• No results found

OCH KUNDVÅRD PRODUKTION

FÖRVALTNING

idéarbete

Sökandet efter nya projekt bedrivs proaktivt och Besqab värde-rar kontinuerligt olika intressanta lägen. Analyser av efterfrågan, kundbehov och marknadsutveckling ger förutsättningar för vilken produkt som ska utvecklas samt för vilken målgrupp. Samtidigt utförs beräkningar av risker, projekteffektivitet och kvalitet för att bedöma projektets värdepotential. God kreativitet och förmågan att hitta nya lösningar är framgångsfaktorer för att finna värden i projekt.

markförvärv

Tillgång till mark och en god byggrättsportfölj är grunden för långsiktig lönsamhet. Parallellt med att idéarbetet framskrider analyseras noggrant och ständigt ett flertal potentiella förvärv. I de tidiga skedena läggs grunden för projektets kommande lönsamhet.

detaljplaneprocessen

I detaljplaneprocessen beslutas markanvändningen i ett samspel mellan bland andra kommunen, fastighetsägaren och sakägare.

Tiden för denna process kan variera mycket, normalt tar det mel-lan två till sex år. Kunden är i fokus hos Besqab under hela detalj-planeprocessen. Allt eftersom markanvändningen tydliggörs sker värdeökningen på marken succesivt.

projektering

Under ledning av Besqabs projektledare tas produktionshand-lingar fram. Erfarenhetsåterföringen är av stor vikt för att skapa lönsamma projekt. Arkitekter finns med i projektet från idéfasen.

Även den blivande platschefen liksom inköpsansvarig är en del av projekteringsgruppen. Projekteringen anpassas efter målgruppen för samtliga kategorier av projektörer. Besqabs samlade kunskap och erfarenhet av byggtider, inköpsprocesser och projektering ger god insikt i vad som skapar kostnader och vad som skapar intäk-ter.

finansiering

Projektutveckling av bostäder är kapitalintensivt. Samtliga Besqabs projekt är i hög utsträckning externfinansierade både vad gäller byggnadskreditiv samt slutlig placering för bostadsrättsför-eningar. Besqabs historiskt stabila finansiella utveckling främjar goda bankrelationer. Vid 2013 års utgång hade Bolaget samar-beten med de flesta stora svenska affärsbankerna.

försäljning och kundvård

Besqab har som målsättning att kunderna ska uppleva sin kontakt med Bolaget som okomplicerad, lyhörd och positiv. Besqab strä-var efter att strä-vara tillgängligt och närsträ-varande i processen för att ge kunderna trygghet.

Bolagets bostadsobjekt förmedlas med hjälp av fastighets-mäklare som har kunskap om de lokala marknaderna. Noggrann informationsplanering ger kunderna goda förutsättningar i sitt köpbeslut. Först när Besqab har god marknadskontakt och 30–50 procent av de planerade bostäderna har bokats påbörjas byggan-det.

produktion

Besqabs produktionsmetoder är beprövade och innefattar hållbara material. Bolagets egna produktionsresurser utgörs av platschef och arbetsledare genom vilka Bolaget, på varje byggarbetsplats, säkerställer den kvalitet som eftersträvas.

Besqab har inga egna anställda hantverkare. Istället tecknas avtal med underentreprenörer för de olika delarna i byggproces-sen. Samtliga avtal tecknas genom upphandling för att identifiera den lämpligaste underentreprenören till ett konkurrenskraftigt pris. En platsorganisation finns alltid på byggarbetsplatserna för att ha full kontroll i alla led. Affärsmodellen och organsationen är snabbrörlig och flexibel.

förvaltning

Besqab är väl medvetet om vikten av processen kring överläm-nandet av bostäderna till kunderna och har därför inrättat en eftermarknadsavdelning för att finnas tillgängligt för kunden när frågor och behov uppstår i den nya bostaden.

Efter inflyttning i bostäderna erbjuder sig Besqab att under ett till två år sköta den ekonomiska förvaltningen åt bostadsrätts-föreningen. Utöver trygghet för bostadsrättsföreningen ger detta information och erfarenhet för Besqab att använda i nya projekt.

1

Besqab har som mål att utveckla bostäder för kunder som vill ha ett välplanerat hem för alla skeden av livet. Besqabs genomsnitts-kund är mellan 25-40 år och söker ett hem där familjen kan växa.

