• No results found

Våra implementerade koncernpolicyer är:

• Anti-korruption

• Uppförandekod för medarbetare

• Goes Without Saying-policy

• Uppförandekod för samarbetspartners

• Sanktionspolicy

• Visselblåsarpolicy och riktlinjer

Policyerna gäller över hela bolaget och på alla våra marknader och är godkända av VD.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

125 125 Hållbarhetsredovisning

Skatt

207-4 Land-för-land-rapportering

Väsentlighet och avgränsning

På Heimstaden ser vi skatt som ett socialt ansvar och tycker att det är viktigt att skatt betalas i det land där värde skapas, i rätt tid och i enlighet med lokala skatteregler. Regelbunden administration och betalning av skatter är en integrerad del av vår verksamhet och vi fokuserar på transparent efterlevnad gentemot skattemyndigheter.

Samtidigt är skatt en affärskostnad som kan bidra till att minska vår affärsrisk, om den hanteras effektivt till den nivå som krävs enligt lag, för att uppfylla våra skyldigheter gente-mot intressenter.

Hållbarhetsstyrning

Eftersom vi är en multinationell koncern, utför samtliga dot-terbolag operativ affärsverksamhet i jurisdiktioner där vi är närvarande. De kommer dock aldrig att utgöra verksamhe-ter som ägnar sig åt skadlig skatteplanering, vilket vi anser är oacceptabelt. Att noggrant kontrollera internprissättning är en integrerad del i att minska de negativa effekterna av vårt skatteavtryck.

Skattepolicyn ägs av Heimstadens finansavdelning och granskas av CFO. Policyn täcker alla avgifter som betalas till respektive lands skattemyndigheter och gäller för samtliga dotterbolag och medarbetare i Heimstaden från och med dagen för antagandet. Heimstaden avser att detta uttalande ska tillgodose eventuella lagstadgade skyldigheter att redo-göra för vår inställning till hanteringen av skatter.

Heimstadens CFO har det operativa ansvaret för koncernens skattemässiga ställning inom alla områden och har delege-rat det löpande ansvaret för skatt till respektive lokal ledning i vart och ett av Heimstadens dotterbolag. Väsentliga skatte-ärenden behandlas rutinmässigt vid revisions- och riskutskot-tets möten där även koncernrevisorn är närvarande.

Uppföljning

Group Legal and Tax utvärderar ledningens tillvägagångssätt genom att rapportera skatt på koncernnivå, övervaka och tillhandahålla koncernöversyn av skatter och bistå med skat-terådgivning. Land-för-land-rapporteringen om skatt visas i tabellen till höger och speglar året 2020.

GRI 207­4 Land­för­land­rapportering (hela bolaget)

Miljoner SEK Sverige Norge Danmark Nederländerna Tyskland Tjeckien Polen

Antal medarbetare 393 133 126 23 117 580 0

Intäkter från tredje parts försäljning 2 567 708 1 526 1 029 10 1 465 0

Intäkter från koncerninterna transaktioner

med andra skattejurisdiktioner 1 410 110 -138 143 0 0 0

Resultat före skatt -77 288 1 729 1 307 0 1 015 0

Anläggningstillgångar utöver likvida medel 22 688 5 603 36 215 23 378 1 13 864 0

Betald bolagsskatt 112 60 133 80 -1 32 1

Upplupen bolagsskatt på resultat 34 56 102 101 0 111 0

Tabellen speglar land-för-land-rapporteringen för året 2020 för alla länder där Heimstaden hade verksamhet i under året.

Våra implementerade koncernpolicyer är:

• Skattepolicy

Policyn gäller i hela bolaget och på alla våra marknader och är godkänd av VD.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning

ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN

Energi

302-1 Energianvändning i verksamheten 302-3 Energiintensitet

Väsentlighet och avgränsning

Fastighetssektorn står för 40 procent av energianvändningen i EU:s medlemsländer. Energieffektiva åtgärder och fossilfri energi är också viktiga för våra intressenter och det påverkar våra kunders förmåga att leva hållbart. Vi använder energi till uppvärmning och el i våra fastigheter. Fastighetsförvaltningen har en direkt inverkan på energianvändningen, och vi kan på-verka den genom energieffektiviseringsåtgärder. Dessvärre kan vi inte påverka energianvändningen i alla fastigheter, vilket förklaras i avsnittet Rapporteringsprinciper.

