• No results found

1. Inledning 3

1.1 Central förvaltning 3

1.2 Barnomsorg: förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem/fritidsklubb 3

1.3 Öppen förskola 4

1.4 Grundskolan inklusive förskoleklass och särskola 4

1.5 Gymnasieskolan 4

1.6 Barn- och elevhälsan 4

1.7 Kulturskolan 5

1.8 Måltidsservice 5

1.9 Flens Ungdomsmottagning (FUM) 5

1.10 Fritidsgårdar 5

1.11 Folk- och skolbibliotek 5

1.12 Kulturenheten 5

2 . Strategiska områden med mål och uppdrag 7

2.1 Strategiskt område 1 - Med sikte på en hållbar framtid i samverkan med omvärlden 7 2.2 Strategiskt område 2 - Hög sysselsättning och ett mångsidigt näringsliv 9 2.3 Strategiskt område 3 - Höjd utbildningsnivå och livslångt lärande 10 2.4 Strategiskt område 4 - Attraktiv och trygg kommun 17

2.5 Övrigt uppdrag beslutat av kommunfullmäktige 23

3. Kommunfullmäktiges indikatorer 24

4. Nämndens ekonomiska ramar 2020 28

3.1 Driftbudget 28

3.2 Investeringsbudget 29

4. Plan för intern kontroll 29

Nämndens riktlinjer och planer 30

2

1. Inledning

Flens kommun planerar för en hållbar framtid. Grundläggande för allt arbete är FN:s globala mål Agenda 2030. Nämndplanen anger vilka prioriteringar som ska göras och vilken ambitionsnivå som ska gälla i nämndens verksamhet inom ramen för Flens kommuns Strategiska plan 2021 – 2023 med budget 2021 (Färdplan Flen) samt nationella lagar och förordningar.

Nämnden ansvarar för denna nämndplan, som på ett operativt sätt ska ange vad som ska åstadkommas i dess verksamheter och när i tiden det ska ske ( ​vad och när​). Nämndplanen avser en planperiod på tre år, men den revideras årligen.

Denna plan kompletteras i verksamheterna med verksamhetsplaner ( ​hur och vem​), som beskriver aktiviteter och framgångsfaktorer samt vem som är ansvarig för att uppfylla nämndens mål för sin verksamhet.

Som stöd för att säkerställa att ovanstående uppdrag genomförs finns ett beslutat kvalitetsledningssystem. Syftet med detta system är att synliggöra kvalitet och likvärdighet, identifiera utvecklingsområden för ökad måluppfyllelse samt skapa delaktighet och dialog om måluppfyllelse, utvecklingsbehov och åtgärder.

Nämnden för kvalitetsdialog med samtliga verksamheter minst en gång per år samt gör verksamhetsbesök i syfte att följa och planera sina verksamheter. På januarinämnden bokas kommande års verksamhetsbesök och kvalitetsdialog.

1.1 Central förvaltning

Den centrala förvaltningen har till uppdrag att vara en länk mellan barn-, utbildnings- och kulturnämnden och verksamheterna, verkställa och följa upp fattade beslut samt ansvarar för det systematiska kvalitetsarbete och utvecklingsarbete på huvudmannanivå.

1.2 Barnomsorg: förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem/fritidsklubb

Barnomsorg för barn 1-5 år omfattar förskola samt vid behov pedagogisk omsorg enligt riktlinjer. Skolbarnomsorg erbjuds i form av fritidshem och vänder sig till skolbarn 6-9 år samt fritidsklubb för barn i årskurs 4-6.

Kommunen har 10 kommunala förskolor, som under våren-21 blir 8 stycken. Förskolorna Vallmon, Hammaren och Nybble kommer att alla att inkluderas i den nya förskolan Kungsfågeln. ​För de vårdnadshavare som är arbetslösa eller föräldralediga har kommunen ett ansvar att erbjuda barnomsorg om minst 15 timmar i veckan, i kommunen har man valt att erbjuda 20 timmar. För barn som är asylsökande erbjuds 15 timmar. I Flens kommun finns sex enskilt drivna förskolor, samt en enskilt driven verksamhet med pedagogisk omsorg. Kommunen har tillsynsansvar för samtliga enskilda verksamheter.

3

förskoleklass och låg- och mellanstadium. Fritidshem är en kompletterande verksamhet till skolan för elever vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar. Därtill finns tre fritidshem kopplade till enskilda grundskolor.

