• No results found

representationer för att beskriva innehållet

6.7 Implikationer och framtida forskning

Samspelet mellan löpande text och representation påverkar hur väl ett budskap för- medlas och därmed kvaliteten på läroböckerna. Representationerna i de studerade läroböckerna innehåller en stor mängd dold information och ingen vägledning ges om hur denna ska behandlas eller tolkas. Det blir en viktig uppgift för lärare att genom sin undervisning underlätta för eleverna att tolka läroböckernas representationer. Stu- diens analys påvisar att de läroböcker som studerats kräver att de aktivt används i undervisningen. Det är således inte läroböcker som är ämnade för självstudier. Ana- lysen visar också att det är viktigt att lärare är medvetna om fysikens diskurs för att upptäcka avsnitt där missuppfattningar lätt kan uppstå samt eventuella felaktigheter. Därför är det viktigt att lärare utvecklar kompetens i att kunna granska och analysera läroböcker och de representationer som förekommer däri. Det behövs verktyg för att systematiskt kunna granska läroböcker och deras representationer för att sedan kunna göra medvetna val gällande de läroböcker man använder i undervisningen. En multi- modal analys av läroböckers representationer kan därför utgöra stöd för lärare och andra när de står inför val av läroböcker. Denna avhandling lyfter fram delar som man kan fokusera på samt presenterar verktyg för att kunna genomföra en sådan granskning och analys. Det behövs ett reflekterande perspektiv vid läsandet av multi- modala texter. Genom att vara medveten om styrkor och svagheter hos representat- ionerna kan man säkerställa att en så bra lärobok som möjlig väljs och dessutom blir man medveten om var man behöver komplettera läroboken med annat material i sin undervisning.

6.7.1 Vad får den här studien för betydelse?

Den här avhandlingen lyfter fram att den pedagogiska diskurs som presenteras i läro- böcker skiljer sig från fysikens diskurs. Läroböckerna består av en pedagogisk text som reproducerar diskursen. I en lärobok finns didaktiska mål och därför har innehållet anpassats och urval och avgränsningar av fysikens diskurs gjorts. Lärare måste vara medvetna om att fysikens diskurs har genomgått transduktioner, ibland i flera led. Därför är det viktigt att lärare är insatta i fysikens diskurs så att de kan förstå dessa transduktioner och omsätta den disciplinära affordansen till den pedagogiska affordan- sen genom sin undervisning. Detta är något som lärare behöver göras medvetna om.

Resultaten från den här studien skulle dessutom kunna användas av kommande lär- oboksförfattare för att ge nästa generation läroböcker större meningspotential samt minska risken för missuppfattningar. Resultaten skulle även kunna användas inom lärarutbildning och i fortbildningssyfte för aktiva lärare för att lyfta diskussionen

kring användningen av representationer och deras meningserbjudande. De skulle även kunna utgöra diskussionsunderlag för att lyfta fram vikten av att aktivt använda repre- sentationer i undervisningen och inte enbart låta eleverna läsa läroböckerna på egen hand.

6.7.2 Förslag på vidare studier

I den här studien har endast ett kapitel valts ut att analyseras. Intressant att undersöka vidare är hur det ser ut i andra delar av fysiken. Då samma författare skrivit läroböck- erna som en helhet görs antagandet att det ser ut på likartat sätt genom hela läroböck- erna. Hur det egentligen ser ut skulle vara intressant att studera bland annat med avseende på hur innehålet förhåller sig till fysikens diskurs samt om det finns skillna- der i framförallt de matematiska representationerna beroende på ämnesområde.

Fokus i denna studie har varit på vilka representationer som förekommer i läro- böckerna, hur dessa används för att representera begrepp och vilket meningserbju- dande de ger. I studien framkommer att flera av representationerna har meningspot- ential men att det krävs undervisning om dem för att denna ska framträda. Det hade därför varit intressant att studera hur dessa representationer aktivt används i under- visningen av fysik för att stärka elevernas förståelse.

Då representationerna många gånger ger utrymme för diskussioner och stor variat- ion i undervisningen kring dem bör lärarhandledningen vara ett stöd för lärarna. Denna borde ge inspiration till diskussioner, guidning till fördjupande material och uppslag till laborativt arbete men hur ser det egentligen ut? Ett uppslag för fortsatt forskning på temat representationers meningsbärande är hur lärarhandledningarna stöttar lärarens undervisning.

Idag har på många skolor de tryckta läroböckerna ersatts av digitala läromedel. Dessa innehåller betydligt fler modes än läroböcker gör. Hur klarar de digitala läro- medlen av att beskriva fysikens diskurs? Vilken meningspotential bär de med sig? En studie av det meningserbjudande som representationerna i de digitala läromedlen har skulle vara ett bidrag till diskussionen kring de digitala läromedlens ställning i under- visningen.

6.8 Avslutningsvis

I inledningen skrev jag om mitt intresse för hur elever förstår naturvetenskap, och hur jag som lärare kan hjälpa dem att förstå de naturvetenskapliga begreppen, vuxit fram under mina år som verksam lärare. Under resans gång, med den här avhandlingen,

har jag tagit till mig många olika saker om representationer förmåga att erbjuda me- ning samt vilken betydelse det kan ha för hur eleverna tar till sig budskap. Jag har också förändrat min egen undervisning. Bland annat har jag lagt mer tid på att disku- teras representationer tillsammans med eleverna, både de som förekommer i läroböck- erna men också andra visuella representationer. Min medvetenhet om representation- ers meningserbjudande och hur dessa kan packas upp har därför utvecklat min under- visning.

Försök 5. Då glaset och pappersarket vänds upp och ned kommer pappersarket att bukta nedåt något på grund av tyngdkraften. Då uppstår ett undertryck i den lilla mängd inneslutna luft i glaset. Den tryckskillnad som då uppstår får arket att hållas kvar.

7SUMMARY