• No results found

6.1 Resultat av fallstudie

6.1.3 Indikator 3 – Energianvändning

Sökt betyg för energianvändning hos Byggnad 1 är Guld. Indikatorn har beräknats och jämförts med kraven för nyproducerade lokalbyggnader i BBR24 och guldkraven för Miljöbyggnad 3.0 för nyproduktion. För att Brons, Silver och Guld ska uppnås ska det finnas mätplaner och förvaltningsrutiner. Syftet med mätplaner är att val och placering av mätare framgår och syftet med förvaltningsrutiner är att följa upp ener- gianvändningen.

För att beräkna indikator 3 har IDA ICE använts. I simuleringen har olika poster ta- gits med i beräkningen, dessa är:

 Värme (fjärrvärme)

 Varmvattenberedning med inkluderande vvc-förluster  Fastighetsel

 Fastighetsenergi (producerad solel)

Genom IDA ICE och olika värden för parametrarna har den specifika energianvänd- ningen för Byggnad 1 beräknats till 63,0 kWh/m2. BBR-kravet på 60 % för lokal-

byggnader ger ett värde på ≤ 65 kWh/m²år vilket innebär att kravet för Guld upp- fylls med liten marginal och BBR-kravet uppfylls med god marginal. BBR-kravet en- ligt BBR24 ligger på 108 kWh/m²Atemp,år.

För att Byggnad 1 ska uppfylla kraven för Guld med god marginal även vid verifie- ringstillfället, har olika förslag på förbättringsåtgärder tagits fram, dessa är:

 Anpassade drifttider efter verksamheten

 Börvärdesjustera inomhustemperaturer under ledigheter  Justering av inblåsningstemperatur mot utetemperatur 6.1.3.2 Byggnad 2

Sökt betyg för indikator 3 är Guld. Byggnad 2 har jämförts med kraven enligt BBR25 och kraven för Guld i Miljöbyggnad, tillskillnad från Byggnad 1 som jämför- des med BBR24. Posterna som tagits med i beräkningarna för Byggnad 2 är:

 Värme (fjärrvärme)

 Varmvattenberedning inkl vvc-förluster  Fastighetsel

För Byggnad 2 har simuleringsprogrammet IDA ICE används för att beräkna den specifika energianvändningen. Den specifika energianvändningen för Byggnad 2 har beräknats till 68,0 kWh/m2. Indikatorn uppfyller därmed kravet för Guld och

BBR25. Dock uppfylls kraven för Guld med liten marginal för manualen där guld- kravet är 68,5 kWh/m2år. Byggnaden uppfyller kraven för BBR25 med stor margi-

nal eftersom BBR-kravet med luftflödestillägg är 114 kWh/m2år.

Likt Byggnad 1 är inte marginalen speciellt stor för att klara kraven för Guld. Därför måste vissa åtgärder tas vid för att byggnaden ska hålla samma värde vid verifie- ringen. Åtgärderna som ska tas vid är:

 Drifttiderna för ventilationen ska vara anpassade efter verksamheten  Om solceller utnyttjas kommer marginalen till Guld bli ännu större 6.1.4 Indikator 4 - Andel förnybar energi

6.1.4.1 Byggnad 1

Sökt betyg för andel förnybar energi är Guld. I underbilagorna går det att finna att beställaren tecknat avtal med ett energibolag om leverans av el som kommer ifrån hundra procent förnybara källor till deras anläggningar.

Den andel fjärrvärme som levereras till anläggningen som inte är förnybar eller flö- dande är högst 10 % vid framställningen av fjärrvärme. 6 % av energikällan är lokalt genererad.

I bilagorna finns även en avsiktsförklaring från fastighetsägaren. Där klargörs det att den el som ska användas är miljömärkt och att den ska användas till både fastighetsel och verksamhetsel. Det finns även ett intyg på att allokerad fjärrvärme och el är tredjepartsgranskad.

Mot bakgrund av dessa åtaganden uppfyller Byggnad 1 kraven för Guld på indikator 4.

6.1.4.2 Byggnad 2

Sökt betyg för indikator 4 är Silver. I underbilagorna återfinns dokument om att mil- jömärkt el ska användas till Byggnad 2. Den fjärrvärme som köps in till byggnaden ska vara fossilfri. Allokerad fjärrvärme och el ska vara tredjepartsgranskad. Tillskill- nad från Byggnad 1 har Byggnad 2 inga solceller, vilket måste beaktas i beräkningen för indikator 3. Möjlighet till att uppnå Guld för Byggnad 2 på indikatorn finns om solceller beaktas i beräkningen då indikator 3 och 4 är samverkande med varandra.

I bilagorna finns en avsiktsförklaring från fastighetsägaren där denne förklarar att miljömärkt el ska användas. I underbilagorna går det även att finna att fossilfri fjärr- värme ska köpas till byggnaden samt ett intyg på att fjärrvärmen och elen är tredje- partsgranskad. Den lokalt genererade elen är 0 % för Byggnad 2.

För att uppnå Guld ska:

 >5% av elen vara förnybar och lokalt genererad el  Den lokalt genererande elen användas i byggnaden  Solceller ska finnas med i beräkningarna

Då kraven för Guld inte uppnås erhålls det sökta betyget Silver för indikator 4. 6.1.5 Indikator 5 - Ljud

6.1.5.1 Byggnad 1

Sökt betyg för indikator 5 är Silver.

Under projekteringen beslutades det att trafikbuller och installationsbuller ska upp- fylla minst ljudklass B samt att stegljud och luftljud ska uppfylla ljudklass C. Vidare förtydligas en kravställning enligt Miljöbyggnad Silver: Ljudklass B ska uppfyllas för två i förväg valda parametrar, för övrigt gäller ljudklass C. Det beskrivs även att lju- disolering inom avdelning kan medges avsteg om det kompenseras med utökad ab- sorption enligt särskild utredning. Fastighetschefen har skrivit på att förvaltningsru- tiner kommer genomföras för byggnaden enligt rådande lagkrav samt uppdaterade krav i Miljöbyggnad 3.0.

Byggnadens ljudkrav motsvarar indikatorns betygskriterier för att uppnå betyget Sil- ver. För att byggnaden skulle kunna erhålla betyget Guld behövs alla fyra ljudpara- metrarna uppfylla ljudklass B. Dessutom ska det efter två år redovisas resultat från en enkät om ljudet eller utlåtande från ljudsakkunnig. Förvaltningsrutinerna är den samma som för betyget Silver och Brons.

6.1.5.2 Byggnad 2

Sökt betyg för indikatorn är Silver. För att uppnå kraven för Silver önskar beställa- ren ljudklass B för ljudisolering, stegljud, ljud från installationer, ljud från utom- hus/trafik samt för efterklangstider/rumsdämpning. I projektet beslutas att ”ljud från trafik” och ”stegljud” skall vara de två parametrar som med säkerhet skall upp- fylla ljudklass B relaterat till silverkraven för Miljöbyggnad. Förutom detta har även en ljudsakkunnig anlitats till projektet. För att uppnå Silver krävs det att fastighets- chefen upprättar förvaltningsrutiner, detta har gjorts för projektet och därmed kan indikatorn uppnå Silver.

Om Byggnad 2 hade ambitionen att uppnå Guld som betyg för indikatorn skulle samtliga parametrar inneha ljudklass B. Dessutom ska antingen en enkät om ljudet eller utlåtande från ljudsakkunnig finnas efter 2 år byggnaden tagits i drift.

6.1.6 Indikator 6 – Radon

Related documents