• No results found

Imageskapande företagsförändringar

In document Marknadsplan för Hälsoalliansen (Page 42-46)

5.2 Affärsidé

5.4.2 Imageskapande företagsförändringar

För att skapa sig en image av ett familjärt och nyskapande företag räcker det inte med påståenden och reklam. Potentiella kunder ser snabbt igenom ihåligt prat. Det gäller därför för Hälsoalliansen att verkligen kunna stå för det man säger.

Nyskapande är man redan nu med den nya företagsstrukturen så den imagen kan backas upp. Frågan är dock om det räcker. Då detta imagealternativ utvalts har en rad åtgärder förknippade med detta framtagits. Syftet är att främja känslan av innovation. Avsikten är dessutom att dessa åtgärder skall medföra en ökad känsla av betydelsefullhet och familjaritet.

5.4.2.1 Interaktiva åtgärder

Företagets hemsida skall få en viktigare roll gentemot kunderna. Till att börja med måste E-postadresser till åtminstone verksamhetsansvarige och sekreteraren finnas här vilket nu ej är fallet. Hälsoalliansen bör dessutom lista tillhandahållna tjänster. All information som kunderna kan tänkas vilja ha om företaget skall finnas här.

Därutöver skall ett interaktivt intresseanmälningsformulär skapas. På detta sätt kan potentiella kunder fylla i sin anmälan direkt på nätet. Tänkbart är användandet av ett särskilt lösenord medföljande i direktreklamen. Avsikten är att mottagaren skall känna sig utvald. På hemsidan finns sedan en särskild prioriterad anmälan för kunder med lösenord. Intresseanmälan bör dock kunna göras även utan lösenord. Den prioriterade anmälan skiljer sig egentligen inte ifrån den vanliga men finns där för att upprätthålla känslan av betydelsefullhet hos kunden. Enklast är att anmälningar vare sig genom lösenord eller ej hamnar på samma ställe. Detta då det inte spelar någon roll för Hälsoalliansen. Lösenordsanvändandet är således en ren marknadsföringsåtgärd.

Ett interaktivt intresseanmälningsformulär bidrar dels till imagen och gör dessutom anmälningsprocessen mycket snabbare än via vanlig post. Om det interaktiva förfarandet dessutom är enkelt och snabbt gjort kan detta få, obeslutsamma eller skeptiska, kunder att anmäla intresse ändå eftersom insatsen är minimal.

Ytterligare en väsentlig förändring att utföra är en medlemssektion på hemsidan. Denna skall vara exklusivt till för Hälsoalliansens kunder, närmare bestämt personalchefer o dyl. Här skall feedback och meddelanden kunna lämnas och viktig information från Hälsoalliansen erhållas. Denna del är således lösenordsskyddad och skall innehålla ett interaktivt feedback/meddelandeformulär, allt för att få kunderna att känna sig betydelsefulla och förmedla Hälsoalliansens omsorg.

Intressant är naturligtvis även att få feedback från de anställda på kundföretagen varför en feedback sektion skall finnas även utanför VIP-sektionen . Självklart skall detta kunna göras anonymt. Dessa åtgärder ger en högteknologisk touch samtidigt som de förmedlar vikten av att höra kundernas åsikter och stärker känslan av familjaritet. Man skulle till och med kunna gå så långt att man kallar medlemssektion för Familjen .

Därutöver bör tidsbokning även kunna utföras över Internet. En sådan tillökning till hemsidan skulle möjliggöra dygnet runt öppet för patienter. Detta skulle kunna fungera på samma sätt som intresseanmälningarna. Patienterna skulle på detta sätt kunna bli uppringda av sekreteraren morgonen efter. Den egentliga skillnaden blir inte så stor men kunderna upplever att de alltid kan nå Hälsoalliansen.

