• No results found

Hyllkammen

In document Rensa skrivbordet (Page 64-74)

Koncept 5: Radhus

6.9 Hyllkammen

Hyllkammen är en vidareutveckling av koncept Radhus där flexibilitet och storlek har modifierats. Hyllkammen tillåter användaren att få bestämma hur breda facken ska vara genom att antingen ta bort

eller sätta dit skiljeväggar. Att kunna välja bredd på facken gör att produkten kan anpassas efter pappershögarnas olika tjocklek och därmed uppfylla användarens behov.

Hyllkammens uttryck är luftigt eftersom den inte har ett överstycke. Hyllkammen tar inte stor plats på

skrivbordet och användaren kan ha alla sina pappershögar samlade på ett ställe. Den skulle kunna placeras vid ett fönster utan att blockera ljuset från att komma in.

Det som upptäcktes efter Hyllkammen var gjord, var att den är för hög. Om Hyllkammen är placerad mellan kontorsarbetaren och en besökare kan den upplevas att vara i vägen. Höjden behöver minskas se analys av Hyllkammen (7.6 Hyllkammen).

65

7 Analys

7.1 Skisser

Resultatet av idéerna hade varit annorlunda om skissfasen genomfördes innan observationerna och intervjuerna. Observationerna och intervjuerna gav stor insikt hur kontorsarbetarnas vardag ser ut och hur deras arbetssituation är.

Det hade varit intressant att se om skisserna på idéerna var annorlunda om det hade genomförts innan observationerna och intervjuerna. Både för att se skillnaden men även för att se det jag föreställde mig stämde överens med den information jag fick under observationerna och intervjuerna.

De idéer som föddes efter observationerna och intervjuer är olika lösningar på hur man kan förvara/organisera papper på sitt skrivbord.

Skissning på konceptens former har bidragit till att jag inte har låst mig vid en form från början och även bidragit med ett ”thinkoutside the box” tänk. Om man inte skissar på olika formförslag kan det lätt hända att man fastnar i grundtankens form och därav låses konceptets funktioner och ser inte konceptets alla möjligheter. Jag trodde att formskissningen skulle hjälpa att välja en form till det koncept som valdes att gå vidare med men så blev inte fallet. Utvecklingen av Radhus gjordes med tanke så att A4 papper skulle få plats samt uppfylla de andra krav som har ställs (se 5.6 Krav specifikation) d.v.s. med tanke på funktion snarare än form. Utvecklingen av Radhus resulterade i

Hyllkammen men upptäckte att Hyllkammen behövdes vidareutvecklas och förbättras, se analys av Hyllkammen (7.6 Hyllkammen).

Det som upptäcktes vid senare stadie är att slutresultatet Sort It (se 8.2 Slutprodukten: Sort It) liknar en formskiss av konceptet Design Shelf (se figur 59). Jag ser inte detta som en nackdel utan en fördel då koncept Radhus och Design Shelf blir en kombinerade. Slutresultatet, Sort It, har Radhus formskiss idé i att ha låg höjd och Design Shelfs idé att kunna välja hur många fack där ska vara.

figur 59

Skissning av mängd/storlek inför CAD modellering visar sig i efterhand att mer tid hade behövt läggas åt detta för att ha effektiviserat tiden för projektet. Istället blev det massa utvärderingar och det

66 hittades hela tiden saker som kunde förbättras som gjordes efter varje CAD modellering.

7.2 Idégenereringar

Om idégenereringen hade gjorts i grupp istället för individuellt hade resultaten blivit annorlunda. Det hade bidragits med andra inputs och tankar än vad en enda individ hade kommit på.

Osborns idésporrar bidrog med fler idéer till koncepten och en del idéer vidareutvecklades från de första idéerna efter observationerna och intervjuerna.

Brainwriting bidrog med att få större förståelse för det som upplevs vara organiserat (se

6.2.2.1Brainwriting) t.ex. röda rammen i figur 18, det är lättare för ögat att fokusera en och varje linje där linjerna ligger parallellt bredvid varandra än den sidan där linjerna ligger huller om buller.

Slutprodukten bör göra det lätt för ögat att särskilja pappershögarna för användaren.

7.3 Koncept

Koncepten är lösta på sådant sätt att produktens förvaringsanordningar kan placeras på skrivbordet och är inom en armlängds räckhåll. Koncepten är i olika storlekar som sedan utvärderas med skissmodeller samt placeringen av koncepten på skrivbordet. Alla koncept kan hjälpa kontorsarbetare att organisera sina papper.

