• No results found

Spridning av projektens erfarenheter och resultat Boverkets spridning av projektens erfarenheter och resultat

Digitala kanaler

Boverkets webbplats har varit central i att sprida information om de 24 projektens erfarenheter och resultat. En egen sida har skapats, vilken kon- tinuerligt har uppdaterats i syfte att tillhandahålla det material som re- spektive projekt succesivt velat tillgängliggöra. Samtliga slutrapporter är också publicerade.

Boverket har i sitt nyhetsbrev, på Facebook och Twitter samt på Boverk- tes blogg informerat om de fyra tillfällen då beslut om medelfördelning fattas.

Filmer

Ett annat sätt att sprida erfarenheterna har varit att spela in tre filmer. Filmerna visar en lekplats för barn med funktionsnedsättning (”Jämlika barn leka bäst”), ett innecentrum i ett område med socioekonomiska ut- maningar (”Kommunicera mera”) samt ett konstprojekt som har genom- förts med gymnasieelever under ledning av konstnärer och pedagoger (”Ljusare konst – tryggare stad”). I filmerna beskrivs respektive process fram till platsen är klar. Urvalet speglar stödets innehållsliga bredd. Filmerna premiärvisades på slutkonferensen. De finns att laddas ner på Boverkets webbplats och på Youtube. Filmerna kan användas fritt.

Hur projekten har spridit sina resultat och erfarenheter

Detta avsnitt baseras på projektens slutrapporter. Syftet med avsnittet är att visa informationsspridningens bredd, inte att ge en heltäckande bild av allt som genomförts.

Projektägarnas gängse kanaler

För att sprida erfarenheter och resultat från de olika projekten har en mångfald av kanaler använts. Oftast har projektaktörernas webbplats varit en nav i spridningen, både internt och externt. Även sociala medier har använts, främst Facebook, LinkedIn och Instagram. Några av projekten har arbetat med egna hashtags, t.ex. Add Gender och Täby. Spridning har även skett genom projektbloggar, nyhetsbrev och de tidskifter som aktö- rerna ger ut.

Media

Samtliga projekt har uppmärksammats av media. Detta hänger troligen inte bara samman med den lokala betydelse som projekten har haft, utan

även med att många har arbetat strategiskt gentemot media. I princip alla projekt har presenterats i lokala, regionala eller nationella morgontid- ningar eller i lokaltidningar. Ett fåtal har även arbetat med tidningsannon- ser. En tredjedel av projekten har uppmärksammats i SVT:s regionala ny- hetssändningar och i Sveriges Radios lokalstationer, enstaka av dem åter- kommande under projektets gång, t.ex. Kristianstad. Några projekt har lyfts fram i nationella radioprogram så som Dagens Eko Ekonomi (Svenska stadskärnor), Kulturnytt (Umeå/Årstidernas park) och på SVT Play (Linköping och Malmö). Ett flertal facktidskrifter har skrivit om en- skilda projekt: Dagens industri (Svenska stadskärnor), Fastighetstidning- en (Add Gender), Arkitekten (Trelleborg och Umeå/Det könade land- skapet), Hem och hyra (Vara och Kristianstad), Förskola och Fritidshem (Skellefteå), Utemiljö (Skellefteå) och Byggindustrin (Lund).

Konferenser

Mycket av spridningen har också skett på lokala, regionala, nationella och internationella konferenser. Ibland på ett eget arrangemang, ibland genom att aktörerna har deltagit på konferenser ordnande av andra, till exempel Region Skåne, Sveriges Allmännyttiga Bostadsbolag (SABO), Winnet Skåne, Nätverket för kvinnor i transportpolitiken, SKL och Folk- hälsomyndigheten. Exempel på återkommande nationella konferenser där enskilda projekt har presenterats är Transportforum, Framtidens idrotts- och fritidsanläggningar, Träffpunkt Idrott, Littfest och Mötesplats social hållbarhet. Exempel på evenemang som hållits vid ett tillfälle är de slut- konferenser som avrundat åtminstone sex av projekten och riksdagssemi- nariet ”Politik för alla tiders städer – visst är det möjligt!” som Svenska Stadskärnor genomförde 2015.

Umeås projekt ”Det könade landskapet 2.0” har 2016 presenterats på FNs konferens Habitat III i Ecuador samt samma år på nätverket CIVITAS möte om hållbara transporter i Polen. Haninge kommun har presenterat sitt arbete på en konferens i Ryssland samt haft utbyte med holländska forskare i samband med en större konferens som hölls inom projektet.

Utställningar

Inom sju projekt har utställningar tagits fram: Add Gender, Vara, Boden, Hallstahammar, Haninge och Umeå kommuner samt VTI. De två sist- nämnda har gjorts tillsammans med respektive länsmuseum. VTI har producerat en vandringsutställning vilken, förutom att den turnerar i Ös- tergötland, kan hyras av skolor och offentliga verksamheter i hela landet. Ett skapande skolprogram, som tagits fram i enlighet med läroplanen, medföljer. Utöver detta har VTI även tagit fram en workshop för tjänste- personer och politiker som vill arbeta med ungdomars perspektiv i stads-

planeringen. Utställningsmaterialet finns tillgängligt på både engelska och svenska.

Böcker och filmer

I Malmöprojektet har Tjejer i förening har tagit fram två böcker om ungas engagemang och delaktighet i omvandlingsprocesser samt metoder för att öka jämställdheten däri. Umeås ”Det könade landskapet 2.0” ingår i Glo- bal utmanings bok om FNs New Urban Agenda. Linköpings kommun har tagit fram en digital bok om erfarenheter från sitt projekt. Trelleborgs kommun, Hallstahammars kommun och båda projekt i Umeå kommun har producerat filmer inom eller om sitt respektive arbete.

Föreläsningar, nätverksträffar, olika verktyg och studiebesök

Ett flertal av aktörerna har i spridningssyfte genomfört externa föreläs- ningar och arbetat med olika former av nätverksträffar. Spridning har även skett genom aktiviteter knutna till invigning av de platser som byggts och vid lansering av framtaget material så som exempelvis stu- diematerial, informationsbroschyrer, checklistor och andra metodstöd. I vissa fall finns materialet även på engelska, exempelvis Add Genders planeringsverktyg och filmer i Umeå kommuns ”Det könade landskapet 2.0”. Inom flera projekt har medvetenheten om ett sammanhållet grafiskt uttryck varit hög.

Flertalet aktörer ser mycket positivt på externa frågor och studiebesök. Exempelvis Botkyrka kommun anger att projektet har medfört så många besök, främst från andra kommuner, att ett särskilt presentationsmaterial tagits fram. Umeås ”Det könade landskapet 2.0” har utvecklat ett samar- bete med det franska regeringskansliet och ett antal franska städer för att öka förståelsen av att se tekniska investeringar i en social kontext.

Intern förankring och spridning

Samtliga projekt har på olika sätt förankrat genomfört arbete i den egna organisationen, till exempel genom interna kunskapsseminarier, olika former av informationsspridning eller föredragningar på såväl tjänste- persons- som politikernivå. Flertalet projekt har arbetat med referens- grupper, både interna och externa.

Reflektioner

Jämställd process, jämställd plats eller jämställt

Related documents