• No results found

● Flens kommun har en hållbar energianvändning

Huvudansvar riktat till: Kommunstyrelsen

Delansvar riktat till:​ Samtliga nämnder ​och bolag

● Flens kommun bidrar till en hållbar konsumtion

Huvudansvar riktat till: Kommunstyrelsen

Delansvar riktat till: Flen Vatten och Avfall AB, ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Barn,- utbildnings- och kulturnämnden har på uppdrag av kommunfullmäktige tagit fram särskilda indikatorer för andel svenska samt lokalproducerade livsmedel från Södermanlands län för redovisning i delårsrapporter och årsbokslut under hela planperioden.

8

Indikator Utgångsvärde

Andel svenska livsmedel i % av totala livsmedelsinköpen Nytt mått 2021 Andel sörmländska inköp i % av totala livsmedelsinköpen Nytt mått

2021 Andel sörmländska inköp utanför avtal i % av totala

livsmedelsinköpen

Nytt mått 2021

näringsliv

Det krävs ytterligare utveckling av metoder och insatser i samverkan med andra aktörer för att vända utvecklingen och få fler i egen försörjning.

Arbetet inom strategiskt område 2 leder även mot följande mål inom Hållbarhetsprogrammet för Flens kommun:

● År 2030 har arbetslösheten i Flens kommun minst halverats, med särskilt fokus på grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kommunen strävar efter likvärdiga möjligheter till sysselsättning för alla medborgare. ( Mål 8)

Mål från strategisk plan

● Företagsklimatet i Flens kommun ska förbättras Huvudansvar riktat till: Kommunstyrelsen

Delansvar riktat till: ​Samtliga nämnder

● Flens kommun har fler med egen försörjning

Huvudansvar riktat till: Kommunstyrelsen, Socialnämnden Delansvar riktat till: ​Samtliga nämnder

● Flens kommun ökar andelen sysselsatta ungdomar 16-24 år Huvudansvar riktat till: Socialnämnden

Delansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden

Se strategiskt område 3. Elever som får tillgång till förskola och grundskola av hög kvalitet har goda förutsättningar till sysselsättning när de är ungdomar.

9

lärande

Utbildningsnivå är den enskilt mest betydelsefulla faktorn för hälsa och en låg utbildningsnivå ökar risken för låg inkomst, låg sysselsättningsgrad, och sämre hälsa för individen. Flens kommun ska ha en sammanhållen, likvärdig och utvecklingsinriktad skola med en inspirerande och utmanande lärmiljö. För det krävs en lärande organisation med fokus på mål och resultat och en tydlig styrning med ett utmanande pedagogiskt ledarskap.

Jämställdhet och trygghet är två viktiga uppdrag. Skolan ska utvecklas i samverkan och öppenhet. Skolan ska vara en trygg plats, fri från mobbning och kränkande särbehandling för alla elever.

Flens kommuns förskolor, grundskolor, fritidshem, fritidsklubb och gymnasium

● möjliggör för alla barn och elever att lyckas utveckla sitt allra bästa jag,

● har lyckats med att rekrytera behöriga lärare med hjälp av budskapet “Lärare ska få vara lärare”,

● har en studie- och yrkesvägledning i toppklass som motiverar till vidare studier efter gymnasiet,

● har fler elever som väljer Prins Wilhelmsgymnasiet då det erbjuds moderna utbildningsprogram som är anpassade till det digitaliserade samhället samt

● samarbetar med högskolor och universitet i närområdet vilket ger Flen en stabil grund i kompetensförsörjning.

För att säkerställa detta arbetar huvudmannen med att utveckla arbetet med det

systematiska kvalitetsarbetet i samarbete med Skolverket i satsningen ​Samverkan för bättre skola.

Huvudmannens verktyg för att utvärdera arbetet kring strategiskt område 3:

● kvalitetskartläggningar, 2 gånger per år (förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, fritidsklubb, grundsärskola, gymnasium)

● kunskapsanalyser, 2 gånger per år (förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasium)

● trygghetsenkäter, 1 gång per år (förskola, grundskola, fritidshem)

● verksamhetsbesök, 1 gång per år i varje skolform

● kvalitetsdialog, 1 gång per år

● rapporter gällande uppdrag från nämnden

● underlag för uppföljning av synligt lärande, 2 gånger per år (förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, fritidsklubb, grundsärskola, gymnasium)

● kvalitetskartläggning i arbetet mot kränkningar, 1 gång per år (förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasium)

● kartläggning av nuläget gällande målen i SYV-planen, 1 gång per år (grundskola, grundsärskola, gymnasium)

● taxonomi för skolbibliotekets roll, 1 gång per år (förskoleklass, grundskola, gymnasium)

10

● Högre skolnärvaro jämfört med tidigare år (förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasium)

● Bättre resultat på trygghetsenkäten jämfört med tidigare år (förskola, grundskola, fritidshem)

● Högre genomsnittligt meritvärde åk 9 (17 ämnen), kommunal huvudman, jämfört med tidigare år. Redovisas även könsuppdelat.

