för det systematiska kvalitetsarbetet där nedanstående frågeställningar utgör grund för såväl enhetens dokumentation som huvudmannens dokumentation av kvalitetsarbetet.

Var är vi?

Måluppfyllelsen inom de områden huvudmannen följt upp och utvärderat för att få en nulägesbild av verksamhetens kvalitet och likvärdighet.

Vart ska vi?

Analys av faktorer som påverkat måluppfyllelsen och av förbättringsbehov. Prioriterade områden för förbättringsinsatser för att uppnå de nationella målen.

Hur gör vi?

Planering av förbättringsinsatser inom prioriterade områden där förväntade effekter, tidsplan och ansvarsfördelning samt former för utvärdering framgår.

Hur blev det?

Jämförelse med förväntad effekt av respektive förbättringsinsats. Lärdomar som grund för långsiktig säkring eller som utgångspunkt för förnyade insatser.

TJÄNSTEUTLÅTANDE

Utbildningskontoret Dnr BUN/2020:405–002

2020-05-18

Firmateckningsrätt för barn- och utbildningsnämnden

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att

1. utse att nedanstående personer, två i förening, har rätt att på barn- och utbildningsnämndens vägnar teckna Strängnäs kommuns firma inom nämndens ansvarsområde

Maria Ehrnfelt, ordförande

Torbjörn Johansson, 1:e vice ordförande Hanna Drakengren, 2:e vice ordförande Tony Lööw, utbildningschef

2. utse att nedanstående personer har rätt att på barn- och

utbildningsnämndens vägnar teckna nämndens firma var för sig inom respektive ansvarsområde och inom befintlig budget

Tony Lööw, utbildningschef

Carina Segerbäck, verksamhetschef förskolan Tommy Olsson, verksamhetschef grundskolan Bengt Melin, rektor, vuxenutbildningen Beskrivning av ärendet

Att teckna avtal och underteckna handlingar är inte ett beslut och kan således inte delegeras i delegationsordningen. Beslut att ingå ett avtal kan dock vara ett beslut och kan delegeras, men det innefattar inte rätten att skriva under avtalet.

Varje nämnd har ett antal avtal och andra handlingar som ska undertecknas och av 22 § Reglemente för barn- och utbildningsnämnden framgår att barn- och utbildningsnämnden fattar särskilt beslut om rätt att underteckna handlingar för förtroendevalda och tjänstemän inom sitt verksamhetsområde.

Firmateckningsrätten är personlig och följer inte ämbetet. Nämnden måste därför fatta beslut om varje ny person som ska kunna teckna kommunens firma.

Den 30 november 2019 avslutade Michael Martinsson sin tjänst i Strängnäs kommun. Organisationen för elevhälsan hamnade under grundskolans verksamhetsområde och språkcentrum hamnade under vuxenutbildningens verksamhetsområde.

2/2

Den 1 januari 2020 bytte Carina Segerbäck (före detta Lindqvist) efternamn. Av dessa anledningar behöver barn- och utbildningsnämnden revidera sitt beslut om firmateckningsrätt.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Beslutet följs upp i och med att nya personer tillträder ämbeten.

Beslutsunderlag

-Beslutet skickas till

Berörda chefer inom utbildningskontoret

Tony Lööw Jessica Sundqvist

Utbildningschef Registrator/Nämndsekreterare

TJÄNSTEUTLÅTANDE

Utbildningskontoret Dnr BUN/2020:418-032

2020-06-02

Remissvar - Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun

Förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att

1. avge remissvar till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden avseende Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun enligt bilaga - Formulär för remissvar avseende Klimat-och energiplan för Strängnäs kommun.

Beskrivning av ärendet

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2020-04-28, § 40 (Dnr MSN/2020:359-003) att skicka Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun på internremiss. Remissvaren ska ha inkommit till miljö- och

samhällsbyggnadsnämnden senast 2020-06-30.

Ett förslag till klimat- och energiplan för Strängnäs kommun har tagits fram som svar på det särskilda uppdrag som ställdes till miljö- och samhällsbyggnads-nämnden (i Flerårsplan Strängnäs kommun 2019-2021) där uppdraget gällde planering för att möjliggöra att kommunen har fossilfria transporter 2030 och nått klimatneutralitet 2040. Förslaget är enligt förvaltningens bedömning klart för remisshantering.

Klimat- och energiplanen ska fylla funktionen av kommunens energiplan som kommunen genom lag (1977:439) om kommunal energiplanering är skyldig att upprätta.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Klimat- och energiplan för Strängnäs kommun, daterad remissversion 2020-04-24

Formulär för remissvar avseende Klimat-och energiplan för Strängnäs kommun, 2020-06-02

2/2

Beslutet skickas till

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Tony Lööw Jessica Sundqvist

Utbildningschef Registrator/Nämndsekreterare

In document Barn- och utbildningsnämnden Tid: (Page 48-54)

Related documents