• No results found

Allmänna bestämmelser om vård utanför det egna hemmet regleras i Socialtjänstlagens 6 kap 1 §. Socialnämnden har ansvaret för placeringar av barn som behöver vårdas eller bo i ett annat hem än det egna, vilket innefattar jourhem, familjehem eller i hem för vård eller boende eller annan institution. Socialnämnden ansvarar för att det barn som har placerats får god vård.

1.2 Syfte

Riktlinjerna beskriver Åstorps kommuns arbete med strukturerad familjehems-/institutionsvård av barn och unga, och utgör en del av socialförvaltningens

kvalitetsledningssystem. Dessa riktlinjer beskriver grunderna för placeringsarbetet, från anmälan/ansökan och utredning till verkställighet och uppföljning. Arbetsgången beskrivs i förhållande till relevant lagstiftning och nationella riktlinjer.

1.3 Lagstiftning

Det är ett flertal lagrum som styr socialtjänsten i ärenden som rör barn.

Socialtjänstlagen (SoL) 5 kap. 1 § fastställer att socialnämnden ska verka för att barn och ungdom ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Placering i familjehem/institution kan göras i form av frivillig insats eller som tvångsinsats. Vårdnadshavarnas samtycke ska anses bestående för att ett barn ska kunna placeras med stöd av socialtjänstlagen, SoL.

Beslutet om insatsen tas utifrån biståndsparagrafen, SoL 4 kap. 1 §.

6 kapitlet i Socialtjänstlagen, ”allmänna bestämmelser om vård utanför det egna hemmet”, omfattar vård i familjehem och i hem för vård eller boende. I 6 kap. 7 § SoL står att det är socialnämndens uppgift medverka till att de barn som avses i 6 § får god vård och fostran.

Detta omfattar gynnsamma uppväxtförhållanden, lämplig utbildning samt att vårdnadshavarna och familjehemsföräldrarna ska få råd, stöd och annan hjälp som de behöver. Lagstiftningen slår även fast att vårdnadshavarna ska få stöd i att upprätthålla en god kontakt med barnet och familjehemmet.

Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, kan tillämpas då en placering är nödvändig och samtycke ej föreligger. Beslut om vård enligt LVU kan fattas enligt två olika paragrafer. LVU 2 § gäller omhändertagande på grund av miljön kring barnet/den unge. Det handlar då om faktorer såsom fysisk- och psykisk misshandel,

otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller andra förhållanden i hemmiljön som utgör en påtaglig risk för den unges hälsa eller utveckling. LVU 3 § handlar om barnet/den unges eget beteende och tillämpas då den unge själv utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk. Det kan handla om ett socialt nedbrytande beteende, som missbruk av

beroendeframkallande medel eller brottslig verksamhet eller annat socialt nedbrytande beteende.

Barnkonventionen

Åstorps kommun arbetar efter barnkonventionens grundprinciper. De fyra artiklar som formulerar dessa fastställer att:

 Alla barn ska ha samma rättigheter

 Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barnet

 Alla barn ska ha rätt till liv och utveckling

 Barnet ska ha rätt att vara delaktigt och säga sin mening vid frågor som rör barnet.

Principen om att barnets bästa ska komma i första hand omfattar alla slags åtgärder och beslut som rör barnet. Detta gäller alla områden där barn påverkas, oavsett om det är inom offentliga eller privata institutioner, domstolar, myndigheter eller lagstiftande organ. Barnets bästa prövas genom barnkonsekvensanalyser i planering och beslut.

Barns rätt att föra sin egen talan ger även att deras åsikter ska bli tagna på allvar och lyssnas på. Det är en demokratisk rättighet att få delta och ha inflytande. Rättigheten innebär ingen skyldighet att ha eller bilda en åsikt i frågor som rör en själv. Barn ska inte tvingas avslöja sina tankar eller åsikter. Principen gör endast gällande att det inte får finnas hinder för barnet att uttrycka åsikter.

1.4 Övriga grunder för riktlinjerna

Åstorps kommuns socialförvaltning arbetar efter värdegrunden ”Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan”. En målsättning i varje barnavårdsärende är därför att stärka det positiva och salutogena. I processen handlar detta om delaktighet, en rättssäker handläggning, barnperspektivet och en individuellt anpassad handläggning, beslutsfattande och verkställighet. Barnets perspektiv innebär att hänsyn tas till barnets behov i hela handläggningsprocessen, utifrån ett genomgående helhetstänkande.

Socialförvaltningens arbete med barn och unga är under ständig utveckling och förbättring.

Det finns många utmaningar i arbetet med placerade barn. Av den anledningen är det av största vikt att regelbundet revidera arbetssätt för att följa aktuell forskning och nationella riktlinjer.

Ett mål i arbetet är att barnet/den unge ska kunna återförenas med sina biologiska föräldrar, såvida inte en skyddsbedömning ger skäl till annat. Därför är ett välfungerande umgänge med barnets/den unges biologiska familj en målsättning under insatsens verkställighet

Relevant lagstiftning, nationella riktlinjer, BBIC samt andra kommuners liknande skrivelser, har utgjort grunden då dessa riktlinjer har arbetats fram i samarbete med personalgruppen inom området Barn & Familj, Åstorps kommuns socialförvaltning. Dokumentet ska användas som en del av förvaltningens kvalitetsledningssystem, men även som ett underlag för

utarbetandet av rutiner. Riktlinjerna ska vara ett levande dokument för berörd personal och finnas med i introduktionen vid nyanställningar inom området.

Riktlinjerna innehåller inga rutinbeskrivningar. Processkartor finns bifogade. För en tydligare redogörelse för hur arbetsgången ser ut ska övriga rutindokument finnas att tillgå som

komplement.

Riktlinjerna ska revideras vid behov. Detta dokument ska hållas levande och vara relevant för arbetet med familjehemsplaceringar i Åstorps kommun. Ansvarig för revidering är verksamhetschefen för Individ & Familjeomsorgen, Åstorps kommuns Socialförvaltning.

Related documents