• No results found

INFORMANTERNAS SVAR

In document TRYGGHET OCH REKREATION (Page 31-34)

5 RESULTAT

5.2 INFORMANTERNAS SVAR

För att beskriva planeringen av Nydalaområdet genomfördes en gruppintervju med två informanter på Gator och parker; en landskapsingenjör och en landskapsarkitekt. Informanterna har besvarat frågorna utifrån sin egen kunskap.

5.2.1 PLANERING

En ny utvecklingsplan för Nydalaområdet är under framtagande på grund av att det nuvarande styrdokumentet, en skötselplan upphör att gälla. Skälen till att utvecklingsplanen uppdateras är också tillkomsten och planeringen av två nya stadsdelar nära sjön; Tomtebo gård och Tomtebo strand. Stadsdelarna skapar nya behov och aspekter att ta hänsyn till enligt landskapsarkitekten såsom platsbildningar, kommunikationer mellan platser runt sjön, trygghetsfrågor och naturvärden. Utvecklingsplanen kommer därför att vara bredare och innefatta mer planering runt naturvärden och jämställdhetsfrågor inom park-och naturmark. Planeringen sker ur

ett helhetsperspektiv och baseras på olika områdens miljöer och

användningsområden.

Informanterna beskriver att de samlar in synpunkter om Nydalaområdet utifrån tidigare utförda dialoger och ärenden, såsom dialogen för Tomtebo strand, stadsdelsdialogen, felanmälningar via kommunens system och synpunkter inkomna till andra kommunala förvaltningar och föreningar med intressen i området. De beskriver via mejl att arbetet för att säkra en jämlik tillgänglighet av tätortsnära naturområden främst gäller förbättring av trygghetsupplevelsen. Arbetet utgår ifrån handlingsplanen för Gator och parkers trygghetsarbete som publicerades 30 maj 2021 och har tre perspektiv. Det första är fysisk tillgänglighet; vilket kan vara exempelvis framkomlighet och sittplatser. Det andra är kontroll och överblickbarhet; vilket kan vara god belysning, gallringar för bättre sikt samt att hugga ner träd med fallrisk. Det tredje är värdeskapande; att skapa nya värden och platser som gör att fler människor vill befinna sig i skogen. Tjänstemännen besvarar frågan om de kan tänka sig att utföra åtgärder, som trygghetsvandringar med att de inte har utfört trygghetsvandringar i området men att de arbetar med delaktighet:

”Delaktighet är också ett sätt vi arbetar med jämlikhet: Målgruppsinriktade dialoger för grupper som är underrepresenterade i dialogsammanhang, oftast unga kvinnor och/eller barn, har prövats och är något vi vill arbeta mer med. […] Vi har ännu inte utfört någon vandring kring Nydala. Det är en god idé att göra en trygghetsvandring kring Nydalasjön och något vi tar med oss i det fortsatta arbetet. ”

5.2.2 GESTALTNING OCH SOCIAL KONTROLL

Enligt landskapsarkitekten påverkas belysningsstrategier av huruvida ett stråk eller plats identifieras som ett måstestråk. Klassificeringen av platser och stråk baseras på om de är viktiga vardagliga målpunkter. Exempel på måsteplatser är exempelvis torg eller busshållplatser. Enligt statistik över är Olle Fiskares väg ett måstestråk på Nydalaområdet. Förbättringar av belysning sker om synpunkter har uppkommit i

stadsdelsdialoger eller i Infracontrol; ett felanmälansystem för åtgärder i den fysiska miljön. En belysningsingenjör inom Gator och parker arbetar specifikt med att byta ut gammal eller bristfällig belysning men detta har inte skett just i Nydalaområdet enligt informanterna.

Tjänstemännen utgår också ifrån sin egen kompetens när de fattar beslut om förbättringar. Båda informanter berättar att det finns en tanke att exempelvis inte belysa hela området för att främja aktiviteter där det ska vara mörkt, såsom att se på stjärnorna samt mänskliga behov av att uppleva natten. Informanterna vill även ta hänsyn till de känsliga fladdermöss som bor i området. Landskapsingenjören beskriver att hon i första hand försöker skapa bättre belysning genom att släppa in naturligt ljus. Detta sker genom att stamkvista träd och glesa ut växtlighet mot vattnet. Att bredda motionsspår genom att avlägsna växtlighet är ytterligare ett sätt som landskapsingenjören arbetar med trygghet genom att förbättra sikten i området. Däremot betonar hon att skogen är dynamisk. Skogsområden av olika ålder och typer är viktiga för artsammansättningen vilket gör en långsiktig planering svår. Hon utreder vart de viktiga stråken ligger och öppnar upp skogen genom grova skötselprinciper. Informanten har redan glesat ut växtlighet och breddat spåret från Kinabron mot Hällan på norra delen av Olle Fiskares väg och planerar att fortsätta med den södra delen.

Förvaltningen av området; som antalet soptunnor och skötsel av grillplatser påverkas enligt tjänstemännen av att de eftersträvar en naturlig skoglig karaktär där exempelvis fler soptunnor inte förstärker karaktären. De beskriver även att Gator och parker tillhandahåller ved på grillplatser men eftersom allemansrätten gäller i parkmarken är besökare ansvariga för det som tas med.

5.2.3 UTVECKLING

Det finns både sommarstugor som är välskötta och i sämre skick. Landskapsarkitekten berättar att några av stugorna är med tillhörande tomt är uppköpta av Umeå kommun. Det är inte än fastställt vad som sker med de uppköpta tomterna men båda informanter vill förbättra allmänhetens tillgång till sjön vilket kan ske genom att utnyttja tomtmarken.

Social rörelse i området utgår ifrån sammanhängande stråk som blir en prioritet för att förstärka effektiva flöden i motionsområdet. Identifiering, inventering och kartering av platser där stråken är brutna är pågående och det digitala materialet är under utveckling. En bruten stig för löpning bredvid den norra stranden är tänkt att förlängas liksom ett brutet stråk från Tomtebo strand till Nydala. Nya stigar planeras mot vattnet på Olle Fiskares väg.

I samband med Tomtebo strand planeras utsiktspunkter och väl upplysta cykelvägar ut mot vattnet. Landskapsarkitekten förväntar sig mer rörelse i området efter att de nya stadsdelarna tillkommit. Han vill även att den skogliga karaktären kommer bevaras och förstärkas i framtiden med utgång från dialoger där medborgare har haft som önskemål att bevara skogen. Detta framkom i stadsdelsdialogen 2020. Nydala fritidsområde beskrivs inte som otryggt eller otrivsamt av de flesta tillfrågade i stadsdelsdialogen (Umeå Kommun, 2020). Som svar på frågan om hur hon tror att Nydalaområdet kommer utvecklas beskriver landskapsingenjören att hon hoppas på att diversifiera utbudet av mötesplatser och öka alternativa användningar av området

till något mer än fiske och grillplatser. Som exempel beskriver hon en stig för löpare, en meditationsplats, ett utsiktstorn och andra olika slags attraktioner för att locka till sig människor med olika intressen. Landskapsingenjören nämner även att hon hoppas att Nydalasjöns kulturmiljö och kulturhistoria kan bevaras genom att de sommarstugor som får vara kvar tas om hand.

In document TRYGGHET OCH REKREATION (Page 31-34)

Related documents