Bolaget riktar sig även till en yngre målgrupp genom att satsa på ungdomsboenden. Med tanke på bostadsbristen i Stockholms län och Uppsala är det viktigt att kunna erbjuda unga vuxna möjlighe-ten att flytta hemifrån. Med vård- och omsorgsbostäder riktar sig Bolaget också till en äldre målgrupp.

Långsiktiga relationer till kunderna ger möjlighet att identi-fiera behov och förväntningar samt att hitta nya lösningar för att kunna erbjuda det hem som efterfrågas. Skalbarheten i Besqabs projektmodell tillåter Bolaget att driva större projekt och ger möj-lighet till stor flexibilitet för att möta förändringar i efterfrågan.

Med korta beslutsvägar kan Bolaget anpassa sig till förändringar på marknaden. Ett starkt och kompetent team står bakom varje bostadsprojekt för att få full kontroll och kunna säkerställa kva-liteten i alla led.

5

proJektutveckling bostad

Besqabs verksamhet är i huvudsak fokuserad till affärs området Projektutveckling Bostad. Projektutveckling Bostad innebär nyproduktion av bostadsrätter och egna hem på attraktiva lägen.

Med 25 års erfarenhet besitter Bolaget goda kunskaper inom pro-jektutvecklingens alla skeden. Affärsområdet bedrivs inom affärs-segmenten Region Stockholm och Region Uppsala.

Per den 31 mars 2014 hade Besqab, från 2011 och framåt, genomfört 14 projekt omfattande 476 bostäder. Av dessa upp-fördes 13 projekt motsvarande 451 bostäder i Stockholms län och ett projekt, motsvarande 25 bostäder uppfördes i Uppsala. För mer information om genomförda projekt inom Projektuveckling Bostad, se avsnittet ”Genomförda projekt”.

Per den 31 mars 2014 hade Besqab 2 116 bostäder i pågående och planerad produktion i 39 projekt. Jämfört med tidigare år bedömer Besqab att nyproduktionen av bostäder kommer att öka inom de närmaste åren. Från i genomsnitt cirka 140 produktions-startade bostäder mellan 2011 och 2013 till cirka 350 respektive cirka 400 produktionsstartade bostäder under 2014 och 2015 med befintlig byggrättsportfölj. Det är också Bolagets bedömning, uti-från nuvarande byggrättsportfölj, att Besqabs portfölj av planerad produktion ligger i attraktiva lägen.

För mer information om Besqabs projektportfölj av pågående och planerad produktion inom affärsområdet Projektutveckling Bostad, se avsnittet ”Projektportfölj”.

brf margretero, bromma

Inbjudan tIll förvärv av aktIer I besqab ab (publ)

32

construction management

Inom affärsområdet Construction Management bedrivs projektled-ning med totalansvar i ett projekt. Affärsområdet är en beställar-orienterad verksamhet där en organisation förstärks med Besqabs kunnande och erfarenhet inom byggprojekt. Metoden innebär kortare byggtid, lägre projekt- och kapitalkostnader och ger till-gång till en professionell och engagerad samarbetspartner som tar ansvar för hela byggprocessen åt en beställare. Besqabs kunskap sträcker sig från planläggning, exploatering och projektering till produktion. Samarbetsparter och markägare som Bolaget kom-mer i kontakt med genom Construction Management skapar goda förutsättningar för affärsmöjligheter inom övriga affärsområden och är kompetensutvecklande. Utomstående aktörer som efterfrå-gar Besqabs kompetens visar på kvaliteten i Bolagets verksamhet.

Affärsområdet bedrivs inom affärssegmenten Region Stockholm och Region Uppsala.

Från och med 2011 till den 31 mars 2014 hade Besqab genom-fört fyra projekt omfattande 429 bostäder. Av dessa uppfördes samtliga projekt i Stockholms län. För information om färdig-ställda bostäder per år, se tabellen nedan.

För närvarande arbetar Besqab med fem projekt inom Con-struction Management omfattande 137 bostäder. Av dessa utförs tre projekt, motsvarande 56 bostäder och en förskola, i Stockholms län. I Uppsala pågår två projekt vilka omfattar 46 respektive 35 smålägenheter. För information om pågående projekt per år, se tabellen nedan.

Översikt genomförda Construction Management projekt