Arbetet inom strategiskt område 3 leder även mot följande mål inom Hållbarhetsprogrammet för Flens kommun:

● År 2030 finns det god tillgång på likvärdig utbildning av god kvalitet i alla delar av Flens kommun och en högre andel elever uppnår gymnasieexamen och är behöriga till högskolan. (Mål 4)

● Kommunen skapar kreativa och stimulerande lärmiljöer att trivas i samt har ett aktivt och förvaltningsöverskridande arbete för att främja närvaro och förebygga frånvaro.

(Mål 4)

● Gymnasieskolan i Flen är ett attraktivt skolalternativ för kommunens ungdomar som erbjuder högkvalitativ utbildning. (Mål 4)

● Flens kommun som organisation har etablerade samarbeten med till exempel näringsliv, högskolor och universitet för att motivera elever och stärka utbildningen.

(Mål 4)

● Kommunen har god förståelse för hur olika beslut och satsningar gynnar flickor och pojkar, kvinnor och män på olika sätt, och arbetar systematiskt för en rättvis fördelning av resurser i alla sina verksamheter. (Mål 5)

Mål från strategisk plan

● Alla barn i Flens kommun erbjuds förskoleverksamhet av god kvalitet

Huvudansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Delansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden

Barn- och elevhälsa

Utvecklingsarbetet ska under 2021 leda till att det finns en samsyn hos alla medarbetare inom Flens kommuns kommunala förskolor kring arbetet med barnhälsa. Det ska finnas ändamålsenliga mötesformer, som utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet, för arbetet med barnhälsans främsta uppdrag - hälsofrämjande och förebyggande arbete.

11

Under 2021 ska utvecklingsarbetet bedrivas så att varje barn upplever, förstår och uppskattar att lärande är spännande, kul och underhållande. Utmaning gör lärandet mer stimulerande och värt ansträngningen. Det uppmuntrar barnen att anta utmaningar för att lära sig mer än de annars skulle göra samt att gå vidare från övning till inlärning, så progressionen blir synlig - synligt lärande.

Trygghet

Varje barn ska uppleva att förskolan är en trygg plats, fri från mobbning och kränkande särbehandling. Allt arbete i förskolan ska genomsyras av Flens kommuns värdegrund.

Samverkan för bästa skola

Se överenskommelse med Skolverket.

● Alla elever i Flens kommun erbjuds grundskoleverksamhet av god kvalitet

Huvudansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Delansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden

Barn- och elevhälsa

Utvecklingsarbetet ska under 2021 leda till att det finns en samsyn hos alla medarbetare inom Flens kommuns kommunala förskoleklasser, grundskolor, fritidshem och fritidsklubbar kring arbetet med elevhälsa. Det ska finnas ändamålsenliga mötesformer, som utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet, för arbetet med elevhälsans främsta uppdrag - hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Synligt lärande

Under 2021 ska utvecklingsarbetet bedrivas så att varje elev inom Flens kommuns kommunala förskoleklasser, grundskolor, fritidshem och fritidsklubbar upplever, förstår och uppskattar att lärande är spännande, kul och underhållande. Utmaning gör lärandet mer stimulerande och värt ansträngningen. Det uppmuntrar eleverna att anta utmaningar för att lära sig mer än de annars skulle göra samt att gå vidare från övning till inlärning, så progressionen blir synlig - synligt lärande.

Trygghet

Varje elev ska uppleva att förskoleklasser, grundskolor, fritidshem och fritidsklubbar är en trygg plats, fri från mobbning och kränkande särbehandling. Allt arbete i skolan ska genomsyras av Flens kommuns värdegrund.

Samverkan för bästa skola

Se överenskommelse med Skolverket.

12

Nämndens uppdrag kopplat till målet

Förvaltningen ska rapportera effekter av fler-lärarsystem utifrån stärkt ekonomi från statsbidraget Likvärdig skola samt konverteringen av tilläggsbelopp till lärartjänster.

Redovisas till nämnden ​i februari 2021.

Förvaltningen ska fortsätta rapportera om och fokusera på ämnena svenska som andraspråk och matematik. Dels för högre måluppfyllelse men även för att finna arbetssätt som gynnar lärande i andra ämnen.

Flens kommun har fler elever som uppnår gymnasieexamen

Huvudansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Delansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden

Om en elev läser på ett yrkesprogram får den efter avklarade studier en yrkesexamen och läser eleven på ett högskoleförberedade program får den en högskoleförberedande examen.

Båda dessa examina kallas för "gymnasieexamen".

Barn- och elevhälsa

Utvecklingsarbetet ska under 2021 leda till att det finns en samsyn hos alla medarbetare inom Flens kommuns kommunala gymnasieskola kring arbetet med elevhälsa. Det ska finnas ändamålsenliga mötesformer, som utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet, för arbetet med barnhälsans främsta uppdrag - hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Synligt lärande

Under 2021 ska utvecklingsarbetet bedrivas så att varje elev upplever, förstår och uppskattar att lärande är spännande, kul och underhållande. Utmaning gör lärandet mer stimulerande och värt ansträngningen. Det uppmuntrar eleverna att anta utmaningar för att lära sig mer än de annars skulle göra samt att gå vidare från övning till inlärning, så progressionen blir synlig - synligt lärande.

