• No results found

Skolplanschen har inspirerats av planscher som illustrerar objekt på tom bakgrund. Dessa planscher illustrerar oftast biologisk vetenskap. Nu ska jag i kontrast till det skapa en plansch i samma manér men frångå biologin och vetenskapen för att ta den traditionella skolplanschen in i 2020-tals bildklassrum där fel är en del av att göra rätt.

Visst kan det vara spännande att tänka på tradition i koppling till min studie – för jag kan inte komma ifrån att det handlar om en omställning i attityd mot att göra fel. Att jag vill ifrågasätta skolnormen om att alltid göra rätt. Planschen uppmuntrar, bekräftar och påminner om att fel kan uppstå. Fel är inte fel – fel är en del av att göra rätt.

I planschen utgår jag från objektet suddgummi. Suddgummit blir en symbol för att ha gjort fel, sudda ut, låtas göra om, göra rätt. De övriga illustrationerna i planschen är inspirerade av de delar som behövs för att framgångsrikt kunna arbeta med fel i undervisningen. Suddgummits kapacitet, känslotillstånd för den stundande processen och de fel som inte går att ta bort men som ändå blir en del av resultatet.

Texten är skriven i andra person, i ”du-form”, för att planschen ska riktas mot läsaren. I planschen återfinns numrering med beskrivning nere i marginalen. Här följer en beskrivning.

”A. Suddgummi – något använd, närmast ett praktexemplar.”. Viljan är att suddet ska se något använt ut. Att personer innan använt det för att sudda ut fel – för att den nya suddaren ska känna sig mindre ensam om att göra fel.

”B. Suddgummi i genomskärning – delarna av suddets inre hjälper dig att komma framåt i ditt arbete.”. Illustrationen har inspirerats av biologiska skolplanscher som visar de inre delarna av djur och växter. Detta är ju såklart fiktion, ett sudd är ju ett sudd, men för att illustrera det abstrakta i interaktion, handlingsalternativ och känslotillståndet oro valde jag att hitta på organ inne i suddet som får den skapande processen att framskrida.

”1. Interaktion. 1a. Interaktion – när du samtalar med någon annan kan frågor, resonemang och återkoppling vara viktiga delar av din skapandeprocess.”. Detta refererar till tolkning- och

diskussionsdelen av denna uppsats. Där interaktion är en given omständighet för lärande.93 Interaktion handlar här om dialog och återkoppling.94 Detta har illustrerats med två vågade linjer som möts på topparna – i interaktion.

”2. Handlingsalternativ. 2a. Handlingsalternativ – är dina idéer som leder processen framåt, när ett fel uppstår kommer val behöva göras för att få ett resultat.”. Från egna erfarenheter av skapande processer vet jag att en ständigt gör val för att ta sig vidare. När eleverna i studien kör fast frågar de varandra och väljer handlingsalternativ.95 Detta sker med största sannolikhet även utan att eleverna säger något. En inre dialog med frågor till sig själv och val görs.

Handlingsalternativen har illustrerats som stamformade ”kroppar”, en kropp är en idé. Med kopplingar fram och tillbaka genom suddets inre.

”3. Oro – Kan du känna dig orolig för att resultatet inte kommer bli som du vill? Se suddgummit som en livboj och tänk på att använda strategierna (1a. o 2a.) för att komma framåt.”. Denna del grundas i hur det ibland kan kännas som ett motstånd att sätta igång. Suddet ska ses som en

”livboj” – att det går att sudda ut, börja om. Sedan ges rekommendationen att använda strategi 1a. och 2a, dessa kan hjälpa till när suddet inte fungerar.

”4. Suddets kapacitet – ibland tar suddet inte bort alla fel, det är en del av din process, använd dem. Fel är inte fel.”. Ibland är det så att suddet inte kan lösa alla fel. Kanske används ett medium som inte går att sudda ut, då går det förvisso att göra om. Men felet kvarstår som en del av processen. Om felen läggs på minnet kan det leda eleven till att minnas processen och föra resonemang om slutresultatet. Illustrationen är ett sträck som inte suddats ut helt och hållet.

”5. Suddskräp.”. Illustration av skräpet som blir när suddet använts – inget mer.

93 Säljö, 2014, sid. 37, 66, 232

94 Hattie, 2012, sid 157; Jerlström, 2008, sid. 14; Cure, Hill & Vaughan, 2018, sid. 15

95 Bearbetad empiri: under bildlektionen frågar eleverna varandra om rätt ögon- eller hårfärg.

Bild 6. Resultatet. Min skolplansch ”Fel är en del av att göra rätt. No. 1/1.”.

Källförteckning

Tryckta källor

Hattie, John (2012). Synligt lärande för lärare. Stockholm: Natur & kultur.

Ambjörnsson, Fanny (2004). I en klass för sig: genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer. Diss.

Stockholm: Univ.

Säljö, Roger (2014). Lärande i praktiken: ett sociokulturellt perspektiv. (Tredje upplagan). Lund:

Studentlitteratur.

Vygotskij, Lev Semenovič (1978). Mind in Society: the development of higher psychological processes.

