• No results found

Informationsspridning om stödet Digitala kanaler

Boverkets webbplats har varit central i att sprida information om stödet. En informationsfolder har tagits fram, vilken varit tillgänglig både digitalt och har spridits på egna och andra aktörers konferenser. Kunskap om stö- det har förmedlats på både egna och andras arrangemang, ofta genom sär- skilt framtagna vykort. Boverket har även marknadsfört stödet via Fa- cebook, Twitter och på sin blogg. Vid ett flertal tillfällen har information om stödet spridits via myndighetens nyhetsbrev.

Extern samverkan

Både stödet och uppdragets slutkonferens har marknadsförts på www.hallbarstad.se. Informationsutbyte och informationsspridning har även skett med hjälp av ArkDes, Sveriges Arkitekter, Riksantikvarieäm- betet och Statens konstråd.

Seminarium, konferenser och utställningar

Seminarier och konferenser anordnade av Boverket

Inspirationsträff för projektägarna i Stockholm 2015

I juni 2015 arrangerades en inspirationsträff för de projekt som dittills beviljats stöd. Syftet var att utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Un- der dagen varvades korta projektpresentationer med föreläsningar om de jämställdhetspolitiska målen, genus och stadsbyggnad. Möjlighet till dis- kussion gavs, både utifrån i förväg givna frågor och spontant uppkomna sådana. Vid detta tillfälle upprättades också kontakter projekten emellan, som har bland annat lett till att man har medverkat på varandras semi- narier, men också gett råd och tips till varandra under projektens gång.

Inspirationsträff 10 juni 2015. Foto: Boverket

Slutkonferens i Stockholm 2016

Slutkonferens syfte var att inspirera och sprida erfarenheter. Pernilla Ba- ralt, statssekreterare hos Åsa Regnér, inledde. Därefter avlöste en kaval- kad av projektpresentationer varandra, både från scen och i form av tre filmer som Boverket tagit fram. Dagen avslutades med en utblick mot Danmark. Deltagarna kom från civilsamhället, länsstyrelser, näringsliv, centrala myndigheter, kommuner och akademi. Slutkonferensen ägde rum i november 2016.

Seminarier och konferenser där Boverket har medverkat

Nordiska Ministerrådets konferens i Köpenhamn 2013

I oktober 2013 var Boverket inbjudet av Nordiska Ministerrådet för att föreläsa om satsningen ”Tryggt och jämnt”. I presentationen lyfte Bover- ket även fram regeringsuppdraget om jämställdhetsintegrering av Bover- kets kärnverksamhet samt det då nya anslaget om jämställda offentliga miljöer. I sessionen medverkade Ane Rottbøll Jørgensen från Köpen- hamns kommun, som berättade om projekt i Köpenhamn där barn invol- verades i processen att utforma platser. Ane Rottbøll Jørgensen blev se- nare inbjuden att föreläsa på Boverkets slutkonferens.

Svenska stadskärnors seminarium om Purple Flag i Almedalen 2015

Boverket berättade om vikten av jämställdhet och mångfald på offentliga platser i stadskärnan och om det stöd Svenska Stadskärnor fått från Bo-

verket. Övriga punkter i programmet handlade om Svenska Stadskärnors arbete för levande kvällsmiljöer.

Jämställdhetsdagarna i Malmö 2016

I januari 2016 gick de första jämställdhetsdagarna av stapeln. Boverket deltog med en workshop och en monter. Workshopen handlade om jäm- ställda offentliga miljöer. Förutom en föreläsning om stödet medverkade Umeå kommun med projekten ”Årstidernas park” och” Det könade land- skapet 2.0”. Företaget Add Gender höll i en övning i metoden

”Methodkit”.

I montern presenterades Boverkets arbete med jämställdhetsintegrering av sin kärnverksamhet och besökarna kunde med hjälp av modeller pla- nera en jämställd stad. Umeå kommun och Add Gender fanns också till- gängliga i montern för frågor om sina respektive projekt.

Svenska stadskärnors seminarium om Purple Flag i Almedalen 2016

Inledningsvis beskrev Svenska Stadskärnor hur de arbetat med Purple Flag, en certifiering för att skapa trygga och attraktiva stadskärnor också på kvällstid. Därefter presenterades ett nytt verktyg för att diskutera, pla- nera och utvärdera jämställda offentliga platser, med särskilt fokus på flickor och pojkars behov. Såväl certifieringen som planeringsverktyget omfattas av Boverkets satsning på jämställda offentliga miljöer, som myndigheten också beskrev under seminariet.

Habitat III, i Ecuador 2016

Under konferensen Habitat III (United Nations Conference on Housing and Sustainable Urban Developement) arrangerade Sverige ett Side Event med rubriken”Land is a Fundamental Asset for Smart, Welfare, Gender Equality and Gender Space”. Boverket medverkade där med en föreläs- ning kring jämställda och trygga platser.

Transportforum i Linköping 2017

Transportforum, Nordens största årliga konferens för transportsektorn, genomförs varje år i januari av Statens väg- och transportforskningsinsti- tut (VTI). Tillsammans genomförde Boverket och SKL där sessionen ”Jämställd rörelse”. Förutom att tala om de jämställdhetspolitiska målen lyfte SKL betydelsen av att synliggöra hur olika maktstrukturer samspe- lar, det vill säga att anlägga ett intersektionellt perspektiv. Därefter pre- senterade Boverket myndighetens satsning på jämställda offentliga mil- jöer. Ett av de projekt som genomförts är VTI:s och Östergötlands mu- seums ”Vuxna är inte ute på kvällen”, inom vilken en vandringsutställ- ning om ungdomars erfarenheter att röra sig på kvällen tagits fram. Ut- ställningens syfte är att väckta idéer om hur stadsplanering kan anpassas

för att tjejer, killar och transpersoner ska kunna röra sig obehindrat och utan rädsla. Efter sessionen gavs möjlighet till en guidad visning genom vandringsutställningen.

Transportforum 2017 – Föreläsning av projektet ”Vuxna är inte ute på kvällen”. Foto: Boverket

Utställningar

Nordiskt Forum i Malmö 2014

På Nordiskt Forum i Malmö deltog Boverket med en monter. I montern visades erfarenheter från ”Tryggt och jämnt” och information lämnades om stödet till jämställda offentliga miljöer. Malmö stad och Tjejer i Före- ning föreläste i ett miniseminarium om Rosens Röda Matta. Utöver det fick besökarna möjlighet att markera trygga, otrygga och jämställda plat- ser i Malmö. Kartan med kommentarerna lämnades sedan över till plan- avdelning i Malmö stad för att användas som underlag i deras planarbete. Forum jämställdhet i Örebro 2017

På Forum jämställdhet i Örebro medverkade Boverket med en monter, där de tre filmerna om projekten ”Kommunicera mera”, ”Jämlika barn leka bäst” och ”Ljusare konst – tryggare stad” kontinuerligt visades på en storbildstv. Ett digitalt vykort delades ut där besökarna kunde ta del av övriga projekt inom satsningen och Boverkets arbete med jämställdhets- integrering.

Spridning av projektens erfarenheter och resultat

Related documents