Hållbarhetsstyrning

Vårt energiarbete utgår från Heimstadens affärs- och hållbar-hetsstrategi.

I avsnittet Färdplan för klimatet kan du läsa om vår hållbarhets-styrning, strategi och våra klimatmål. Klimatmålen är i linje med Parisavtalets 1,5-gradersambition, vilket innebär att vi, med 2019 som basår, åtar oss att minska utsläppen av växthusga-ser inom ramen för Scope 1 och Scope 2 med minst 46% till 2030. För att nå målet blir den minskade energianvändningen en nyckelfaktor, där vi har som mål att minska mängden köpt energi med 2% per kvadratmeter årligen till 2025 (i jämförbara fastighetsbestånd), med 2019 som basår. Head of Group En-ergy Management spelar en viktig roll i att säkerställa en en-hetlig energioptimering i samtliga länder och att Heimstadens energirelaterade mål uppfylls. Fastighetsförvaltningen har an-svaret för energianvändningen och val av energislag. Vi arbetar löpande med energieffektiviseringar och utbildar medarbetarna i energieffektiv drift. Energieffektiviseringsåtgärder prioriteras utifrån den förväntade effekten på energianvändningen och minskningar av växthusgasutsläppen till en rimlig kostnad.

Vid förvärv granskar vi alltid fastigheterna, vilket resulterar i en handlingsplan för energirelaterade åtgärder.

Vi minskar mängden köpt energianvändning genom att:

• installera smarta styrsystem, använda byggnadstekniska åtgärder för att minska värmeförluster, ställa krav i samband med nybyggnation och genom att investera i solceller.

• certifiera alla nybyggnadsprojekt med Sweden Green Buil-ding Councils certifiering ”Miljöbyggnad Silver” i Sverige eller minst energiklass A 2015 i Danmark (lagkrav).

• implementera ett hållbarhetsprogram med krav på entre-prenörer gällande energi- och resurseffektivitet.

• ha ett koncernmål om att installera solceller på alla ny-byggnationsprojekt, där det är tillämpligt.

Uppföljning

I Sverige, Norge, Tyskland, Island och Nederländerna sam-manställer vi energistatistik månadsvis eller kvartalsvis, vilket gör att vi kan upptäcka avvikelser i energianvändningen och agera utifrån dem. Vi sammanställer energidata per land minst en gång per år för att säkerställa framsteg så att vi klarar av att nå våra mål i tid. Det ger oss möjligheten att genomföra fler åtgärder om så krävs. 2021 nådde vi vårt mål om att endast använda ursprungsmärkt förnybar el i vår befintliga portfölj.

Trots att många energieffektiviseringsåtgärder genomförts i alla länder var 2021 ett energiintensivt år där energianvänd-ningen och koldioxidutsläppen ökade jämfört med 2020. De främsta anledningarna var att 2020 var mycket varmare och vår fastighetsportfölj växte rejält. Dessutom använde vi mer naturgas efter att ha ersatt lokal kolanvändning med högef-fektiva centrala gaspannor i många lägenheter i Tjeckien. I tillägg datatäckningen i Tyskland och Nederländerna ökat under året och eftersom en stor andel data är manuellt

in-samlad finns det en osäkerhet i kvaliteten. Vi arbetar stän-digt med att förbättra datakvaliteten genom implementering av systemlösningar. Jämfört med 2020 hade vi en helårs Corona-effekt 2021, med ökad energianvändning genom varmvatten- och värmeanvändning. Vi har påbörjat implemen-teringen av vår klimatplan och kommer att arbeta intensivt för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen i vår fastighetsportfölj. Effekterna från energiinvesteringar på fastigheternas värmesystem kan fullt ut först följas upp då de varit i drift under den kalla perioden av året. Normalt krävs in-trimningar och ett kalenderårs drift innan dessa slagit igenom fullt ut. Utöver denna driftsfas så kräver flertalet energiinveste-ringar projektering, och även i vissa fall, tillstånd från myndig-heter som också innebär att projektstart kan fördröjas från flera månader upp till ett år efter beslut om genomförande.