Inom kommunen finns tre fritidsklubbar i samma lokaler som fritidsgårdarna med gemensam personal. I Bettna och Mellösa bedrivs klubbverksamheten av fritidshemmen.

Fritidsklubben är en kompletterande verksamhet till skolan.

1.3 Öppen förskola

Öppen förskola är en kompletterande form av förskoleverksamhet som riktar sig till barn i ålder 0-6 år som inte är inskrivna i förskola samt vårdnadshavare eller annan vuxen som har ansvar för medföljande barn.

Öppna förskolan är en del av familjecentralen som står på fyra ben; barnhälsovård, mödrahälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande insatser.

1.4 Grundskolan inklusive förskoleklass och särskola

Barnen är skolpliktiga i grundskolan från och med höstterminen det år de fyller sex år till och med vårterminen det år de fyller sexton år. Inom kommunen finns nio kommunala grundskolor. Skolorna är av varierande storlek och förlagda till fem av kommunens tätorter. I kommunen finns fyra fristående grundskolor.

Elever med funktionsnedsättning utvecklingsstörning som inte bedöms kunna nå grundskolans mål är berättigade till undervisning i särskolan.

1.5 Gymnasieskolan

Gymnasieskola och gymnasiesärskolan erbjuder utbildning för ungdomar efter avslutad grundskoleutbildning eller särskola fram till och med det första kalenderhalvåret det år de fyller tjugo år.

Flens gymnasium finns i tätorten Flen och erbjuder introduktions-, yrkesförberedande-, lärlings- och högskoleförberedande program.

1.6 Barn- och elevhälsan

Barn- och elevhälsans arbete är förebyggande och har en hälsofrämjande inriktning. Barn- och elevhälsan omfattas av medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.

4

1.7 Kulturskolan

Kulturskolan är en frivillig verksamhet som vänder sig till barn och ungdomar upp till 22 år och erbjuder utbildning inom kulturella uttryck. Flens kommuns kulturskola är avgiftsfri.

Kulturskolan har instrument för uthyrning.

1.8 Måltidsservice

Måltidsservice arbetar med “Den värdefulla måltiden” till förskolor, skolor, gymnasium och särskilda boenden. Arbetet utgår från att ge och få Måltidsglädje.

Livsmedelsverkets måltidsmodell och Flens kommuns kostpolicy används som stöd i arbetet.

I enheten finns det 16 kök och det tillagas drygt 2400 portioner per dag.

1.9 Flens Ungdomsmottagning (FUM ​)

Målet för Flens ungdomsmottagning är att verka för god fysisk, psykisk och social hälsa i den unga befolkningen. FUM ska dessutom förebygga, diagnostisera, bedöma och behandla ohälsa relaterat till sexualitet och samlevnad.

1.10 Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna finns i Flen, Malmköping och Hälleforsnäs och erbjuder en mötesplats för ungdomar i ålder 12-19 år. En viktig grund inom verksamheterna är att barn och ungdomar har inflytande, möjlighet att engagera sig och påverka verksamhetens innehåll och utformning under ledorden “Kärlek & Respekt”.

1.11 Folk- och skolbibliotek

Flens bibliotek är kommunens lagstadgade huvudbibliotek för kommunens alla invånare.

Utöver huvudbiblioteket finns tre filialer i kommunen, Malmköping, Hälleforsnäs och Bettna.

Folkbiblioteken tillhandahåller medier för läsning, lyssnande och lärande. Biblioteken tillhandahåller öppna tillgängliga platser som möjliggör kommunikation med omvärlden genom digitala medier.

Från och med 2018 har folkbibliotekarierna även skolbiblioteksuppdrag för att samla kompetensen och samordningen av skolbiblioteksverksamheten.

1.12 Kulturenheten

Kulturenhetens syfte är att stimulera och arbeta för kreativ, kulturell mångfald och attraktiva livsmiljöer för alla invånare. Målet med verksamheten är att stärka kulturens roll i hela kommunen och bidra till att Flen har en tydlig kulturprofil. Tydliga prioriterade områden är:

Att främja kultur av och med barn och unga, synliggöra kulturen, öka samverkan samt tillgängliggöra mötesplatser.

5

1.13 Kultur- och föreningsbidrag

Nämnden har ansvar för att genomföra dialoger med kultur- och föreningslivet och ansvarar för att besluta om kommunens samtliga föreningsbidrag till kultur- och idrottsföreningar samt andra samhällsnyttiga föreningar.

6

Related documents