• No results found

öVRiGA OMRÅDEN

NOT 2.1 NETTORöRELSEKAPiTAL, öVRiGA fORDRiNGAR OCh KORTfRiSTiGA SKuLDER

3.1 IMMATERiELLA TiLLGÅNGAR

Förvaltningsrapport Vår strategi Våra varumärken och affärssegment Vårt Ansvar Vår styrning Resultatöversikt Koncernredovisning Koncernens ESG-data (miljö, socialt ansvar och ägarstyrning)

83 ARLA FOODS ÅRSREDOVISNING 2020

Redovisningsprinciper Goodwill

Goodwill är den premie som Arla betalar utöver det verkliga värdet av nettotillgångarna i ett förvärvat företag. Första gången redovisas goodwill till anskaff-ningskostnad. Goodwill skrivs inte ned, utan värderas därefter till anskaffningskostnad minus eventuell ackumulerad nedskrivning. Det bokförda värdet av goodwill allokeras till koncernens kassagenererande enheter som följer ledningsstrukturen och den interna finansiella rapporteringen. Kassagenererande enheter är den minsta gruppen av tillgångar som kan generera oberoende kassainflöden.

Licenser och varumärken

Licenser och varumärken redovisas första gången till anskaffningskostnad. Kostnaden skrivs därefter av linjärt under den förväntade livslängden.

IT och andra utvecklingsprojekt

Kostnader som uppkommer i startskedet under forsknings- eller exploateringsfasen kostnadsförs när de uppkommer. Under den fasen utvärderas koncernens behov samt tillgänglig teknologi som finns på marknaden. Direkt hänförbara kostnader som uppkommer under utvecklingsstadiet i IT- och andra utvecklingsprojekt som hör samman med design, programmering, installation och testning av projekt innan de är redo för kommersiell användning aktiveras som immateriella tillgångar. Detta sker endast om utgiften kan värderas tillförlitligt, projektet är tekniskt och kommersiellt genomförbart, framtida ekonomiska fördelar är sannolika och koncernen avser och har tillräckliga resurser att färdigställa och använda tillgången. IT- och andra utvecklingsprojekt skrivs av linjärt över fem till åtta år.

Tabell 3.1.b Goodwill fördelat på kommersiellt segment och land

(miljoner EUR) 2020 2019

Storbritannien 462 489

Finland 40 40

Sverige 22 21

Övriga* 63 61

Europe totalt 587 611

MENA 72 80

Internationell 72 80

Argentina 8 9

Arla Foods Ingredients 8 9

Totalt 667 700

*Övrigt i Europe inkluderar ett oväsentligt goodwillbelopp hänförligt till Ryssland

3.1.1 Nedskrivningsprövning av goodwill Goodwill fick stöd av starkt resultat Goodwill fördelas till relevanta kassagenererande enheter, främst till verksamheten i Storbritannien inom det kommersiella segmentet Europe.

Grund för nedskrivningsprövning och tillämpade uppskattningar

Nedskrivningsprövningar baseras på förväntade framtida kassaflöden hämtade från prognoser och mål.

Omsättningstillväxttakten prognosticeras för enskilda marknader, baserat på förväntad utveckling samt tidigare erfarenhet. Nedskrivningsprövningen omfattar inte omsättningstillväxt i slutvärdet. En ny strategi förväntas lanseras i början av 2021, den förväntas dock inte ha någon negativ inverkan på grunden för nedskrivningsprövningen.

Principer för nedskrivningsprövning

Nedskrivningsprövning av goodwill baseras på en bedömning av nyttjandevärde. Mjölkkostnader redovisas till ett mjölkpris som motsvarar priset när prövningen görs. I de tillämpade prognoserna är nyckelantagandet för framtida lönsamhet baserat på en kombination av effekt från flytten av invägd mjölk till produkter med mervärde och mer lönsamma marknader.

Prövningsresultat

Vid årets slut hade inga nedskrivningar av goodwill identifierats. Känsligheten för förändringar i mjölkpris och diskonteringsräntor beräknades. Diskonteringsräntan kan stiga med upp till 5 procentenheter innan goodwill i Storbritannien skulle riskera att försämras. Goodwill som tilldelats andra marknader prövades med konstanta antaganden.

