• No results found

Långsiktig potentiell klimatpåverkan på marknader där Heimstaden äger fastigheter:

• Centraleuropa – värmeböljor, skogsbränder och torka är oftare förekommande.

• Nordeuropa – håller på att bli betydligt blötare och översvämningar vintertid kan bli vanligare.

• Urbana områden – exponering för värmeböljor, översvämningar och stigande havsnivåer.

Källa: https://ec.europa.eu/clima/change/consequencesentail.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning

ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN

Scenarioanalys

Heimstaden genomförde under 2020 en första skrivbordsanalys av klimatförändringarnas potentiella effekter för vårt bestånd.

Analysen är baserad på IPCC:s RPC 2,6- och RPC 8,5-scenario och har kartlagts med hjälp av det regionala klimatmodellerings-systemet RCA31 och RCA41, både utifrån IPCC:s kortsiktiga (år 2040) och långsiktiga tidsperspektiv (år 2100). Under 2021 utveck-lade vi analysen och dess resultat genom att börja analysera portföljen lokalt utifrån klimatrisker och sårbarhet på fastighetsnivå i de olika länderna. Resultatet av analysen ledde till konkreta åtgärder på fastighetsnivå. Vi kommer fortsätta med analysen under 2022.

Kort sikt 2040 Kort sikt 2040 Lång sikt 2100 Lång sikt 2100

RPC 2,6 8,5 2,6 8,5

Lagstiftning Teknik Marknad Anseende Brådskande Systemisk

Förhöjd medel-temperatur

värdet av finansiella

tillgångar påverkas energieffektiva tekniska lösningar

förändrade marknadspriser för tjänster och varor på

grund av ökade kostnader för CO2-utsläpp

energikrav i

miljöcertifieringar försämrad

hälsa ökat behov av

fastighetsunderhåll

ökade kostnader för skatt och försäkringar

fossilfria värmesystem krav på utsläppsminskningar i

nybyggnationer

sämre bostäder

hotade ekosystem och förlust av biologisk

mångfald försämrad

vattenkvalitet ökade kostnader för

CO2-utsläpp

sämre tillgång på produkter från

ökad efterfrågan på

skademinimerings-system

vissa fastigheter kan bli omöjliga att hyra ut

prissättning av mark och fastigheter

påverkas

fastighetsrelaterade skador

vissa platser blir obeboeliga

Extrem hetta

lagstiftning om värmekontroll i relation

till kunders hälsa

ökat behov av

kylsystem lägre

kundnöjdhet skogsbränder hälsoproblem, ökad dödlighet, torka och

vattenbrist

Kraftiga

regn lagstiftning om

översvämningskontroll som förstör tillgångar

och kundernas ägodelar starka vattenflöden

Heimstadens kategorisering och analys av scenarier har gjorts genom användning av Rossby Centres klimatscenarier bearbetade av SMHI, samt SMHI:s egna scenarioanalyser.

Källa: http://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier

1 Rossby Centres regionala atmosfäriska klimatmodell

EU­taxonomi

Under 2021 fastställde vi den andel av Heimstadens om-sättning, kapitalutgifter (capex) och driftsutgifter (opex) som omfattas av EU-taxonomin. Vi har också förberett organisa-tionen på att följa upp vår linjering med EU-taxonomin under 2022 och påbörjat kartläggningar av klimatrisker och sårbar-het på fastigsårbar-hetsnivå. Vi förväntar oss att endast en liten del av omsättningen är linjerad med EU-taxonomin, eftersom vår fastighetsportfölj till största delen består av äldre byggnader.

Gällande kapitalutgifter förväntar vi oss att en högre andel är linjerade med EU-taxonomin. Heimstaden följer minimum-kraven gällande sociala skyddsåtgärder genom vår Uppfö-randekod och Goes Without Saying-policy.

Redovisningsprinciper

Omsättningen som ingår i EU taxonomi-rapporten följer samma definition som i årsredovisningen och består av hy-resintäkter. Med kapitalutgifter (capex) avses tillägg till ma-teriella och immama-teriella tillgångar under räkenskapsåret före avskrivningar, omvärderingar, inkl. nedskrivningar, för räken-skapsåret och undantaget förändringar av det verkliga värdet.

Exempel på det kan vara större renoveringar, isoleringspro-jekt, digital mätning, solcellspaneler och laddstationer för elfordon. Med driftsutgifter avses direkta kostnader som inte bokförs som tillgångar och som avser forskning och utveck-ling, byggnadsrenovering, kortsiktiga leasingavtal, underhåll och reparation och alla andra direkta utgifter som rör det dag-liga underhållet av materiella anläggningstillgångar som utförs av företaget eller en för detta ändamål anlitad tredje part och som krävs för säkerställandet av dessa tillgångars fortlöpande och ändamålsenliga funktion. Opex motsvarar inte totala driftsutgifter, utan endast utgifter förknippade med tillgångens fortlöpande och ändamålsenliga funktion. Exempelvis inklu-deras underhåll och reparation av våra fastigheter medan ut-gifter för energi, vatten och fastighetsskatt exkluderas.

Heimstaden har verksamhet inom följande kategorier av EU-taxonomin inom bygg och fastighet:

• 7.1 Uppförande av nya byggnader

• 7.2 Renovering av byggnader

• 7.3 Installation, underhåll och reparation av energieffektiv utrustning

• 7.4 Installation, underhåll och reparation av laddstationer för elfordon i byggnader (och parkeringsplatser kopplade till byggnader)

• 7.5 Installation, underhåll och reparation av instrument och anordningar för mätning, reglering och kontroll av byggna-ders energiprestanda

• 7.6 Installation, underhåll och reparation av förnybar ener-giteknik

• 7.7 Förvärv och ägande av byggnader

Nästa steg

Heimstaden har identifierat EU-Taxonomins Climate Change Mitigation Act som den huvudsakliga handlingen som berör vår verksamhet. För att kunna rapportera fullt ut under räken-skapsåret 2022 planerar vi att:

• utföra en klimatrisk- och sårbarhetsbedömningar

• implementera kriteriet ”Do No Significant Harm” i våra pro-cesser.

Ekonomiska aktiviteter som omfattas av EU­taxonomin

Totalt i SEK Omfattas av

taxonomin i % Omfattas inte av taxonomin i %

Omsättning 9 685 100 0

Kapitalutgifter 140 979 100 0

Driftsutgifter 2 524 100 0

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

117 117 Hållbarhetsredovisning

Intressentdialoger

Vi kartlägger och analyserar intressenternas förväntningar på vår verksamhet. Vi ser detta som en förutsättning för att nå våra mål och skapa värde som är hållbart på lång sikt. I vårt arbete med att identifiera intressenter har vi utgått från dem vi har långsiktiga relationer med och som påverkas av och/

eller har påverkan på vår verksamhet. De huvudintressenter vi identifierat är kunder, leverantörer, långivare och investerare, medarbetare, samhällsaktörer och aktieägare.

Väsentlighetsanalys

För att uppfylla intressenternas förväntningar och utvärdera frågor som är viktiga för Heimstaden gör vi väsentlighetsana-lyser. Det gör vi genom att föra dialoger med våra intressenter samt redogöra för vår påverkan på människor, miljö, klimat, ekonomi och samhälle samt för vår vision och affärsstrategi.

Dialoger med intressenter genomfördes mellan 2017–2021.

För att kommunicera och anpassa våra förväntningar efter globala best practice, är områdena som tas upp i Heimsta-dens väsentlighetsanalys baserade på GRI-standarder för hållbarhetsrapportering. GRI-områden och deras definitioner finns här.

Vi har identifierat följande väsentliga GRI-områden att rappor-tera: GRI 205 Anti-korruption; GRI 201 Ekonomiskt resultat;

GRI 207 Skatt; GRI 302 Energi; GRI 305 Utsläpp av växthus-gaser; GRI 306 Avfall; GRI 401 Anställningar; GRI 403 Hälsa och säkerhet i arbetet samt GRI 413 Lokalsamhället. Utö-ver de hållbarhetsfrågor som bedömts väsentliga utifrån ett GRI-perspektiv, arbetar Heimstaden strukturerat och långsik-tigt med effektiv vattenanvändning och mänskliga rättigheter.

Utöver Heimstadens påverkan på människor och vår planet, analyserar vi de risker och möjligheter som en hållbar om-ställning kan innebära för oss. Konceptet med dubbel vä-sentlighet ger ett mer holistiskt perspektiv på vår hållbara utvecklingsresa, enligt rekommendationerna i EU-kommissio-nens direktiv om hållbarhetsrapportering.

Projekt för spårning av hållbarhetsarbetet

För att förstå kundernas inställning till hållbarhet och utvär-dera hur vårt hållbarhetsarbete uppfattas, lanserade vi ett Sustainability Tracker-projekt under fjärde kvartalet 2021.

Projektet ska genomföras i två etapper: ett kvalitativt bestå-ende av intervjuer med ett litet urval kunder från våra markna-der och ett kvantitativt med frågeformulär till en större andel personer. Syftet med intervjuerna är att förstå hur våra kunder uppfattar hållbarhet och att samla in insikter om deras syn på Heimstadens hållbarhetsarbete. De kvalitativa intervjuerna kommer att resultera i en fristående rapport, som ska fung-era som input för det kvantitativa frågeformuläret. Projektet är fortfarande i sin linda, men färdigställt kommer det att ge oss en fördjupad förståelse om våra kunders attityder till och för-väntningar på hållbarhet.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning

ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN ÅRSREDOVISNING 2021 HEIMSTADEN

Intressenter Ägare Samhällsaktörer Medarbetare 1 Långivare och

investerare Leverantörer Kunder

Möjligheter till dialog

• Möten med ägarrepresentanter

• Styrelsemöten

• Årsstämma

• Möten med aktieägare

OFFENTLIG SEKTOR

• Dialogforum i samband med stadsplanering och dialoger med fastighetsutvecklare

• Dialogforum gällande miljö- och sociala frågor i lokalsamhället

• Dialoger med kommuner

• Dialoger vid etablering på nya marknader

IDEELL SEKTOR

• Engagemang och närvaro vid möten med intresse- och branschorganisationer

• Nätverksträffar

UNIVERSITET & GYMNASIER

• Arbetsmarknadsdagar

• Företagspresentationer för studenter

• Projekt-/examensarbeten

• Interna konferenser och möten

• Enskilda möten med banker och investerare

• Finansiell rapportering

Kapitalmarknadspresentationer

• Emittering av obligationer och Gröna obligationer

• Upphandling av ramavtal, beställningar och möten med leverantörer

• Revidering av

hållbarhetskrav i samband med omförhandling/

omtecknande av avtal

• Kundtjänst och löpande dialog avseende fastighetsförvaltning

• Kundnöjdhet

• Lokala event

• Sustainability Tracker:

kvalitativa intervjuer och kvantitativa undersökningar angående kunders uppfattning om hållbarhet.

Viktiga frågor:

• Samhällsengagemang och socialt ansvar

• Kundnöjdhet

• Långsiktig stabil avkastning med hänsyn till människor, etik och miljö

• Hållbar tillväxt

• Transparent rapportering

• Samhällsengagemang och socialt ansvar

• Trygghet och säkerhet i lokalsamhället

• Utsläpp av växthusgaser

• Klimatförändringar

• Karriärmöjligheter

• Praktikmöjligheter

• Ansvarsfulla och etiska affärsmetoder

• Stabil och långsiktig arbetsgivare som erbjuder bra anställningsvillkor och arbetsmiljö

• Specifikationer av arbetsvillkor hos leverantörerna med avseende på mänskliga rättigheter och miljöarbete

• Samverkan för ökad hållbarhet

• Trivsam och trygg boendemiljö

• Prisvärda lägenheter

• God service

• Tillgänglighet till kollektivtrafik och närservice

Våra åtgärder

Heimstaden har ett starkt fokus på miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning

• Heimstaden genererar långsiktigt värde till sina aktieägare genom att säkerställa en effektiv verksamhet, positiv kundupplevelse och långsiktigt hållbara fastigheter. Redovisas i avsnittet Ekonomiskt resultat.

• Heimstaden bidrar till en mer hållbar bostadsmarknad

• Heimstaden bygger hållbara, trygga och inkluderande stadsdelar och lokalsamhällen

• Heimstaden erbjuder praktikplatser och sommarjobb till studenter

• Redovisas i avsnittet Lokalsamhällen

• Höga etiska standarder

• Starkt fokus på ledarskap, medarbetarutveckling och arbetsvillkor

• Redovisas i avsnittet Anställningar och avsnittet Hälsa och säkerhet i arbetet

• Etablerade ett nytt betyg om ”BB+” från Fitch (CDP, TCFD), redovisas i avsnittet Färdplan för klimatet

• Arbete för kontinuerliga förbättringar

• Verktyg för att spåra resultat

• Rapportering av leverantörsled i avsnittet Mänskliga rättigheter

• Arbete för kontinuerliga förbättringar

• Ett brett utbud av lägenheter i olika prisklasser

• Redovisas i avsnittet Lokalsamhällen

1 All information om medarbetare avser både medarbetare i Heimstaden AB och Heimstaden Bostad AB.

INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL

|

OM HEIMSTADEN VERKSAMHETSÖVERSIKT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT FINANSIELL INFORMATION HÅLLBARHETSREDOVISNING Hållbarhetsredovisning

119 119 Hållbarhetsredovisning