• No results found

Information kring studie om högläsning och läsvanor

Vi är två studenter som studerar vid Uppsala universitet, grundlärarprogrammet F-3. Vi arbetar just nu med ett examensarbete om högläsningsvanor och läsvanor.

Intervjun kommer att spelas in.

Materialet kommer att hanteras och förvaras utan att obehöriga kan ta del av det, även avskilt från personuppgifter. Eftersom intervjun är anonym så kommer inga personuppgifter att publiceras. Riktiga namn ersätts med pseudonymen. Materialet och datainsamlingen kommer inte att användas för annat än forskning och presentationer av studiens resultat.

Deltagandet i studien är frivilligt. Deltagandet är möjligt att avbrytas när som, även efter att all datainsamlingen är genomförd. Ingen ekonomisk ersättning utgår.

Vid frågor gällande studien vänligen kontakta oss, Sofia Pihlblad, (mejladress)

Bilaga 3. Tabell över tematisk analys

(Respondent Mimmi = 1#) (Respondent Elsa = 2#) Meningsbärande enhet Kondenserad meningsenhet

Kod Underkategori Huvudkategori

1# Och jag tror ändå att det finns skillnader mellan pojkar och flickor. Det betyder inte att pojkar… Oftast brukar man säga flickorna kanske läser oftare på egen hand än pojkar i den här åldern. Men det finns absolut också undantag för det är inte att alla flickor jättegärna vill visa.

Det finns skillnader mellan flickor och pojkar. Flickor kanske läser oftare på egen hand än pojkar i den här åldern.

Flickor läser oftare på egen hand

Läsning Skillnader mellan flickor och pojkar

1# I vår skola har vi inte så bra bibliotek så det finns ganska många böcker som är kanske intressanta för flickor _. _ det är lite svårare att hitta böcker som pojkarna blir intresserade av.

Bibliotekets utbud har många böcker som är intressanta för flickor. Det är svårare att hitta böcker som pojkarna blir intresserade av.

Biblioteket har fler böcker som flickor finner intressanta vilket gör det svårare att hitta något som intresserar pojkarna.

Intressen Skillnader mellan flickor och pojkar

2# _ om man jämför dem som inte tycker att det är så roligt kanske mer att killarna tycker att det är lite tråkigare än flickorna. Om det är mellan könen, jag vet inte riktigt vad det beror på kanske svårt att komma till ro eller kanske vill ha någon snabb bekräftelse som dem kanske inte får med läsningen eller nått sånt.

Om man jämför så tycker killarna att det är lite tråkigare än flickorna. Beror kanske på att det är svårt att komma till ro eller att man vill ha snabb bekräftelse som de inte får med läsningen.

Killarna tycker att det är lite tråkigare än flickorna. Svårt att komma till ro eller på grund av behov av snabb bekräftelse att det går bra.

Tålamod Skillnader mellan flickor och pojkar

1# Eh sen kan jag tänka mig att flickorna har lite

Många flickor har mer tålamod i den åldern och orkar sitta

Många flickor har mer tålamod.

Tålamod Skillnader mellan flickor och pojkar

mer tålamod i den åldern eller ganska många flickor så då orkar dem kanske sitta lite längre. Eeh jag tror i den åldern vill många pojkar ha ganska snabba resultat liksom såhär okej nu går det inte då struntar jag i det här jag vill ha nästa uppgift.

längre. Många pojkar vill ha snabba resultat och vill göra nästa uppgift om den första inte går bra.

Pojkar vill ha snabba resultat.

1# vår skola har ju ganska många kulturer bland föräldrarna och det kan ju se ut lite annorlunda i olika kulturer. Liksom det här med läsningen _ man förväntar sig att det är skolan som ska stå för all läsning _. Det är ju inte riktigt så hos oss så det är ganska mycket också viktigt att föräldrarna tar ansvar och hjälper till. Att det inte är så att hela ansvaret ligger på skolan tänker jag.

I skolan finns det flera kulturer bland föräldrarna. Det kan se annorlunda ut i olika kulturer gällande läsningen. Exempelvis att man förväntar sig att skolan ska stå för all läsning. Det är viktigt att föräldrar tar ansvar och hjälper till. Att inte allt ansvar ligger på skolan. Det finns flera olika kulturer bland föräldrarna i skolan. Läsning och skolans roll kan se annorlunda ut i olika kulturer. Viktigt att skola och föräldrar delar ansvaret.

Samverkan Arbete mot skillnader

2# _vi har ju veckobrev och mejl där jag skriver att nu sker det här, utvecklingsområden, sen skickar ju även föräldrarna frågor som: Hur kan jag göra för att kunna läsa mer med mitt barn _.Så vi har satt ihop ett formulär fullt med tips

exempelvis “Så här kan du läsa med ditt barn” samt frågor som man kan ställa efteråt och under läsning och efter läsning. Vissa vill ha lite mer tips på böcker

Skolan arbetar med att främja kontakten mellan skola och hem för att hjälpa eleverna i deras läsutveckling. Föräldrarna får via mejl tips på hur de kan hjälpa sina barn i deras läsutveckling

Samverkan Arbete mot skillnader

att det är ganska så nära sammarbete just med läsläxor och liksom av den delen med tips på böcker så vi har även tyckt att det har varit bra med läsläxor för att föräldrarna får en inblick i hur det går för barnet om det nu inte är så att dem självmant läser med barnet. 2# Det är det, jag har flera andraspråkselever som inte har varit så länge i Sverige. De är väll mest dem som är negativa_. De har liksom inte engagemang för läsning. Flera andraspråkselever som inte varit så länge i Sverige är mest negativa. De har inte engagemang för läsning Andraspråks elever som inte varit länge i Sverige har negativ attityd gentemot läsning på grund av brist i engagemang.

Intresse Skillnader mellan pojkar och flickor

2# Men sen tror jag att jag kan bli bättre på att liksom variera röst och styrka och inlevelse när man läser liksom, att få boken kanske ännu mer spännande. Som en kollega i en annan klass hon kör ju nästan såhär drama och

“rollspelsaktigt” när hon läser. Jag skulle också vilja nå dit, så vi bjuder också in andra kollegor att läsa boken så det är inte alltid jag som läser boken. Så hon har ju läst även kapitel i vår bok. Så vi byter folk som läser. Innan corona så var det även

föräldrar som var inbjudna att läsa någonting … Så att dem får andra typer av personer som läser. Så att högläsning inte bara

Vi bjuder också in andra kollegor att läsa boken så att det inte alltid är jag som läser boken. Vi byter folk som läser. Även föräldrar var inbjudna att läsa. Så att de får andra typer av personer som läser. Så att det inte bara är min grej utan att andra människor på skolan och deras föräldrar. Andra lärare och föräldrar bjuds in för att läsa högt i klassen. För att läsning inte ska kopplas till en person.

Normer Arbete mot

är min grej utan att det kan vara andra människor på skolan och deras föräldrar

Related documents