Tabell 3.1.1 Nedskrivningsprövning

(miljoner EUR) Tillämpade nyckelantaganden

Diskonteringsränta,

exklusive skatt Diskonteringsränta, före skatt 2020

Storbritannien 6,1 % 6,8 %

Finland 5,5 % 6,0 %

Sverige 5.9 % 6,6 %

Europe övrigt* 5,4 % 6,0 %

MENA 11,6 % 13,0 %

Arla Foods Ingredients 6,0 % 6.7 %

2019

Storbritannien 7,0 % 7,8 %

Finland 6,0 % 6.7 %

Sverige 6,3 % 7,0 %

Europe övrigt* 5.9 % 6,6 %

Arla Foods Ingredients 7,0 % 7,8 %

*Övrigt i Europe inkluderar ett oväsentligt goodwillbelopp hänförligt till Ryssland

Sysselsatt kapital

3.1 IMMATERiELLA TiLLGÅNGAR

Förvaltningsrapport Vår strategi Våra varumärken och affärssegment Vårt Ansvar Vår styrning Resultatöversikt Koncernredovisning Koncernens ESG-data (miljö, socialt ansvar och ägarstyrning)

84 ARLA FOODS ÅRSREDOVISNING 2020

Redovisningsprinciper

Nedskrivning sker när det bokförda värdet av en tillgång i balansräkningen är större än dess återvinningsbara belopp genom användning eller försäljning. För nedskrivningsprövning grupperas tillgångarna till den minsta grupp av tillgångar som genererar kassainflöden från fortsatt användning (en kassagenererande enhet) som i stort sett är oberoende av kassainflödena från andra tillgångar eller kassagenererande enheter.

För goodwill som inte genererar i stort sett oberoende kassaflöden sker nedskrivningsprövningen på den nivå där oberoende kassaflöden anses genereras.

Gruppen med kassagenererande enheter fastställs baserat på ledningsstrukturen och den interna finansiella rapporteringen. Strukturen för kassagenererande enheter revideras varje år. Det bokförda värdet av goodwill nedskrivningsprövas tillsammans med andra anläggningstillgångar i den kassagenererande enhet som goodwill har allokerats till. Återvinningsbeloppet för goodwill beräknas som nuvärdet av de framtida nettokassaflödena från gruppen av kassagenererande enheter som goodwillen är allokerad till, diskonterat med en diskonteringsränta före skatt som speglar den aktuella marknadsbedömningen av nuvärdet och de risker som är specifika för tillgången eller den kassagenererande enheten.

Det bokförda värdet för övriga anläggningstillgångar granskas mot det återvinningsbara beloppet årligen för att bedöma om det finns tecken på värdeminskning.

Eventuell nedskrivning av goodwill redovisas på en separat rad i resultaträkningen och kan inte återföras.

Det återvinningsbara beloppet för övriga anläggnings-tillgångar är det högsta värdet av tillgångens nytt-jandevärde och marknadsvärdet, d.v.s. det verkliga värdet, med avdrag för förväntade avyttringskostnader.

Nyttjandevärdet fastställs som nuvärdet av de förvän-tade framtida nettokassaflödena från användningen av tillgången eller gruppen av kassagenererande enheter som tillgången är en del av.

Nedskrivning av övriga anläggningstillgångar redovisas i resultaträkningen under produktions-, försäljnings- och distributionskostnader samt administrationskostnader.

Redovisade nedskrivningar kan endast återföras om de antaganden och uppskattningar som ledde till ned-skrivningen förändras. Nedskrivningar återförs endast så att tillgångens nya bokförda värde inte överstiger det bokförda värde som tillgången skulle ha haft efter avskrivningar om tillgången inte hade skrivits ned.

Osäkerheter och bedömningar Nedskrivningsprövning av goodwill sker för gruppen av kassagenererande enheter till vilka goodwill har allokerats. Gruppen av kassagenererande enheter bestäms baserat på ledningsstrukturen för kommersiella segment och är kopplade till individuella marknader.

Strukturen och grupperna av kassagenererande enheter bedöms på årsbasis.

Nedskrivningsprövning av goodwill sker minst varje år för gruppen av kassagenererande enheter till vilka goodwill har allokerats.

För att bestämma nyttjandevärdet tillämpas metoden med förväntat kassaflöde. De viktigaste parametrarna i nedskrivningsprövningen är förväntningar på framtida fritt kassaflöde och antaganden om diskonteringsränta.

Förväntade framtida fria kassaflöden

De förväntade framtida fria kassaflödena grundas på aktuella prognoser och mål för 2021. Dessa fastställs på nivån kassagenererande enheter under prognos- och målplaneringsprocessen och baseras på externa informationskällor och industrirelevanta iakttagelser, däribland makroekonomiska och marknadsmässiga villkor. Alla tillämpade antaganden utmanas genom prognos- och målplaneringsprocessen baserat på

ledningens bästa uppskattningar och förväntningar, vilka till sin natur utgör bedömningar. De inkluderar förväntningar gällande omsättningsökning, EBIT-marginaler och investeringar. Antagandena innefattar att överföra invägd mjölk till mervärdesprodukter, mer lönsamma marknader och kostnadsbesparingsinitiativ.

