• No results found

Frågeställningar vi jobbar kring:

Hur kan vi bygga ett samhälle utifrån människors olikheter/med plats för mångfald? Vad är det som definierar en människa? Vilka antaganden grundar sig dessa

definitioner på?

1. Presentation av oss och dagen (Pernilla)

vi är från mah och ska jobba med er under 10 dagar

vi ska göra ett projekt som vi har satt namnet ”människan och samhället” 2. Namnlek i storgrupp (Tobbe)

- lappar med påstååenden i en låda, eleverna tar lapparna och lägger ut på de de tycker passar

3. visa upp våra 3 faser inspiration, produktion, reflektion: TIDSLINJEARBETE! (Pernilla)

4. två rum – två grupper. Tre pedagoger i varje rum. Uppdrag 1. Vad är

mänskligt och vad är omänskligt? (ena gruppen) Vad behöver en människa för överleva och trivas? (andra gruppen) Uppdrag: Ut och

fotografera 30 min. (minst 2 – max 3) (Ia och Jessica)

5. Rast som ingår i uppdragsutförningstiden! Sammanlagt 40 min

6. Tillbaka till grupprummet. Sätta upp regler för hur vi tittar på varandras alster. (RFTD)Skriva ner. (Ia och Jessica)

Reception:

Vad ser jag på fotot? Vilka tankar får jag när jag tittar? Vad tänkte ni när ni tog bilden?

Diskutera och bestämma hur vi skall presentera vad vi kommit fram till för den andra gruppen.

Förslag: En av grupperna lottas fram för att sedan sammanställa vilka tankar vi haft i rummet – det ska alltså gemensamt bestämmas i halvgruppen hur vi ska presentera det här för den andra halvgruppen (de här reglerna har vi haft när vi tittat på varandras alster och det här har vi kommit fram till)

7. Tillbaka i helklass. Berätta vilka överenskommelser vi bestämt att ha när vi tittar på varandras alster. Presentera alster för den andra gruppen. (Ia och Jessica)

8. Lunchrast

9. Uppdrag 2: Vad är ett samhälle? Hur skulle ett samhälle kunna se ut om alla de behov som människor har ska kunna uppfyllas/tillgodoses? Brainstorming i helklass, kasta ut ord. Skriva upp på tavlan. Spara. (Bostäder, mötesplatser. Offentligt och privat. Individen – kollektivet. Äta, sova, arbeta – (ekonomi).) (Ellen och Tobbe)

10. Tidslinje – återknyt till dagen och fyll i om eleverna tycker att något saknas. (Pernilla)

11. Presentera Lousiana (gör Ellen)

12. Loggbok – Vad skapar hemkänsla? Vad skulle jag vilja ha med mig till ett framtida samhälle? (gå igenom system för detta! Med datum först, att vi ska ta del av det etc.)

Dag 2 – Louisiana och utställningen Living (torsdag) (8:20 - 9:00 Presenterar vi

boken hungerspelen och läser tillsammans inledande kapitel?)

Dag 3 (fredag)

1. 8:20 – 9:00 (inkl rast) Högläsning ur Hungerspelen

2. Klockan 9: Berättelsen från Louisiana: 2 och 2 skriver/pratar de in sin

berättelse utifrån egna foton från Livingutställningen.ca 30 minuter. (vem är det som lever där? Hur lever de?) Fotona är utskrivna så att eleverna kan ha dem tillgängliga när de skriver sin berättelse. Blir ni inte klara så kan ni lämna in dag 4.

3. 9. 35 Berättar sin historia för en annan grupp (25) 4. Rast i 15 minuter

5. 10.15 VI och DOM, Inställning till samhället, människan i samhället, innanförskap och utanförskap – frågor att besvara i grupp framför kamera  visa klipp – utöya, fiktion – utopi/dystopi

upplever ni att ni kan påverka hur framtiden ser ut? På vilket sätt? vilka kanaler/medier/instrument tycker ni att ni kan använda för att påverka?

Dag 4 (måndag)

Jessica förbereder övningar som vi startar dagen med under temat innan- och/eller utanförskap.

Hybridutställning med det material vi har nu. Innanför och utanför.

Ljudberättelser från ett framtida samhälle?