Cambridge, Mass.: Harvard U.P.

Denscombe, Martyn (2018). Forskningshandboken: för småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. (Fjärde upplagan). Lund: Studentlitteratur.

Otryckta källor

Cure, Samuel; Hill, Allen; Cruickshank, Vaughan (2018) Mistakes, Risk and Learning in Outdoor Education. Journal of Outdoor and Environmental Education. 21. https://doi.org/10.1007/s42322-018-0012-y

Hodgson, Paula; Corolla, Kristof; Wai Yee Angel Ho (2018) Building Collaborative Creativity Through an Interative Approace. The Chinese University of Hong Kong.

Jerlström, Lena (2008) Att lära av sina misstag – misstag som verktyg till kunskap. Kandidatuppsats, Akademin för humaniora, utbildning o samhällsvetenskap, Örebro universitet.

Artiklar

James C. Willingham, Jeremy F. Strayer, Angela T. Barlow, and Alyson E Lischka (2018) Examining Mistakes to Shift Student Thinking, Magazine article: Mathematics Teaching in the Middle School vol.

23 no. 6 April 2018.

Jakobsson, Anders (2012). Pedagogisk Forskning i Sverige 2012 –”Sociokulturella perspektiv på lärande och utveckling”, årg 17 nr 3-4 issn 1401-1688.

Internetkällor

Skolverket – kursplan och läroplan för Bild i grundskolan. Lgr. 2011.

https://www.vr.se/uppdrag/etik/etik-i-forskningen.html, Vetenskapsrådet, Forskningsetiska principer,

http://www.k-blogg.se/tag/skolplanscher/, Karlsson, Pernilla, för Göteborgs stadsmuseum via Riksantikvariatämbetet, 2020-04-22

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skolplansch, Wikipedia, Skolplansch, 2020-04-22

Bilagor

Bilaga 1 – samtyckesblankett

Detta är en samtyckesblankett för att delta i studien som jag, Ebba Gradin, utför under vårterminen 2020. Empirin kommer att användas som underlag för mitt examensarbete och får endast användas av mig till arbetet samt i redovisningssituation. Jag kommer använda informationen från barn och lärare på så ett sådant sätt att de deltagande inte kan kännas igen i uppsatsen. Inte heller vilken skola eller stad kommer att framgå.

Studien handlar om att studera hur rätt och fel kommer till uttryck i skolans undervisning.

Genom egna erfarenheter och tidigare forskning på ämnet är studiens syfte att synliggöra vart fel kan användas som ett verktyg till bl.a. lärande i bildundervisningen.

För att samla in empiri till min studie vill jag genomföra en deltagande observation och några intervjuer. Jag kommer följa med en klass under några dagar där materialet samlas in.

Deltagande observation handlar om att jag sitter med på lektioner och befinner mig i skolans lokaler, jag kommer lyssna och anteckna.

Arbetet sker under handledning. Vår handledare arbetar på Institutionen för bild och slöjd-pedagogik, Konstfack.

Kontakta gärna mig om ni har frågor på mail eller telefon:

E-post: Telefon:

Tack på förhand!

Hälsningar, Ebba Gradin

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Samtycke till att delta i undersökningen.

Observation: JA [ ] NEJ [ ] Intervju: JA [ ] NEJ [ ]

Underskrift och namnförtydligande: _____________________________________________

Bilaga 2 – samtyckesblankett elever under 15 år

Jag heter Ebba Gradin och går sista terminen på lärarutbildningen vid Konstfack, institutionen för bild- och slöjdpedagogik. Nu ska jag skriva mitt examensarbete. Studien handlar om att studera hur rätt och fel kommer till uttryck i skolans undervisning. Genom egna erfarenheter och tidigare forskning på ämnet är studiens syfte att synliggöra vart fel kan användas som ett verktyg till bl.a. lärande i bildundervisningen.

För att samla in empiri till min studie vill jag genomföra en deltagande observation och några intervjuer. Det är din klass som valts ut och är den grupp jag kommer följa i några dagar.

Deltagande observation handlar om att jag sitter med på lektioner och befinner mig i skolans lokaler, jag kommer lyssna och anteckna.

Det material jag får av observationen och intervjuerna får endast användas i mitt examensarbete. Jag kommer använda informationen från barn och lärare på så ett sådant sätt att de inte kan kännas igen i uppsatsen. Inte heller vilken skola eller stad kommer att framgå.

För att använda det insamlade materialet i min uppsats och i redovisning behöver jag Ditt/Ert samtycke.

Arbetet sker under handledning. Vår handledare arbetar på Institutionen för bild och slöjd-pedagogik, Konstfack.

Kontakta gärna mig om ni har frågor på mail eller telefon:

E-post: Telefon:

Tack på förhand!

Hälsningar, Ebba Gradin

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Samtycke

Jag/Vi samtycker till att mitt/vårt barn får delta i denna undersökning enligt ovan Observation: JA [ ] NEJ [ ] Intervju: JA [ ] NEJ [ ]

Vårdnadshavarens underskrift: __________________________________________________

Elevens namn: _______________________________________________________________

Related documents