• No results found

Bakgrund

I uppdraget att utforma strategier för den framtida äldreomsorgen i Alingsås så har det sociala innehållet i vården och omsorgen lyfts fram som ett av flera centrala områden att utveckla. Inom detta område saknas ett förvaltningsgemensamt program vilket i ett längre perspektiv kan medföra kvalitetsbrister. Därför förelåg ett behov av att utarbeta ett program för det sociala innehållet som kan ligga till grund för en förvaltningsgemensam inriktning inom området. Programmet skulle utarbetas med ett tydligt personcentrerat perspektiv där det i första hand är individens behov som styr verksamhetens innehåll.

Äldreomsorgens verksamhet styrs ytterst av socialtjänstlagen.

I socialtjänstlagens (2001:453) övergripande portalparagraf, 1 kap. 1 § fastställs att socialtjänsten ska främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Av 5 kap 4 § framgår att nämnden ska verka för att äldre får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållande och ha en aktiv o meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.

Nationella mål för äldrepolitiken anges i propositionen Nationell handlingsplan för äldrepolitiken (prop.1997/1998:113)

• Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag

• Äldre ska kunna åldras i trygghet med bibehållet oberoende

• Äldre ska bemötas med respekt

• Äldre ska ha tillgång till god vård och omsorg

I Alingsås har vård- och äldreomsorgsnämnden antagit lokala kvalitetsmål inom Vård och äldreomsorgen. Följande två kvalitetsmål berör direkt det sociala innehållet:

Inflytande, valfrihet och individuell anpassning

Vårdtagaren skall utifrån sina förutsättningar ha möjlighet att själv bestämma över sitt dagliga liv. Innehåll och utförande av service och omvårdnad skall vara väl anpassade till varje individs behov och förutsättningar. Valfrihet innebär exempelvis att vårdtagaren skall kunna påverka genomförandet av insatserna eller att vårdtagaren skall kunna bo kvar i sin bostad så långt det är möjligt.

Aktivering och gemenskap

Vårdtagaren skall ges möjlighet till social gemenskap, delaktighet och aktiviteter efter individuella förutsättningar och behov.

Under 2011 antogs en Strategi för framtidens äldreomsorg av vård- och äldreomsorgsnämnden. Dokumentet visar riktning för äldreomsorgens utveckling framgent. Under rubriken I gemenskap med andra poängteras att det är av viktigt att känna gemenskap med andra för hälsan och välbefinnandet. Att delta i gemenskap, att få bidra och att betyda något för andra stärker självkänslan. Alla ska utifrån sina

förutsättningar få möjlighet till en aktiv och meningsfull tillvaro.

Sedan 2011 01 01 finns i socialtjänstlagen en värdegrund för äldre. Med värdighet menas bland annat att äldre ska ges möjlighet att behålla sina intressen och vanor och därigenom öka möjligheten till upplevt välbefinnande. Viktiga faktorer för att uppleva välbefinnande är att känna sammanhang och mening, trygghet och gemenskap.

Projektet har finansierats med nationella stimulansmedel.

Syfte

Program för utveckling av det sociala innehållet ska fungera som ett samlande och styrande dokument för arbetet med det sociala innehållet i äldreomsorgen i Alingsås kommun och samtidigt utgöra en del i strategin för framtidens äldreomsorg.

Programmet ska klargöra riktningen för hur utvecklingsarbetet ska drivas och vilka områden som bör prioriteras.

Programmet skall även bidra till att skapa en förvaltningsgemensam syn över det sociala innehållet inom äldreomsorgen.

Programmet bör ta hänsyn till och ge förslag på hur det sociala innehållet kan utformas utifrån verksamhetens fysiska/lokalmässiga förutsättningar.

Den befintliga verksamheten skall analyseras och förslag till förändringar kan föreslås.

Nytänkande och delaktighet skall prägla arbetet.

Mål

Huvudmål:

Ta fram ett styrande dokument ”Program för utveckling av det sociala innehållet” för särskilda boendet, personer med hemtjänst samt för dagcentraler. Programmet ska beskriva en förvaltningsgemensam syn på det sociala innehållet, hur utvecklingsarbetet ska bedrivas samt vilka områden som ska prioriteras. Dokumentet ska innehålla förslag på när, var och hur insatser på individ och gruppnivå bör göras. Fokus ska vara på individens behov.

Delmål:

• Analysera och ge förslag till förändringar i den befintliga verksamheten.

• Se över befintlig organisation av dagcentraler. Om det finns behov av förändringar ska de genomföras.

• Anpassa dagcentralens innehåll och öppettider.

• Ta fram förslag över hur det sociala innehållet kan utformas utifrån verksamhetens fysiska/lokalmässiga förutsättningar.

Projektorganisation

Projektbeställare: Magnus Haggren Projektledare: Christine Sjökvist Styrgrupp:

Styrgruppen har varit densamma som förvaltningens ledningsgrupp.

Magnus Haggren, projektbeställare och förvaltningschef Ann Cajvert, chef för myndighetsavdelningen

Sonny Dahl, avdelningschef kvarboende

Catharina Johansson, administrativ chef planeringsavdelningen Helén Gillquist, avdelningschef boende

Fredrik Forsberg, HSL-chef Arbetsgrupp:

En arbetsgrupp sattes samman för att spegla de olika verksamheternas förutsättningar och behov.

Ingela Funegård, närståendesamordnare Pernilla Andersson, enhetschef boende Tarja Andersson, enhetschef boende

Cecilia Askerskär Philipsson, enhetschef kvarboende Nina Andersson, samordnare på dagcentral

Brita Enbom, projektsamordnare Christine Sjökvist, projektledare

Avgränsningar

Program för sociala innehållet omfattar äldre med stöd i form av hemtjänst eller särskilt boende. Utöver ovanstående målgrupp skall programmet innefatta förslag till hur det sociala innehållet i förvaltningens öppna verksamheter kan utvecklas och organiseras.

Befintlig dagverksamhet för personer med demenssjukdomar omfattas inte av projektet.

Demensprogrammet antaget av vård-och äldreomsorgsnämnden 2010-10-26 beskriver hur personer med demenssjukdom ska erbjudas socialt innehåll och aktiviteter.

Definition av begreppet socialt innehåll

För att beskriva de aktiviteter det vill säga de sociala hjälpinsatser som ges enligt socialtjänstlagen används begreppet socialt innehåll. I socialtjänstlagen beskrivs det sociala innehållet för äldre bland annat på följande sätt:

”Äldre ska ges möjlighet till en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra” Med det menas att äldre ska ges möjlighet att utöva sina intressen och delta i aktiviteter som ger den enskilde ett meningsfullt liv, på egen hand eller i gemenskap med andra.

Aktiviteter i form av praktiska hjälpinsatser och hur de utförs i relation till den enskildes önskemål är också en del av det sociala innehåll. Det kan även handla om goda relationer mellan personal och den enskilde i samband med att praktiska hjälpinsatser genomförs.

Att på äldreboendet, i hemmet eller på dagverksamheten utforma dagen så att den stärker den äldre personens fysiska och psykiska välbefinnande.

Related documents