• No results found

Besqabs huvudsakliga verksamhet är att utveckla bostäder till människor i alla åldrar. Besqabs arbete ska genomsyras av ett stort personligt engagemang och att i alla sammanhang leverera beställd

kvalitet och väl uppfylla kundens förväntningar. Bolagets vision är att vara Sveriges mest lönsamma projektutvecklare av bostäder och den tryggaste affären för kunderna. Informationen i detta avsnitt bör läsas tillsammans med den information som presenteras i avsnitten ”Genomförda projekt” och

”Projektportfölj”.

Översikt

Besqab bildades 1989 och verksamheten är i huvudsak fokuserad till affärsområdet Projektutveckling Bostad, vilket innebär nypro-duktion av bostadsrätter och egna hem i attraktiva lägen med tyngdpunkt på Stockholms län och Uppsala. Med 25 års erfarenhet besitter Bolaget goda kunskaper inom projektutvecklingens alla skeden: idéarbete, markförvärv, detaljplaneprocess, projektering, finansiering, försäljning, kundvård, produktion och förvaltning.

Ett starkt och kompetent team står bakom varje bostadsprojekt för att ha full kontroll och kunna säkerställa kvaliteten i alla led.

Besqab är också verksamt inom affärsområdena Construction Management och Fastighetsutveckling. Inom Construction Mana-gement strävar Bolaget efter att erbjuda samarbetsparter och större hyresgäster professionell projektledning med totalansvar i ett

pro-jekt. Metoden innebär att en organisation förstärks med Besqabs kunnande och erfarenhet inom byggprojekt. Fastighetsutveckling innebär projektutveckling av främst vård- och omsorgsbostäder.

Besqab är i enlighet med Bolagets segmentsredovisning upp-delat i tre affärssegment: Region Stockholm, Region Uppsala och Fastighetsutveckling. Region Stockholm är sedan 1 januari 2014 organisatoriskt indelat i två underavdelningar: Stockholms län och Stockholms stad. Inom Region Stockholm och Region Uppsala bedriver Besqab verksamhet främst inom affärsområdet Projekt-utveckling Bostad men också inom affärsområdet Construction Management. Inom affärssegmentet Fastighetsutveckling bedrivs endast verksamhet inom affärsområdet Fastighetsutveckling. Se även avsnittet ”Organisation och medarbetare” nedan.

Parkhusen

Trädgårdshusen 1

Trädgårdshusen 2 Trädgårdshusen 3-5

Brygghusen Övre Utkiken

Nedre Utkiken

strandängarna, tyresÖ strand. totalt cirka 220 bostäder i form av lägenheter, parhus och strandnära etagelägenheter

Parkhusen

Besqab bildades i Täby 1989 av sju personer med Isidor Andersson som initiativtagare och huvudägare. Ambitionen var inlednings-vis att bygga upp ett kommersiellt fastighetsbestånd i Stockholms län och Uppsala, men under fastighetskrisen i början på 1990-talet styrdes verksamheten helt över till nyproduktion av bostä-der. Bolaget har sedan starten arbetat för att vara den mest lön-samma projektutvecklaren av bostäder och den tryggaste affären för kunderna. Trots konjunktursvängningar och tuffa perioder på marknaden har Bolaget under 25 år haft en stabil produktion och utveckling.

Bolagets första projekt genomfördes 1990 och omfattade 40 lägenheter på uppdrag av Täby Fastighets AB. Samma år uppförde Besqab även en egen kontorsfastighet, Fuxen 7 i Täby, där Bolaget ännu har sitt säte. Samma år hade antalet anställda dubblerats sedan starten och uppgick till 14 personer.

Långsiktiga markförvärv tillsammans med Bolagets personliga engagemang gjorde Besqab till ett av få byggföretag som under talet kontinuerligt byggde nya bostäder. I slutet av 1990-talet startades affärsområdet Construction Management. Vidare genomfördes en riktad nyemission till Bolagets aktieägare under 1999 med en ökning av aktiekapitalet från 17,5 mkr till 26,3 mkr.

Under 2001 inledde Besqab verksamheten i Uppsala, och 2003 öppnades ett kontor i Uppsala. 2004 genomförde Bolaget sitt första projekt i Uppsala. Brf Slottsgränd omfattande 33 lägenheter och två butikslokaler i centrala Uppsala.

Trots finanskrisen lyckades Bolaget öka sitt bostadsbyggande under 2008 och mellan oktober och december samma år startades fem nya projekt samtidigt som antalet anställda ökade med tio procent till 52 anställda. De fem projekt som påbörjades under 2008 omfattade totalt 250 bostäder.

Verksamhetsåret 2010 blev det resultatmässigt bästa hittills, med ett resultat efter finansiella poster om 104 mkr. Grundaren och tidigare huvudägaren Isidor Andersson sålde under 2011 sin del av Bolaget och ny huvudägare blev familjen Nordström genom bolaget Skirner AB, vilka ägt en mindre andel i Bolaget sedan star-ten 1989.