Tillväxttakten efter strategiperiodens slut har angetts till den förväntade inflationstakten under slutperioden och förutsätter ingen nominell tillväxt.

Diskonteringsräntor

En diskonteringsränta, Weighted Average Cost of Capital (WACC), tillämpas för de specifika affärsområdena, och bygger på antaganden om ränta, skatt och riskpremie.

WACC omräknas till en ränta före skatt. Förändringar i de uppskattningar av det framtida kassaflödet eller dis-konteringsräntan som använts kan resultera i väsentligt förändrade bokförda värden.

Sysselsatt kapital

3.1 IMMATERiELLA TiLLGÅNGAR

Förvaltningsrapport Vår strategi Våra varumärken och affärssegment Vårt Ansvar Vår styrning Resultatöversikt Koncernredovisning Koncernens ESG-data (miljö, socialt ansvar och ägarstyrning)

85 ARLA FOODS ÅRSREDOVISNING 2020

Utökad produktionskapacitet

Arlas huvudsakliga materiella tillgångar finns i Danmark, Storbritannien, Tyskland och Sverige. Det bokförda värdet ökade till 2 915 miljoner EUR jämfört med 2 710 miljoner EUR förra året. CAPEX-nivån var återigen rekordhög med en total ökning på 14,6 procent till 580 miljoner EUR jämfört med 506 miljoner EUR förra året.

Viktiga investeringar under 2020 inkluderade fortsatt expansion av vår pulverproduktionskapacitet i Tyskland, utbyggnad av mozzarellaproduktionskapaciteten i Danmark och ytterligare investeringar i våra nyförvärvade produktionsanläggningar i Bahrain.

Materiella tillgångar,

uppdelat efter land, 2020 Materiella anläggningstillgångar, uppdelat efter land 2019

2 915

MILJONER EUR

2 710

MILJONER EUR

Danmark 46 % Sverige 11 % STORBRITANNIEN 19 % Tyskland 14 % Övriga 10 %

Danmark 44 % Sverige 11 % STORBRITANNIEN 21 % Tyskland 13 % Övriga 11 %

Tabell 3.2.a Materiella anläggningstillgångar (miljoner EUR)

Mark och byggnader

Maskiner och andra tekniska anläggningar

Inventarier, verktyg

utrustningoch Pågående

ny-anläggningar Totalt 2020

Anskaffningskostnad den 1 januari 1 666 3 152 685 407 5 910

Valutakursjusteringar -17 -13 -14 -2 -46

Tillskott 81 102 60 337 580

Överfört från anläggning under uppförande 66 195 28 -289

-Avyttringar -26 -23 -35 - -84

Omklassificering - 58 - - 58

Anskaffningskostnad den 31 december 1 770 3 471 724 453 6 418

Av- och nedskrivningar den 1 januari -705 -2 021 -474 - -3 200

Valutakursjusteringar 1 5 4 - 10

Årets av- och nedskrivningar -73 -234 -74 - -381

Avskrivningar på avyttringar 13 31 24 - 68

Av- och nedskrivningar den 31 december -764 -2 219 -520 - -3 503

Bokfört värde den 31 december 1 006 1 252 204 453 2 915

ROU-tillgångar som ingår i det bokförda värdet 136 13 80 229

2019

Anskaffningskostnad den 1 januari 1 461 2 907 552 289 5 209

Ändrade redovisningsprinciper 95 27 77 - 199

Justerad kostnad per den 1 januari 1 556 2 934 629 289 5 408

Valutakursjusteringar 18 15 10 2 45

Tillskott 47 78 45 336 506

Fusioner och förvärv 23 23 2 - 48

Överfört från anläggning under uppförande 36 162 22 -220

-Avyttringar -14 -60 -23 - -97

Anskaffningskostnad den 31 december 1 666 3 152 685 407 5 910

Av- och nedskrivningar den 1 januari -645 -1 841 -415 - -2 901

Valutakursjusteringar -4 -7 -7 - -18

Årets av- och nedskrivningar -70 -223 -74 - -367

Avskrivningar på avyttringar 8 56 22 - 86

Omklassificering 6 -6 - -

-Av- och nedskrivningar den 31 december -705 -2 021 -474 - -3 200

Bokfört värde den 31 december 961 1 131 211 407 2 710

ROU-tillgångar som ingår i det bokförda värdet 109 21 78 208

Sysselsatt kapital