Av våra fastigheter är 1% certifierade med ”Miljöbyggnad Sil-ver”, ”Miljöbyggnad Brons” eller ”BREEAM, very good” per den 31 december 2021.

2021 har vi till exempel:

• Bytt ut gamla gaspannor i Tyskland till mer effektiva, vilket ledde till en energireduktion på upp till 30 procent per fastighet

• Bytt ut den sista oljetanken i Nederländerna mot en effek-tiv naturgaspanna

• Slutfört fem hållbarhetsprojekt i Nederländerna, med syfte att minska energi och utsläpp genom att till exempel iso-lera byggnader

• Färdigställt isoleringsprojekt som påverkar 1 400 lägenheter i Tjeckien, vilket gav en energiminskning på cirka 9 500 GJ/år

• Installerat frånluftsvärmepumpar i en fastighet i Sverige, vilket resulterade i en energireduktion på upp till 25% i fastigheten

• Installerat styrsystem i fem byggnader i Norge, vilket mins-kade energianvändningen med minst 7 procent

• Bytt 800 fönster i 200 lägenheter i Norge för att undvika energiförlust

• Implementerat ett övervaknings- och kontrollsystem som ett pilotprojekt i Danmark, som beräknas att minska en-ergianvändningen med 3–7 procent per fastighet. I den första fastigheten minskade vi energianvändningen med 10 procent.

• Installerat smarta mätare i närmare hälften av det isländska fastighetsbeståndet

• Installerat 14 vattenmätare i Ásbrú, Island, vilket ledde till en energiminskning med 30–43 procent per fastighet.

Våra implementerade koncernpolicyer är:

• Miljöpolicy (inklusive försiktighetsprincipen)

Policyn gäller i hela bolaget och på alla våra marknader och är godkänd av VD. Utöver denna finns det ytterligare policydokument lokalt i länderna för att vi ska uppfylla de nationella lagkrav och efterlevnadskrav som finns på respek-tive marknad.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

127 127 Hållbarhetsredovisning

GRI 302­1, 302­3 Energianvändning i fastigheterna i MWh (i hela bolaget)

2021 2020 2019

Värme 784 079 637 522 302 890

Varav förnybar värme 371 090 279 163 269 149

Fjärrkyla 326 203 224

El 76 507 71 536 69 390

Av vilka förnybara bränslen 74268 68 240 68 247

Summa energianvändning (värme, kyla, el) 860 912 709 261 372 504

Elproduktion (solenergi)

Installerad kapacitet (solceller), kWp 1 262 374 329

Producerad mängd solel, MWh 595 456 28

Data för 2021 inkluderar energi som köpts in av Heimstaden i Sverige, Norge, Nederländerna, Tyskland, Island och delvis Danmark under 2021. För övriga fastigheter är inte energianvändningen för år 2021 tillgänglig ännu och därför används värden för 2020 till Tjeckien och delvis Danmark. För Island används en uppskattning från energileverantören för de fastigheter där det inte finns en digital mätare. Fastigheter där kunderna har egna energiavtal är inte inkluderade, då det inte är möjligt för Heimstaden att få energidata i dessa fall. Under 2021 har den totala energianvändningen ökat på grund av nyförvärv och vädret som varit svalare under 2021 jämfört med 2020. Elen som inte är förnybar kommer från fastigheter som vi har förvärvat nyligen och som inte har avtal med förnybar el. Avtalen kommer bytas till avtal med förnybar el så snart det är möjligt. Den installerade kapaciteten solceller har ökat under året. Många av de installerade solcellsanläggningarna installerades under Q3-Q4, vilket innebär att den pro-ducerade mängden solel är något lägre i relation till installerad kapacitet. För mer detaljerad information om energianvänding och rapportering, se redovisningsprinciperna och tabellavsnittet.