Bygga installationsrum – ett reportage från ett framtida samhälle där det bara finns ett kön, till exempel

Ordperformance rummet. Olika former för berättande.

“Lisa dagen” Allas olika gestaltningar bildar en helhetsgestaltning. (Förankra idén redan här för att förbereda eleverna inför “den stora receptionsdagen”.

Graffiti

Produktionsfas

Dag 5 - 8 (tis/fredag) (Vi kommer att vara borta en av dagarna i veckan för vår egen

kursintroduktion)

Produktion med handledning

Dag 9 (måndag)

Dag: Reception av produktion

Kväll: Vernissage någonstans, för föräldrar?

Reflektionsfas

Bilaga  2  

Vi ska ha med oss: Diktafoner, utflykt, uppdragen, kameran, loggböcker + pennor

När uppgifter ska lösas med kamera, tas först en bild på eleven/eleverna framför verket och sen en på verket

9.00 – samlas i klassrummet, vilka ämnen spänner detta projektet över (bild, musik, samhällsorienterande ämnen, svenska), gör gruppindelningar, berätta vad som kommer hända.

9.10 gå till tåget

9.37 går tåget från triangeln

10.49 anländer till humlebräck , går till Louisiana, äter matsäcken… 11.30 -11.45 gå in!

Tillvägagångssätt: vi går i mindre grupper, 2 grupper i HOMELAND, 2 i CELL- NETWORK, skifta, och sist THE DREAM - 30 minuter per rum – först introduceras rummet, sen får eleverna uppdragen, tid och plats för samling bestäms, reception. Uppdrag:

-­‐ HOMELAND: Innehåll! (2 och 2) välj ett verk som fotograferas. Detta skapar ni en historia kring, som ni får tid till att fortsätta på imorgon, börjar i

loggböckerna (imorgon: pratar in på diktafon eller skriver) vem är det som lever där? Hur lever dem? Vilka rutiner har dem? Trivs dem, eller trivs dem inte? Varför?

-­‐ CELL-NETWORK: (induvidiell) Hur skulle du vilja bo i framtiden och varför? Välj ut ett hem/verk och skriv varför du skulle vilja bo där! Skriv i loggboken, ta ett foto av verket (Alternativ uppgift - omvändt!)

-­‐ THE DREAM – SIST! Form! (individuellt) Hålla det till THE DREAM först, går den inte igång där kan man gå till tidigare verk i de andra rummen. Hitta ett verk som du inspireras av/reagerar på? Är det snyggt, magiskt, fult, äckligt, obehagligt, trivsamt, konstigt…..(fotograferas för dokumentation)

Reception vid respektive verk – vad det är de reagerar på och varför? Tågtider hem:

13.35 – 14.41 13.55 – 15.03 14.15 - 15.23

14:35 – 15.41 14.55 – 16.03 Om utställningen

LIVING: Utställningen är uppbyggd under tre olika teman. Vad är ett hem? Hur ska vi leva tillsammans? Vad drömmer vi om? Frågor som spänner över hela

utställningen.

THE DREAM: tar man upp olika trender som man kan se idag. Människor som söker sig ett enkelt liv, liten bostad, ett slags minimum av vad man behöver. Drömmen om det enkla livet. Man kan fråga sig om den här enkelheten kan vara ett svar på hur man ska klara en ökande befolkning.

HOMELAND: I den här delen av utställningen frågar man sig frågor som: Vad är ett hem? Vad skiljer en bostad från upplevelsen av ett hem? Vad skapar hemkänsla? Vad är det man gör, vilka handlingar, för att man ska känna sig hemma? Är hemkänslan bundet till en plats eller kan man ta med sig hemkänslan om man är tvungen att flytta eller till och med tvungen att fly? Hur då?

CELL-NETWORK: Behandlar frågor om hur nya former för att vara/leva tillsammans växer fram i vår tid inte minst för att vi idag inte är bundna på samma sätt som

tidigare till att leva på en plats, i en kärnfamilj. Att det finns större möjligheter än tidigare att välja olika alternativa sätt att leva. Den här delen av utställningen handlar också om hur nätets framväxt, sociala medier, skapar nya sätt att möta människor. Att delen kallas cell-network, beror på att människan-individen ses som en cell som på olika sätt sitter ihop med andra människor och sin omgivning.

Related documents