• No results found

Att göra informationsuttag innebär att kunna välja bland de uppgifter som är registrerade i databasen och få dem presenterade på ett åskådligt sätt. Exempel på informationsuttag är listor/tabeller, rapporter och statistik.

13.1 Kvalitetskontroll

I bebyggelseregistrets databas kommer en del av fastighetsdatasystemets bygg­ nadsregister att ligga som en grund, till vilken vi lägger kulturmiljövårdens upp­ gifter.

En kvalitetskontroll av kulturmiljövårdens uppgifter är nödvändig i samband med registrering av uppgifterna för att garantera tillförlitligheten. Kontrollen föreslås omfattas av två delar, dels en inbyggd kontroll där datorsystemet självt kontrollerar att de obligatoriska uppgifterna är ifyllda, dels en kontroll där en ansvarig person manuellt kontrollerar framförallt motivtexten för det kultur­ historiska värdet.

Kvalitetskontrollen skall utföras av den ansvariga personen på den institution som har ansvar för registreringen. När kvalitetskontrollen är utförd "signerar" kontrollanten med datum och namn, som bevis på att registreringen är godkänd. Därefter kan den inmatade information användas för statistikuttag.

13.2 Sökformulär

Ett generellt sökformulär bör skapas för att underlätta sökningarna för både vana och ovana användare. Sökformuläret presenteras som en skärmbild på data­ skärmen.

Till att börja med bör möjligheten att göra urval och sökningar ligga på kommun- eller länsnivå. Vår avsikt är att efter hand utveckla och utöka sökmöj­ ligheterna så att användarna skall kunna göra sökningar i databasen utan några geografiska begränsningar.

Sökformuläret skall innehålla ett urval av databasens fält samt möjlighet att ange sorteringssätt och i vilken rapport - eller statistikform som resultatet skall presenteras. Vi måste begränsa antalet samtidiga sökkriterier för att svarstiderna inte skall bli för långa eller för att databasen inte skall bli överansträngd. Vi bedömer att upp till tre samtidiga sökkriterier täcker de flesta behov. Svaret, dvs. antal träffar, skall redovisas i en dialogruta på skärmen för att man skall kunna ta ställning till om man vill titta på resultatet eller ej. Dessutom måste vi begränsa möjligheten att hämta resultatet om antalet träffar är mycket stort. I princip kommer alla fält i databasen att vara sökbara i olika konstellationer.

Sökningar avses primärt göras med utgångspunkt från fastighetsbeteckning, husnummer, adress, byggnadens namn, arkitekt och nybyggnadsår/ tidsperiod. Dessa begrepp skall kunna kombineras med byggnadsbeskrivningsvariablernas

olika förvalslistor, byggnadsfunktionskategori, anläggningskategori och kultur­ historiskt värde. Med dessa kriterier i olika kombinationer kommer man att kunna ställa ett stort antal frågor till registret.

13.3 Rapporter och statistik

Sökningarna skall resultera i sammanställningar av bebyggelsens egenskaper. Eftersom det är svårt att veta vad registrets kommande användare kan behöva när det gäller rapporter och statistik har vi tagit fram ett antal förslag på frågeställ­ ningar och i vilken form de skulle kunna presenteras. Avsikten är att dessa skall finnas i den första versionen av registret. Fler typer av rapporter eller statistik kommer efter hand att utvecklas allt eftersom användarnas behov och krav ökar.

Rapporter kan dels utformas som en tabell i vilken informationen presenteras radvis under några utvalda rubriker, dels som en mer komplex sammanställning av olika rubriker hämtade från exempelvis fält med löpande text.

Exempel:

Ó Om man frågar efter vilka byggnader som är uppförda under en viss tidsperiod och som ingår i en anläggning av en viss kategori, kan dessa redovisas t.ex. per anläggning med husnummer, namn och nybyggnadsår.

Ó Om man vill ha en sammanställning över byggnadsminnen kan de presenteras under rubrikerna fastighetsbeteckning och beslutsdatum.

Ó En byggnads exteriör vid olika inventeringstillfällen kan sammanställas i tabellform.

Ó En förteckning över t.ex. en arkitekts verk kan presenteras i tabellform. Ó En byggnad kan presenteras med uppgifter om byggnadens historiska och nu­

tida funktion.

Ó Alla personnamn i databasen måste, som en följd av 10 § datalagen, vara sök­ bara och ha direkt koppling till den eller de uppgifter som vederbörande har lämnat eller står för. Det kan gälla en fastighetsägare som har lämnat en upp­ gift om t.ex. ett byggnadsår på en lada eller en fotograf vars fotografier är lag - rade i databasen.

Statistik presenteras som diagram, staplar etc. Resultatet skall alltid också kunna visas i en lista. Siffrorna redovisas kommun- och eller länsvis.

Exempel:

Ch Man kan fråga om förekomsten av en viss anläggningskategori i landet. Resul­ tatet kan presenteras t.ex. i ett stapeldiagram uppdelat på län.

O En annan fråga kan vara hur många byggnader med ett visst taktäckning mate­ rial som är uppförda mellan vissa årtal. Resultatet redovisas förslagsvis i ett tårtbitsdiagram per kommun.

13.4 Inventeringsblankett

Den optimala lösningen är att inventera med små, lätta och kraftfulla datorer i fält. Sådana datorer finns redan på marknaden, men vi anser att det är för tidigt att satsa på en sådan lösning i registrets första version. Därför har vi utvecklat ett förslag till en inventeringsblankett som skrivs ut på papper inför en inventering. Blanketten skall inför en nyinventering kunna tas ut med förtryckta fastighets- uppgifter. Inför en ominventering skall alla uppgifterna från den senaste invente­ ringen kunna skrivas ut för att skapa ett underlag för ominventeringen. Avsikten är att blankettens olika delar skall kombineras efter behov vad gäller förarbetet, fältarbetet och efterarbetet.

Blanketten är tänkt att ha följande innehåll:

Ó Fastighetsrelaterad information med en lägesbild som anger byggnadernas läge i förhållande till varandra inom fastigheten (uppgifter som förtrycks).

Ó Fält för anläggning, miljö och riksintresseområde m.m. samt situationsplan över anläggningen.

Ó Fält för sammanhängande bebyggelseområde och situationsplan över området. Ó Tabell över registrerade byggnader i fastighetsdatasystemet samt byggnadens

funktion, adress, namn och eventuellt upprustningsbehov (KMV-uppgifter). Ó Fält för exteriör beskrivning, historiska uppgifter och kompletterande upp­

gifter där en eller flera byggnader kan registreras.

Ó Fält för historiska uppgifter, kompletterande uppgifter, interiörbeskrivning och sammanfattande beskrivning för enstaka byggnad.

Ó Fotoprotokoll.

Ó Förslag till värdering för anläggning och/eller byggnad. Ó Värderingsprotokoll för anläggning och/eller byggnad.

14 Regler om personregister, upphovsrätt, offentlighet