Under 2012 tillträdde Anette Frumerie som VD. I december 2012 färdigställdes vård- och omsorgsboendet Silverhöjden på Lidingö. Under 2013 sålde Besqab resterande kontorsfastigheter för att inom Fastighetsutveckling enbart inrikta sig på vård- och omsorgsbostäder. I linje med detta förvärvades fastigheten Fuxen 2 i Täby för att uppföra vård- och omsorgsbostäder.

I januari 2014 genomförde Bolaget en omorganisation och affärssegmentet Region Stockholm delades in i två regioner; Stock-holms län och StockStock-holms stad. I mitten av mars offentliggjordes att avtal som tecknats om förvärv av byggrätter i Charlottenburg, Råsunda. I slutet av mars förvärvades fastigheten Luma 3 i Ham-marby Sjöstad av Fabege AB med detaljplan för cirka 62 bostads-rättslägenheter.

Fram till idag har Besqab varit delaktigt i projekt som omfattar mer än 5 000 bostäder och under perioden 1 januari till 31 mars 2014 hade Bolaget i medeltal 64 medarbetare.

2014 besqab förbereder notering på nasdaQ omX stockholm

2013

resterande fyra kontorsfastigheter säljs av för att inrikta fastighetsutveckling till vård- och omsorgsbostäder

2012 bolagets nuvarande vd anette frumerie tillträder

2011

dåvarande huvudägare isidor andersson säljer sin andel i besqab och ny

huvudägare blir familjen nordström

2010 verksamhetsåret ger besqabs bästa resultat hittills

2009

projektet bergsbrunnaparken i uppsala uppförs, ett kombinationsprojekt om 18 hyresrätter och 39 bostadsrätter

2008

besqab ökar bostadsbyggandet med fem produktionsstartade projekt omfattande totalt 250 bostäder trots finanskris

2007 nuvarande styrelseordförande Johan nordström tillträder

2001 besqab startar verksamhet i uppsala

1999 riktad nyemission till bolagets aktieägare genomförs

1989 besqab bildas i täby av sju personer med

brf lindblomman, beckomberga, bromma

vision

Besqab ska vara Sveriges mest lönsamma projektutvecklare av bostäder och den tryggaste affären för kunderna.

affärsidé

Besqab ska förädla fastigheter, vilket innebär att i en fastig hets alla skeden tillföra kompetens som bidrar till ökat värde.

Besqabs arbete ska genomsyras av ett stort personligt engage-mang och att i alla sammanhang leverera beställd kvalitet och väl uppfylla kundens förväntningar.

strategi

Värdeskapandet i Besqab resulterar i hållbara och bestående bostäder där människor ska trivas i många år. Besqabs bostäder ska vara en plats för trygghet, avkoppling och social samvaro.

En förståelse för den lokala marknadens behov, dess inneboende potential och framtida tillväxt är därför grundläggande strategier för en långsiktig framgångsrik bostadsutveckling.

strategiska prioriteringar

kunder

• God insikt om vad som skapar värden för våra målgrupper hållbarhet

• Arbeta proaktivt med hållbarhetsfrågor

lönsamhet

• Förvärva byggrätter i attraktiva lägen

• Vara kostnadsmedvetna och fokusera på kassaflödet tillväxt

• Öka byggrättsportföljen samt produktionsstarter av egna bostadsprojekt

• Skapa en större portfölj av vård- och omsorgsbostäder besqabs roll som samhällsbyggare

Besqab ska erbjuda bostäder efter marknadens behov med kvali-teter som väl uppfyller förväntan och med god avkastning till ägarna.

För att vara en framgångsrik samhällsbyggare arbetar Bolaget mot följande uppsatta mål:

• Uppnå hög lönsamhet och värdetillväxt för att ge aktieägare god avkastning

• Ha nöjda kunder

• Verksamheten ska bidra till en hållbar samhällsutveckling

• Vara en attraktiv arbetsgivare

finansiella mål

Besqabs finansiella mål syftar till att bibehålla en långsiktigt stabil lönsamhet och värdetillväxt för att ge aktieägare god avkastning.

En stabil lönsamhet skapar finansiella förutsättningar för att öka investeringar i dels byggrättsportföljen och dels förvaltningsfastig-heter i form av vård- och omsorgsbostäder.

räntabilitet

Besqab har som mål att över tid ha en räntabilitet på eget kapital om minst 15 procent. Historiskt sett har Bolaget haft en god ränta-bilitet på eget kapital, ofta över målet på 15 procent. Under 2013 uppgick räntabiliteten till 21,0 procent.

soliditet

Besqab har som mål att ha en soliditet om minst 30 procent. His-toriskt sett har Bolaget haft en stabil soliditet på en god nivå, ofta över målet på 30 procent. Den 31 mars 2014 uppgick soliditeten till 41,2 procent.

utdelningspolicy

Besqab ska lämna utdelning till aktieägarna om minst 30 procent av resultatet efter skatt. Bolagets utdelningsmål syftar till att säkra såväl ägarnas avkastning på insatt kapital som Bolagets behov av medel för att utveckla verksamheten. Vid årsstämman 2014 beslu-tades om utdelning för 2013 om 20,00 kronor per aktie. Beräknat som andel av Koncernens resultat efter skatt uppgick den beslu-tade utdelningen till 37,1 procent, vilket ligger väl i linje med Bolagets mål.

IDÉARBETE MARKFÖRVÄRV