.

2021 2020 2019

Energiprestanda i kWh/m2 161 145 150

Energiprestandan baseras på energianvändningen inom Heimstadens fastigheter enligt tabellen ovan. Nämnaren består av den uthyrningsbara ytan i de fastigheter där Heimstaden tecknar energiavtalet och täljaren består av energianvändningen under ett helt år. Fastigheter där kunderna har egna energiavtal är inte inkluderade, då det inte är möjligt för Heimstaden att få energidata i dessa fall. Även fastigheter som saknar energidata för ett helt år (så som nyförvärv eller försäljningar under året) är exkluderade från intensitetssiffrorna. Energianvändningen per kvadratmeter har ökat under 2021 jämfört med 2020 på grund av att vädret varit svalare under 2021 jämfört med 2020. Läs mer om arbetet med energieffektivisering i av-snittet Energi.

Vatten

303-5 Vattenanvändning

Väsentlighet och avgränsning

Vatten måste behandlas som en värdefull resurs. I de länder Heimstaden verkar råder det ingen brist på vatten, men på grund av klimatförändringarna med förändrade vädermönster som följd, inklusive torka, översvämningar, ökade utsläpp och större efterfrågan på och överanvändning av vatten, kan det i framtiden uppstå vattenbrist. Heimstadens egen vattenan-vändning är en mindre del av den totala vattenanvattenan-vändningen i våra fastigheter. I huvudsak används vattnet av våra kunder, för exempelvis personlig hygien, tvätt, matlagning etc. Vi har dock ett ansvar för att stötta våra kunder och underlätta för dem att leva hållbart genom att erbjuda ansvarsfull vattenhan-tering och vatteneffektiv utrustning.

Hållbarhetsstyrning

Heimstadens hållbarhetsfokus är baserat på våra strategiska hörnstenar och underliggande hållbarhetsstrategi och mil-jöpolicy. Vi har satt ett vattenbesparingsmål för att minska vattenanvändning med 1% per kvadratmeter fram till 2030 (i motsvarande portfölj). I ett fåtal fastigheter i Sverige, Norge och Nederländerna använder vi digital mätning för vattenan-vändning i realtid så att vi omedelbart kan upptäcka avvi-kelser, såsom vattenläckage. Under lägenhetsrenoveringar ersätts duschutrustning och kranar med nya effektiva. I slutet av 2021 startade Heimstaden ett pilotprojekt i Nederländerna med syftet att uppmuntra kunder till att använda mindre vat-ten. I Tjeckien installeras dubbla spolsystem i alla toaletter som byts ut.

Uppföljning

I Danmark och Tjeckien sammanställs vattenstatistiken en gång om året, vilket innebär att vattenanvändningsvärden för hela året 2021 inte finns för alla fastigheter i tabellen nedan. I dessa fall används data för 2020 års vattenanvändning.

GRI 303­5 Vattenanvändning (i hela bolaget)

2021 2020 2019

Summa

vattenanvändning m3 7 592 252 6 955 106 3 437 108 Fastigheternas

vattenin-tensitet (per år) m3 per kvm 1,2 1,2 1,3

Data för 2021 inkluderar vattenanvändning i Sverige, Norge, Neder-länderna, Tyskland och delvis Danmark. För övriga fastigheter är inte vattenanvändningen tillgänglig ännu och därför används vattenan-vändningsvärden för 2020 till Tjeckien och delvis Danmark. Den totala vattenanvändningen för 2021 har ökat på grund av nyförvärv.

Fastigheternas vattenintensitet i m3/kvm per år

Mål Utfall

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning

ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN