• No results found

Implicita uttryck

7. Resultat & analys

7.2 Sexuell läggning & sexualitet

7.2.2 Implicita uttryck

Implicita uttryck för sexuell läggning gällande samlag och befruktning kunde identifieras i samtliga läromedel. I NE identifierades följande citat i anslutning till underrubriken ”ett nytt liv”:

Kvinnans äggceller bildas i de två äggstockarna. Var fjärde vecka släpps en äggcell från någon av äggstockarna. Om kvinnan till exempel har samlag med en man och sperma sprutas från mannens snopp in i kvinnans snippa kan äggcellen bli befruktad. Sperman innehåller många miljoner

spermier. Spermierna simmar i kapp mot äggcellen. Men bara en kan tränga igenom äggcellens hölje och befrukta ägget. När det sker börjar graviditeten (NE).

I detta citat exemplifieras det heterosexuella samlaget när befruktning ska ske. Det beskrivs inga alternativa sätt att bli gravid på än genom samlaget mellan man och kvinna. Således kan det tolkas som att citatet tar heterosexualiteten som utgångspunkt vilket kopplas till Butlers idé om den heterosexuella matrisen (Ambjörnsson 2016, s.94.). Detta eftersom det som implicit uttrycks i detta citat är att man och kvinna förväntas ha samlag med varandra och vilket därav kan tolkas som att de lever i ett heterosexuellt förhållande.

Det heterosexuella samlaget presenteras även i Clio men på följande sätt:

Det finns olika sätt att bli gravid på. Det vanligaste sättet är att en man och en kvinna har samlag. Det är när mannens snopp kommer in i kvinnans slida och får utlösning i den (Clio).

Efter ovanstående citat presenteras det närmare hur befruktningen går till. Vidare i texten under en egen underrubrik, beskrivs det hur det finns andra sätt för befruktningen att ske, som exempelvis genom inseminering och provrörsbefruktning och att dessa sätt kan vara användbara när en kvinna lever ensam, med en annan kvinna eller har svårt att få barn (Clio). Till skillnad från NE beskrivs alternativa sätt att bli gravid på som inte enbart innefattar ett heterosexuellt förhållande.

Även i Gleerups talas det som samlag och befruktning. Det beskrivs att befruktning kan gå till på olika sätt som exempelvis genom samlag, inseminering och

provrörsbefruktning. Ett samlag kan gå till på olika sätt, men för att en befruktning ska ske behöver en penis komma in i slidan. I ett tillhörande filmklipp som handlar om befruktning beskrivs att ”om man vill göra ett barn kan en vuxens mans snopp få komma in i en vuxen kvinnas snippa” (Gleerups). Vidare beskrivs det hur:

En tjej kan bli med barn utan en kille också. Då kan man få in spermierna in i äggledarna med hjälp av en spruta istället för en snopp. Eller så tar en doktor ett ägg och några spermier och lägger i ett litet fat. Där kan en spermie ta sig in i ägget, sen kan det befruktade ägget sprutas i en

Citaten från Clio och Gleerups visar på alternativ till det heterosexuella samlaget gällande befruktning. I Clios beskrivning nämns det dock hur det ”vanligaste” sättet är ett samlag mellan man och kvinna, vilket kan kopplas till den heterosexuella matrisen (Ambjörnsson 2016, s.94) eftersom denna bland annat beskriver hur män och kvinnor förväntas ha sex med varandra. Gällande befruktningen talar inte Gleerups om något sätt som är mer vanligt än något annat, utan istället beskrivs olika sätt som en befruktning kan ske på vilket således tolkas som relativt neutralt vilket gör att detta citat kategoriseras som ett citat med icke-heterosexuell utgångspunkt.

Kärlek

Följande implicita exempel kommer från de delar av texten som berör kärlek. I NE:s avsnitt om kärlek och relationer finns underrubriker som ”förälskelse” och att ”göra slut”. Följande citat finns under dessa rubriker:

Har du någon gång blivit varm och lite andfådd när du varit nära en annan person? Hjärtat har slagit snabbare, du har kanske blivit torr i munnen, full i skratt, darrig eller blyg? Då har du antagligen varit kär i den personen […] Att vara ihop med någon som man inte trivs med kan vara väldigt jobbigt. Om man egentligen inte vill vara ihop med sin pojkvän eller flickvän kan man känna dåligt samvete. Samtidigt kanske man blir arg och irriterad för att man inte får ha det som man själv vill (NE).

I exemplen gällande kärlek finns inga uttryck för vilken sexuell läggning en förväntas ha, utan det beskrivs hur en kan vara kär i en person alternativt sin pojkvän eller flickvän. Det finns inte heller några bilder som framställer någon sexuell läggning som mer vanlig än någon annan. Därmed kan dessa formuleringar tolkas vara neutrala eftersom det inte uttrycks vara mer vanligt att vara kär i det motsatta könet eller dylikt. Således tolkas dessa uttryck ha en icke-heterosexuell utgångspunkt och därmed motsats till Røthing & Bang Svendsens (2011) samt Ambjörnssons (2016) definitioner av heteronormativiteten som det mest vanliga och önskvärda.

Även Clio har neutrala beskrivningar kring kärlek där det beskrivs likt NE att en kan känna kärlek till en person. Beskrivningarna följs vidare av den textruta kring olika sexuella läggningar som presenterats tidigare i denna uppsats. I Clio finns det dock ett filmklipp där en forskare förklarar vad kärlek egentligen är och vad som händer i hjärnan när människor blir kära:

Kärlek är en handfull system i hjärnan som gör att vi hittar en partner, vi parar oss och vi sprider våra gener till nästa generation. Det är liksom den evolutionära grunden till vad kärlek är […] det här systemet är till för att vi ska sprida våra gener, så vi får en belöning när vi gör saker som liksom gynnar spridningen av våra gener, så det här är ett system som lurar oss att ha sex helt enkelt (Clio).

Videon kan vid ett första intryck tolkas vara neutral eftersom ordet partner används. Det tolkas dock som lite mer icke-neutralt när det beskrivs hur ”parningen” är en del av den evolutionära grunden till kärlek. I videon beskrivs det hur man kan säga att människan blir ”lurad” att ha sex för att på så sätt sprida sina gener. Detta blir icke-neutralt eftersom spridning av gener via sex innefattar det heterosexuella samlaget mellan en biologiskt född man och en biologiskt född kvinna. Således kan denna video bidra till heteronormativitet och närmare bestämt till den heteronormativa matrisen

(Ambjörnsson 2016, s.94) som beskriver hur män och kvinnor förväntas åtrå varandra och ha sex med varandra.

I ett av Gleerups filmklipp som heter ”Förälskelsens hormoner” beskrivs det hur en person redan vid första ögonkastet vet om någon uppfattas som attraktiv. Det beskrivs vidare vad som händer i kroppen när en blir kär. I videoklippet ges beskrivningar och förklaringar till kärlek i kombination med en tjej och en kille som fungerar som skådespelare. Parallellt med beskrivningarna får en alltså följa tjejen och killens kärlekshistoria. I filmen används inte tjejer och killar vid förklaringar av kärlek utan istället genom att bland annat säga ”människor som blir kära i varandra”. Således ges inga explicita uttryck för vilka som förväntas bli kära och attraherade av varandra genom det talade språket i filmen. Dock kan skådespelarna som är med i filmen, en tjej och en kille, bidra till föreställningen om att en kille och tjej förväntas bli kära i

varandra, vilket såldes kan kopplas till Butlers beskrivning av den heterosexuella matrisen som beskriver hur män och kvinnor förväntas åtrå och begära varandra (Ambjörnsson 2016, s.94).

Normer

Under underrubriken ”Könsroller och jämställdhet” i NE redogörs kring könsroller och hur dessa har sett ut under en lång tid. Män skulle exempelvis arbeta medan kvinnorna skulle vara

hemma och ta hand om barnen. Vidare beskrivs det hur det idag är mer jämställt och att män och kvinnor ska dela på ansvaret för familjen och hemmet. Detta exempel uttrycker ingenting explicit kring sexuell läggning eller heterosexualitet, men implicit sägs det att en man och en kvinna ska dela på ansvaret i hemmet vilket kan tolkas som ett antagande om att dessa lever i en heterosexuell relation. Således kan detta exempel kopplas till Ambjörnsson (2016) samt Røthing & Bang Svendsens (2011) definitioner av heteronormativiteten som det antagande att heterosexuella relationer ses som mest normala och önskvärda. Detta eftersom det inte

beskrivs mer neutralt vilka som ingår i en familj, utan genom texten antas det vara en man och en kvinna.

7.2.3 Vad framställs som normal sexuell läggning och vad utesluts genom detta tal?

Related documents