Koncept Design Shelf ger ett klumpigt uttryck i formen men användningen är flexibel. Design Shelf tillåter brukaren att välja hur facken och hyllplanen utformas, detta kan bli ett jobbigt moment för att använda den. I och med innan Design Shelf kan användas till att förvara pappershögar, måste

användaren sätta ihop en basstruktur för hur hyllor och fack ska vara. Vidareutveckling av Design

Shelf hade fokuserat på hur man sätter ihop de olika facken och jobba med grundformen så att den inte

upplevs som klumpig. Detta kan man senare jämföra med slutprodukten Sort It, där en del liknelser kan hittas (se 8.2 Slutprodukten: Sort It).

Koncept Kombination blir svår att nå för användaren när den inte är nerdragen. Den kräver fler delmoment för användning än de andra koncepten varje gång produkten ska användas. Detta koncepts fördelar är att allt försvinner från skrivbordet och inte är i vägen när de har besökare. Det är tänkbart att dessa fördelar kan gå förlorade då detta koncept kanske blir som en hurts eller en hylla och användaren kommer fortsätta att ha en massa pappershögar framme på skrivbordet, eftersom

Kombination inte är fysisk på skrivbordet hela tiden. Den primära målgruppen har delvis papper

67 Om koncept Extra small hade gjorts djupare hade mer papper fått plats men då kanske förlorat

högsystemet som användarna har idag. Det är lättare att hantera små mängder papper med fler pappershögar än med massa papper i en stor pappershög i ett fack. Det gör att det hade blivit svårt att kontrollera papperna när man öppnar facket, då papperna kan falla ut okontrollerat.

Koncept Skyscraper fungerar bra när saker ska läggas på nedersta hyllplan men översta blir svårt att nå till då det är för högt upp. Det översta hyllplanet kanske inte kommer användas till att förvara papper men kanske att ha personliga ting på som t.ex. konstnärligskulptur eller blommor. Det behöver inte vara en nackdel för konceptet då brukaren kanske gillar det men ändamålet för produkten är att förvara och organisera papper.

Koncept Radhus skulle vara mindre för att upplevas som nättare och facken borde anpassas efter användarens behov vilket hade gjort att konceptet blir flexibelt och skapar alternativ för användaren. För vidareutveckling, bör höjden av produkten bearbetas så att den inte upplevs att vara avskärmande för besökare på kontoret dvs. hitta en höjd på produkten så att man lätt kan se över den.

7.4 Matrisutvärdering

Koncept Radhus fick högst poäng av koncepten. Utvärderingen av koncepten diskuterades objektivt med andra kursare, som har varit inom målgruppsbeskrivningen dvs. kontorsarbetare. Diskussion med andra gjordes för att höra andras åsikter om koncepten samt för att poängsätta matrisen (se 6.6.2 Resultat matrisutvärdering).

När koncept Radhus utvecklades fick den fler fördelar än Skyscraper, som fick näst högst poäng. De nackdelar som Skyscraper har försvann med koncept Radhus. Matrisen visar vilka brister Radhus har vilket gör det enkelt för att se vad som behövs förbättras. Delarna som Radhus behöver utveckla är utrymme för annan förvaring än papper och storleken så att den inte upplevs som avskärmande samt att göra användningen av produkten flexibel.

7.5 CAD Modellering

3D renderingen visar bra hur den färdiga produkten kommer se ut. Den är även bra för att se olika material och färger som kan påverka produktens uttryck.

68

7.6 Hyllkammen

Figur 60: ritning Figur 61

Hyllkammen är resultat av konceptet Radhus och CAD modelleringen (se 6.8.2 Resultat CAD

modellering). Formen här (nedanför) analyseras så att den kan utvecklas och bli optimal för ändamålet och uppnå målgruppens behov. De olika punkterna nedan är summerade och uttagna från 5.6 krav specifikation, 5.5 Funktionsanalys och 5.3 Målgruppens behov och önskningar.

Mått:

Skiljeväggarnas tjocklek är onödigt tjocka (2 cm), de skulle kunna vara smalare så att produkten inte upplevs som stor och klumpig. 2 cm är överdimensionerat för ändamålet av produkten.

4 cm mellan skiljeväggarna som minsta mått är bra, då mindre än 4 cm hade gjort det svårt för användaren att ta papper i facket.

De liggande facken är 5 cm för att få mer plats till papper o.d. Dessa fack har inte möjlighet till att ändra i storlek av användaren.

