• No results found

Stort tack för att du väljer att delta i vår undersökning. Då ämnet behavioural finance är relativt nytt inser vi att det inte är alla som är införstådda i de olika koncepten som där diskuteras. Detta kommer inte vara ett problem då vi under intervjun snabbt och kortfattat kommer att gå igenom relevanta koncept.

Informationen du delar med dig av kommer att presenteras anonymt med ett fiktivt namn i uppsatsen. Samtlig information behandlas konfidentiellt och kommer inte användas i något annat syfte än för just studien, du kan även när som helst under studien välja att avbryta din medverkan.

Under intervjun skulle vi även uppskatta om du har din transaktionsdata från 20e Februari 2020 till 20e November tillgänglig. Detta är endast i underlättande syfte för intervjun, vi kommer inte fråga efter specifika summor, aktier eller liknande.

På (veckodag) kan du ansluta dig till mötet via följande Zoom-länk, som kommer att starta klockan (tid).

Zoom-länk:

Om du hellre genomför intervjun över telefon kan du svara på detta mail med ditt telefonnummer.

Vänliga hälsningar, Oscar & Karl

Bilaga 3 - Intervjuguide

Syftet med studien är att identifiera den påverkan vissa psykologiska biases hade på investerares beslut under ett 2020 som till stor del handlade om Covid-19 och dess effekt på börsen. För att uppnå detta syfte är oberoende investerares egna tankar och reflektioner kring föregående års börsaktivitet av stort värde.

Därav vill vi tacka stort för din vilja att ställa upp på en intervju. Om det godkänns av dig skulle vi vilja spela in intervjun för att senare transkribera materialet. Detta görs i syfte att du ska kunna bekräfta att vi uppfattat din redogörelse på ett korrekt sätt.

Intervjumaterialet kommer självklart behandlas konfidentiellt i studien och du kommer att presenteras fullkomligt anonymt. Du kan även när som helst under studien välja att avbryta din medverkan om du vill.

1. Inledande frågor om respondenten

○ Skulle du kunna berätta lite om dig själv? Ålder, yrke osv ○ Hur länge du har handlat med aktier?

○ Hur aktiv som investerare skulle du säga att du är? ○ Hur beskriver du din investeringsstrategi?

○ Kan du beskriva dina förkunskaper inom området behavioural finance? ○ Financial literacy test

■ Fråga 1: Anta att du har 100 kr på ett sparkonto med en årlig ränta på 2%. Efter 5 år, hur mycket pengar skulle du då ha på sparkontot om de lämnades där för att växa? 1. Mindre än 102 kr 2. Exakt 102 kr 3. Mer än 102 kr (RÄTT)

■ Fråga 2: Tänk dig att räntesatsen på ditt sparkonto är 1% per år samt inflationen är 2%. Om ett år har, hur mycket kan du köpa för pengarna på detta konto? 1. Mer än idag 2. Samma som idag 3. Mindre än idag (RÄTT).

■ Fråga 3: Är följande påstående sant eller falskt? “Att investera i ett företags aktie är normalt sett en säkrare investering än att investera pengarna i en aktiefond.” (FALSKT)

2. Inledande frågor individens handlande

■ Köp/sälj/behåll?

○ Om ett liknande börsras hade skett idag, hur hade du då reagerat? ○ Under hösten 2020 upplevde marknaden återigen en kort dipp som

många förutspådde hade potential att uppnå samma eller liknande kaliber som kraschen under våren. Upplevde du detta och agerade du isåfall annorlunda än vad du gjorde under kraschen tidigare?

○ När du kollar på din tradinghistorik, skulle du säga att du agerat annorlunda under Covid-19 gentemot tidigare perioder?

○ Finns det någon lärdom du kan ta med dig från det väldigt turbulenta året på marknaden?

3. Bias 1: Dispositionseffekten

○ Nästa psykologiska bias vi hade tänkt undersöka lite närmare är dispositionseffekten. För att göra det lite svårförståeliga begreppet mer begripligt och verklighetsanpassat kommer vi även här inleda med en kortfattad fråga:

■ Du har precis fått upp ögonen för en intressant aktie på börsen, men saknar de likvida medel som krävs för att investera i den. För att få in de pengar som krävs har du två alternativ att välja mellan; att sälja en aktie som ökat med 20% i värde sen köp, eller att sälja en aktie som minskat med 20% i värde sen köp.

■ En vanlig reaktion är att sälja “vinnaren” då realisationen av denna vinst leder till en känsla av nöjdhet hos investeraren medan en försäljning av “förloraren” kan leda till ångerkänslor. Detta kan innebära problem på grund av en mängd anledningar. Så länge aktien inte handlades med ett ISK konto blir vinsten genast beskattningsbar, och mycket pekar ofta på att förloraren som behålls fortsätter den svaga utvecklingen.

○ Introduktion

○ Vad är dina spontana tankar om detta exempel/bias?

○ När du kollar på din handelshistorik och reflekterar över perioden, kan du identifiera potentiella tillfällen då denna bias påverkat dig?

4. Bias 2: Överkonfidens

○ Introduktion till området: Hur skulle du bedöma din körförmåga gentemot den genomsnittliga bilföraren?

■ Om JA: Studier har visat att mer än 80% anser sig själva vara en bättre bilförare än genomsnittet. Alltså hör ditt svar inte till ovanligheten, då du är lika överkonfident som majoriteten när det kommer till bilkörningsförmåga!

■ Om NEJ: Studier har visat att mer än 80% anser sig själva vara en bättre bilförare än genomsnittet. Alltså hör ditt svar till den klara minoriteten, då du inte är lika överkonfident på din bilkörningsförmåga som de flesta!

○ Introduktion av biaset

○ Vad är dina spontana tankar om denna studie/bias?

○ När du kollar på din handelshistorik och reflekterar över perioden, kan du identifiera potentiella tillfällen då denna bias påverkat dig? Till exempel ökat aktivitet vid “fel” tillfällen, beslut som visat sig felaktiga från den tillgängliga informationen osv.

5. Bias 3: Flockbeteende

○ Introduktion till flockbeteende och sociala aspekter

○ Skulle du säga att sociala aspekter påverkar ditt tradeande? Diskuterar du ofta med vänner alternativ på sociala medier om investerande? ○ När du kollar på din handelshistorik och reflekterar över perioden, kan du

identifiera potentiella tillfällen då denna bias påverkat dig?

6. Bias 4: Beslut baserat på förgångna händelser

○ Den sista psykologiska biasen vi hade tänkt gå in i djupet på är de beslut som är baserade på förgångna händelser. Låt oss ställa upp en frågeställning som en introduktion till fallgropen:

■ Överväg detta scenario vid ett myntkast: om det blir krona vinner du 500 kr, blir det klave förlorar du 500 kr. Precis innan vann du 5000 kr. Skulle du acceptera vadet?

■ Vid ett identiskt scenario bortsett från att istället för att du precis vann 5000 kr så förlorade du 500 kr. Skulle du acceptera vadet? ○ Introduktion

○ Vad är dina spontana tankar om detta “test”/bias?

○ När du kollar på din handelshistorik och reflekterar över perioden, kan du identifiera potentiella tillfällen då denna bias påverkat dig? T.ex. om tidigare förluster starkt påverkat framtida investeringar genom att försöka

“vinna” tillbaka dessa. Eller tidigare resultat på något vis påverkat din riskuppfattning.

7. Nu med lite psykologiska bias färskt i huvudet, tror du att du potentiellt hade agerat annorlunda om du var mer införstådd i behavioural finance innan börsnedgången?

Related documents