• No results found

5. Redovisning av empirin

5.2 Val av aspekter

5.2.1 Informationsmättnad

Frågan om informationens tillräcklighet är generellt sett svår för politikerna att svara på, eftersom det alltid finns mer information att söka. De flesta hänvisade också till att de inväntar styrgruppens arbete. Det går ändå att utröna både skillnader och likheter i deras svar. Den vanligaste orsaken till informationsmättnad är tidsaspekten. Det finns en fastlagd tidsplan när beslut ska antas, och innan dess är man tvungen att söka

information i ärendet. Det andra skälet till informationsmättnad är när de anser att det fått en helhetsbild i den aktuella frågan, genom tillgången till olika perspektiv. Den tredje orsaken är betydelsen av att granska materialet så att de politiska hjärtefrågorna finns representerade i i handlingar och rapporter. Det görs både individuellt och i partigrupperna. Häri ingår även uppfattningar som upplever att de får bristfällig information. Utifrån ovanstående kan regionpolitikernas intervjusvar kring aspekten informationsmättnad sammanföras i uppfattningarna: Följa tidsplanen, Att få olika perspektiv, och Att kritiskt granska källmaterialet.

Följa tidsplanen

Inom denna uppfattning ryms svar som berör tiden eller ”det finns alltid mer att söka” som förklaring till när man anser sig ha tillräckligt med information. Tiden de har till sitt förfogande är avgörande för när de uppfattar att de har tillräckligt med information (jfr Limberg 1998, s.149-151). Det framkom i intervjun med Erika.

E. [...]man gör så gott man kan så kan jag säga….för det finns ju alltid mer information att få…och det finns alltid mera än vad man har

I: Mm…

E: utan…men….ofta är det ju en tidsgräns som helt enkelt sätter …Du vet att det är ett datum för beslut som är satt […]så du vet att du måste ha bildat dig en

uppfattning till den datumen.

Anna, Boel, Erika, Fredrik (?) och Gustav har denna uppfattning.

Deadlines är viktiga för att avsluta informationssökningen. Det blir särskilt tydligt eftersom de arbetar i en föränderlig och delvis ostrukturerad omgivning. Deadlines är mindre viktiga när det gäller att bedöma informationens tillräcklighet och kvalité. Det kan uppstå nya frågor, som gör att informationssökningen måste förfinas. Det innebär att i valet mellan deadlines och kvalité, är kvalitén viktigare(Berryman 2006, s.5-6). Informationens kvalité för regionpolitikerna innebär också att de får olika infallsvinklar på de politiska frågorna.

Att få olika perspektiv

De vill att utredningsarbetet genom styrgruppen ger dem en helhetsbild, och att de får svar på fördelar respektive nackdelar med en regionbildning. Dessutom anser de att det är viktigt att de får information om hur saker och ting ska lösas praktiskt mellan VGR och Värmland. Vidare önskar de specifika faktauppgifter från framförallt regionens tjänstemän och Statistiska Central Byrån, SCB. Undantaget är Boel som inte nämner styrgruppens arbete som en primär informationskälla. Hon är mer intresserad av andra människors åsikter, vilket hon främst söker genom sina nätverk, bloggar och facebook.

Även de andra anser att ovanstående information behöver kompletteras med

organisationers och medborgarnas åsikter. Inom denna uppfattning ryms således olika perspektiv på både faktauppgifter och åsikter. I intervjun med Erika framkom

betydelsen av att få olika perspektiv för att uppnå informationsmättnad.

E: Men det är väl när man har hört…i den mån det finns en för och emotsida för nånting

I: Ok…

E: vilket det oftast finns … I: Ja..

E: när man känner att man är väl insatt i båda sidorna

Anna, Boel, Calle, Erika, Fredrik, Gustav och Helen har denna uppfattning.

Det kan jämföras med de politiska tjänstemännen som skaffar sig en överblick i ämnet vid sin informationssökning för att därigenom få en uppfattning av vad de behöver söka mera. Utifrån det utvecklar de en slags ”magkänsla”, en mental modell, när de upplever informationsmättnad. Modellen är föränderlig och är beroende av både kontexten och tiden (Berryman 2006, s.8).

Erika menar att det ibland är svårt att veta när man känner sig tillräckligt välinformerad, och fått tillräckligt många olika perspektiv för att kunna delta i ett politiskt beslut. Om hon inte får tillräckligt med information inför ett viktigt politiskt beslut kan hon tänka sig att avstå eller reservera sig mot beslutet. Just i VGR-Värmlandsfrågan betonar hon att ”risken” är minimal.

Att kritiskt granska materialet

Källkritiken är viktig även när det gäller informationsmättnad. Den består framförallt av att ha breda politiska diskussioner inom partiet, där man lyssnar och tar ställning till de argument som framförs. Det är viktigt att frågorna förankras och ventileras i

partigruppen för att därigenom få tillräckligt med information. Det är framförallt inom denna uppfattning som betydelsen av ideologiska kärnfrågor finns representerat. Det anses vara en nödvändighet för att uppnå informationsmättnad, vilket Calle ger uttryck för i intervjun.

C: Och det är naturligtvis så att .. det han kommer att lägga fram

argumentationsmässigt kommer vi att granska men vi kommer säkert också att lyssna mycket på vad han har att säga då.

Calle, Erika och Helen (?) har denna uppfattning.

Ledamöter som är förankrade i ett etablerat parti är inte oberoende i sin informationssökning, Arbetet är påverkat av ideologin, och att diskutera och kompromissa fram förslag som leder till beslut. Detta sammantaget kan begränsa enskilda ledamöters informationssökning till att enbart söka bekräftelse på något de redan vet, eller att söka information kring partiets ställningstaganden som de förväntas följa (Barker & Rush, 1970 enligt Orton, Marcella & Baxter 2000, s.215).

Sammanfattningsvis är deadlines en viktig orsak till när man slutar att söka information. Det innebär att tiden är den enskilt största faktorn till hur de bedömer att de har

olika politikerkategorierna. Det uppfattas som viktigt att få ett helhetsperspektiv av VGR-Värmlandsfrågan, vilket uppnås genom att få information från flera håll. Styrgruppens arbete och de underlag gruppen ansvarar för att ta fram, är den enskilt viktigaste informationskällan. De anser sig behöva både fakta och åsikter från olika informationskällor för att kunna bedöma informationens tillräcklighet, men det skiljer sig åt vilka källor de använder. Partigruppen fungerar också som ett forum där de granskar och diskuterar politiska frågor för att få tillräckligt med information. Det användes framförallt av deltidspolitikerna. Samtliga regionpolitiker är noga med att få olika infallsvinklar i VGR-Värmlandsfrågan- att få en helhetsbild och därigenom kunna fatta ”bättre” beslut.