Avskärmande:

Produkten ska inte vara avskärmande och skapa en ovälkommen känsla för besökare som sitter på andra sidan bordet. Genom att det inte är stökigt på skrivbordet gör att det blir mer inbjudande för besökare att sätta sig ner och de upplever att de inte inkräktar.

Vid tidigare stadie har tanken varit att målgruppen ska kunna välja om de ska visa eller gömma sina saker. Eftersom produkten kommer att eliminera stök och göra det mer inbjudande för besökare försvinner anledningen till varför man vill skymma sina saker. Om skrivbordet är rensat med hjälp av denna produkt kommer man inte ha känslan av att behöva gömma sina saker. Det viktigaste är att produkten organiserar papper och minimerar stök.

69 De liggande facken nertill av produkten gör att den blir högre än nödvändigt och bidrar till att den kan upplevas som avskärmande. Hyllkammen har redan 13 fack ovanför vilket uppfyller den mängd pappershögar målgruppen har i snitt. En annan möjlighet att göra produkten lägre hade varit att ta bort de 13 facken ovanför och lägga till fler liggande fack så att produkten får cirka 12 liggande fack.

Flexibilitet:

Genom att kunna välja hur brett man vill ha det mellan skiljeväggarna skapar det flexibilitet för användaren. I och med att Hyllkammen inte har ett överstycke har den en luftig, öppen känsla och med revidering av mått kan den placeras på skrivbordet mellan kontorsarbetare och besökare utan att vara avskärmande men då med modifierad höjd. Den kan även placeras framför fönstren för den kommer inte att hindra ljus från att komma in i kontoret.

Organiserar:

Hyllkammen tillåter kontorsarbetaren att förvara och organisera pappershögar (max 16 st) vilket är bra

men målgruppen har i snitt ca 12 pappershögar. Med många fack kan användaren lätt dela upp och organisera sina pappershögar och skiljeväggarna gör att de inte kommer ligga huller om buller utan fint uppställda parallellt med varandra.

Förvaring:

Hyllkammen förvarar främst papper men mappar, anteckningsblock och några pärmar får även plats. I

de liggande facken kan annat kontorsmaterial också förvaras såsom linjaler, pennvässare, hållslagare etc. men det är inte idealt utformat för det.

Åtkomlighet/snabbhet:

Såsom Hyllkammen ser ut nu blir alla pappershögar lättåtkomliga. Eftersom pappershögar blir sorterade i produkten medför det att det bör tar mindre tid att hitta rätt papper eller pappershög. Snabbheten att hitta rätt skulle kunna maximeras genom till exempel etiketter, numrering, färgkodning eller en enklare uppdelning där var sektion av produkten får en tydlig avskiljning från de andra

sektionerna.

I och med pappershögarna förvaras öppet och inte bakom några dörrar och lådor får det effekten att de inte glöms bort. En av anledningar till att pappershögarna ligger framme på skrivbordet är att

70

7.6.1 Vidareutveckling av Hyllkammen

Efter analysen av Hyllkammen hade gjorts upptäcktes att del saker kunde förbättras, Hyllkammen utvecklades till två delar: underdelen, Hyllan och överdelen, Kammen. De två delarna visualiserades i CAD program där idéer sammanfördes och mått ändrades utifrån analysen av Hyllkammen. Hyllan och Kammen jämfördes med varandra för att sedan välja en av produkterna att gå vidare med i projektet.

I figur 62 och 63 nedanför är en vidareutveckling av Hyllkammens underdel. Fortsättningsvis kommer jag hänvisa till den som Hyllan. Hyllan har 12 fack och fyra lådor. Den är 24 cm hög, 108 cm bred och 32 cm djup. Ett facks storlek är 4,5 cm högt, 23 cm bredd och 32 cm djupt. En låda är 9,5 cm hög, 15 cm bred och 32 cm djup.

Figur 62

Figur 63

Figur 64 och 65 är en vidareutveckling av Hyllkammens överdel. Denna kommer fortsättningsvis refereras som Kammen. Kammen har 12 fack och 13 löstagbara skiljeväggar. Den är 24 cm högt, 63 cm bredd och 32 cm djupt. Ett fack är 21 cm högt, 4 cm bredd och 32 cm djupt. Tanken att kunna välja hur breda facken ska vara finns kvar här.

71 Figur 64

72

Hyllan

- Uppnår den mängd fack målgruppen behöver plus att det finns extra lådor dvs. 12 st. fack. - Den är 45 cm bredare än Kammen

- Den upplevs inte som avskärmande för besökare.