Trygghet

Varje elev ska uppleva att gymnasieskolan är en trygg plats, fri från mobbning och kränkande särbehandling. Allt arbete i skolan ska genomsyras av Flens kommuns värdegrund.

13

● I Flens kommun är fler elever behöriga till högskola

Huvudansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden​ och Socialnämnden Delansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden ​och Socialnämnden

Elever som har en högskoleförberedande examen kan läsa vidare på universitet och högskola om de har en grundläggande behörighet. Det innebär godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Barn- och elevhälsa

Utvecklingsarbetet ska under 2021 leda till att det finns en samsyn hos alla medarbetare inom Flens kommuns kommunala gymnasieskola kring arbetet med elevhälsa. Det ska finnas ändamålsenliga mötesformer, som utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet, för arbetet med barnhälsans främsta uppdrag - hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Synligt lärande

Under 2021 ska utvecklingsarbetet bedrivas så att varje elev upplever, förstår och uppskattar att lärande är spännande, kul och underhållande. Utmaning gör lärandet mer stimulerande och värt ansträngningen. Det uppmuntrar eleverna att anta utmaningar för att lära sig mer än de annars skulle göra samt att gå vidare från övning till inlärning, så progressionen blir synlig - synligt lärande.

Trygghet

Varje elev ska uppleva att gymnasieskolan är en trygg plats, fri från mobbning och kränkande särbehandling. Allt arbete i skolan ska genomsyras av Flens kommuns värdegrund.

● Flens kommun har ett bra samarbete mellan skola och näringsliv

Huvudansvar riktat till: ​Barn-, utbildnings- och kulturnämnden Delansvar riktat till: Kommunstyrelsen

Under 2021 ska utvecklingsarbetet bedrivas så att elever i gymnasieskolan deltar i och driver företag inom ramen för ung företagsamhet.

14

Förvaltningen får i uppdrag att minska matsvinnet ytterligare och bidra till en hållbar konsumtion i våra förskolor och grundskolor genom att utveckla rutiner för de pedagogiska luncherna för de vuxna under 2021.

Barn- och elevhälsan får i uppdrag att följa upp arbetet med utvecklingsplanerna i matematik och svenska. Detta ska delges till nämnden i form av rapporter. Första rapporten ska ske till nämnden i augusti 2021.

Förvaltningen får i uppdrag att ta fram uppdragsbeskrivning för grundskollärare och gymnasielärare i Flens kommun. Detta med anledning av att det i Strategisk plan 2020-2023 står att Flens kommun ska lyckas med att rekrytera behöriga lärare med hjälp av budskapet

“Lärare ska få vara lärare”. ​Redovisas till nämnden senast i december 2021.

Gymnasiet får i uppdrag att under 2021 identifiera och analysera elevers bristande kunskaper inom individuella programmen. Gymnasiet ska arbeta med insatser för att komma tillrätta med dessa brister samt initiera ett kollegialt lärande med lärare på högstadiet i Flens kommun. Redovisas i rapportform under året.

Förvaltningen får i uppdrag att ​utarbeta en åtgärdsplan utifrån de fyra identifierade utvecklingsområdena i utvärderingen Särbo till sambo (BUK/2020:546). ​Första rapporten ska ske till nämnden i april 2021.

Förvaltningen får i uppdrag att ​följa upp effekterna av sammanslagningen av förskoleverksamheterna i orterna Hälleforsnäs samt Malmköping. Redovisas till nämnden senast i december 2021.

15

Indikator Utgångsvärd

e

Målnivå 2021

Målnivå 2023 Serveringssvinn gram/portion vid skolrestauranger (lunch) 22 g (2018) 10 g 5 g

Tallrikssvinn gram/portion vid skolrestauranger (lunch) 36 g (2018) ska minska ska minska

Kökssvinn gram/portion alla kök Nytt mått

2021

Ba​rn,- utbildnings- och kulturnämnden och socialnämnden får i uppdrag att gemensamt utreda förutsättningarna för ett kompetenscentra där gymnasiet, kommunalt aktivitetsansvar samt vuxenutbildning (komvux och SFI), yrkesutbildning och universitet/högskola ett så kallat lärcentrum tillsammans ska verka för en höjd utbildningsnivå och ett livslångt lärande. Utredningen ska ta hänsyn till den redan utförda utredning som genomfördes under perioden augusti och september 2020 på uppdrag av barn-, utbildnings- och kulturnämnden. Uppdraget var att utreda angående hur en kvalitativ och ekonomiskt hållbar verksamhet på Prins Wilhelmgymnasiet, i samverkan med vuxenutbildningen och kommunalt aktivitetsansvar kan utformas. Utredningen ska presenteras för kommunstyrelsen senast kvartal tre 2021.

Pågående uppdrag från kommunfullmäktige gällande hela strategiskt

Related documents