• No results found

Under vårterminen 2020 skriver jag, Pernilla Johansson ett examenarbete vid högskolan Dalarna. Syftet med studien är att få ökad kunskap om vad pedagoger i förskolan anser om musikens betydelse för barns utveckling samt insikt i hur de arbetar med musikaktiviteter i förskolan.

För att besvara det skulle jag behöva intervjua verksam personal, i första hand förskollärare, om just musik i förskolan. Frågeställningarna i mitt examensarbete omfattar följande frågor:

1. Vilka olika uppfattningar finns om musikens betydelse för barns utveckling hos de tillfrågade pedagogerna?

2. Hur arbetar pedagogerna med musik/musikskapande i förskolan? 3. Hur kan alla barn inkluderas i musikaktiviteter på förskolan?

Undersökningen kommer bestå av en intervju som varar ca 30 – 40 minuter och tanken är att det skall bli en intervju/diskussion om ovanstående punkter.

Musik och musicerande omnämns relativt ofta i styrdokumenten för förskolan, Lpfö 18 men även i läroplanen för grundskolan Lgr 11.

”Förskolan skall ge barnen förutsättningar att” kan vi läsa på flertalet ställen i läroplanen. Till exempel förutsättningar att ”..uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans” (Lpfö 18, s.16). Ändå menar vissa forskare att många lärare idag har en minskad kunskap om musik. Jag hoppas därför att den här undersökningen kan bidra med goda exempel hur musikundervisning i förskolan kan se ut och på så sätt belysa musikens vikt i undervisningen.

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning.

I denna undersökning ingår fyra förskolor och minst fyra förskollärare. Förskollärarna ansvarar för utbildningen och har de yttersta ansvaret för undervisningen och därför tillfrågas du i denna undersökning.

Intervjun kommer, efter ditt godkännande, att spelas in, för att sedan kunna transkriberas för att kvalitetssäkra materialet. Filerna tas bort direkt efter avslutad undersökning, det är endast jag som student och min handledare från Högskolan som har tillgång till det transkriberade materialet fram till dess att uppsatsen är färdig.

Resultatet av intervjuerna kommer publiceras i arbetet. Allt material kommer att avidentifieras och det kommer inte gå att identifiera någon av deltagarna i undersökningen då de ges fiktiva namn. Undersökningen skall inte medföra obehag för de medverkande. Det finns givetvis möjlighet att senare ta del av resultatet i den färdiga uppsatsen.

Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan givetvis när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering.

Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med examensarbetet. Som deltagare i undersökningen har du enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) rätt att få information om hur dina personuppgifter kommer behandlas. Du har också rätt att ansöka om ett så kallat registerutdrag, samt att få eventuella fel rättade. Vid frågor om behandling av personuppgifter kan du vända dig till högskolans dataskyddsombud.

Undersökningen kommer att presenteras i form av en uppsats vid Högskolan Dalarna. Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga:

Student: Handledare: Borlänge 2020-04-10 Solveig Ahlin Pernilla Johansson Email: sah@du.se

Email: h10pejoh@du.se Tel: Tel:

Underskrift: Pernilla Johansson Underskrift handledare:

Genom att skriva under har ni tagit del an informationen och godkänner ovanstående villkor. Ort och datum:

Underskrift:

Namnförtydligande:

Bilaga 2 - Intervjuguide

Inledning – innan vi startar

• Anonymitet – informera om att namn, lokalisation avidentifieras • Påminna om att intervjun spelas in

• Påminna om att de medverkande när som hest kan avbryta medverkandet utan vidare förklaring.

1. Vilka olika uppfattningar finns om musikens betydelse för barns utveckling hos de tillfrågade pedagogerna?

2. Hur arbetar pedagogerna med musik/musikskapande i förskolan? 3. Hur kan alla barn inkluderas i musikaktiviteter på förskolan?

Intervju – inledande frågor

• Hur länge har du jobbat som förskollärare? Vilken utbildning har du?

Hur länge har du arbetat på denna förskola? • Vad betyder musik för dig?

Vilka olika uppfattningar finns om musikens betydelse för barns utveckling hos de tillfrågade pedagogerna?

• I läroplanen för förskolan (s.9) kan vi läsa att ”Förskolan skall ge varje barn förutsättning att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och

kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans” Hur jobbar ni med detta på er förskola?

- Har du något exempel? - Kan du berätta mer?

• Anser du att musik är viktigt för barns utveckling? - Om ja, Varför? Om nej, Varför inte?

• Vad anser du utvecklas hos barnen genom musiken? Vad ger musik barnen? - Ge exempel

• Anser du att musik har påverkan på barnens humör och välbefinnande? - Om ja, Hur? På vilket sätt?

Hur arbetar pedagogerna med musik/musikskapande i förskolan?

• Brukar ni/du använda instrument i er musikstund? - Om ja, vilka?

- Om nej, varför?

• Upplever du att musicerandet blir annorlunda med instrument? Hur i så fall? • Anser du att musiken skapar en positiv stämning i barngruppen?

- Om ja, hur märks det?

- Om nej, varför gör det inte det tror du?

• Upplever du att barnen brukar använda musik på eget bevåg på förskolan? Tex. Sjunga mycket, spela?

Om ja, i vilket sammanhang? Brukar ni ta tillvara det på något särskilt sätt?

Hur kan alla barn inkluderas i musikaktiviteter på förskolan?

• Hur kan alla barn inkluderas i musik på förskolan?

• Hur kan man inkludera de barn som drar sig undan på bästa sätt, tycker du? o Kan du berätta mer?

• Om ett barn uttrycker att hen inte vill delta i musikstunden, hur brukar ni hantera det då?

Avrundning

• I läroplanen (18, s. 6) kan vi läsa att utbildningen skall vara rolig, trygg och lärorik och att den skall lägga grunden för ett livslångt lärande hos barnen. På några ställen i läroplanen kan vi även läsa om just musik. Utifrån det, tror du då att man hade haft möjligheten att exkludera musiken helt från sin undervisning?

- Varför? - Varför inte?

• Vill du tillägga något mer om det vi pratat om?

Avslutning

• Tacka för förskollärarens medverkan

• Fråga om förskolläraren har några eventuella frågor.

• Påminna att möjligheten finns att ta del av materialet efter färdig uppsats • Avsluta

Related documents