- Hyllan är inte flexibel i val av fack

storlek/mängd men är flexibel i placeringen då den kan stå framför fönster också. Brukaren har möjlighet att kunna dölja saker i lådorna. - Den organiserar bra och den erbjuder även förvaring ovanpå produkten om så önskas. Produkten har 12 fack som kan delas upp i 3 kategorier där lådorna delar upp dem så att användaren kan t.ex. prioritera dem med 1,2,3 där 1 har högst prioritering och 3 lägst. Lådorna hjälper till att organisera småsaker som pennor, gem o.d. där användaren kan ha det i varsin låda om de så vill och slippa att ha det liggande framme på skrivbordet.

- Det som produkten förvarar kommer vara lättåtkomligt däremot kommer det som

förvaras i lådorna vara lite mer tidskrävande att ta fram men samtidigt minimera stök av småsaker.

Kammen

- Kammen klarar att förvara den mängd

pappershögar målgruppen har.

- Den upplevs inte som avskärmande för

besökare och håller kvar den luftiga

känslan som Hyllkammen hade eftersom

den inte har ett överstycke.

- Kammen är flexibel i användningen då

brukaren kan välja hur breda facken ska

vara. Placeringen är också flexibel, den

kan placeras framför fönster samt mellan

kontorsarbetare och besökare.

- Kammen kan ej förvara småsaker på

effektivt sätt.

- Den organiserar genom att ställa en

pappershög i ett fack och det går att

anpassa produkten efter brukaren.

- Allt papper som Kammen kommer

förvara kommer vara lättåtkomligt.

73 Nackdel med Kammen är att skiljevägarna lätt kan nötas när man sätter i den i spåret. Kammen

uppfyller krav och behov som målgruppen har.

Nackdelen med Hyllan är att den inte är flexibel i användandet. För att göra Hyllan flexibel i användandet kan man göra hyllorna borttagbara precis som Kammens skiljeväggar och på så vis uppfyller krav och behov som målgruppen har. Hyllan har dessutom fler valmöjligheter då lådorna erbjuder annan förvaring än papper samt att överstycket på produkten skapar alternativ till hur den kan användas. På överstycket kan till exempel lägga fler pappershögar, placera dekorationer som t.ex. konstskulpturer, eller endast användas för enskilda tillfällen att lägga papper som kontorsarbetaren jobbar på vid det tillfället. Med Hyllans fler valmöjligheter gör att användaren har större möjlighet att använda produkten efter sitt eget behov och efter sitt personliga sätt att organisera på.

Hyllan placeras pappershögar liggande och i Kammen placeras pappershögar ståendes. Pappershögar

som ligger platt ner håller sig säkert på sin plats medan ståendes pappershögar kan falla eller vika sig.

Urval

:

Kammens konstruktion är inte optimal eftersom skiljeväggarna kan nötas. Hyllans konstruktion är

stabil och Hyllans nackdel går att åtgärdas så att den blir flexibel på ett enkelt sätt genom att göra hyllorna avtagbara precis som skiljeväggarna på Kammen. Hyllan väljs därav att jobba vidare med för att den enda fördelen som Kammen har då är att den är inte lika bredd som Hyllan. Hyllans alla fördelar överväger och är fortfarande inom rekommenderade mått. Med Hyllan finns det dessutom plats för småsaker som pennor, gem, suddgummi o.d. i lådorna vilket kommer göra att skrivbordet blir ännu mer rensat. Att ha ett rensat skrivbord kommer förhoppningsvis skapa mindre stress då det blir mindre information för hjärnan att processera (se 1.7 Introduktion till ämnet).

Att hitta en lösning till Kammen så att skiljeväggarna inte nöts är inte omöjligt men anser att Hyllan har fler fördelar med förvaring och valmöjligheter.

Tanken att kunna välja hur stora facken är, har kommit från konceptet, Design Shelf. Hyllans fördelar:

- Pappershögarna kommer inte falla ihop eftersom pappershögarna är liggande.

- Tydligare avskiljning mellan sektionerna vilket hjälper organisera högarna ytterligare. - Hyllans övre plan kan även användas och det har inte Kammen möjlighet till.

- Småsaker kan förvaras i lådorna och kan minimera mer stök.

- Med avtagbara hyllor kan användarens pappershögar vara i olika storlekar och produkten förhindrar inte användarens personliga preferens av pappershögstorlek som visade sig att variera i

observationerna.

74

8 Slutsatser och resultat av projekt

In document Rensa skrivbordet (Page 64-74)

Related documents