5.4.2.2 Övriga förändringar

Utöver de förändringar som Hälsoalliansen skall göra på sin hemsida bör man överväga att sänka sina priser. Att det minsta, yngsta och mest okända företaget är näst dyrast rimmar illa. Särskilt om man avser satsa på en familjär image. Dessutom bör företaget utöka sina telefontider. Detta är enkelt gjort och en liten ökning kombinerat med interaktiv tidsbokning bör ge Hälsoalliansen ett försprång gentemot konkurrenterna.

Avseende företagets servicenivå bör en tydlig policy formuleras och kommuniceras till alla konsulter i nätverket. Det gäller att alla parter är insatta i detta och förmedlar samma servicenivå. Gällande kvalitetsaspekten bör Hälsoalliansen se över möjligheterna att skaffa sig en kvalitetssäkring enligt ISO-standard.

6 Slutdiskussion

Med en målsättning som är så enkel, som en tredubbling av kundbasen, finns det många olika vägar att gå. Förslagen framtagna i denna uppsats är långt ifrån de enda tillvägagångssätten. Dock borde skapandet av en gångbar image tillsammans med några väl valda företagsförändringar kunna fungera om det hela görs på rätt sätt. Kombineras detta med en välutformad marknadsföringskampanj bör chanserna vara goda för att lyckas. En viktig aspekt som ej får glömmas bort i processen är dock att det är minst lika viktigt att behålla befintliga kunder som att attrahera nya. För att Hälsoalliansen skall lyckas med detta räcker det inte med image och reklam. Företaget måste verkligen tro på hög servicenivå och ha viljan att leverera. Man måste skapa en äkta känsla av familjaritet och få kunderna att känna detta. Att, som ett litet företag, slå sig in på marknaden är inte lätt. Detta kommer Hälsoalliansen definitivt att få erfara. Det räcker inte med ett nytt spännande koncept för att konkurrera ut väletablerade och stora företag med vilka kunderna haft långvariga relationer. Det gäller att man erbjuder något som kan överträffa detta. Det är därför viktigt att se över sina priser och sin tillgänglighet. Kan man justera dessa är målsättningen inom räckhåll och Hälsoalliansen går en ljus framtid till mötes.

Referenser

Tryckta referenser

Andberg, Leif & Eliasson, Bengt (1999). Marknadsplanen Praktisk handledning för marknadsplanerare. 2:a upplagan. Malmö: Liber AB.

Andberg, Leif & Wadström, Anders (1997). Se till din marknad Utveckling för företag. 4:e

upplagan. Malmö: Liber AB.

Andersson, Bengt (1989). Marknadsplanering. 4:e upplagan. Göteborg: IHM Förlag AB. Belch, George E. & Belch, Michael A. (2004). Advertising and promotion: an integrated

marketing communications perspective. 6th edition. New York, NY: McGraw-Hill/Irwin. Byström, Jesper & Elowsson, Johan (2005). C-uppsats: Marknadsföringsåtgärder för

Hälsoalliansen en nykomling på företagshälsovårdsmarknaden. Företagsekonomiska

institutionen, Uppsala Universitet.

Dok. Nr. 02-066/044.945 (2002). Knivsta Kommun.

Gustafsson, Conny & Rennemark, Rune (1994). Reklam som säljer. 2:a upplagan. Malmö: Liber-Hermods.

Länshälsan (2002). Anbud lämnat till Knivsta Kommun, 02-09-03. Previa (2002). Anbud lämnat till Knivsta Kommun, 02-09-12.

Proposition 2004/05:21 (2004). Socialdepartementet.

Uppsalahälsan (2002). Anbud lämnat till Knivsta Kommun, 02-09-10.

Elektroniska referenser Affärsdata (2005). http://www.ad.se, 2004-11-09. Previa (2005). http://www.previa.se, 2005-04-26. Uppsalahälsan (2005). http://www.uppsalahalsan.se, 2005-04-21. Länshälsan (2005). http://www.lanshalsan.com, 2005-04-28. Muntliga referenser

Bilaga 1

In document Marknadsplan för Hälsoalliansen (Page 42-46)

Related documents